December 08, 2016
(12) Comments

KLIK SINI UNTUK JOIN

Aku adalah salah seorang sponsor untuk giveaway ini. Pertama kali jadi sponsor. Lepas ni,  plan nak menjadi sponsor secara aktif. Nak buat giveaway sendiri rasa macam tak mampu nak handle dan takut tak dapat sambutan jugak nanye. Hihi. Jadi sponsor lagi best ๐Ÿ˜‰ Sesiapa yang memerlukan sponsor giveaway, bolehlah contact aku ye ☺


Aku sponsor dua hadiah iaitu Aryana Couture Shawl dan Pink Notebook. Banyak lagi hadiah lain disenaraikan oleh sponsor yang lain. Semua menarik tau!

Jemput ye semua rakan blogger join giveaway ni. Syarat penyertaan pun senang je. Harap semua jujur ikut syarat yang ditetapkan ye ๐Ÿ˜Š Agaknya siapa yang bertuah dapat hadiah daripada aku ek?  ❤

Best of luck, all ☺


END YEAR MINI GIVEAWAY BY MELLYA & FRIENDS
KLIK SINI UNTUK JOIN Aku adalah salah seorang sponsor untuk giveaway ini. Pertama kali jadi...
December 07, 2016
(20) Comments

All of you might know that I love The Spinster Club Series so much! I love Evie, Amber, and not-so-much for Lottie :D

I thought What's A Girl Gotta Do is the last book in The Spinster Club series but Holly Bourne just published The Spinster Club Special with title "...And A Happy New Year" (The Spinster Club #3.5)

I knew about this novel from Goodreads. Thank you Goodreads for giving me email regarding new books from the author I've read. Kalau tidak, sampai sudah aku tak tahu kewujudan novel ini. Suka sangat bila tahu ada novel seterusnya mengenai mereka bertiga. Terus beli online di MPH ☺

As usual, let's start with the synopsis and followed by review ☺


SYNOPSIS 

Kisah mengenai tiga gadis bernama Evie, Amber, dan Lottie. Mereka berpisah kerana masing-masing membawa diri untuk belajar di kolej. Disebabkan itu, hubungan mereka semakin renggang.

Masing-masing menyimpan rahsia hidup mereka setelah melangkah ke alam universiti/kolej. 

Sempena menyambut New Year Eve, Amber mengadakan New Year's Eve party with Kyle, her US boyfriend. 

Secara ringkasnya, novel ini berkisar mengenai perjalanan hidup mereka dari jam 7 malam sehingga selepas tengah malam. 

A new year with The Spinster Club! 


REVIEW 

Tak puas! Tak puas bila dah habis baca novel ni sebab sikit sangat pages nya. Hanya 200 pages saja. Sedih bila kisah The Spinster Club sudah berakhir :(

My favourite three girls are drifting. Seriously. They are not sharing each other stories anymore because they are too busy keeping up with their lives. 

And I love how Holly Bourne brings them back together to discuss their problem and suddenly things get easier. They can handle it. 

Evie. How many times I told you guys that I love Evie? Haha. I love her so much! She's drowning in this novel. Her life is getting better but Oli, her boyfriend is getting worst and it's impacting her and them. She struggled to face her problem alone because she could not trust Amber and Lottie enough to tell them about Oli. She also didn't want them to know about Oli's problem and ask her to leave Oli. 

Amber. Life is good for her. Still dating Kyle, the sexiest and caring man from US. Get offered to further study in an art college in US and she didn't have a gut to tell Evie and Lottie about that. Definitely, she will separating from them. And the worst thing happened, when Lottie found out about that during the New Year Eve's party. Pergaduhan pun meletus dengan jayanya. 

