#MYCYBERSALE IS BACK!
26 September 2016
    Hello all =)

SALE! SALE! SALE!

Excited tak bila dengar ada SALE? Haha. Terus rasa nak klik apa yang patut di-klik :D

Sekarang iaitu dari 26 hingga 30 September 2016, sedang berlangsung #MYCYBERSALE2016 .

#MYCYBERSALE adalah jualan online secara besar-besaran dibawah teraju Pembangunan Multimedia Malaysia (MDeC).

Pelbagai jenis barangan ditawarkan pada harga yang jauh lebih murah daripada biasa. Ada yang menawarkan sehingga 90% diskaun.

Banyak laman web yang terlibat seperti Zalora, Lazada, Watsons, Padini, 11street, dan banyak lagi. Kepada sesiapa yang gemar membeli barang secara online, inilah masanya. Tambah lagi korang boleh dapatkan barangan pilihan dengan harga yang lebih murah. Sangat berbaloi kan? :)

Kalau nak tahu lebih lanjut, senarai laman web yang terlibat, boleh terjah ke laman web MYCYBERSALE2016.

Cuba teka aku beli apa? Haha. Semestinya buku!! Yeayyy! Aku baru saja beli tiga buah buku di MPHONLINE. Hanya buku yang aku senaraikan untuk beli sejak sekian lama. Dapat beli dengan harga lagi murah daripada biasa, sangat menyeronokkan.

Tabahkan diri agar tidak lebih berbelanja okay. Beli hanya yang korang perlukan dan suka saja.

Bilangan barang yang suka semestinya banyak kan, faham tu, sebab aku pun mengalaminya juga. Panjang senarainya. Hehe. Cuma pilih mana yang paling disukai saja.

Di sini, aku sertakan link untuk beberapa laman web pilihan aku. Nak senarai penuh boleh klik link MYCYBERSALE2016.
















Jualan murah ini hanya berlangsung selama lima hari saja. Pastikan korang tidak terlepas peluang!

Jom shopping dan berbelanja dengan bijak ye =)

Love,
IQA
Starbucks Frappuccino

Hello semua =) 

Kali ni aku hanya nak berkongsi mengenai salah satu minuman kegemaran aku daripada Starbucks. 

Starbucks Frappuccino 


 

Aku pergi ke 7-Eleven minggu lepas dan baru jumpa dengan botol Starbucks Frappuccino ini yang ada dijual di 7-Eleven. 

Serius aku tak tahu. Tak sangka pula minuman Starbucks ada jual di sana. 

Ada dua pilihan kopi. Starbucks Frappuccino dan Mocha. Aku lebih meminati Frappuccino daripada Mocha. Bagi aku, Mocha pekat sangat rasa kopinya. Aku suka yang light saja. 

 
Sekarang tengah ada promosi seperti di atas. Teruja dengan ayat Buy 1 Get 1 Free Voucher. 

 
Valid sehingga 30 November 2016. Term and conditions apply. While stocks last.  

Pada mulanya aku nak pergi Starbucks berdekatan iaitu di Citta Mall. 
Tapi sayangnya, aku dah buang resit pembelian di 7-Eleven. Tak jadilah pergi. Mungkin dalam masa dua bulan ini akan aku beli lagi Frappuccino. Tengoklah camne. Hehe. 

Sesiapa suka Starbucks, ini peluang anda 。^‿^。

Love,
IQA
On The Way to the Airport : AirAsia Korean Drama
22 September 2016
Hello lovelies =) 

Aku sangat excited to watch a new Korean Drama, On The Way to the Airport yang baru mula bersiaran semalam, 21 September di Korea. 

 

Drama ini menggantikan Uncontrollably Fond. Menarik untuk ditonton kerana ada pengambaran di Malaysia!! Excited to watch Malaysia dalam drama Korea. Bukan senang weii! Hehe. Lebih tepat lagi adalah Air Asia. Memandangkan pelakon wanita bekerja sebagai pramugari Air Asia.

