December 01, 2016
(28) Comments
Tag ini daripada Shaf. Dah lama baca kat blog Shaf dan baru hari ni berjaya siapkan tag ini. Punyalah lama terperap dalam draft :D

Sudah enam tahun aku meninggalkan zaman belajar. Rindu sebenarnya nak belajar kembali. Tapi hanya rindu saja. Hehe. Akal fikiran tak mampu untuk berfikir lagi. Cukuplah setakat yang ada je. Malas ek aku :p

Kepada mereka yang masih belajar, jangan jadi macam akak ye. Teruskan pengajian please. Kalau dah berhenti, sure susah nak start belajar balik. Ini kisah benar. Serius ✌


Questionnaire start!

#What time you start studying and how long? 
Tak kira masa. Bila ada mood study, terus study je. Cuma kebiasaannya, aku akan study selepas Maghrib dan berterusan sehingga tengah malam. 

#Do you stay up all nights for study?
Yes I did. Sometimes. Ikut mood jugak. Kadang-kadang mood studi je mula-mula, lepas tu mood tengok drama Korea/Japan/anime. Hahaha. Ke laut studi nya :p

#Any favorite place or port while you study? 
Semestinya studi di meja. Studi di atas katil hanya akan berlaku bila nak refresh notes saja. Nota peta minda atau nota ringkas.  

#Do you listen to music or not? 
Can listen to music only for Math. Sebab tu aku suka buat latihan Math. Boleh dengar lagu. Hii. Kalau bab menghafal, tidak sama sekali dengar lagu. Kang lirik lagu yang dihafal, bukan subjek. Haha.  

#Do you start from front page or back page of book? 
Front page. Tak pernah studi dari back page. Biasanya front page akan ada benda simple dan semakin complicated apabila tiba di belakang page of book.  

#Do you study all of section or just the important section? 
All of section. Semua penting.
 
#Do you highlight your textbooks? 
Yes. Pelbagai warna mengikut topik. Colorful! Suka! 

#Prefer studying with a book or you like making small notes which can be carried everywhere? 
First akan studi with a book. Then, terus buat nota kecil dan bawa ia untuk rujukan di mana saja. 

#Will you memorize all chapters or not? 
Aku jenis orang yang menghafal. Aku boleh hafal siap ayat lengkap. Sampai pensyarah aku perasan dan cakap yang aku hafal ayat dalam nota dia. Haha. So yes, I memorize all chapters. Tapi masa belajar ada kelebihan ni. Sekarang, hampeh! Hafal swift code bank jela. Haha.  

#What method you have for a smart study? 
Nota kecil dan peta minda. It really helps me during my study time. Bila nak exam, just read that. No need to read the whole book again. I've started using this method since SPM.  

#How you got your motivation to study? 
I love to compete in academic. So, the motivation would comes from me and friends.  

#Do you decorate your study table? If do, how? 
No decoration. I want my study table to be as tidy and clean as it can be. Tak boleh letak barang banyak. Serabut otak.  

#What most important things you must have on it?
Laptop (senang nak google). Buku. Alat tulis. Kertas A4. Colorful notepad. Botol air masak. 

Done! Yeayy!

Boleh tak nak auto-tag semua yang baca entri ini? Hihi. Takdelah. Kepada rakan blogger yang nak buat, silakan ye ☺

Study Habits Questionnaire
Tag ini daripada Shaf . Dah lama baca kat blog Shaf dan baru hari ni berjaya siapkan tag ini. Punya...

(26) Comments

Hello December 2016! Weii cepat sangat masa berlalu. Kini kita berada dalam bulan terakhir setiap tahun. Apa agaknya pencapaian aku tahun ni ek? Dah kena fikir azam baru ke ni? Haha. Relax. 31 hari lagi nak berakhir tahun 2016. Masih banyak lagi masa. Insyallah.

Sejak October 2016, aku akan buat Month Wrap Up. So, here we go for November Wrap Up!

Happy reading ☺

# Kerja 
Selepas hampir 3 tahun penantian, akhirnya aku tidak perlu kerja pada hari Sabtu. Yeayyy! Aku tak suka kerja hari Sabtu. Susah nak plan berjalan tau. Doa termakbul juga. I'm happy =) 

Syarikat tempat aku bekerja juga sudah menukar nama secara rasmi pada bulan ini. Dulu dinamakan sebagai Scope International (M) Sdn. Bhd. dan kini dikenali sebagai Standard Chartered Global Business Services Sdn. Bhd. Bertambah panjang nama.