Lottie. Pity her. Orang lain akan nampak kehidupan dia sangat sempuna. A freshie dan sudah ada her own column dalam surat khabar universiti. Ada boyfriend bernama Will tapi sayangnya Will semakin menjauhkan diri dan minta putus pada malam tahun baru. Lottie juga tidak disukai oleh housemates nya dan ini menyebabkan dia tidak pernah menjemput Evie dan Amber ke universiti dan ini membuatkan mereka bertiga juga semakin jauh. 


The words that I loved in this novel: 

"The later you leave it, the harder it will be." - Kyle

"Because someone you loved said the right thing. That's what I loved about us. How we got each other. How there were no questions, no disbelief, no confusion. I totally and utterly understood him, and him me. We were weirdos, but we'd found each other." - Evie

"I just don't want to be the reason you give up your life. You've got to do this for you, not for me, not for us. I love you too much to watch you leave everything just for me." - Kyle

"I missed us... Lottie, Evie, and me. All together. Always there for each other. Always honest with each other. Always." - Amber 

"There was a wall where there never used to be even a line. There was a silence when there never used to be a held tongue." - Evie

"You're the crazy one, being left behind. The crazy ones always get left behind." - Evie

"Sad for me - lost, silly me. Who couldn't leave their hometown, who couldn't get on planes, who couldn't have adventures, who had a boyfriend who couldn't even leave the house. My stupid tiny life which will always be stupid and tiny because my brain won't let it be anything. I thought I was doing okay. I thought I was getting there. But all I was doing was getting left behind." - Evie

"Things were falling apart because we'd been keeping things from each other. Because we'd been trying to face up to things alone rather than facing them together. That's why the threads were breaking. We'd gone off and started new lives and we were too scared to say, not only to ourselves, but to each other, that these lives weren't going to plan." - Evie

"I thought of what we'd been through since then, the stories we'd made, the people we'd met, how much we'd learned - and yet, tonight we'd learned even more." - Evie

"Life would keep moving on. Things were going to change and evolve. And I was okay with that, as long as we put the work in to make sure our friendship changed and evolved with it." - Evie



Review aku mengenai dua buah buku dalam The Spinster Club series:

Am I Normat Yet? (The Spinster Club #1)
How Hard Can Love Be? (The Spinster Club #2)
What's A Girl Gotta Do? (The Spinster Club #3) -- tiada review kerana aku tak habis lagi baca novel ni :D

Aku suka sangat dengan series ini. Sangat! Masing-masing ada karakter sendiri dan berlainan antara satu sama lain. Ini membuatkan mereka melengkapi each other. Love. Love. Love. And I'm jealous that I didn't have Evie, Amber, and Lottie at my school :(

Let's make sure every year is the Year of the Spinster ❤

...And A Happy New Year?
All of you might know that I love The Spinster Club Series so much! I love Evie, Amber, and n...
December 05, 2016
(14) Comments
Sepatutnya aku up entri ini semalam tapi tak sempat. Tak daya nak on laptop dan siapkan entri ini. Hanya draft sedikit dalam app BlogTouch Pro saja.

Idea mengenai "My Weekend in Numbered List" ini sebenarnya daripada one of my favourite blogger, Erin. Aku suka akan idea ini dan minta permission to use the same ideas. And she said yes. Hihi. Thank you Erin ☺ 




SABTU 

1. Bangun tidur dan terus berfikir nak kemas rumah sebab ada tetamu nak datang petang nanti. Kakak dan adik aku je nanye. Hihi. 

2. Buka dashboard blog dan tengok Reading List. Sempat baca dan komen di beberapa blog rakan blogger. 

3. Bersiap untuk pergi ke rumah Ayah. Along dan Anjang dah ada di sana. 

4. Selepas sarapan pagi, bersiap nak pergi ke JKids Playground di Paradigm Mall. Bawa anak saudara aku, Erysya, Surfina, dan Thaqif bermain di sana. 