Selain itu, aku suka pelakon utama lelaki, Lee Sang Yoon. Aku pernah tengok dia berlakon dalam drama Angel Eyes dan Second Time Twenty Years Old. Terpikat dengan setiap karakter yang dia bawa. Kalau pelakon utama wanita pula, rasanya kali pertama aku tengok dia berlakon dalam drama ni. Layankan je =)

SINOPSIS

 

Choi Soo A (Kim Ha Neul) bekerja sebagai pramugari Air Asia selama 12 tahun dan berkahwin dengan seorang pilot yang digelar Gentleman of Sydney, Park Jin Suk (Shin Sung Rok). Mereka ada anak perempuan berumur 12 tahun iaitu Hyo Eun. 

Seo Do Woo (Lee Sang Yoon) works as a part-time instructor in architecture. Dia berkahwin dengan Kim Hye Won (Jang Hye Jin) dan mempunyai seorang anak perempuan, Annie. 

Kisah pengambaran di Malaysia terjadi apabila Choi Soo A menghantar anaknya belajar di Malaysia untuk mempelajari English dan Mandarin. Seo Do Woo juga sama. Annie lebih dulu belajar di Malaysia dan menjadi roommate Hyo Eun. 

Kisah tragik terjadi apabila Annie terlibat dalam kemalangan di Malaysia dan meninggal. Masa inilah, Seo Do Woo mengenali Choi Soo A. 

REVIEW 

Episod 1 berjaya menarik perhatian aku untuk terus menonton drama ini. Adakah keterujaan hanya kerana Air Asia dan Malaysia? Haha. Mungkin ada juga sebab yang itu. 

Aku rasa hanya episod 1 saja ada pengambaran di Malaysia. Sebab selepas Annie meninggal, Choi Soo A dah bawa anaknya kembali ke Korea. 

Mungkin hanya Air Asia saja yang berterusan ditayangkan dalam drama ni. Sponsored by Air Asia. Kalau tengok habis episod 1, Air Asia adalah sponsor pertama yang disiarkan. Hee. 

Excited melihat Malaysia dalam drama Korea =) 

Malaysia in "On The Way to the Airport"

Air Asia crew
 

 

Putrajaya
 

 

Annie kata view di sini seperti di Han River dan dapat mengubat rindunya pada Korea.
 

Aku tak pernah tengok Putrajaya dari jambatan ini. Nak kena terjah Putrajaya lagi nampaknya :D

Istana Budaya
 

KLIA. See Surau Muslim Prayer Room
 

Ada dua persoalan aku dalam drama ini: 

1. Adakah Choi Soo A dan Seo Do Woo mempunyai hubungan sulit? Aku pantang sikit tengok cerita suami isteri ada hubungan sulit ni. Huhu. 

Choi Soo A jarang bertemu dengan suaminya, Park Jin Suk. Obviously kerana mereka bekerja bukan pada waktu yang sama. Seorang pramugari dan seorang pilot. Mungkin kerana ini, mereka jarang bersama dan tiada komunikasi baik antara mereka dan menyebabkan hubungan perkahwinan menjadi hambar. 

2. Kenapa isteri Seo Do Woo tidak benarkan anak mereka, Annie balik ke Korea? Malah abu Annie juga disuruh tinggal di Malaysia. Apa yang berlaku sebenarnya? 

Dan disebabkan ini, rasanya Seo Do Woo jauh hati dan keliru dengan perhubungannya dengan isteri dan mungkin menyebabkan dia menjadi rapat dengan Choi Soo A. 

Panjang lagi ceritanya. Ada 20 episod. Harap mereka berdua tidak ada hubungan sulit. Tak suka tengok drama yang membawa genre begitu tapi kadangkala kita kena tengok jugak. Drama begini dapat memberi pengajaran kepada kita supaya tak melakukan perkara yang sama.

