Jadi wanita, 
Semua berlaku pada kita dipertikaikan.
Lebih-lebih lagi bab anak..

Tak pernah beranak.. "Mandul"
Gugur kali ketiga.. "Rahim lembik"
Czer kali ketiga.. "Rahim cacat"
Anak sorang.. "Tak subur"
Beranak anak kelima.. "Gelojoh"

Everyone is having their own struggles in life.
Jangan ditambah dengan kata-kata kurang simpati / kurang manis

Wanita yang tiada anak
Jangan ditangisi
Kamu bukan mandul
Kamu istimewa
Kerana Allah mahukan masa kamu untuk DIA sepenuhnya..

Wanita yang keguguran
Jangan ditangisi
Tidak semua anak-anak di muka bumi ini yang lahir Islam dapat mati dalam iman
Tetapi Allah menjaga keIslaman anak-anak kalian
Sebagai pasakan, pasti seorang anak syurga milik kamu di sana kelak..

Wanita yang bersalin czer
Jangan ditangisi
Jika zaman dahulu dengan komplikasi yang kamu hadapi, kemungkinan anak-anak kamu sudah meninggal dalam rahim
Tetapi dengan kurniaan teknologi, anak-anak kamu selamat
Kamulah wira yang sanggup dilapah demi menyelamatkan anak-anak
Bukan sekadar melahirkan..

Wanita yang tidak mempunyai ramai anak
Jangan disesalkan
Anak yang satu sudah mencukupi dari mana-mana berlian di dunia
Yang satu mampu mencukupi jika dijaga kualiti didikan Islamnya
Lihatlah pada Rasullulah, si anak tunggal..

Kepada wanita yang beranak ramai
Jangan dikeluhkan
Zuriat yang ramai itulah bakal menjadi bekal kepada kamu di alam barzakh kelak
"Doa anak yang soleh"
Susah anda hanya di dunia
Mewah anda di sana

Kepada semua wanita di luar sana


STAND UP 
STAND OUT

BE PROUD OF WHO YOU ARE

"Women are like flowers. They should be treated gently, kindly, and with affection." - Iman Ali (AS)

Belajar mensyukuri nikmat yang ada
Belajar untuk mengabaikan kata-kata tidak manis dari mulut mereka

Mengapa perlu bersedih dengan kata-kata itu
Sedangkan banyak rahmat Allah terbentang di hadapan mata
Yang kita perlu syukuri. 


"Jangan risaukan nikmat yang belum kita miliki, tapi risaulah akan nikmat yang belum kita syukuri"

Terima kasih untuk kata-kata ini, Husna. Bukan mudah untuk menjadi seorang wanita. Pelbagai perkara dari setiap aspek boleh dipertikaikan 😐 Letak di sini agar dapat berkongsi bersama semua.

Again, TQ for this, Husna 😍

You Are A Woman, And You Should Be Proud of Who You Are

April 27, 2017
Jadi wanita,  Semua berlaku pada kita dipertikaikan. Lebih-lebih lagi bab anak.. Tak pernah beranak.. "Mandul" Gugur ...
Read more>>

Aku lebih meminati drama Korea berbanding filem Korea. Aku tak berapa minat sangat filem Korea sebab biasanya jalan cerita slow je. Atau mungkin aku yang jarang ambil pusing pasal filem Korea kot. 

Dua minggu lepas, entah kenapa tiba-tiba tangan ni gatal mencari filem Korea untuk ditonton. Aku tengok tiga filem Korea dan sekarang, tiba masa untuk tulis review pula. 

Pada mulanya aku agak malas nak tulis review filem Korea, tapi eh, taip jela sementara menunggu suami pulang. tengah ada mood menaip ni 😁

Jadi, jom baca review filem Korea ye ^_^ 


FABRICATED CITY




Sekarang, filem ini sedang ditayangkan di Malaysia dan aku hanya menontonnya secara online saja. Aku meminati Ji Chang Wook dan itu adalah sebab utama kenapa aku menonton filem ini. Kalau tiada JCW, rasanya filem ini bukan dalam senarai untuk ditonton. Hii.


