February 20, 2017
(28) Comments
Reader Problems Book Tag is originally created by Tiffany from AboutToRead dan aku jumpa tag ini di blog Fatina ❤

Aku berminat untuk buat apa saja tag mengenai buku. Hihi. Jadi, tanpa buang masa, mari menjawab soalan yang ada 😊




#1 You have 20,000 books on your TBR. How in the world do you decide what to read next? 

Banyak sangat weii 20,000 books! Hihi. Sekarang aku ada lebih daripada 10 buku dalam TBR. Senang je cara untuk aku pilih buku untuk baca seterusnya. Ikut mood pada masa itu. Kalau rasa nak happy je tak nak fikir lebih, baca buku yang ringkas seperti fiction novel. Banyak fiction novel dalam TBR. Asalkan aku baca. Kalau boleh tak nak peram satu buku itu lebih setahun dalam TBR. Kalau bolehlah 😁


#2 You are halfway through a book and you're just not loving it. Do you quit or committed?

Tengok pada keadaan dan apa perasaan aku semasa baca buku itu. Kalau aku tak suka langsung, aku akan terus berhenti baca. Kalau jalan cerita buku itu menarik cuma aku tak berapa suka akan cara penulisan pengarang, aku akan teruskan bacaan dan skip mana yang bagi aku tidak penting. Aku tak suka buang masa baca buku yang aku tidak suka. Masa itu emas kan? πŸ˜…


#3 The end of the year is coming and you're so close, but so far away on your Goodreads reading challenge. Do you try to catch up and how? 

Aku cabar diri aku untuk baca 25 buku tahun ini dan setakat hari ni, aku sudah baca 5 buku. Aku akan cuba catch up juga untuk pastikan my Goodreads reading challenge completed. Mungkin aku akan pilih buku yang nipis saja di akhir tahun. Hihi. Cuma aku akan cuba sedaya upaya untuk lengkapkan cabaran 😏


#4 The covers of a series you love do not match. How do you cope?

Aku okay je bab ni. Tak kisah kalau kulit muka depan buku tak menarik. OK, full disclosure: Haha. Sebenarnya, aku akan mengomel sikit. SIKIT JE. Biasalah manusia. Tak puas hati je walaupun hanya kerana kulit muka depan buku. Haha. Tapi serius, aku akan mengomel seorang diri. Akan dilupakan kisah itu jika isi kandungan buku itu menarik.



#5 Every one and their mother loves a book you really don't like. Who do you bond with over shared feelings? 

No one. Sedih betul rasanya. Haha. Disebabkan hanya aku seorang saja dalam keluarga yang suka akan buku. Orang lain tak layan. Cuma aku ada berkongsi cerita mengenai buku menarik dengan Nadia, salah seorang daripada #gengmakan. Mujur ada juga sorang kawan yang suka membaca.


#6 You're reading a book and you are about to start crying in public. How do you deal? 

Menangis tak pernah. Ketawa pernah. Hihi. Aku pernah ketawa sebab baca novel di pejabat. Haha. Serius terus tersembur tawa aku bila baca novel tu. My currently reading novel, My Not So Perfect Life by Sophie Kinsella. Lawak! Haha! Yang jadi mangsa untuk dengar apa yang lawak dalam buku tu adalah Hanisah, #gengmakan yang duduk sebelah aku di pejabat. Nasib kau lah. Hihi. 


#7 A sequel of a book you loved just came out, but you've forgotten a lot from the prior novel. Will you re-read the book? Skip the sequel? Try to find a synopsis from Goodreads? Cry in frustration?

I will re-read the synopsis from Goodreads and also the review about the book on website. Sebab itu pentingnya buat review buku di blog, agar aku boleh recall cerita mengenai setiap buku dengan jayanya 😎 


#8 You do not want anyone. ANYONE. Borrowing your books. How do you politely tell people nope when they ask? 

Aku agak payah nak bagi orang pinjam buku aku. Sebab sebenarnya takut dorang tak pandai jaga buku dan satu lagi, nanti aku pula lupa buku apa yang dorang pinjam. Tapi aku akan bagi pinjam kepada orang yang aku yakin pandai jaga buku aku dengan baik. Bagi pinjam buku aku dengan warning words, "Jaga buku aku baik-baik". Faham-faham jela eh. Hihi. 