Tapi, kalau orang tanya, aku cakap aku kerja di Standard Chartered je. Takdelah bagi nama panjang gitu. Jenuh orang nak dengar sampai habis sebut nama company. Hehe.


# Teater 
Happy bila aku berpeluang untuk tengok Teater Mak Cun D'walei. Sekian lama tak menonton teater. Aku suka teater tapi nak beli tiket untuk setiap teater memang tidaklah. Mahal weiii. Only selected je yang boleh. Mana yang nak sangattt tengok. 


# Hutang Puasa
Alhamdullilah. Aku sudah melunaskan hutang puasa tahun lepas. Dua hari je pun. Buat pertama kali, aku habis ganti puasa sebelum masuk tahun seterusnya. Rasa bangga dengan diri sendiri. Hahaha. 


# Book


Aku HANYA beli dua novel dalam bulan November semasa MPH Online Sale on 11.11.16. Gatal tangan nak beli juga novel walaupun dah berjanji tak nak beli novel. Plan nak habiskan novel yang ada je. Tapi dah ada sale pulak. Terpaksa beli. Jimat sikit (sedapkan hati). Hihi.

Sedih untuk menyatakan bahawa aku HANYA berjaya baca satu novel saja iaitu And A Happy New Year (Spinster Club Special) by Holly Bourne (review later). Teruk sangat rasa prestasi bulan November dari sudut pembacaan. Bertambah teruk terasa bila buku yang aku habis baca itu hanya mempunyai 200 pages saja. 200 je weii! Bagi aku, itu sikit sangat!

Sebenarnya aku ada baca novel ketiga dalam The Spinster Club bertajuk What's A Girl Gotta Do tapi sayangnya aku tidak suka pada Lottie seperti mana aku suka pada Evie dan Amber. Jadinya, novel tersebut still in currently reading status dan tak tahu bila nak habis baca kerana aku sekarang sedang baca novel Anna and the French Kiss. Rasanya macam tak akan sambung baca novel What's A Girl Gotta Do :(


# Tebus Voucher Zalora
Alhamdullilah. Aku pernah blog collaborate dengan Zalora dalam dua entri bertajuk Popular Men Fashion in 2016 dan Stylish Fashion Tops for Women. Hasil daripada itu, aku dapat RM150 voucher Zalora yang tamat tempoh pada 31 Disember 2016. Memandangkan tahun 2016 semakin berakhir, aku ambil keputusan untuk menggunakan voucher Zalora yang ada.

Mengambil masa yang lama sebab tak tahu nak beli apa nanye. Akhirnya aku memilih satu skirt dan satu dress.

1. Aztec Sequin Straight Skirt
2. Premium Lace Insert Shift Dress 
Aku pernah pakai black dress di atas semasa pergi menonton Teater Mak Cun D'walei. Ada diceritakan dalam >>> ENTRI INI. Sequin skirt tak pernah pakai lagi. Bila entah nak pakai. Takde event dalam masa terdekat ni. Simpan je dulu dalam almari :D


# Blog Homepage 
Aku adalah seorang blogger yang sering menukar sesuatu di blognya. Hahaha. Kini my blog homepage berwajah baru. Aku ada ceritakan dalam ENTRI I'm Glad She Said Yes. Love my new blog look. Kalau korang tak pernah tengok lagi,, boleh klik pada Home button di atas kiri ye. Dah tengok jangan lupa bagi komen. Hihi. 

Aku suka baca komen korang. Boleh improve di mana-mana part yang ada dalam blog aku ni. So feel free to leave your comment and share your thoughts okay dear ☺

# Food Craving
Hihi. Dalam ENTRI INI, aku ada bagitahu yang aku nak sangat makan Seafood Sundubu Jigae di The Street Cafe. Alhamdullilah. Aku dah makan pada hari Jumaat lepas bersama Tasha. Hanya kami berdua saja sebab ahli #gengmakan yang lain ada hal yang tidak dapat dielakkan. 

Mungkin lama lagi untuk aku sebut pasal makanan Korea ni. Tunggu next time aku terasa nak makan lagi. Automatik aku sebut kat sini. Hihi.

Makanan Korea kegemaran =)

Itu saja coretan dalam November Wrap Up. Nak letak setiap apa yang terjadi nanti karang panjang sangat pulak entri ini. Letak mana yang aku teringat jela. Hihi. 

Entri ini diakhiri dengan dua gambar random snap. Gambar langit dan awan ❤


Sunrise

Sunset
Gambar diambil semasa pergi tengok kapal terbang mendarat dan berlepas dari Skypark Subang. 