SYNOPSIS


In real life, Kwon Yoo (Ji Chang Wook) is unemployed, but in the virtual, he is recognized as a top gamer with no rival. While playing as usual at a local Internet cafe, Kwon Yoo is stunned to learn that he has become the prime suspect of a shocking crime: the rape and murder of a high school girl.

The police arrest him, and he learns that he has been framed by a large corporation for the crime. With the help of fellow gamer (Ahn Jae Hong) and hacker Yeo Wool (Shim Eun Kyung), he sets out to uncover the truth and clear his name.   - copy from Wikipedia -


REVIEW


Filem ini, hmm, bolehlah. Mujur aku tak pergi tengok di pawagam :D

Aku tak berapa suka tengok cerita yang ada babak buli-membuli. Tak memasal Kwon Yoo kena pukul segala dalam penjara. Masa babak dalam penjara, aku tengok sambil lalu saja. Bila Kwon Yoo dah mula menunjukkan aksi taekwondo, baru aku start tengok filem ini dengan 100% fokus. 

Filem ini menarik dari segi kehebatan teknologi yang ada. Hebat gila teknologi dia weii! Cara orang jahat memutarbelitkan keadaan dan tempat kejadian jenayah sangat hebat sampai tak dapat dikesan oleh pihak forensik.



Bagi aku, jalan cerita biasa je. Mata fokus kat Ji Chang Wook yang pastinya. Haha. Aku suka babak semasa final battle. Hebat juga cara Kwon Yoo berfikir untuk jatuhkan orang jahat. Daebak! 

Happy ending. Orang jahat ditangkap. Kwon Yoo gembira bersama kawan yang menolong dia dalam misi menjernihkan namanya. Cuma, aku harap ada diselitkan sedikit cerita mengenai hubungan Kwon Yo dan Yeo Wool, tapi sayangnya tiada :( 

Kalau korang suka tengok filem aksi, jenayah dan thriller, bolehlah tengok filem ini =) Nak korang tengok teknologi yang orang jahat tu ada je nanye. Hihi. 

Rating: ★★★


MOOD OF THE DAY



Okay. Lagi pengakuan. Aku tengok filem ini sebab hero. Haha. Aku mula meminati Yoo Yeon Seok selepas menonton drama Romantic Doctor, Teacher Kim. Ohh drama tu daebak! 

Aku google Yeon Sok dan tertarik untuk tengok filem Mood of the Day memandangkan ini adalah latest film yang Yeon Seok berlakon. 

Dapat tengok Yeon Seok sekejap pun jadilah. Hihi. πŸ’—


SYNOPSIS


By chance, a man and a woman meet on the KTX train and spend 24 hours in the unfamiliar city of Busan, South Korea. Soo Jung (Moon Chae Won) has been with her boyfriend for 10 years, but their romance is now nothing but a lukewarm relationship. 

On the train to Busan, she sits next to Jae Hyun (Yoo Yeon Seok) who's claiming himself as a playboy and that he willingly jumps into bed with a woman for one night. 

He keeps coming on to her during the journey. She tries to push him away but ends up sharing the car ride to Busan with him due to the sudden breakdown of the train. She begins to slowly open up to him as he consistently tries to win her heart. 

And as the time passes on the road, she gets to see the true inside of Jae Hyun and finds herself attracted to him. - copy from KissAsian -


REVIEW


Love. Love. Love. 😍

Jalan cerita filem ini sudah dapat dijangka. Orang kata, cliche. Tapi aku suka juga =) 

Yeon Seok ada karisma tersendiri tau. Ahhh suka! Hihi. Walaupun dalam filem ini, dia berlakon sebagai seorang lelaki pencinta wanita, suka sangat dengan istilah "one night stand" tapi akhirnya aku suka apabila dia berubah menjadi lelaki sejati yang cinta dan hanya mahu bersama Soo Jung saja. 

Aku suka cerita yang menunjukkan bahawa cinta itu wujud untuk semua. Tak kisahlah kau playboy, playgirl, tak percaya pada cinta, whatsoever, satu hari apabila kau bertemu dengan orang yang tepat, perasaan dan fikiran kau akan berubah serta-merta. Cuba menidakkan tapi tiada gunanya. Satu hari pasti akan terluah juga perasaan indah itu =) 

Love will come to you at the right moment, at a time when you least expect it πŸ’•

Salah satu babak kegemaran =) 

Pendek kata aku suka filem ini. Menarik dan aku rasa nak pergi Korea dan naik KTX train ke Busan. Hihi. 