Air Asia! Daebak! Pandai buat marketing to promote the airlines dengan menaja drama Korea. Sedia maklum bahawa drama Korea ditonton almost worldwide. Jadi, promosi yang bagus untuk Air Asia malah untuk Malaysia juga. 

Drama ini ada disiarkan di KBS World (Channel 391 & 392 Astro) setiap hari Khamis dan Jumaat pada jam 8.55 malam. 

Kalau nak tengok online, boleh tengok di LINK INI

 
View dari flight dalam drama ni. Bestnya! Rindu nak tengok langit dan awan dari flight. 

Happy watching, all 。^‿^。

Love,
IQA
A Must Watch Korean Drama

Hello semua =)

Drama Korea yang aku nak review hari ni adalah drama yang sudah lama sebenarnya. Hehe.

 Drama bertajuk Secret pada tahun 2013.

Kenapa aku baru nak review hari ni? Nanti aku bagitahu di akhir entri ini ye.

 

SINOPSIS

Min Hyuk (Ji Sung) adalah seorang lelaki kaya yang punya segalanya. Dia telah kehilangan kekasih kesayangan kerana a hit-and-run accident.

Yoo Jung (Hwang Jung Eum) adalah seorang wanita yang terlalu sayang dan percayakan kekasihnya, Do Hoon (Bae Soo Bin) sehingga sanggup untuk mengaku bersalah kerana a hit-and-run accident yang sebenarnya dilakukan oleh Do Hoon. 


Yoo Jung masih berfikiran bahawa Do Hoon akan selamatkan dirinya tapi rupanya tidak. Dia dikhianati kerana Do Hoon menjadi semakin gila kuasa sebagai seorang peguam.


Selepas Yoo Jung keluar dari penjara, Min Hyuk menganggu hidupnya, kerana dia ingin membalas dendam kepada pembunuh kekasihnya. 

Lama kelamaan, Min Hyuk sedar akan hakikat bahawa Do Hoon adalah pembunuh yang dicari lalu menolong Yoo Jung untuk sama-sama membalas dendam kepada Do Hoon.

Dalam proses ini, Yoo Jung dan Min Hyuk jatuh cinta. 


REVIEW

Absolutely amazing! A must watch Korean drama! A very sad with meaningful stories. My top favorite Korean Drama.

I love this drama so much! Sehingga aku hanya mengambil masa 3 hari untuk marathon tengok drama ni daripada mula hingga akhir. 

I love the chemistry between Ji Sung and Jung Eum. Aku memang dah terpikat dengan Ji Sung sekian lama. Jung Eum pula adalah ratu air mata. Dalam drama ni, banyak kali dia menangis. Macam mana agaknya dia boleh menghayati watak dengan sangat mendalam dan boleh menangis setiap kali dengan senang dan sedih. 

Jung Eum menangis. Sekali aku pun menangis. Ada yang Jung Eum tak nangis tapi aku pulak menangis sebab sedih tengok dia. Kasihan sangat hidup dia. Huhu.

Pada mulanya, aku bengang dengan watak Yoo Jung. Kenapa dia begitu mudah untuk cover kesalahan kekasih dia? Kenapa dia begitu bodoh memikirkan yang kekasihnya baik? 

Tapi, selepas dia bangkit semula bersama Min Hyuk untuk membalas dendam kepada Do Hoon, aku jadi teruja. Teruja melihat seorang wanita yang dikhianati dan akhirnya bangkit untuk membela diri. 

Pendek kata, the story, the acting, and OST, semuanya best! A powerful Korean Drama.

Tak akan menyesal kalau tengok drama ni. Percayalah.

A really recommended Korean drama :)

A beautiful ending :)


OST Secret - Incurable Illness


**************************************************

Kenapa tiba-tiba hari ni aku review drama Korea yang sudah lama aku tengok? 

Here is the reason yang menyebabkan aku kembali mengingati Secret!

Korang tengok tak drama Melayu bertajuk Patahnya Sebelah Sayap di TV3? Baru je mula disiarkan dua hari lepas. Lakonan Ummi Nazeera, Izzue Islam, dan Aeril Zafrel. 