Have a nice day, dearest πŸ’πŸ’–

November Wrap Up
Hello December 2016! Weii cepat sangat masa berlalu. Kini kita berada dalam bulan terakhir...
November 30, 2016
(20) Comments


Manusia. Kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada. Kita sentiasa tidak nampak apa yang kita sudah miliki. Yang tak ada itulah, yang kita nampak sangat. Lepas tu, mula duk fikir kenapa masih tidak dikurniakan sesuatu yang kita impikan.  

Harta. Anak. Rupa paras. Body cantik. Bijak. Semualah.


A meaningful quote


Kadang-kadang, aku sebagai hamba Allah lupa untuk berterima kasih dan bersyukur padaNya untuk apa yang diberikan kepada aku. Terbuai dengan kehidupan duniawi. 

Bila bersedih, sakit, baru nak mengadu padaNya. Bila gembira, lupa padaNya :(

Namun begitu, aku bersyukur dan berterima kasih kepada Allah atas apa yang telah dikurniakan kepada aku. Cara untuk menunjukkan kita bersyukur kepada Allah adalah dengan beribadat kepadaNya. 

Dan diri ini masih banyak perlu diperbaiki agar menjadi umat Islam yang mengamalkan apa yang diajari dengan baik. Insyallah. Ilmu tidak pernah cukup. 

Sentiasa ingatkan diri agar sentiasa bersyukur atas apa saja yang dikurniakan. 

Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Always put your trust in Allah. Mungkin aku masih tidak dapat apa yang dihajati kerana sebab-sebab tertentu yang mungkin aku sendiri tidak pasti. 

Allah lebih mengetahui setiap satu perkara dalam dunia ini. 

Rezeki akan datang tanpa diduga dan tepat pada masa. Yang penting, Usaha dan Tawakal. 

Keep that in mind ☺

Thank Allah After Every Smile
Manusia. Kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada. Kita sentiasa tidak nampak ...
November 28, 2016
(30) Comments



Aku menonton filem ini semalam bersama encik suami. Kami adalah pengemar animasi Upin Ipin dan Boboiboy. Excited nak tengok filem terbaru Upin Ipin selepas filem "Geng Pengembaraan Bermula" pada tahun 2009. 

Pergi menonton berdua saja dan dipenuhi dengan kanak-kanak dalam wayang. Hihi. Kelakar bila mereka asyik bertanya, "bila Upin Ipin nak keluar ni? ". Hehe. Pastinya mereka datang hanya untuk menonton Upin Ipin :D

Filem ini diarahkan oleh Erma Fatima dan barisan pelakon terdiri daripada Asyiela Putri (pelakon suara Upin Ipin), Puteri Balqish (Aqish), Awie (Awie), Sara Ali (Noreen), Remy Ishak (Bo), dan Gambit (Zaman). 


SINOPSIS 



Mengisahkan kehidupan seorang anak yatim, Aqish yang tinggal di Rumah Anak Yatim bersama rakan-rakan yang lain. Aqish sangat meminati watak animasi kembar Upin Ipin sehingga tanpa disangka, Upin Ipin muncul di depan mata Aqish. Hanya Aqish boleh melihat Upin Ipin. 

Setiap kali Upin Ipin muncul, mesti bersama perkataan, "Jeng, Jeng, Jeng".

Rumah Anak Yatim ini dikendalikan oleh Noreen yang mendapat amanat daripada arwah Ayahnya untuk meneruskan pengendalian rumah tersebut dan tidak sesekali memisahkan semua kanak-kanak dalam rumah itu. 

Tragedi berlaku apabila Zaman datang untuk mengambil alih hak tanah Rumah Anak Yatim kerana dia merupakan anak kepada pemilik tanah tersebut. Sebenarnya, Zaman dikejar oleh penuntut hutang along dan dengan cara menjual tanah itu saja mampu untuk membayar hutangnya kepada along. 

Aqish mula berbincang dengan rakan-rakannya untuk menyelamatkan Rumah Anak Yatim mereka. Dan ketika ini, muncul Awie dan Bo. Awie adalah penyanyi rock yang terkenal suatu masa dahulu dan kini turut mengalami masalah kewangan. Bo pula kawan merangkap PA Awie. 

Awie, Bo, dan Noreen bersama-sama berusaha untuk menyelamatkan Rumah Anak Yatim. Zaman menjadi abang yang baik kerana turut sama-sama untuk menyelamatkan rumah tersebut. Mereka berempat bekerjasama mencari sponsor untuk mengadakan satu konsert amal bagi mendapatkan dana untuk membayar hutang Zaman kepada along tersebut. 