5. Masih di Jkids Playground. Biasalah kalau bawak budak bermain, tak nak balik weii! 



6. Umpan Surfina dengan nak pergi mandi kolam di rumah aku di petang hari dan dia terus setuju nak balik. Finally!!

7. Singgah kedai makan untuk lunch walaupun masa tu jam sudah pukul 4 petang. 

8. Balik rumah. Encik suami bersiap pula nak pergi kerja. Kasihan dia tak tidur langsung. Dahlah kena duty malam. Huhu. 

9. Aktiviti mandi-manda berlaku. Aku hanya jadi penonton saja.




10. Jam 9.30 malam, kami bergerak ke KLIA2 untuk ambil Kak Ngah Mai (ibu kepada Surfina dan Thaqif) yang kembali dari Kedah.

11. Flight delayed! Sepatutnya bergerak jam 10 malam tapi delayed sehingga jam 11.55 malam. Kami tiba di KLIA2 jam 10.20 malam. 

12. Memandangkan lama lagi mahu menunggu, kami masuk ke dalam KLIA2 untuk pergi supper. 

13. First time aku masuk KLIA2. Hehe. Excited lebih sikit. Besar dan best KLIA2 sebab banyak kedai untuk shopping. 



14. Aku beli satu palazo warna maroon. Hihi. I love palazo so much! Mana-mana nampak palazo rasa nak beli je. Hehe. 

15. Aku makan Spicy Chicken McDeluxe pada jam 11.30 malam. OMG! Menambahkan kegemukan pada diri ini. 

16. Jam 1.45 pagi, Kak Ngah Mai keluar dari KLIA2 dan kami bergerak pulang. Sampai rumah jam 2.25 pagi. 

17. Tak boleh tidur sebab tetiba mata macam segar. Aku tengok episod 5 Legend of the Blue Sea ( Korean Drama ). Tengok selama 42 minit saja. Ambik screenshot masa dan terus tidur. Masa tu jam menunjukkan pukul 4 pagi. 


AHAD 

18. Bangun tidur jam 8.30 pagi. Ikutkan hati nak tidur lagi :D Walaupun mengantuk, masih gigih bangun sebab keluarga aku sangat mementingkan sarapan bersama. 

19. Lepas sarapan, aku tidur balik. Terjaga jam 12 tengahari. Haha. Buruk sungguh perangai. 

20. Balik ke rumah aku. Encik suami dah balik kerja. Kami bersiap nak ke IKEA pula di petang hari bersama Along sekeluarga. 

21. Sebelum itu, singgah di kedai Dobi Papa.  Tak sempat nak tunggu mesin baju siap. Pesan kat kakak di kedai itu untuk tolong keringkan baju dan lipat. Bayaran sebanyak RM0.80 / kg. 

22. Aku sampai awal di IKEA. Sementara menunggu Along sampai, aku dan encik suami minum petang di JomBananas! Kedai di depan The Curve. Sedap jugak pisang goreng nangka dicicah dengan cili kicap dan chocolate. 


23. Along sampai. Berjalan di IKEA sambil melihat apa yang baru. Seronok tiap kali masuk IKEA. Suka tengok hiasan dalam IKEA. Bestnya ada rumah camtu. Cantik, kemas, dan ringkas =) 

24. Singgah makan di Tesco. Pergi ke Watson dan beli Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream. Aku rasa kulit muka aku semakin kering dan nak cuba krim pelembap ini setelah baca entri mengenainya di blog Erin. Erin lagi. Hihi. 

25. Berpisah dengan Along. Along sekeluarga bergerak pulang ke Kuantan. Aku dan encik suami terus ke Kuala Lumpur. Tujuan hanya satu saja. Encik suami nak gunting rambut di satu kedai yang dia dah biasa. Katanya, kedai itu saja yang memenuhi kriteria yang dia nak. Layankan. 

26. Pergi kedai Dobi Papa untuk ambil baju yang dihantar petang tadi. Dah siap semuanya. Total harga RM8.50. Upah keringkan baju dan lipat. Layankan jugak, Tak sempat punya pasal kan. 