Aku tak tengok drama Melayu. Bosan sebenarnya dengan jalan cerita yang lebih kurang sama dan ikut trend. Sekali keluar cerita pasal Kapten, sekarang cerita pasal Abang Bomba pulak. Boring betul rasa. Huhu. Dan semua adaptasi novel. 

Aku tahu pasal drama Patahnya Sebelah Sayap daripada Hanis. Aku pun terus tengok episod 2 semalam dan yes, memang serupa dengan drama Korea, Secret.

Jalan cerita sama dan telah disesuaikan mengikut gaya orang kita.

Aku tak tahu sama ada pihak produksi ada hak untuk remake drama Secret dalam versi Melayu. Tak ambil peduli sangat hak remake or copy paste ni, pandai-pandailah mereka kan. 

Drama Secret tidak ditayangkan di Malaysia dan mungkin sebab tu pihak produksi ambil jalan ceritanya sebab bagi mereka, tak ramai tahu drama Secret. Aku rasalah. Hehe.

Aku bukan nak hentam drama Melayu. Tak dinafikan drama Patahnya Sebelah Sayap lain daripada lain. Dapat membuatkan kita untuk menonton drama yang konsepnya berat sedikit. Bukan hanya cinta dan perebutan kuasa semata. 

Cuma aku harap agar drama ini adalah original daripada orang kita. Bukan ciplak idea sesiapa. 

Walaupun begitu (dah macam buat karangan pulak, hehe,)  , aku akan terus menonton Patahnya Sebelah Sayap.

Aku suka lakonan tiga orang watak utama dalam drama ni, Ummi Nazeera, Izzue Islam dan Aeril Zafrel dan rasanya aku patut bagi peluang kepada pihak produksi tempatan untuk olah drama Secret bersesuaian dengan konsep masyarakat kita.

Fuh! Panjang nampaknya entri kali ini :D

Ada sesiapa yang berminat nak tengok Secret, boleh klik LINK INI.

Jom tengok juga Patahnya Sebelah Sayap. Baru 2 episod je. Sempat kalau korang nak follow sesama :)

Happy watching, all =)

Love,
IQA

Time For Being A Housewife
21 September 2016

 

Sekarang, aku sedang cuti dua minggu. Selasa depan baru masuk kerja balik. Kalau korang mungkin tak tahu, syarikat aku bekerja, Scope International (M) Sdn Bhd, a subsidiary company of Standard Chartered Bank, kami semua wajib ambil cuti block leave dua minggu berturut setiap tahun. 

Kira cuti dua minggu ni untuk melepaskan diri daripada kerja yang banyak dan berisiko dan untuk menenangkan fikiran. 

Block leave penting bagi aku. Sebab kadang-kadang, memang aku perlu sangat cuti. Tambah lagi selepas buat kesalahan yang tak patut buat. Rasa loser sangat. Huhu. 

Patutnya block leave aku dalam bulan Oktober ( on my birthday ), tapi disebabkan Sheima is going for a maternity leave for 3 months starting 1st October, makanya aku terpaksa ambil awal block leave. 

Sudahnya, I'm not going anywhere. Because my husband could not take leave. Sebab dah plan bulan Oktober kan. 

Takpelah. Takde rezeki tahun ni nak ke mana-mana. Dalam negara je kalau berjalan pun =) 

Makanya, selama dua minggu ini, aku menjadi surirumah sepenuh masa (∩_∩)

Seronok tau! Hari-hari masak dan bila suami pulang, makanan dah terhidang. Boleh sambut suami pulang di muka pintu. I love it! 

Biasanya, kalau aku bekerja, suami yang akan menyambut kepulangan aku di rumah. Aku sampai rumah mesti lambat daripada dia. 

Untuk dua minggu ni saja, suami seronok nampaknya bila sampai rumah je, isteri sedia menunggu. Hehe. Tapi untuk dua minggu je ye. 