Akhirnya, konsert rock Awie berjaya diadakan bersama penampilan istimewa Upin Ipin. 


REVIEW

Review peribadi ikhlas daripada aku. 

Filem ini agak mengecewakan. Aku tidak berpuas hati dengan filem ini. Serius. 

Bagi aku filem ini hanya menggunakan nama Upin Ipin untuk menarik perhatian kanak-kanak dan orang dewasa yang turut meminati Upin Ipin. 

Seperti yang kita tahu, Upin Ipin merupakan satu animasi 3D popular yang digemari oleh semua lapisan masyarakat. 

Aku membayangkan aku akan melihat Upin Ipin dalam kebanyakkan babak yang ada tapi rupanya tidak. Kemunculan Upin Ipin diibaratkan seperti "pelakon pembantu" saja. Hanya muncul ketika Aqish panggil. 

Pendek kata, filem ini lebih kepada lakonan hidup daripada animasi 3D Upin Ipin. 

Jalan cerita berkisar kepada cara untuk menyelamatkan Rumah Anak Yatim dan Upin Ipin hanya muncul sedikit saja. 

Kemunculan Upin Ipin yang mungkin hanya sebanyak 30% daripada keseluruhan filem ternyata berjaya membuatkan kanak-kanak bersuka ria dan teruja. Bukan setakat kanak-kanak, aku dan encik suami juga turut gembira melihat telatah Upin Ipin yang mencuit hati.

Telatah Aqish ada juga yang menarik perhatian dan kelakar tapi aku tidak berapa gemar akan Aqish dalam filem ini walaupun aku suka akan lakonan Puteri Balqish. 

Watak Awie, Sara Ali, Remy Ishak, dan Gambit berjaya dibawa dengan baik. Cuma entahlah, mungkin terlalu banyak kisah mereka sehingga aku bosan menonton filem ini. 

Aku sudah tahu pengakhiran cerita walaupun filem hanya separuh ditayangkan. Kemunculan Upin Ipin di konsert amal dan menyanyikan lagu tema Upin Ipin Jeng Jeng Jeng berjaya membuatkan aku kembali seronok dan teruja melihat gerak geri comel mereka berdua. 

Keseluruhan, aku hanya mampu memberi 2.5/5 bintang untuk filem ini. Bintang yang aku beri hanya kerana Upin Ipin saja. 

Lepas ni, bagi aku, tidak perlu buat filem gabungan antara lakonan hidup dan watak animasi 3D kerana ianya sesuatu yang tidak sesuai. 

Di hujung filem ini, ada ditayangkan preview Upin Ipin The Movie yang akan disiarkan pada tahun 2017. Filem itu menarik perhatian aku dan aku akan menyaksikannya kerana itulah filem Upin Ipin yang sebenar. 

Kisah Upin Ipin bersama kawan-kawan yang lain dan bukan hanya boleh dilihat dalam fantasi Aqish saja. 

Akhir sekali, filem ini tidak perlu meletakkan Upin Ipin sebagai tajuk filem. Bagi aku, Upin Ipin lebih kepada "Penampilan Istimewa" saja ✌
Review Filem : Upin Ipin Jeng Jeng Jeng
Aku menonton filem ini semalam bersama encik suami. Kami adalah pengemar animasi Upin I...
November 25, 2016
(30) Comments



Yeayy!! Another tag by Fatina. This tag is originally created by her and I love to do it ☺ Fatina adalah seorang yang suka membaca dan haruslah tag yang dibuat juga berkaitan dengan buku.

Jom terjah soalan yang ada =)


1. Your current reading.


Anna and the French Kiss. Fatina yang memperkenalkan novel ini kepada aku dengan review yang dia buat. Baru je start baca. Sekarang di page 12. Hihi.

2. Suggest one of your favourite book.
Only one ahhh? Alaaa... Okay, my most favourite book would be Am I Normal Yet by Holly Bourne. I love Evie so much! ❤

3. What genre do you like to read?
Fiction. Young Adult. Romance. Self Motivation. 

4. How many books do you read in a month?
Depends on my mood. Might be 2 to 5 books per month. 

5. Where do you usually purchase books?
MPH bookstores, Popular bookstores and MPH Online. Kalau buku yang dicari tiada, aku akan email MPH untuk bertanya. Sampai tahap gitu ler. Hihi.