Rating: ★★★★


A MAN AND A WOMAN




Nampaknya aku tengok filem Korea kerana hero saja kan? Haha. Lagi pengakuan, tengok filem ini pun hanya kerana si Goblin, Gong Yoo :D


SYNOPSIS


On a cold, winter day, Sang Min (Jeon Do Yeon) asks Ki Hong (Gong Yoo) for a light. The two strangers have dropped their kids off a pickup area for a children's camp in Helsinki, Finland. A spark of mutual interest is ignited between the man and woman. 

The man and woman decide to trail their children to the campground. On their way back, a snowstorm forces them to spend an evening at an inn. In the morning, they walk through the woods and to a secluded sauna. They leave the next day without knowing each other's name. 

Several months later, Sang Min fixes a display at her workplace and sees Ki Hong walking by. The man and woman are both married, but share a bond that defies their condition.  - copy from AsianWiki -


REVIEW


Hmm, filem apalah ni? Aduhai. Kenapalah aku boleh tertekan filem ni? πŸ˜•

Bagi aku, Gong Yoo adalah seorang pelakon yang hebat. Daripada The Coffee Prince, Train to Busan, dan Goblin. Aku suka lakonan dia. Tapi tidak untuk filem ini. Okay, sebenarnya lakonan Gong Yoo bagus juga dalam filem ini, berjaya menjiwai watak, cuma aku tak suka jalan cerita filem ini. 

Curang. Main kayu tiga. Alasan mudah: orang itu lebih memahami jiwa dan jadikan persamaan diri sebagai reason for lying! I hate it! 

Dahi aku berkerut tengok filem ini. Tak boleh terima sungguh. Haih, The storyline and the adult scene. Merosakkan imej Gong Yoo. Mujur aku tengok filem ini selepas tengok drama paling best, Goblin. 

Satu-satunya perkara yang aku suka dalam filem ini adalah kecantikan bumi Finland semasa musim salji. Salji putih meliputi tanah, pokok, dan tasik. Cantik sangat! 😍☃



Daripada filem ini, jelas nyata bahawa dalam apa saja hubungan rahsia, wanita yang paling memendam rasa dan terluka di akhirnya. Lelaki tiada apa rugi pun. Senang je nak move on πŸ™Š 

Rating: ★★


Have you ever watched the above movies? Any Korean movies recommendations? 


KOREAN MOVIE REVIEW - FABRICATED CITY, MOOD OF THE DAY & A MAN AND A WOMAN

April 23, 2017
Aku lebih meminati drama Korea berbanding filem Korea. Aku tak berapa minat sangat filem Korea sebab biasanya jalan cerita slow je. Atau ...
Read more>>



Dulu aku selalu juga usha blog template. Selepas tukar blog template ini, aku tidak usha blog template baru lagi. Cuma, hihi, aku ada tukar grid style dan homepage saja. Korang boleh baca dalam ENTRI INI.

Aku nak blog aku cantik walaupun isi tak seberapa. Hihi. Blog diibaratkan seperti diari online aku. Walaupun tidak semua benda aku ceritakan di sini, tapi kira diari lah tu, kan. Kenangan yang pasti aku datang untuk baca kembali di masa akan datang =) 

Setelah empat bulan aku tidak usha blog template, tetiba rasa macam nak tengok-tengok template baru pulak.

Perasaan tu datang tiba-tiba. Aku pun tak faham 😜

Aku mulakan pencarian blog template baru di ETSY dan PIPDIG. Setelah lama menilik satu demi satu template, aku jumpa juga template yang aku NAK SANGAT di PIPDIG.








Jatuh cinta dengan template Homestead sebab:

Grid style. Aku suka grid style template ni. Nampak kemas dan cantik je. 

Warna template. My favourite color. Tak tahu nak cakap warna apa. Pink belacan? Pink? Yang pasti, aku suka tone warna begini =)

Blog Header. I love simple blog header like this one. But I love my current blog header. I only need to change color of my blog header if I change to this new template. 

