February 14, 2017

What Every Emoticon Actually Means



Emoticons or emojis help us to communicate when words fail us and sometimes, we are more comfortable using emoticons to express ourselves.

Setuju tak? 😊

Sebenarnya, ada sesuatu terjadi dalam team kerja aku hari ni. Perkara ini dah lama terjadi cuma hari ni berulang lagi. Setelah sekian lama dan masih berulang. Bilakah akan berakhir? Hmm. 

Membuatkan kami berfikir mengenai emoticon apa yang sesuai diberi kepada orang tersebut. Haha. Siap berbincang nak bagi emoticon apa. Nampak sangat nak perli sebenarnya kan? 😏 

Geram! Serius aku geram. Tapi tak boleh buat apa. Hanya mampu beri emoticon saja. Jadilah daripada tiada apa-apa response geram. Speak up using emoticon. Hihi. 

What every emoticon actually means? 

Korang tahu tak maksud setiap emoticon yang ada? 

Sebenarnya kan, ada juga emoticon yang aku tersilap faham. Contohnya emoticon πŸ˜ͺ . Ingatkan itu maksudnya, "Boring". Rupanya "Sleepy". Dahlah selalu guna emoticon tu. Hehe.



Sekarang makin banyak emoticon. Semua comel! Aku suka bagi emoticon kat orang. Hihi.  Rasa mesej dan perasaan aku lagi sampai tertusuk ke hati penerima kalau disertakan sekali dengan emoticon. 

Cuma diingatkan agar jangan guna emoticon je. Sampai orang bertanya, orang bercerita, kita hanya guna emoticon je untuk balas. Teruk sangat malas tu. Hihi. 



Makanya, 

Jom guna emoticon secara berhemah! 😎

Nota Comel: Baru aku sedar yang sudah seminggu blog ini tanpa entri baru. Mood blogging merundum jatuh seperti jatuhnya blog pageviews πŸ˜”

34 comments:

  1. Bila taip ayat berjela2 mcm tak difahami makanya emoticon pun berdesup desup muncul..kebaikkannya boleh kawal situasi..yg mn faham..akan faham..yang x faham akan anggap macam tak ada apa2..hihihi..psikologi sangat tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Betul sangat tu Kak PC. Emoticons boleh menyerlahkan isi hati ini. Haha. Harap orang di sana faham lah apa makna emoticons yang diberi :D

      Delete
  2. airah suka guna emoji hugging face tu. comelssss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss! Siqah pun suka emoji hugging face. COmel :)

      Delete
  3. Emoticon fav ana : smiley, blush, sweat smile. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Same here! Selagi boleh nak letak emoticons. comel :D

      Delete
  4. Sally selalu guna emoji kalau nak expresskan something...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kan Sally. Akan ter-express something itu dengan lebih jelas kalau guna emoji :D. Hihi

      Delete
  5. setuju sangat dengan Siqah, guna emoticons ni one way to express ourselves lagi-lagi dalam ayat yang nak digunakan tuh kan, macam cover line pun ada kan hehe :D

    tapi kalau tak guna emoticons ni terasa sunyi je mesej kita kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Bab cover line tu betul jugak Fatina :D

      Betul tu.. Rasa sunyi dan tak menarik je nampak mesej. Letak emoji, comel je rasa. Muahaha.

      Delete
  6. dpt emoticon lg happy dari dpt msg 'ok' je :)

    ReplyDelete
  7. Oh ya Allah, yang emoticon kissing, kissing smiling eyes, dan kissing close eyes tu ingatkan emoji yang macam "taktau taktau, sambil buat mulut muncung, muka nak kacau2 orang tu". Haha, taktau akak paham tak fahaman saya yg sedang saya cuba sampaikan ni. :P

    Nasib baik tak pernah bagi emoticon tu kat lelaki. Kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Faham faham, akak faham apa yang ana cuba sampaikan. Hihi. Kira macam bila guna emoji tu rasa macam kita sedang buat muka comel gitu kan. Hihi :D

      Haha. Mujur tau ana. So sekrang dah tahu, confirm jangan pernah beri kat lelaki. Kang jadi cia cia cia lak :D

      Delete
  8. Fav emoticon mai mestilah Joy and Smirk, hehehehe. Mai pun jenis suka masukkan emoticon dalam perbualan. Barulah comel dan jelas sikit nada msg tu.