#9 Reading ADD. You've picked up and put down 5 books in the last month. How do you get over your reading slump?

Apa yang boleh aku buat adalah dengan baca blog rakan blogger yang juga a book lover dan juga buka aplikasi Goodreads untuk lihat sendiri betapa ramai rakan yang tidak putus membaca buku. Tengok dorang semangat membaca membuatkan aku turut ter-motivasi untuk membaca 😊


#10 There are so many new books coming out that you're dying to read! How many do you actually buy?

I wish to buy all of them! Berdepan dengan realiti, semestinya tidak semua. Hihi. Mungkin 2,3 atau 4 buku sekaligus. Depend on harga juga. Kalau semua buku itu murah, mungkin aku akan beli banyak. Yang pasti, total harga buku tidak lebih daripada RM150 dalam masa sebulan.


#11 After you've bought the new books you can't wait to get to, how long do they sit on your shelf before you get to them?

Oh! Soalan ini membuatkan aku teringat akan dua buah buku yang aku beli melalui MPH Online >> Books to Add to My 2017 Reading List. Malah aku ada buku yang dibeli tahun lepas dan masih susun cantik di rak buku. Aku akan baca satu hari nanti. Percayalah. How long? Not sure! πŸ˜‚


Done! Aku tag sesiapa yang nak buat tag ini.  I love to read yours 😍
READER PROBLEMS BOOK TAG
Reader Problems Book Tag is originally created by Tiffany from AboutToRead dan aku jumpa tag ini di...
February 18, 2017
(30) Comments
Aku menonton filem ini semalam bersama Tasha. Mujur sempat kami tiba di Citta Mall sebelum tayangan bermula. Jalan sesak sangat! Sampai di Citta Mall 15 minit sebelum tayangan. Fuhhh, lega sangat bila dah sampai. Hihi. Kalau tidak, berdebar sampai tak senang nak memandu tau. 


Filem pertama, Surga Yang Tak Dirindukan, ternyata memberi impak yang besar kepada penonton dan membuatkan penonton tidak sabar untuk mengetahui kisah seterusnya. Selepas dua tahun, filem sequel kedua bertajuk, Surga Yang Tak Dirindukan 2, kembali menemui penonton dan pastinya peminat tegar SYTD tidak melepaskan peluang untuk menontonnya. 

Termasuk aku walaupun aku baru tengok filem pertama pada hari Selasa yang lalu. Hihi. 

Filem ini adalah novel adaptasi daripada pengarang Asma Nadia. Aku teringin baca kedua-dua novel ini. Cuma masalahnya, aku tidak tahu nak beli di mana dan yang kedua, aku tidak berapa faham akan bahasa Indonesia. Jadi, takpelah, tengok filem saja sudah cukup ya =)


SYNOPSIS


Setelah pemergian Meirose (Raline Shah) , Arini (Laudya Chintya Bella) dan Pras (Fedi Nuril) hidup bahagia bersama puteri kesayangan mereka, Nadia (Sandrina). Karier Arini sebagai penulis juga semakin meningkat naik dan dia bukan saja terkenal di Indonesia malah di luar negara. 

Arini memenuhi undangan ke Budapest, Hungary untuk mempromosikan bukunya. Dia pergi ke sana bersama Nadia dan pengurusnya, Shiela (Nora Danish). 

Kisah bermula apabila Arini bertemu Meirose bersama anak lelakinya, Akbar di Budapest. Meirose telah move on ke Budapest dan memulakan kehidupan baru di Budapest. Meirose memiliki kedai sendiri dan mempunyai kekasih hati, seorang doktor tampan bernama Syarief (Reza Rahadian). Meirose berniat untuk bercerai dengan Pras dan bersama Syarief.

Namun niat Meirose bergoyang apabila dia kembali bertemu Pras dan Arini yang tidak mahu Pras menceraikan Meirose. 

Ini semua kerana Arini mendapat tahu bahawa dia mengidap kanser serviks tahap empat dan peluang untuk hidup adalah tipis sekali. Dia mahukan Meirose mengantikan tempatnya di sisi Pras dan Nadia. 

Ending filem ini menyaksikan siapa yang bakal dipilih oleh Meirose, Pras atau Doktor Syarief? 