27. Menonton Konsert Akhir Gegar Vaganza dan seperti dijangka, Azharina menjadi juara. Aku lebih sukakan Siti Sarah tapi tak dinafikan vokal dan persembahan Azharina lagi mantap semalam. 

28. Selamat malam dan tidur.


Weekend yang penuh aktiviti dua hari berturut. Apabila keluarga datang dari jauh, pasti mahu meluangkan masa bersama 。^‿^。

Tembamnya la hai! 

Have a nice day, all ❤

My Weekend in Numbered List
Sepatutnya aku up entri ini semalam tapi tak sempat. Tak daya nak on laptop dan siapkan entri in...
December 01, 2016
(53) Comments
Tag ini daripada Shaf. Dah lama baca kat blog Shaf dan baru hari ni berjaya siapkan tag ini. Punyalah lama terperap dalam draft :D

Sudah enam tahun aku meninggalkan zaman belajar. Rindu sebenarnya nak belajar kembali. Tapi hanya rindu saja. Hehe. Akal fikiran tak mampu untuk berfikir lagi. Cukuplah setakat yang ada je. Malas ek aku :p

Kepada mereka yang masih belajar, jangan jadi macam akak ye. Teruskan pengajian please. Kalau dah berhenti, sure susah nak start belajar balik. Ini kisah benar. Serius ✌


Questionnaire start!

#What time you start studying and how long? 
Tak kira masa. Bila ada mood study, terus study je. Cuma kebiasaannya, aku akan study selepas Maghrib dan berterusan sehingga tengah malam. 

#Do you stay up all nights for study?
Yes I did. Sometimes. Ikut mood jugak. Kadang-kadang mood studi je mula-mula, lepas tu mood tengok drama Korea/Japan/anime. Hahaha. Ke laut studi nya :p

#Any favorite place or port while you study? 
Semestinya studi di meja. Studi di atas katil hanya akan berlaku bila nak refresh notes saja. Nota peta minda atau nota ringkas.  

#Do you listen to music or not? 
Can listen to music only for Math. Sebab tu aku suka buat latihan Math. Boleh dengar lagu. Hii. Kalau bab menghafal, tidak sama sekali dengar lagu. Kang lirik lagu yang dihafal, bukan subjek. Haha.  

#Do you start from front page or back page of book? 
Front page. Tak pernah studi dari back page. Biasanya front page akan ada benda simple dan semakin complicated apabila tiba di belakang page of book.  

#Do you study all of section or just the important section? 
All of section. Semua penting.
 
#Do you highlight your textbooks? 
Yes. Pelbagai warna mengikut topik. Colorful! Suka! 

#Prefer studying with a book or you like making small notes which can be carried everywhere? 
First akan studi with a book. Then, terus buat nota kecil dan bawa ia untuk rujukan di mana saja. 

#Will you memorize all chapters or not? 
Aku jenis orang yang menghafal. Aku boleh hafal siap ayat lengkap. Sampai pensyarah aku perasan dan cakap yang aku hafal ayat dalam nota dia. Haha. So yes, I memorize all chapters. Tapi masa belajar ada kelebihan ni. Sekarang, hampeh! Hafal swift code bank jela. Haha.  

#What method you have for a smart study? 
Nota kecil dan peta minda. It really helps me during my study time. Bila nak exam, just read that. No need to read the whole book again. I've started using this method since SPM.  

#How you got your motivation to study? 
I love to compete in academic. So, the motivation would comes from me and friends.  

#Do you decorate your study table? If do, how? 
No decoration. I want my study table to be as tidy and clean as it can be. Tak boleh letak barang banyak. Serabut otak.  

#What most important things you must have on it?
Laptop (senang nak google). Buku. Alat tulis. Kertas A4. Colorful notepad. Botol air masak. 

Done! Yeayy!