Responsive Template. Semestinya ini menjadi salah satu kriteria untuk aku memilih template. Senang baca di phone. Yeahhh ~ 


Tapi sayangnya...


Aku tidak mampu untuk miliki template ini sekarang. Mahal weii! Harga template ini RM215 😱 Mahal sangat!!! Dan aku masih berkira untuk beli template yang mahal. Harga template yang pernah aku guna tidak pernah lebih daripada RM30. 

Jadi, untuk membeli template harga RM215 perlu fikir banyak kali. Banyak, banyak kali. 

Bagi aku, berbaloi untuk beli template mahal asalkan aktif blogging. Tapi aku bukan selalu update blog. Ikut mood dan masa yang ada. Kebiasaannya masa ada cuma mood menulis tiada. Tidak seiring nampaknya dua perkara itu. 

Dan..

Setelah berfikir dengan lebih waras, haha, 

Aku mengambil keputusan untuk kumpul duit dan beli template ini sebagai hadiah New Year untuk blog pada tahun hadapan. Ada lagi lapan bulan untuk menabung =D

Plan aku begitulah. Jadi atau tidak? Tunggu tahun depan 😁 Mana tahu tiba-tiba berubah fikiran ke kan? Boleh beli terawal atau tak jadi beli langsung? Fikiran dan hati boleh berubah πŸ™ˆ

Ada rakan blogger nak join plan aku tak? Haha. Adakah korang pun suka usha template jugak? Dan berbaloi ke rasa beli template mahal? 

ONE BLOG TEMPLATE I SET MY EYES ON

April 20, 2017
Dulu aku selalu juga usha blog template. Selepas tukar blog template ini, aku tidak usha blog template baru lagi. Cuma, hihi, aku ad...
Read more>>

I want MORE! Itulah ayat yang aku jerit seorang diri selepas baca muka surat terakhir novel ini. Serius, aku tak sabar nak baca novel seterusnya dalam siri ini bertajuk Perfect (Flawed #2). 

Aku suka penulis Cecelia Ahern sejak P.S. I Love You. Setakat ini, Cecelia Ahern tidak pernah mengecewakan aku 😊


Title: FLAWED
Author: Cecelia Ahern
Pages: 402
Publisher: Feiwel and Friends
Publication Date: 5 April 2016


Sebenarnya, aku tak tahu macam mana nak buat review untuk novel ni. Sebab macam complicated jalan cerita. Eh, tak lah complicated cuma konsep dalam novel ni tidak pernah diguna pakai oleh sesiapa dan di mana pun. Konsep Flawed yang ditekankan. 

Aku cuba buat review dengan baik dan maaf jika ada yang tak faham. 

Seperti biasa, review novel aku agak terperinci. Ini semua untuk aku mengingati kembali jalan cerita novel ini dalam 10 tahun akan datang πŸ˜…


SYNOPSIS


Flawed: imperfect, damaged, weak, deficient, incomplete. (Of a person) having weakness in character. 

"I cannot fathom how I can be here. 
I can't be Flawed.
I am perfect."




Celestine lives a perfect life. Ada keluarga yang menyayangi dia walaupun dia tidak rapat dengan Juniper (adik perempuan). Ada boyfriend, Art yang merupakan anak kepada Judge Crevan (ketua judge for Guild).

Guild and Flawed brandings - satu undang-undang yang memberi hukuman atas kesalahan seperti di bawah.

The branding location of F depends on their error of judgement:
  • For bad decisions, it's their temple
  • For lying, it's their tongue
  • For stealing from society, it's their palm
  • For disloyalty to the Guild, it's their chest, over their heart
  • For stepping out of line with society, it's the sole of their right foot
Flawed person is not criminal. Even criminals get better treatment than them. Kalau criminal, keluar penjara then okay. Boleh hidup seperti biasa dan orang tak tahu kau criminal. But for Flawed person, they're like that forever. All Flawed brands are like permanent tattoo.

No matter what you do, your Flawed title can never be removed. You hold it till death. Your punishment serves as a reminder to others to think before they act. 

Celestine is perfect until she breaks a rule and faces life-changing repercussions. She could be branded. She could be found Flawed.

And yes, she is Flawed.