    Sleepy tu mai ingatkan, 'dah dah ler, nyampah aku.' hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Nak nampak lagi comel dan perasaan sampai ke penerima kalau guna emoji. Hihi.

      Haha. Itu pun betul jugak. Ada ke sleppy maksud sebenar ek. Hihi.

      Delete
  9. Kadang-2 bukan sebab tersalah faham, tapi sebab ada maksud tersirat. contoh the one that Siqah ingat boring tu pun boleh pakai as boring juga. sebab boring lah rasa nak sleeping gitu. betul tak? xD

    Ps : Claudia dah tukar blog url baru tau :) http://claudiasrj.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. So true claudy :) Kalau boring mestilah jadi ngantuk kan. Betul jugak tu.. Hihi.

      Ooo Claudy dah tukar blog url? Means Siqah kena follow balik ke camne? Haa siqah terjah blog Claudy sekarang. Hihi :D

      Delete
    2. hehehe a'ah. dah tukar semalam. kena follow balik kot hehehe

      Delete
  10. hehehe. kann. kalau nak diikutkan memang banyak emoticon yang disalah erti kan. nak nak emoticon tahi rupanya aiskrim yogult coklat. pape pon asalkan kita dan menerima emoticon ni faham maksud yang sebenar. tak ada yang salah paham dan bawak gaduh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh siqah baru tahu pasal emoticon tahi tu. Rupanya yogult coklat?? Lorr serius ingatkan tahi. Haha. Segan nak guna emoticon tu. Hihi.

      Hope persepsi kita dengan emoticon sama belaka. kalau tak sama, maybe betul cakap lela, boleh buat gaduh dan salah faham..

      Delete
  11. setuju jgk tuh, kadang nk kuarkan ngn kata2 mcm ssh luahkan ngn emoticon nih pun kadang lg bermakna kalu lah org tuh faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn kak. Hope orang di sana faham maksud sebenar di sebalik setiap emoticon. Bagi emoticon lagi senang dan macam cakap Tiara di atas, emoticons much better than reply 'ok' je.

      Delete
  12. Selalunya saya guna emoticon yang sesuai dengan reaksi muka sendiri haha tak tahu pula dia ada maksud tertentu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii. Itulah pasal. Siqah pun cam Puteri jugak. Rasa2 nak buat reaksi muka begitu dan translate guna emoticon. Lain pulak maksudnya. Hihi. tak kisah asalkan orang di sana faham maksud sebenar :)

      Delete
  13. busyra kalau tngh sedih ke apa ke, tak mampu nak tulis. letak emoji je. hehehe. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Emoji lagi boleh menyampaikan perasaan kita kan :D

      Delete
  14. My favourite emoticon ever, the smirk.. haha.. and sometimes mata keatas..Well, Basically I just used it based on my facial reaction of that moment.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. The smirk win! Mata ke atas pun comel. Hihi. Kita nak buat facial reaction orang di sana tak nampak, bagi emoji je baru terserlah haa :D

      Delete
  15. Nadia tggl komen dkt bloglovin chika tak kuar gak ek dkt blogger ? Thot ia ada link.

    Kann emoticon mmg expressi feeling kita . Tapi jap nie related to case MC tue ke? Hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nadia. Bloglovin dan blogger tak link bab komen. Huhu.

      Hahaha. Of course related to case MC. Hahahahaha

      Delete
  16. Haahahaha banyak salah guna emoticon rupanya selama ni.

    Paling significant hugging face tuuu. Ingatkan just a smiley with two hand waving (mcm goodbye ke) ahaha sebenarnya guna tu sebab rasa comel jee ada tangan tu.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  17. Wahaha ! Hmpir smua yg mek guna betul keadahnya :) Tapi entah lerr sejak dua menjal malas pulak nk tekan dekat emoticon. Buat cara lame je :)

    ReplyDelete
  18. Emoticon memang sangat membantu dalam technology communication kan...

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。