Boleh tak nak auto-tag semua yang baca entri ini? Hihi. Takdelah. Kepada rakan blogger yang nak buat, silakan ye ☺

Study Habits Questionnaire
Tag ini daripada Shaf . Dah lama baca kat blog Shaf dan baru hari ni berjaya siapkan tag ini. Punya...

(34) Comments

Hello December 2016! Weii cepat sangat masa berlalu. Kini kita berada dalam bulan terakhir setiap tahun. Apa agaknya pencapaian aku tahun ni ek? Dah kena fikir azam baru ke ni? Haha. Relax. 31 hari lagi nak berakhir tahun 2016. Masih banyak lagi masa. Insyallah.

Sejak October 2016, aku akan buat Month Wrap Up. So, here we go for November Wrap Up!

Happy reading ☺

# Kerja 
Selepas hampir 3 tahun penantian, akhirnya aku tidak perlu kerja pada hari Sabtu. Yeayyy! Aku tak suka kerja hari Sabtu. Susah nak plan berjalan tau. Doa termakbul juga. I'm happy =) 

Syarikat tempat aku bekerja juga sudah menukar nama secara rasmi pada bulan ini. Dulu dinamakan sebagai Scope International (M) Sdn. Bhd. dan kini dikenali sebagai Standard Chartered Global Business Services Sdn. Bhd. Bertambah panjang nama.

Tapi, kalau orang tanya, aku cakap aku kerja di Standard Chartered je. Takdelah bagi nama panjang gitu. Jenuh orang nak dengar sampai habis sebut nama company. Hehe.


# Teater 
Happy bila aku berpeluang untuk tengok Teater Mak Cun D'walei. Sekian lama tak menonton teater. Aku suka teater tapi nak beli tiket untuk setiap teater memang tidaklah. Mahal weiii. Only selected je yang boleh. Mana yang nak sangattt tengok. 


# Hutang Puasa
Alhamdullilah. Aku sudah melunaskan hutang puasa tahun lepas. Dua hari je pun. Buat pertama kali, aku habis ganti puasa sebelum masuk tahun seterusnya. Rasa bangga dengan diri sendiri. Hahaha. 


# Book


Aku HANYA beli dua novel dalam bulan November semasa MPH Online Sale on 11.11.16. Gatal tangan nak beli juga novel walaupun dah berjanji tak nak beli novel. Plan nak habiskan novel yang ada je. Tapi dah ada sale pulak. Terpaksa beli. Jimat sikit (sedapkan hati). Hihi.

Sedih untuk menyatakan bahawa aku HANYA berjaya baca satu novel saja iaitu And A Happy New Year (Spinster Club Special) by Holly Bourne (review later). Teruk sangat rasa prestasi bulan November dari sudut pembacaan. Bertambah teruk terasa bila buku yang aku habis baca itu hanya mempunyai 200 pages saja. 200 je weii! Bagi aku, itu sikit sangat!

Sebenarnya aku ada baca novel ketiga dalam The Spinster Club bertajuk What's A Girl Gotta Do tapi sayangnya aku tidak suka pada Lottie seperti mana aku suka pada Evie dan Amber. Jadinya, novel tersebut still in currently reading status dan tak tahu bila nak habis baca kerana aku sekarang sedang baca novel Anna and the French Kiss. Rasanya macam tak akan sambung baca novel What's A Girl Gotta Do :(


# Tebus Voucher Zalora
Alhamdullilah. Aku pernah blog collaborate dengan Zalora dalam dua entri bertajuk Popular Men Fashion in 2016 dan Stylish Fashion Tops for Women. Hasil daripada itu, aku dapat RM150 voucher Zalora yang tamat tempoh pada 31 Disember 2016. Memandangkan tahun 2016 semakin berakhir, aku ambil keputusan untuk menggunakan voucher Zalora yang ada.

Mengambil masa yang lama sebab tak tahu nak beli apa nanye. Akhirnya aku memilih satu skirt dan satu dress.

