January 11, 2017

What Went Well Today

Have you heard about What Went Well Today exercise? 

What went well today exercise is a Positive Psychology exercise. I know about this because we suppose to do it everyday in the office. We have to send an email with the title "What Went Well Today" to our big boss to acknowledge him about what we have been through for a day at work. This exercise is starting since 2014 and still continue until now.

Only... I don't give the email anymore. Hihi. 

Bila habis kerja, fikir nak balik je. Malas nak karang ayat pulak :D



But this is a good exercise to make us focusing on some of the good things that happen to us. Biasanya kita akan cepat melatah dan stress hanya kerana satu masalah kecil sehingga kita tak terpandang akan benda yang boleh buat kita gembira. 

Kadang-kadang benda simple boleh buat kita gembira dan senyum. Cuma kita tak perasan sebab asyik memikirkan masalah kecil tadi. Tak kira walau bagaimana bad day sekalipun, pasti ada at least satu benda yang buat kita rasa gembira. Pasti. 

Find at least one good thing each day ☺ 

That's the concept. 

Because of that, I want to create a blog post with the same title and it might become a series on my blog. I will not post about it every day on my blog but I promise myself to jot down on my diary application, Day One every day. 

I will make a blog post about it once in a week. Hope that I will stick to the plan. Hihi. 

So. let's start today ❤


What Went Well Today in my life?


Sunrise

Aku sangat suka apabila aku berjalan ke arah kereta di pagi hari dan ternampak matahari di hujung sana. A sun will definitely brought me a quick smile and also marks today will be fine.



Listening to OST Korean Drama Playlist

Aku akan dengar this playlist setiap hari dalam perjalanan pergi dan pulang dari kerja. Tak pernah jemu dengar OST Korean Drama sambil berangan dan menyanyi seorang diri tanpa perkataan Korea yang betul. Hihi. 

The latest song added to my OST Korean Drama playlist :)


Free Lunch & Dinner

Aku dan my team dapat lunch dan dinner percuma dari semalam hingga Jumaat ini. Haa sebab apa? Tak ingat sama ada aku pernah cerita mengenai hal kerja aku di blog atau tidak. 

Dipendekkan cerita, aku dan my team need to do all China payments dari 9 pagi hingga 11.30 malam selama empat hari. Kerja sebegini diberi nama GSSC Tianjin daylight activities. Hanya dilakukan selama dua kali setiap tahun. Apabila ada daylight activities, meaning kami tak dibenarkan keluar untuk beli makanan. Sebab tu, makanan disediakan. 

Aku seronok je. Sebab boleh jimat di situ. Dah hujung bulan ni. Hihi. 


Smooth Day at Work

Alhamdullilah. Selama dua hari ini, kerja aku berjalan lancar. Tidak ada isu berbangkit yang berkenaan dengan China payments. Semuanya boleh dilakukan dengan baik. Harap ia berterusan sehingga Jumaat ini. 

Terima kasih kepada team aku yang banyak membantu :)


Read A Novel 

Aku dapat juga curi masa untuk baca novel walaupun kerja dari pagi hingga malam. Baca dua bab saja sudah memadai bagi aku. Sekurang-kurangnya bergerak jugak jumlah muka surat yang dibaca. Hihi. 

Currently reading ^_^

That's all from me today. Hope you enjoy this post ^_^

So, what went well today in your life? 

50 comments:

  1. Alhamdulillah dapat rezeki makan percuma. Dah jimat duit tue. Boleh beli novel lagi :)

    Have a great day ahead siqah. Hopefully everything goes smooth as planned.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah.. HIhi. pandai ana ye, jimat duit untuk siqah beli novel. Betul jugak tu. ada lagi novel nak beli ni nanye :D

      have a great day to you too ana <3

      Delete
  2. suka jalan tgk matahari tu.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kannnn nina.. matahari cantik :)

      Delete
  3. I love the concept and the idea of this.. It's sweet and meaningful..

    ReplyDelete
  4. Pandang besar pada perkara kecil yang mampu buat diri tersenyum..kerana dari situ solusi akan diperolehi untuk melerai andai ada kekusutan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALways love your words kak PC :) Selalu bagi motivasi tau <3

      Delete
  5. harini erin baca 55 pages of january book! such an accomplishment setelah sekian lama tak reading! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Yeayyyy!! Keep it up erin! glad to hear that :D

      Delete
  6. Berangan menyanyi lagu Korea without knowing exact lyrics and pronunciation tu mcm dah jadi habit dah hahaha kita selalu buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahah. Yeayyy ada geng! Sep sikit :D Bahasa korea macam susah nak sebut, terbelit lidah rasa. Hihi. Tu yang main nyanyi ikut dan je tu ek.. memang dah jadi habit, dah buat hari2 kan :D

      Delete
  7. nice idea, might jot down 'one thing that makes me happy today' in my planner starting tomorrow :)

    rajin betul siqah curi masa untuk baca novel tu.
    since you tak encounter any bad event, that's great. hope you'll have another bright day tomorrow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom kita buat sesama :) Find at least one thing that make us happy every day :)

      Hihi. Siqah dan novel tak boleh dipisahkan. kalau tak baca pun, bawak novel mesti ada, walau ke mana pun pergi.