Celestine is the most Flawed person in the country, with five brands. But Crevan gave her six. One more brand on her spine!

And her life changed after found Flawed...


REVIEW 


I loved this novel. It grabs my attention since page one. Penuh emosi sepanjang baca novel ini. Geram. Marah. Sedih. Semua emosi bercampur. Plot cerita yang menarik dan tidak pernah terlintas di fikiran akan ada undang-undang sebegitu dalam dunia ini. 

Bagaimana manusia boleh dibezakan melalui their brands? Sambil membaca sambil aku berfikir akan ketidakadilan dalam konsep Flawed.

Hanya kerana satu kesalahan, sebegitu teruk Flawed person dihukum. Hukuman sangat berat. Flawed person dipulau dan tidak dibenarkan melalui kehidupan seperti manusia normal (perfect).

Tiada hak peribadi untuk Flawed person. Makanan dicatu, mesti berada di rumah sebelum jam 11 malam setiap hari, kalau naik kenderaan awam (bas), hanya boleh duduk di kerusi untuk orang Flawed saja (ada dua kerusi dalam setiap bas).

Bukan setakat itu saja, diari peribadi Flawed person boleh dibaca oleh Whistleblowers (orang yang ditugaskan memantau Flawed person, contoh: ambil darah setiap hari untuk pastikan Flawed person tidak makan makanan sedap).

Sedih masa part diari Celestine dibaca oleh Whistleblowers. Diari weii! Mana boleh orang lain baca 😞

Normal (perfect) person tidak boleh membantu Flawed person. Jika membantu maknanya you are aiding a Flawed person dan mungkin akan dikenakan hukuman Flawed juga.

Sangat kejam! Diskriminasi! Flawed person bagaikan dipulau di negara sendiri. Orang pandang serong seperti kau telah lakukan satu kesalahan yang tidak boleh dimaafkan.

Because if people have done something wrong, they deserve their punishment. Yes. I know. But Flawed punishment is too much and cruel.

Aku sokong apa yang Celestine buat. Ketika orang lain takut untuk menolong, Celestine bangun untuk menolong Flawed person (an old man yang sesak nafas) because at that time, she felt "it's the perfectly right thing to do".

Aku bertambah sokong dengan Celestine sebab dia tidak memutarbelit kenyataan. Perlu untuk menipu di court untuk tidak mendapat title Flawed dan Celestine tidak menipu. Disebabkan itu, Celestine found Flawed.

Because of this. Her grandad said. 


Sedih apabila melihat orang sekeliling kita boleh berubah jika sesuatu terjadi kepada kita. Tak semua orang akan bersama kita walau apa yang terjadi. Orang yang disangka akan bersama kita ketika susah dan senang, pergi meninggalkan kita di saat kita memerlukannya 😭

Membuatkan aku teringat akan salah satu quote yang dibaca dalam buku World.

Aku tidak puas baca novel ini sebab ending tergantung. Yes. Tergantung. Cerita mengenai Celestine dan Carrick (Flawed person yang tinggal di sebelah bilik Celestine) berakhir begitu saja. Geram! Because I want more thing happened between Celestine and Carrick! Something sweet. Love maybe?


Favourite Quotes

♥ The more mistakes you have made, the more you have learned.

♥ I worked so hard to be perfect, to be normal - but not for admiration, not to stand out.

♥ When you see something, it can't be unseen. When you hear a sound, it can never be unheard.

♥ It's not important what's being said about me. I don't need to hear it. I can't control it and I can't change it.


Well said: None of us are perfect.
Author's note.


Rating: ★★★★★

I would recommend this novel. I keep on reading to find out more and of course, the ending.

Plus, Eyqa dan Nadiah pun baca novel ini juga. Lagi semangat untuk baca bila ada geng! Yeayy!