6. Have you ever fall to sleep when reading because you find out, its tedious?
Never. Better to put aside the book and sleep. Kalau tertidur masa membaca, nanti buku tak cantik jadinya sebab kena hempap. Betul tak? And I don't like it. 

7. Which one do you prefer, standalone or trilogy/series?
I prefer standalone but I read trilogy/series too. Hanya dua series saja setakat ini iaitu The Twilight Saga dan The Spinster Club.

8. Which book(s) has cheer you up?
Currently, it would be Am I Normal Yet by Holly Bourne. I love Evie so much and her bad thoughts ❤ Dan Mesej by Anna Lee. I love Aria yang kelam kabut dan entah kenapa aku membayangkan Neelofa sebagai Aria. Haha.  

9. Do you read book's review before buying it?
Yes. Aku tak nak baca tapi terbaca jugak. Dari dulu aku memang jenis orang yang suka baca review sebelum beli. Kadang-kadang review mereka terkesan juga tapi kalau aku sangat minat dengan penulis buku tertentu, aku akan terus beli tanpa baca review. Contohnya semua novel Ramlee Awang Murshid. 

10. Will you stop reading, if the book isn't interesting or will you keep on reading them?
Stop reading. Kenapa perlu aku teruskan membaca buku yang bagi aku tidak menarik? Buang masa saja. Banyak lagi buku nak baca. Hihi. Aku tak akan buang buku tersebut. Akan simpan baik-baik sebab anytime I will continue to read the book when I feel like I want to. 

11. Have you ever re-reading the book again and again?
Sometimes. But only the best dialog / part only. Tapi biasanya, aku tak baca balik. 

12. Do you ever felt that once you finish reading a book, you find it hard to move on from it?
Never. I can move on from one book to another in a minute or maybe a second? πŸ˜‰

13. Have you ever cried during your reading?
Yes. Aku lebih memahami setiap watak dalam novel. Aku pasti akan terbawa-bawa dengan sikap dan perasaan watak yang ada terutama watak hero dan heroin.

14. Why do you think reading has make you happy?
I can learn about different cultures, people, and places without even travelling. Dalam sesetengah buku, ada diceritakan secara terperinci berkenaan tempat yang setiap watak pergi. Aku suka membayangkan suasana tempat tersebut tambah lagi kalau tempatnya di luar negara. Aku akan google untuk mengetahui keadaan sebenar tempat yang dinyatakan dalam novel. Itulah namanya mengembara tapi masih berada di atas sofa atau katil 😊

Membaca juga membuatkan aku berada dalam dunia aku sendiri. Aku lupa akan masalah dan sebab aku stress untuk hari-hari tertentu. Satu lagi yang buat aku happy adalah aku boleh membaca fikiran orang lain, macam Edward Twilight. Haha. Sebab aku lebih faham akan setiap karakter dalam novel. How each characters feel, think, and act ☺

Done menjawab semua soalan dalam tag ini. Yeayyy!

Kepada sesiapa yang nak buat tag ini, silakan. Spread the πŸ’–
Cheer Me Up Book Tag
Yeayy!! Another tag by Fatina . This tag is originally created by her and I love to do it...
November 24, 2016
(25) Comments
Picture Source : Pinterest



Busy sangat gayanya tu ek? Hahaha.

Sebenarnya aku baru add signature semalam. Jadi sekarang, setiap entri jadi messy sebab ada dua "LOVE, IQA" words.




Aku tempah signature baru pada Angga. Angga adalah pemilik template yang sangat baik seperti Kate. Dia akan bersungguh dalam memenuhi setiap permintaan customer dia. 

Kalau korang nak lebih mengenali Angga dan Kate, boleh terjah ke dua entri aku mengenai mereka berdua (link di bawah). Ada juga aku sertakan pilihan template. Mungkin ada yang rambang mata jadinya nanti, Hihi.
Sekarang, aku harus edit all my posts and remove the one in red box. Jenuhlah nak buat. Lebih 100 posts jugak rasanya 😒

Tapi disebabkan nak post cantik tersusun, maka kena gigihkan diri juga untuk edit semuanya. Mengambil masa yang lama juga kot memandangkan aku bekerja. Aku cuba siapkan edit dalam minggu ini. 

Jadi, for all readers and visitors, tolong ignore je eh my double "LOVE, IQA". 😊 . 

Have a nice day, all ~ 。^‿^。
I AM VERY BUSY
Picture Source : Pinterest Busy sangat gayanya tu ek? Hahaha. Sebenarnya aku baru add...