REVIEW 


Sebuah kisah turut menyentuh jiwa seperti filem pertama. Sebuah kisah yang penuh dengan mesej mengenai kehidupan yang cuba disampaikan dan mesej itu berjaya sampai ke hati dan fikiran aku. 

Sebuah kisah yang membuatkan aku memikirkan lebih mengenai kematian. Aku tak tahu bagaimana untuk describe my feelings apabila melihat Arini melawan penyakitnya dan dalam masa yang sama berusaha untuk memastikan orang kesayangan yang ditinggalkan hidup dengan bahagia selepas Arini pergi. 

Membuatkan aku berfikir, bagaimana nanti bila aku pergi? Bagaimana agaknya kehidupan suami dan keluarga aku setelah aku pergi? Serius. Hanya itu yang bermain dalam kepala aku setelah habis menonton filem ini. 

Aku sedih dan menangis semasa babak Arini meninggal. Arini meninggal semasa menunaikan solat jemaah bersama Pras, Meirose, dan Nadia. Sedih sangat masa babak ini. Sangat. Malah mata aku bergenang sekarang semasa menulis review filem ini =(

 ________________________________________________________________________

Mesej dan pengajaran dalam Surga Yang Tak Dirindukan 2:


Mati Itu Pasti. Benar sekali. Mati itu akan menjemput kita pada waktu yang ditetapkan. Tidak akan pernah lambat atau cepat walau sesaat. Lagi sakit apabila kita sudah tahu bahawa hidup kita tidak lama lagi seperti Arini. Dia tahu akan masa yang dia ada di dunia tidak lama dan berusaha untuk memastikan orang kesayangan yang ditinggalkan di dunia hidup bahagia. 

Ujian dan Takdir Allah. Kita harus menerima ujian dan takdir Allah dengan redha. Semua ujian yang Allah bagi pasti ada hikmahnya. Jika Allah menguji kita dengan musibah, ketahuilah bahawa Allah mencintai kita. Allah ingin mendengar suara rintihan kita di dalam doa. 

Redha dan Pasrah. Apabila kita redha pada sesuatu yang mengecewakan kita, percayalah bahawa Allah akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka. Sesuatu yang kita perlu dan Allah lebih mengetahui. Seperti Doktor Syarief yang mengalah dan melepaskan Meirose. 

Jodoh Pasti Bertemu. Jodoh itu rahsia Allah. Hadir tidak pernah diduga walau terkadang membuat kita luka dan berair mata. Cuma hanya satu yang pasti kita yakin bahawa jodoh itu Allah yang tentukan, bukan kita. Telah tercatat sebaris nama pasanganmu di Luh Mahfuz. Percayalah. Kalau ada jodoh tidak akan ke mana. Pergilah walau ke hujung dunia, pasti akan bertemu jodoh itu.

________________________________________________________________________
                     
Lakonan


Semua pelakon bijak memainkan watak yang diberi seperti watak ini diciptakan khas buat mereka. Aku paling suka apabila pelakon masih kekal sama daripada filem SYTD. 


Selain pelakon utama, pelakon pembantu juga berjaya mencairkan hati penonton dengan sentuhan komedi mereka. Tidaklah filem ini penuh dengan kisah sedih saja kan.

Kemampuan pelakon seperti Reza Rahadian berbahasa Hungary juga fasih dan begitu menyakinkan sekali. Malah Akbar yang kecil itu pun ada berbahasa Hungary walaupun sekejap saja.


Dua watak comel dalam filem ini. Nadia dan Akbar. Nadia comel dan cantik. Kecil-kecil dah cantik tau. Akbar pun comel walaupun watak dia hanya sedikit dalam filem ini. Yang pasti, Akbar comel. Innocent sungguh muka. Hihi.

________________________________________________________________________

Lokasi Pengambaran

Lokasi pengambaran yang sangat cantik bertempat di Budapest, Hungary. Sambil menonton filem ini, boleh berangan seperti kaki sudah melangkah travel ke sana. Hihi. Cantik sangat ❤



________________________________________________________________________

Fesyen Tudung

Haha. Tak kisahlah apa pun, cara Meirose pakai tudung memang win! Hihi. Dah nama pun orangnya cantik kan, pakailah gaya tudung apa pun, tetap cantik je. Ingatkan masa wedding babak akhir, style tudung berubah. Rupanya masih kekal begitu dan tetap cantik. Hihi.