Aku tak sabar untuk tahu bagaimana kisah ini berakhir in the next novel! Aku mengharapkan novel Perfect (Flawed #2) akan menyajikan cerita details mengenai Celestine dan Carrick. Dan please, Crevan ditangkap kerana bagi brand ke-6 kepada Celestine. Brand ke-6 itu diberi off record, bukan di court. Pasti Crevan dihukum apabila perkara itu terbongkar 😠

Harap juga Flawed dimansuhkan dengan kadar segera πŸ™

p/s: akan review novel Perfect nanti. Tak beli pun lagi. Hihi. Semangat kena ada untuk review walaupun tak nampak lagi novel tu πŸ˜›


BOOK REVIEW | FLAWED by CECELIA AHERN

April 16, 2017
I want MORE! Itulah ayat yang aku jerit seorang diri selepas baca muka surat terakhir novel ini. Serius, aku tak sabar nak baca novel set...
Read more>>
Yeayyy! Filem yang dinantikan datang lagi. Fast and Furious edisi ke 8! Aku menonton filem ini bersama Hanis dan Tasha pada hari pertama tayangannya di TGV Cinema Jaya Shopping Centre. Kat belakang pejabat je. 15 minit sampai =D


Malas nak buat sinopsis boleh? Haha. Korang akan dapat agak jalan cerita selepas menonton official trailer. Dom menerima tawaran untuk bekerja dengan Cipher, pengodam paling dikehendaki dan atas sebab tertentu, Dom terpaksa menerima tawaran tersebut dan berpaling tadah daripada keluarganya.


REVIEW


BEST GILA!!! Tiada satu saat pun yang aku rasa bosan. Malah tak sedar dua jam dah berakhir. Terasa macam sekejap pula. 


Babak Menarik Tertarik Siap Ada Kapal Selam 

Haha. Aku teruja sungguh dengan babak ada kapal selam. Maklumlah kapal selam maksudnya tentera lah kan. Hihi. Paling best adegan kapal selam keluar daripada bawah ais. Perggghh!! πŸ‘



Kapal selam di sebalik ais tu. Tak nampak pulak.


Kelakar Dalam Serius

Cerita gempak nampak bergaduh beriya seperti gambar di bawah, masih ada babak kelakar. Mimik muka beserta dialog yang spontan gitu. Walaupun okay, aku tahu dorang ada skrip. Haha. 

Roman mesti paling kelakar sekali. Masih sama perangai dia. Tak berubah walaupun dah masuk filem ke-8. Haha. 




Dom's Baby Rescue

Salah satu babak menarik dalam filem ni! Baby yang comel diselamatkan oleh Deckard Shaw. Cara Deckard menyelamatkan baby memang win. Baby comel sangat! Geram tengok! 😍

Ohh, baby Dom diberi nama Brian di akhir cerita. Miss Brian 😌


Ee geram! Nak cubit pipi awak tau <3


Family Always Come First

Always. Always. Always. Siri Fast and Furious sentiasa menekankan konsep keluarga sentiasa perlu diutamakan. Itu juga yang ditunjukkan dalam Fast and Furious 8. Dom terpaksa berpura-pura berpaling tadah daripada keluarga dan kumpulannya demi untuk menyelamatkan anaknya. Anak Dom bersama Elena. (sempat lagi kau buat anak dalam masa tengah berduka masa Letty takde kan)


Trust and Faith 

Percaya dan yakin bahawa orang yang disayangi itu berubah atas sebab yang tidak dapat dielakkan. Bagi peluang untuk dia betulkan keadaan. Aku suka hubungan antara Dom, Letty, Luke, Roman, dan Tej. Mereka sentiasa bersama dan bagi sokongan antara satu sama lain. Bukan senang nak ada hubungan sebegini kukuh. Jika sudah ada, jaga hubungan itu dengan baik.


Tak Logik

Haha. Aku rasa ada juga babak yang tak logik dalam filem ini. Bom nuklear meletup yang dikatakan akan memusnahkan dunia tapi semua orang boleh selamat dengan berlindung dan menjadikan kereta sebagai perisai untuk letupan itu. 

Adakah kereta mereka begitu hebat? Nuklear wei! Biar betul boleh selamat tanpa tiada kesan. Tapi tak tahulah kan. Aku bukan tahu sangat bab nuklear dan kereta. Manalah tahu babak itu benar dan tepat sekali. Tengok dan say WOW je mampu. Haha.

Tapi, paling penting aku suka juga babak di mana mereka yang lain menjadi pelindung untuk Dom yang berada di luar ketika letupan itu berlaku. Nampak hubungan yang sangat jitu di situ 😊

Rating: ★★★★★

Pendek kata, filem Fast and Furious 8 mesti ditonton oleh semua peminat siri Fast and Furious. 

