August 22, 2017

Would You Rather Book Tag




Ada orang panggil E-Book sebagai E-Novel. Macam kelakar pulak dengar. Kenapa bukan E-Buku? Hihi. 

Mood untuk update blog masih mencari jalan sekarang. Ingatkan jalan sudah kembali lurus tapi masih berliku rupanya πŸ˜…

Terima kasih Eyqa untuk tag ini. Eyqa tag sesiapa saja yang nak buat tag ini dan aku berkenan nak buat. Menjawab soalan sambil mengenali diri sendiri. Hihi. 

Bolehlah jugak dijadikan idea untuk update blog kan :) 

Let's start!! 

1. Read only trilogies or stand alone?
Both. I don't mind read trilogies. The longest trilogy novel I ever read was Laksamana Sunan series by Ramlee Awang Murshid. Punya gila dengan novel ni sampai aku terfikir, "adakah benar Laksamana Sunan itu pernah wujud?". Haha. 

2. Read only female or male authors? 
Both. As long as the storyline can attracts my heart and mind, I'm okay with anything. 

3. Shop at Barnes & Nobles or Amazon?
Never heard of Barnes & Nobles. I prefer to buy online from MPH Online (sometimes, they give discount) or bought a book directly from the publication. Latest, I've bought novel from Prolog Media. 

Ohhh, I've bought one book from Book Depository three weeks ago. Masih tak jumpa jalan buku aku tu. Manalah tak sampai lagi. 

4. All books become movies or TV shows?
TV shows please πŸ™πŸ» Lagi panjang dan peratusan untuk follow babak dalam novel adalah tinggi. 

5. Read 5 pages per day or 5 books per week?
5 pages per day. Tak pernah lagi aku baca 5 books per week. Banyak sangat tu rasanya. Tak mampu den. Hihi. 

6. Be a professional reviewer or author?
Nak buat blog post pun sikit punya payah, tak kan pilih nak jadi author kan? Jadi aku pilih to be a professional reviewer. Suka review setiap buku yang dibaca. Walaupun rasa kadang-kadang review ke laut, tapi gigihkan juga buat. Sebab sukaaaaaaaa ~ 😊

7. Only read your top 20 favourite books over and over again or always read new ones that you haven't read before?
Always read new ones. I never read again the book I already finished reading. Ada perasaan nak baca balik sesetengah buku, tapi banyak buku yang belum dibaca menanti 😌

8. Be a librarian or book seller?
Ohh librarian please πŸ˜‰ 

9. Only read your favourite genre or every genre except your favourite?
Aku tak baca genre LGBT saja. Genre lain aku hentam baca semuanya. My favourite genre would be young adult, fiction, thriller, romance, mystery, and comtemporary. 

10. Only read physical books or e-books? 
Both. But currently, I prefer to read e-books. Mudah dibawa dan dibaca di mana saja 😍

Done answering. Yeayy!

How about you readers? Feel free to do this tag and inform me. I love to read yours 😍 

Have a nice day, all ~ 

26 comments:

  1. 1. I love all of RAM's books.
    3. BD's postage always come like a month later lol so I wouldn't worry much if I were you.
    8 and 10. same girl, same. Librarian would be cool and ebooks make life easy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. YEayyy!!! Sep sikit! Semua buku RAM bestt kannn :D
      2. Ohhh hihi, itulah, Fatina pun cakap camtu. Hihi. Lama sangat kang takut terlupa pulak ada order buku. Hihi.
      3. Yess! sekarang prefer Ebooks sampai buku fizikal pun tak baca. huu

      Delete
  2. Bila nak buat tuto edit gambar secantik itewwww??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lea ~ Siqah dah edit gambar dah, before after, semua. Dah draft cuma tak buat final touch je. I will do the tutorial okay. Specially for you <3 Tunggu tau. Hihi

      Delete
    2. Tak sabar nak tunggu post ni :D hehe sbb tak reti buat flatlay T__T

      hanisamanina.com

      Delete
    3. Siqah pun tak reti buat flatlay jugak. Try error je tiap kali. Hehe. Nanti Siqah post eh. Masih dalam draft :)

      Delete
  3. Laksamana sunan tu fav book ana. Terasa wujud laksamana sunan tu bila baca semua series dia. Dgr rumors nk buat movie tp ana x berapa sokong sbb confirm feel dia tak sama. Hehe.