Aku dan Tasha cuba bayangkan kami pakai tudung style Meirose. Ehhhhh, malu nak bayangkan. Haha.

Korang kena tengok filem ini baru boleh bayangkan fesyen tudung style Meirose :D

________________________________________________________________________

Original Soundtrack

Aku suka dua lagu dalam filem ini. Dalam Kenangan nyanyian Kris Dayanti dan Surga Yang Kurindukan nyanyian Laudya Cynthia Bella dan Wafda.


Dalam perjalanan balik dari wayang semalam, aku dengar lagu Dalam Kenangan. Air mata mengalir lagi. Huhu. Lirik lagu yang sangat menyentuh hati.

Kamu biasa denganku
Kamu biasa ada aku
Namun hidup ini jangan berhenti
Hanya bila aku pergi

Kenanglah aku di hati
Kenanglah senyum dan tangisku
Baik dan marahku dan segalanya
Simpanlah saja dalam dalam
Simpanlah selamanya
Dalam Kenangan...

________________________________________________________________________

Kesimpulannya, SYTD 2 mampu memberikan satu impak yang lebih kurang sama dengan SYTD. Filem yang penuh emosi dan moral mengenai kehidupan yang direncanakan begitu baik sekali. Filem yang membuatkan aku nak terbang ke Budapest, Hungary. Hihi.

Personally, aku lebih suka akan SYTD berbanding SYTD 2. Namun begitu, kedua-dua filem berbaloi untuk ditonton. Kepada semua peminat SYTD, semestinya SYTD 2 wajib menjadi tontonan anda ❤

Rating: Nora bagi 5 bintang :D

Selamat menonton ^_^

Sesiapa yang sudah menonton SYTD 2, apa pendapat korang mengenai filem ini? 

REVIEW FILEM | SURGA YANG TAK DIRINDUKAN 2
Aku menonton filem ini semalam bersama Tasha. Mujur sempat kami tiba di Citta Mall sebelum tayangan...
February 17, 2017
(24) Comments
Smile. It's Friday ☺



Alhamdulillah diberi kesempatan untuk kita bernafas dan bertemu lagi hari Jumaat yang penuh keberkatan. Aku sangat menantikan hari Jumaat. Yes, sebab weekend menghampiri. Hihi. 

Alhamdulillah juga kerana aku dapat cuti minggu ini. Aku kerja tujuh hari seminggu pada minggu lepas dan ianya sangat memenatkan. Rasa tak terurus kehidupan. 

Walau begitu, aku tetap bersyukur atas rezeki Allah yang masih ditetapkan untuk aku. Rezeki daripada hasil titik peluh aku bekerja. Insyaallah, semoga berkat rezeki yang diperoleh.

Apabila bercakap mengenai rezeki, aku teringat akan kisah VIRAL baru-baru ini mengenai Buku 99 Kata-Kata Fattah Amin yang dikutuk keras oleh netizen. Aku salah seorang daripada mereka yang agak tidak puas hati dengan penerbitan buku itu. 

Tidak puas hati kerana buku itu dijual dengan harga mahal. Novel dan buku motivasi yang aku beli lagi murah daripada buku tersebut. Pengisian juga mantap dan menjadi sumber inspirasi dan motivasi hingga sekarang. 

Tapi mungkin benar apa yang dikatakan oleh pelakon Fattah Amin. Harga buku mahal kerana setimpal dengan kualiti buku tersebut dari segi penggunaan kertas berkualiti tinggi dan grafik. Entahlah. Siapa ada beli, boleh bagi aku pinjam? Hihi. 

Kenapa aku mengaitkan rezeki dengan kisah VIRAL buku Fattah Amin? 

Apabila aku fikirkan dengan lebih mendalam, penerbitan buku Fattah Amin adalah salah satu cara dia mencari rezeki. 

Ada orang mempertingkaikan juga. Sebab Fattah Amin artis, jadi bukan main laju pihak penerbitan nak terbitkan buku dia. Orang lain sudah menulis sekian lama dan masih tidak diberi pilihan itu. 

Jangan risau semua. Rezeki Allah itu luas. Rezeki itu milik Allah dan bukan ditentukan oleh manusia. 