Ramai dah tengok rasanya ni kan? Jadi, apa pendapat korang? πŸ™‹

MOVIE REVIEW | FAST and FURIOUS 8 - AWESOME

April 15, 2017
Yeayyy! Filem yang dinantikan datang lagi. Fast and Furious edisi ke 8! Aku menonton filem ini bersama Hanis dan Tasha pada hari pertama ta...
Read more>>

Interested to know about the story of conjoined twins made me buy this book. My first novel by Sarah Crossan. Glad I read it ^_^



SYNOPSIS

Here we are and we are living. Isn't that amazing? How we manage to be at all. 

A wonderful story of 16-years-old conjoined twins that united in blood and bone. Grace and Tippi don't like being stared and sneered at, but they're used to it. They are different from each other in every aspect and they're joined together at waist. 

What they want to be looked at in turn, like they truly are two people. They want real friends. And what about love? 

They have to go to school after 16 years because their parents cannot afford the private school anymore. 

But a heart-wrenching decision lies ahead for Grace and Tippi. One that could change their lives more than they ever asked for.. 

Grace has developed cardiomyopathy and Tippi is supporting her. Grace need a heart transplant and she is not eligible for a transplant while conjoined. Hence, they have to separate so that Grace can have her heart transplant. But their conditions are not good and the successful operation rate is low. 

A real tragedy...


REVIEW


A heartbreaking, incredible, emotional and beautiful story to read. 

I liked how the book was written in verse or short poems with each poem as a new chapter. Senang untuk dibaca dan mengambil masa sekejap je. I don't know why the book was written like that but I enjoy reading it that way.

Grace and Tippi are just like any other two people, not because they are sharing one body, but they are truly two people.

I love them! I love how they truly love and understand each other even though they had outstandingly different personalities. Grace loved fruity teas and Tippi loved coal-black coffee. Tippi also smoking (a little) and she got Grace's permission on that. I can't help not to smile when reading that part ^_^

Aku gembira bila Grace dan Tippi bertemu kawan sebenar, Jasmeen dan Jon. Seperti ada satu kelegaan dalam diri aku bila Jasmeen dan Jon melindungi Grace dan Tippi di sekolah. Ternyata orang ramai nak mengambil gambar mereka, disebarkan di internet dan viral. And Grace and Tippi don't want that. Jasmeen and Jon understand that.

Mereka sangat akrab berempat dan bersama pergi ke satu trip tanpa ibu bapa. Aku happy lagi sebab sekurang-kurangnya Grace dan Tippi boleh buat apa yang remaja lain buat. Hidup remaja hanya sekali. Pengalaman dan kenangan itu yang akan dibawa dan dirindui ketika dewasa. Trust me.

Unexpected thing happened when Grace dan Jon start to fall in love. I loved Jon. I loved how he truly cared for Grace. Look Grace as one person.

I cried at the ending 😭 Tanpa disedari, air mata mengalir. It was so heartbreaking. Losing someone who attached to you for 16 years. Bangun tidur dan tengok dia tiada. Menjerit, merintih dan orang itu tetap tiada. 

It was so hard to make a decision especially it's a life-and-death decision. You have only one choice and one chance to get it right. Membuatkan aku berfikir setiap keputusan yang aku pernah buat selama ini.

Favourite Verses

But she is wrong. A kiss from Jon would mean everything. 

'But I'm a parasite,' I repeat, and in my head say it over and over. Parasite. Parasite. Parasite. All I want now is to save Tippi. If I can.

"But we can never ever fall in love. Do you understand?'
"Yes,' I whisper. I understand."
But her warning comes too late.

"Do you promise to live without me, if I don't make it?"

Because having a twin
like Tippi is
not
The Worst
Thing
Ever.

I highly recommend this book if you want something interesting, touching, different and inspired! 

Rating: ★★★★

REVIEW NOVEL | ONE by SARAH CROSSAN

April 12, 2017
Interested to know about the story of conjoined twins made me buy this book. My first novel by Sarah Crossan. Glad I read it ^_^ ...
Read more>>