Duduk rumah best! Tenang je rasa. Tak serabut kepala. Tapi aku tak boleh duduk rumah lama-lama, nanti makin malas dan rasa otak tak berkembang. Hee. 
 
Hari ni nak masak apa ye? (^-^)

Photo A Day Challenge #19 - Time For 

Love,
IQA
Latest Korean Drama I Have Watched
20 September 2016
Hello semua :) 

Bertapa dalam rumah menyebabkan aku marathon tengok drama Korea. Hehe. Aku baru saja habiskan tiga drama Korea yang baru juga habis ditayangkan di Korea dalam beberapa minggu lepas. 

Seperti yang aku selalu katakan, aku suka tengok drama Korea sebab jalan cerita yang menarik. 

Senarai pelakon juga memainkan peranan penting dalam pemilihan drama Korea yang aku tengok. Cuma kalau pelakon best, jalan cerita tak best, tak ke mana juga drama tu. Jadi, aku pilih jalan cerita yang best dan lain daripada lain untuk aku tonton sampai habis.

Dalam entri ini aku nak berkongsi mengenai tiga drama Korea yang aku baru habis tengok. Setiap drama yang membawa kisah yang berlainan. 

W - Two Worlds 

 

Love this drama so much! Aku ada bercerita mengenai drama ini dalam ENTRI INI

Drama yang sangat lain daripada lain. First drama yang menggabungkan dunia realiti dan webtoon. 

Drama yang berjaya buat aku pening kepala dan keliru. Haha. Semuanya berbaloi bila dah tengok sampai habis. Semua persoalan terjawab dengan cara yang menarik. 

Aku tabik spring pada semua yang terlibat dalam W - Two Worlds drama terutama their scripwriter. Daebak!

This drama was totally worth watching!

W - Unfinished Story 
 

Thank you for this special story from W - Two Worlds team! Really help me to understand more about each character. 

Special story bermula dengan sinopsis drama dengan persoalan Who and Why. Bersambung dengan temuramah dengan pelakon dan Behind The Scenes of W - Two Worlds. Aku sangat suka chemistry yang ada pada Han Hyo Joo and Lee Jong Suk. Mereka sangat comel. Bila tengok BTS, kelakar masa babak kiss. Haha. Mereka pun malu nak buat :D

Pelakon yang lain juga sangat wajar diberi pujian. Semua melakonkan watak dengan baik sekali. Paling salute dengan watak Oh Sung Moo, si pencipta W yang membawa dua watak dalam masa yang sama. 

 
Goodbye Han Hyo Joo & Lee Jong Suk. 
Jumpa lagi dalam drama lain pula =) 


Let's Fight Ghost 

 

Drama hantu! Hehe! Aku tengok drama ni setelah dikatakan bahawa drama ni best! Dan aku minat dengan heroin, Kim So Hyun jadi tengok jugaklah walaupun aku penakut.

Sesekali akan dikejutkan dengan kemunculan hantu secara tiba-tiba. Fokus pulak tu muka seram dorang. Haih. Buat lemah jantung betul. Aku pulak konon berani tengok drama ni tengah malam. Pastu mulalah pandang kiri kanan semacam je. Haha. Penakut tengok cerita hantu begitulah :p

 

Park Bong Pal, hero dalam drama ni yang ada kebolehan untuk melihat dan berlawan hantu. Macam gambar kat atas ni, mula-mula aku seram bila tengok muka hantu. Tapi lepas tu, ketawa berdekah-dekah. Haha! Park Bong Pal tampar hantu ni sampai terperosok ke dinding. Terus hantu berjanji tak kacau Bong Pal lagi. Serius lawak muka hantu lepas kena tampar. Hehe. 

Tapi jangan risau. Hantu keluar sekejap je. Bukanlah sepanjang masa ada. Cuma tiap kali hantu keluar membuatkan kita terkejut. 