Apa hak kita untuk mempertingkaikan cara dia mencari rezeki? Sekurang-kurangnya dia cuba. Kalau tak berjaya, dia pasti tidak akan buat buku baru lagi. Kalau permintaan tinggi, mungkin akan keluar pula buku versi kedua oleh Fattah Amin. Bersiap sedia untuk dikecam lagi wahai Fattah Amin. Haha. 

Cuba fikir. Tidak akan ada pengeluaran jika tiada permintaan. Betul tak? 

Oleh itu, tidak perlu kita mempertingkaikan cara orang lain mencari rezeki. Biarlah. Fikir positif. 

Rezeki milik Allah dan akan diberikan kepada sesiapa yang Dia mahu dan Dia juga berhak mengambilnya semula pada bila-bila masa. 


Back to basic. 

Usaha. Doa. Tawakal.

Salam Jumaat. May Allah Bless Your Day.
❤ 

SALAM JUMAAT | REZEKI MILIK ALLAH
Smile. It's Friday ☺ Alhamdulillah diberi kesempatan untuk kita bernafas dan bertemu ...
February 15, 2017
(43) Comments



Aku tidak tahu akan kewujudan filem ini sehingga kawan aku ada berkongsi link menonton filem ini di Facebook. Aku jadi tertarik untuk menonton selepas aku tengok Official Trailer untuk kesinambungan filem Surga Yang Tak Dirindukan 2 yang bakal ditayangkan pada 16 Februari 2017 di Malaysia. 

Filem kedua nampak menarik dan aku perlu menonton filem pertama untuk memahami cerita ini. 

Dan aku habis tengok semalam. Bercucuran air mata 😭😭😭


SINOPSIS 


Pertemuan Pras dan Arini seperti sebuah kisah dongeng. Bertemu, bercinta, dan hidup bersama. Kehadiran Nadia menambahkan lagi keutuhan dan kebahagiaan rumahtangga mereka. 


Pras adalah seorang lelaki yang sebatang kara di dunia ini setelah ditinggalkan oleh ibunya yang mati bunuh diri atas kecelakaan jalan raya. Pras seorang lelaki yang baik dan dia bersungguh ingin menggambarkan sebuah surga yang bakal dirindukan oleh Arini. Pras berjanji untuk tidak pernah menyakiti hati Arini dan tidak akan mengusik walau sedikit kepercayaan Arini kepadanya. 

Takdir berubah apabila Meirose datang dalam kehidupan Pras. Pras menyelamatkan Meirose yang ingin mengakhiri hidupnya walaupun dia baru saja melahirkan seorang bayi lelaki. 

Pras teringat akan kisah silamnya dan mengambil keputusan drastik untuk mengahwini Meirose. Hanya itu jalan yang ada untuk buat Meirose percaya bahawa ada lelaki yang jujur dan baik dalam dunia ini. Pras juga tidak mahu anak Meirose menjadi sepertinya dahulu. Hidup sebatang kara. 

Pras merahsiakan perkahwinannya dengan Meirose kerana ingin mencari masa yang sesuai untuk memberitahu Arini yang baru saja kehilangan ayahnya. Dan di hari peninggalan ayah Arini, Arini baru saja mendapat tahu bahawa rupanya ayahnya berpoligami. 

Akhirnya rahsia terbongkar. Arini merasakan bahawa dongeng indah mengenai perkahwinnya dirosakkan oleh Pras dan Meirose. Arini juga merasa rumah tangganya dengan Pras bukan lagi seperti surga yang dirindukan. 

Mereka berpisah rumah buat sementara. Setelah sekian lama, Arini menerima kehadiran Meirose dalam kisah dongeng dia bersama Pras. Meirose merasa dirinya sebagai perosak kebahagiaan wanita lain dan pergi membawa diri meninggalkan anaknya bersama Arini dan Pras.


REVIEW


Sebuah kisah yang sangat menyentuh jiwa. Sebuah kisah yang membuatkan aku berfikir mengenai cinta, kesetiaan, kebahagiaan, takdir dan ujian yang harus diharungi. 

Kita sebagai manusia kadang-kadang tersepit dengan pilihan yang ada. Seperti Pras yang tersepit di antara pilihan untuk tidak mengecewakan Arini dan pilihan untuk menyelamatkan seorang insan Allah yang ingin menamatkan kehidupannya.