1. Aztec Sequin Straight Skirt
2. Premium Lace Insert Shift Dress 
Aku pernah pakai black dress di atas semasa pergi menonton Teater Mak Cun D'walei. Ada diceritakan dalam >>> ENTRI INI. Sequin skirt tak pernah pakai lagi. Bila entah nak pakai. Takde event dalam masa terdekat ni. Simpan je dulu dalam almari :D


# Blog Homepage 
Aku adalah seorang blogger yang sering menukar sesuatu di blognya. Hahaha. Kini my blog homepage berwajah baru. Aku ada ceritakan dalam ENTRI I'm Glad She Said Yes. Love my new blog look. Kalau korang tak pernah tengok lagi,, boleh klik pada Home button di atas kiri ye. Dah tengok jangan lupa bagi komen. Hihi. 

Aku suka baca komen korang. Boleh improve di mana-mana part yang ada dalam blog aku ni. So feel free to leave your comment and share your thoughts okay dear ☺

# Food Craving
Hihi. Dalam ENTRI INI, aku ada bagitahu yang aku nak sangat makan Seafood Sundubu Jigae di The Street Cafe. Alhamdullilah. Aku dah makan pada hari Jumaat lepas bersama Tasha. Hanya kami berdua saja sebab ahli #gengmakan yang lain ada hal yang tidak dapat dielakkan. 

Mungkin lama lagi untuk aku sebut pasal makanan Korea ni. Tunggu next time aku terasa nak makan lagi. Automatik aku sebut kat sini. Hihi.

Makanan Korea kegemaran =)

Itu saja coretan dalam November Wrap Up. Nak letak setiap apa yang terjadi nanti karang panjang sangat pulak entri ini. Letak mana yang aku teringat jela. Hihi. 

Entri ini diakhiri dengan dua gambar random snap. Gambar langit dan awan ❤


Sunrise

Sunset
Gambar diambil semasa pergi tengok kapal terbang mendarat dan berlepas dari Skypark Subang. 

Have a nice day, dearest ๐Ÿ’๐Ÿ’–

November Wrap Up
Hello December 2016! Weii cepat sangat masa berlalu. Kini kita berada dalam bulan terakhir...
November 30, 2016
(24) Comments


Manusia. Kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada. Kita sentiasa tidak nampak apa yang kita sudah miliki. Yang tak ada itulah, yang kita nampak sangat. Lepas tu, mula duk fikir kenapa masih tidak dikurniakan sesuatu yang kita impikan.  

Harta. Anak. Rupa paras. Body cantik. Bijak. Semualah.


A meaningful quote


Kadang-kadang, aku sebagai hamba Allah lupa untuk berterima kasih dan bersyukur padaNya untuk apa yang diberikan kepada aku. Terbuai dengan kehidupan duniawi. 

Bila bersedih, sakit, baru nak mengadu padaNya. Bila gembira, lupa padaNya :(

Namun begitu, aku bersyukur dan berterima kasih kepada Allah atas apa yang telah dikurniakan kepada aku. Cara untuk menunjukkan kita bersyukur kepada Allah adalah dengan beribadat kepadaNya. 

Dan diri ini masih banyak perlu diperbaiki agar menjadi umat Islam yang mengamalkan apa yang diajari dengan baik. Insyallah. Ilmu tidak pernah cukup. 

Sentiasa ingatkan diri agar sentiasa bersyukur atas apa saja yang dikurniakan. 

Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Always put your trust in Allah. Mungkin aku masih tidak dapat apa yang dihajati kerana sebab-sebab tertentu yang mungkin aku sendiri tidak pasti. 

Allah lebih mengetahui setiap satu perkara dalam dunia ini. 

Rezeki akan datang tanpa diduga dan tepat pada masa. Yang penting, Usaha dan Tawakal. 

Keep that in mind ☺

Thank Allah After Every Smile
Manusia. Kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada. Kita sentiasa tidak nampak ...