    Sep sikit. Ana pun x repeat baca buku yg lepas. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupanya bukan Siqah sorang yang anggap Laksamana Sunan wujud. Hihi. Best kan trilogi Sunan. Siqah pun tak setuju kalau buku SUnan dijadikan filem. Tak jadi punya dan tak akan dapat digambarkan seperti dalam novel. Kisah zaman dulukala ni.

      Hii. Kann. Meh lah kita baca buku baru semuanya :D

      Delete
  4. Waahhh!!! menariknya :)

    Selalu review buku kat sini ke? ke ada jugak kat lain sperti ig, goodreads?
    saya suka baca buku juga tapi tak reti nak review sbb rasa review orang lain lagi best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah selalu review buku kat sini cuma takdelah semua buku review. Hii. Review di Goodreads pun ada jugak. Ada akaun GR ke? Jom jadi kawan kat sana nak? :D
      Hihi. Ala Najah, review je buku ikut versi awak. Takpe nya. Siqah pun bantai je bagi review ikut pendapat sendiri. harap orang fahamlah. Hihi.

      Jemput buat juga tag ni :)

      Delete
  5. Yeay!!!! Nak buat jugak lah tag nie

    ReplyDelete
  6. Setuju yang nombor 4. Ira macam tu jugak kekadang sanggup search google atau beli novelnya semata-mata untuk tahu jalan cerita seterusnya. Sanggup! (incase taksub sangat dengan tv show tulerr hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kann!! Dan buku much better than movie/tv show. Tak boleh lawan juga penulis novel.

      Delete
  7. Wahhh boleh buat jugak ni nanti since tengah kering idea nak update blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa sila sila buat. Nanti Siqah terjah :D

      Delete
  8. 7. So far that I can recall, I can read Hlovate's novels over and over again. :D

    Sekarang dah slowly start baca buku.. baru habis 2 buku tapi nak review tu alahai... blur pulak sbb jarang buat T_T Siqah ada template apa2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyaaa ada novel Hlovate!! Tajuk apa yang paling Hanis suka? Siqah ada beli ebook novel Hlovate tapi ada 2 judul je 😧

      Hihi. Biasa memang nak buat review rasa lemah sikit. Siqah pun sama gak. Kadang2 berbulan baru nak buat review. Siqah takde template review buku Hanis. Biasanya Cara Siqah review buku sama je. Sinopsis, review dan mesti ada fav quotes :D

      Yang penting, masa tulis review buku, pastikan kita dalam mood menulis review. Baru semangat nak siapkan. Kalau tak, duduk dalam draft jela. Hehe πŸ˜…

      Delete
  9. Hahaha, tricky question tu Siqah. I love almost all novels of her. Hmm kalau nak suruh pilih... maybe Tunas + aA+bB sbb setting sekolah sikit. Tapi Versus terasa dekat di hati sebab I can relate myself to the plot T_T huhu

    Okay, noted.. nice jugak tu - sinopsis --> review --> fav quotes

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tricky eh? Hihi. Satu pun Siqah tak baca lagi. Payah nak cari novel Hlovate sekarang. Memang dah takde. Nak beli preloved pun tak jumpa. Huhu

      Delete
  10. Macam nak buat jugalah tag ini.. Bookmark dulu.. Hehehe.. RAM memang best.. Hampir semua buku beliau sha dah baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buatlah Sha nanti okay :) Padan sangat tag ni dengan Sha tau. hihi

      Delete
  11. Kalau suka satu novel tu...akak akan baca berkali kali...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya kak. Siqah baca sekali je tak kisahlah best mana pun. Banyak lagi buku dalam TBR list nanye πŸ˜…πŸ˜…

      Delete
  12. kamu review buku dengan baik sekali.. tak ada lah ke laut pun.. tolong teruskan buat review buku.. hehehehehe.. :)

    ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aww ~ TQ Aim :) Lagi semangat Siqah nak review buku lepas ni :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。