Pras seorang lelaki yang baik. Benar. Sangat baik. Tapi itulah, adakah ada lelaki yang mampu berlaku adil kepada isteri-isteri? Adakah wujud lelaki seperti itu? Even Pras juga tidak percaya akan kemampuan dirinya berpoligami dan berlaku adil. 

Poligami. Perkara paling tidak disukai oleh wanita dan aku tergolong dalam wanita itu. Tak kira walau apa penjelasan suami, mana mungkin seorang isteri tegar melihat kasih sayang dan cinta suami berbelah bagi. 

Arini mengambil masa untuk berfikir mengenai masalah keluarganya dan dia memilih untuk menerima Meirose. Aku sangat tabik spring dengan ketabahan dan keikhlasan hati Arini.

Surga hanyalah tempat bagi orang-orang yang selalu bersyukur dan ikhlas. Adakah benar keikhlasan itu wujud untuk berkongsi kasih? Atau semuanya hanya pergorbanan saja? 

Marilah sama-sama kita sebagai wanita fikirkan. Tidak salah untuk katakan tidak dan memilih jalan hidup yang lain asalkan itu membahagiakan kita. Jika pilihan kita adalah untuk kekal bersama, tabah, sabar, dan ikhlas perlu diterapkan dalam jiwa dan fikiran. 

Aku tertanya-tanya, setelah terpalit satu kejadian yang boleh meruntun jiwa, merosakkan kepercayaan Arini kepada suaminya, Pras. Adakah kehidupan Pras dan Arini kembali bahagia dan seperti sediakala walaupun Meirose telah pergi meninggalkan mereka? 

Mungkin mengambil masa untuk move on daripada kisah itu. Only time can heal a broken heart. It's true. 

Aku suka pada Meirose. Daripada seorang wanita bukan Islam dan menjadi seorang wanita Islam yang bijak dan mempercayai takdir Allah. Percaya sepenuhnya kepada Allah. Menyatakan bahawa dirinya sudah kuat kerana mempunyai Allah di hatinya. Hidayah adalah milik Allah dan merupakan anugerah terbaik kepada hambaNya. 

Kata Mutiara dalam filem ini:

◨ Surga yang digambarkan begitu indah, tapi maaf bukan surga itu yang aku rindukan. 

◨ Siapa saja yang bisa menjamin orang itu baik atau tidak, kalau bukan kita yang mempercayainya.

◨ "Kamu percaya akan dia?". "Atas redha bapak".

◨ Tidak ada yang bisa aku berikan untuk membahagiakan kamu kecuali diriku sendiri. 

◨ Buat aku, kebahagiaan tidak diberikan. Tapi bersama-sama kita cipta dengan saling percaya. Di situlah surga kita. - Insyallah. Aku akan menjaganya bersamamu. 

◨ Kita berdua tahu. Tidak ada perempuan yang sepenuhnya ikhlas berbagi, yang ada kita sama-sama berkorban. 

◨ Dia pahlawanku Ya Allah. Dia yang selamatkan aku. Tapi dia bukan hanya milikku. Aku yang memaksanya berbagi. Kalau saja aku mengenalMu lebih baik Ya Allah, aku tidak akan membangun kebahagiaan di atas air mata perempuan lain. Aku tidak akan membuat susah orang lain, juga diriku sendiri. Kau yang punya takdir Ya Allah, lindungilah aku, jagalah aku, lindungilah dia, jagalah dia..

◨ Hari ini aku tutup dongengku dengan kesedihan. Agar dongeng perempuan lain mendapatkan kebahagiaan. Kerana menurutku kebahagiaan adalah ketika kita bisa membuat orang lain bahagia. 


Lagu Surga Yang Tak Dirindukan oleh Kris Dayanti sangat bertepatan dengan filem ini. Aku menangis semasa lagu ini disiarkan ketika babak Pras, Arini, dan Meirose, masing-masing memohon kekuatan dan petunjuk daripada Allah. Lirik lagu yang menyentuh hati dan perasaan 😭


Merelakan cinta untuk dibagi
Tak semua hati siap berbagi
Mungkin bisa saja 
Hanya bilang Tuhan yang mahu

Akulah sayapmu yang kau butuhkan
Untuk nanti terbang ke surga Dia
Namun bukan ini surga ku rindukan


Kesimpulan. Filem Surga Yang Tak Dirindukan adalah layak untuk ditonton dengan cerita yang penuh Islamik, serta pengajaran dan mesej kehidupan.