 

Salah satu babak yang aku suka. Comel mereka berdua iaitu Park Bong Pal (Ok Taec Yeon) dan Kim Hyun Ji (Kim So Hyun) berada di bawah pokok dengan bunga berterbangan lalu jatuh dan hinggap di rambut Hyun Ji. Hee. 

 

Antara pelakon lain dalam drama ni. Kwon Yul (lelaki atas kanan) yang membawa watak seorang profesor yang telah dirasuk evil spirit sangat menjadi. Aku geram dengan dia! Tapi bila di akhir cerita, kasihan pulak tengok dia. Dia tak jahat sebenarnya. Evil spirit itu yang membuatkan dia jahat. Rugi muka handsome di situ. Hehe. 

Secara ringkasnya, cerita ni mengenai Park Bong Pal yang ada kuasa untuk melihat dan berlawan dengan hantu. Bertemu dengan spirit lain iaitu Kim Hyun Ji dan mereka bersama melawan hantu. Dalam masa mereka berlawan itulah, terjadi kisah yang disangka iaitu jatuh cinta dan tidak disangka iaitu kaitan antara mereka berdua. 

Ending best! Berbaloi tengok. Sambil bergelak ketawa dan sedih dengan pelbagai hantu, kita akan terbawa sekali dengan kisah sebenar yang mengaitkan semua watak dalam drama ni. Menarik! 


Uncontrollably Fond 

 

Aku tengok drama Uncontrollably Fond ini hanya kerana Kim Woo Bin dan Suzy. Serius. Tapi itu hanya berlaku pada mulanya saja. 

Bila dah tengok drama ni makin lama makin menarik! Membuatkan aku terus menonton hingga ke akhir. 

Kalau korang tengok drama ni jugak, sila sediakan tisu atau tuala kecil semasa menonton episod 18 dan 19. Sumpah sedih weii! Bercucuran air mata aku tengok. Tengah malam layan drama Korea, menangis pulak tu. Esok pagi, bangun dan mata bengkak. Buruk perangai betul. Haha. 

Kenapa sedih? Sebab episod 18 dan 19, satu demi satu persoalan terjawab. Korang akan tahu apakah persoalan itu berserta jawapannya dan kenapa tajuk drama ini Uncontrollably Fond. 

Sememangnya benar Uncontrollably Fond. 

Dalam episod 19, ada tempat menarik semasa pengambaran ini berlangsung. Sumpah lawa gila weiiii! Bunga banyak gila! Ahhh rindu Korea! 

Sambil aku tengok drama, sambil aku screenshot. Hehe. Tengok guna phone je, mulalah pause dan screenshot kerjanya :D

 

 

 

 

 

Lawa kannnnnnnnnnnn!
 Ahhh rasa nak terbang terus masuk dalam babak ini. 
Subhanallah! Lawa sangat bunga! 

Ending drama ni sama seperti apa yang aku sangka. Hero mati. Haa. Dia ada sakit brain tumor yang tak boleh diselamatkan lagi, tak akan pulak hidup. 

Kalau hidup, keajaiban berlaku. Tak nak lah setiap kali cerita je mesti happy ending. Mesti ada keajaiban. Bukan senang nak ada keajaiban dalam realiti. 

Bila hero mati, baru aku terasa bahawa yes, drama ini menampakkan realiti kehidupan di situ. Tidak semua percintaan berakhir dengan kegembiraan. Aku suka ending drama ni walaupun sedih. 

Itu saja latest Korean Drama yang aku tengok buat masa sekarang. Semua ada kisah cerita masing-masing. Tidak serupa sama sekali. Itu yang aku suka dan membuatkan aku terus menonton drama Korea. 

Kalau korang berminat nak menonton, di sini aku sertakan sekali link untuk watch online tiga drama di atas. 


Happy watching 。^‿^。

Ada nak rekomen drama Korea untuk aku tengok? Nak berkongsi pendapat mengenai drama Korea ke? Boleh tinggalkan komen ye. Jangan malu jangan segan =)

Love,
IQA