P/s: Aku mahu menonton filem Surga Yang Tak Dirindukan 2 yang akan disiarkan esok, 16 Februari 2017. Kalau boleh nak tengok esok jugak! Gila gelojoh di situ? Haha. Disebabkan suami tak layan filem ini, aku nak ajak #gengmakan teman aku. Kalau semua sibuk, aku boleh pergi tengok wayang sorang-sorang. Apa nak heran? Macam tak biasa. Hihi.  

REVIEW FILEM | SURGA YANG TAK DIRINDUKAN
Aku tidak tahu akan kewujudan filem ini sehingga kawan aku ada berkongsi link menonton fil...
February 14, 2017
(33) Comments


Emoticons or emojis help us to communicate when words fail us and sometimes, we are more comfortable using emoticons to express ourselves.

Setuju tak? 😊

Sebenarnya, ada sesuatu terjadi dalam team kerja aku hari ni. Perkara ini dah lama terjadi cuma hari ni berulang lagi. Setelah sekian lama dan masih berulang. Bilakah akan berakhir? Hmm. 

Membuatkan kami berfikir mengenai emoticon apa yang sesuai diberi kepada orang tersebut. Haha. Siap berbincang nak bagi emoticon apa. Nampak sangat nak perli sebenarnya kan? 😏 

Geram! Serius aku geram. Tapi tak boleh buat apa. Hanya mampu beri emoticon saja. Jadilah daripada tiada apa-apa response geram. Speak up using emoticon. Hihi. 

What every emoticon actually means? 

Korang tahu tak maksud setiap emoticon yang ada? 

Sebenarnya kan, ada juga emoticon yang aku tersilap faham. Contohnya emoticon πŸ˜ͺ . Ingatkan itu maksudnya, "Boring". Rupanya "Sleepy". Dahlah selalu guna emoticon tu. Hehe.



Sekarang makin banyak emoticon. Semua comel! Aku suka bagi emoticon kat orang. Hihi.  Rasa mesej dan perasaan aku lagi sampai tertusuk ke hati penerima kalau disertakan sekali dengan emoticon. 

Cuma diingatkan agar jangan guna emoticon je. Sampai orang bertanya, orang bercerita, kita hanya guna emoticon je untuk balas. Teruk sangat malas tu. Hihi. 



Makanya, 

Jom guna emoticon secara berhemah! 😎

Nota Comel: Baru aku sedar yang sudah seminggu blog ini tanpa entri baru. Mood blogging merundum jatuh seperti jatuhnya blog pageviews πŸ˜”
What Every Emoticon Actually Means
Emoticons or emojis help us to communicate when words fail us and sometimes, we are more comf...
February 08, 2017
(51) Comments

Novel yang aku beli kerana kulit muka depan yang menarik. Sekarang banyak kulit muka depan buku yang menarik. Janganlah aku mudah terpedaya dengan membeli semuanya. Hahaha. 

Aku mempercepatkan penulisan review untuk buku ini kerana ada rakan blogger yang bertanya. Disebabkan aku sayang korang, jadi aku cepat-cepat siapkan review buku SHE yang sekian lama dalam draft :D



Title: SHE : Antara Realiti Dan Fantasi
Author: Mesbo & Aishun Rafiq
Pages: 316
Publisher: SO Publishing
Publication Date: November 2015


SYNOPSIS

Shida atau lebih dikenali sebagai SHE. Dia adalah anak tunggal keluarga berada dan tinggal di bandar. SHE kemudian berpindah ke kampung di Perak apabila ayahnya dinaikkan pangkat. Dia tidak suka akan kampung kerana baginya suasana kampung itu pastinya mundur, jalan raya penuh lumpur, sekolah kecil, tiada internet, dan kemudahan serba serbi yang tidak lengkap.

Di tempat baru, SHE berkawan dengan Lyna dan Zay dan terus menjadi rakan akrabnya. Kisah bermula apabila SHE diganggu oleh makhluk halus dan dirasuk sehingga membawa SHE ke dunia bunian. Dunia bunian yang ada baik dan jahat. Siap ada peperangan dalam dunia bunian. SHE berkenalan dengan Putera Bageran. Putera yang keji dan zalim serta sangat mementingkan kekuasaan. 

SHE mempunyai hubungan tidak langsung dengan Putera Bageran. Ini berlaku kerana ayah dan ibunya telah mengambil tangkal daripada bomoh yang merupakan mangsa hasutan Putera Bageran. 

Tangkal itu bukan untuk dipakai. Ia disimpan di dalam sebuah kotak berwarna kuning. Tangkal itu adalah sebagai jaminan keselamatan terhadap SHE. Selain itu, ia juga untuk melariskan jualan dan menarik kekayaan. 


REVIEW


Bunian memang wujud. Mereka di kalangan jin dan membuat jelmaan seperti manusia. Kalau sesiapa yang nampak bunian, itu anugerah daripada Allah. SHE adalah salah seorang yang memperoleh anugerah itu.

Sebuah buku yang menarik sebenarnya dengan kisah penceritaan yang berkisar mengenai hubungan antara dunia manusia dan dunia bunian.

Aku adalah pengemar novel Melayu dan telah baca banyak novel Melayu. Oleh itu, aku dapat rasakan tentang kekurangan novel ini dari semua sudut terutama sudut bahasa dan penulisan.

Gaya pengolahan idea, cara penulisan dan penyusunan plot tidak begitu menarik bagi aku. Mungkin kerana penulis baru saja menceburi bidang penulisan dan masih perlu banyak belajar. Ada ketikanya aku bagaikan "hilang" dalam pembacaan novel ini.

Aku tahu diri aku tidak layak untuk memperkatakan mengenai gaya penulisan orang lain memandangkan diri aku juga tidak begitu pandai bermain dengan kata-kata. Tapi masih mahu menulis blog ^_^

Aku juga sedar bahawa menulis itu bukan mudah. Nak siapkan satu entri blog pun cukup payah bagi aku, apatah lagi untuk menulis novel.

Namun begitu, aku sebagai pembaca perlu memberi review jujur terhadap novel yang aku baca. Jadi, aku mengharapkan agar penulis SHE boleh mengambil kata-kata aku ini sebagai komen positif dan kembali dengan novel yang lebih menarik dengan idea, bahasa, dan penyusunan plot yang lebih kemas =)


Beberapa kata-kata inspirasi dan indah dalam novel ini adalah:

✽ Hidayah adalah petunjuk dari Allah. Petunjuk untuk kita berubah daripada perkara tidak baik kepada perkara yang baik.

✽ Aku suka akan istilah kompas dan buku panduan dalam novel ini. Umpamanya, kita diarahkan untuk masuk ke hutan dan dibekalkan kompas dan buku panduan. Tapi kita hanya menggunakan kompas dan melupakan buku panduan. Kebarangkalian untuk kita sesat adalah tinggi.

✽ Kompas diibaratkan sebagai hati kita manakala buku panduan adalah hidayah dan Al Quran. Ianya berkaitan antara satu sama lain. Kita tidak boleh hanya menggunakan hati semata-mata. Segalanya perlu dirujuk agar tidak menyimpang daripada agama.

✽ Diam pada lelaki merupakan racun yang paling berbisa buat wanita. Hati wanita cukup halus. Sebab itu setiap perbuatan perlu ada penjelasan walaupun menyakitkan. Itu lebih baik buat wanita. (sangat setuju).

✽ Hidup adalah untuk berjuang. Kalau hidup hanya untuk menikmati apa yang ada, tiada gunanya.

✽ Puisi daripada Fynn Jamal yang menarik perhatian aku dalam novel ini.

Kalaulah
Kalaulah ada perkataan yang lebih cantik dari indah
Mau aku pinjam dan tampalkan di wajah

Kalaulah
Dapat aku kisahkan dari hati yang bahagia
Rasa penuh, rasa sempurna dengan adanya mereka

Kalaulah 
Bisa difaham bahasa mata yang sedang berbual
Akan aku sekadar senyum, melambai selamat tinggal

Ini adalah review peribadi aku mengenai novel SHE : Antara Realiti dan Fantasi. Kemungkinan korang mempunyai pendapat yang berbeza. Boleh cuba baca novel ini dan aku bersedia membaca review dan pendapat korang pula ^_^

NOVEL SHE : ANTARA REALITI DAN FANTASI
Novel yang aku beli kerana kulit muka depan yang menarik. Sekarang banyak kulit muka depan buku yan...