      Nanye ada je bad event happen, cuma lebih fokus kepada good things every day :)

      Have a great day ahead lya <3

      Delete
  8. Haaa~ buku tue nadia ada nampak jugak dah pegang dah tapi tak jadi letak balik . Beli gak buku nicholas spark tue ...

    What when well ? For our malaysia team , atleast dpt balik kul 9pm pun ckup memadai . Hmmm.

    Nak tnya lagi satu soalan tapi nadia whatsapp je lah cepat skit dpt jawapan nya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadia kan suka nicholas spark :D

      Insyallah nanti okay situasi kat team malaysia eh..Hope tak lama lagi dah okay..

      Hihi. baik. soalan dah dijawab :D

      Delete
  9. Kalau saya pulak suka sangat dengan sunset ^_^ and nescafe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesssssssss!! Sunset dan nescafe = perfect combination :) Siqah pun suka caffeine jugak :D

      Delete
  10. Betul tu kak siqah, penting sebenarnya utk renungkan perkara baik yg berlaku setiap hari, selain buat kita happy, rasa bersyukur pun datang juga, ehehehe.
    comel lah cover novel tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila kita lebih fikirkan benda baik, benda tak baik tu akan dilupakan. Bukan takde bad things happen, ada, cuma lebih fokus kepada yang baik2 je. Motivated sikit hidup ni :D

      Hihi. Sebab cover novel comellah, akak terpikat. Baca review best je, terus beli :D

      Delete
  11. sun will always rise every morning. at least thats the positive thing everyday kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah. KIta masih berpeluang tengok sunrise every morning :) Yes dear, positive thing :)

      Delete
  12. Bagus jugak konsep tu untuk blog post. Akak rasa macam nak copy aje idea tu... heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Silalah kak amy. Boleh je nak copy. Best lagi bila ada geng nak buat :D

      Delete
  13. what went well today..sy sampai awal ke pejabat, seawal 7.30 am.. biasa pukul 8 or 9 am hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awal betullllll cik itah sampai ofis. Siqah sampai ofis sure almost 9 am jugak. walaupun kuar rumah kul 7 am. bestnya. sampai awal boleh breakfast dengan tenang. hehe.

      Delete
  14. what went well today?

    takde pun.. cume nak cari keja lain je nie.. hmmmm :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa e'in ,,, ada masalah kat tempat kerja ke? hmmm

      Hope ain dapat kerja lain yang sesuai dengan ain nanti ye. pray for your best :)

      Delete
  15. Betul Siqah, kadang-kadang benda kecil je tapi kita suka stress sampai kepala pun sakit mula lah overthinking.

    btw, this is a great post, Siqah! ;D

    oh buku tuh! Fatina tak pernah baca lagi tapi dengar macam best, nanti Siqah share tau hehe :)

    www.fatinamdzfr.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you fatina :D

      Kan.. kalau ada masalah kecil pun, punyalah fikir melampau.. stress jadinya..

      Siqah baru je start baca. Nanti dah habis baca, siqah share ye :)

      Delete
  16. Alhamdulillah Siqah, seronoknya dapat makan free.. Hihi best of luck to your life and be happy and smile always.. Btw akak tag nama awak yea..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/01/give-away-by-astraveler-6-jan-2017-6.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah and thank you akak for the wish :)

      Thanks akak tag siqah. Nanti siqah ada masa siqah buat ye kak :)

      Delete
  17. Siqah, what went well today?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua kerja berjalan lancar today. Glad :(

      Delete
  18. Bestnya bila tak diberi keluar makan, makanan disediakan..
    Sha pun sama, kadang-kadang time lunch baca buku.. dapat baca 1 or 2 bab pun dah bahagia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sha. Kalau dapat baca sikit pun jadilah. Daripada tak baca langsung kan :)

      Delete
  19. Claudy pun suka tengok nak jalan pergi kereta or dalam perjalanan, tengok matahari naik walaupun silau kekadang lol. and that book dalam wishlist claudy! best tak so far? claudy baru habis baca 1 buku this month, masuk buku kedua dah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indah je rasa bila dapat tengok matahari naik di permulaan hari :) Silau tapi gigih gak tengok kan. Hehe.

      Siqah baru baca 3 bab je. Hahaha. Nanti dah habis baca siqah share ye :) Hehe. Okay tu claudy masuk buku kedua dah. Semoga berterusan membaca. Hehe.

      Delete
  20. Nak update tiap2 hari pada boss tu macam a struggle jugak T_T

    Daylight activities tu kiranya kena kuarantin ke?

    p/s - baru perasan watermark. fewittttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnnn hanis!! Mujur hanis faham. Haha. Struggle lah nak update hari-hari. Jenuh nak fikir apa jadi eh.. lagipun dah lambat, fikir nak balik je :D

      Hee. Kira kuarantin jugaklah. Sebab daylight activities means ktorg kena buat kerja more than usual. Sampai makanan disediakan dgn harapan kami tak buang masa pergi beli makan :)

      Hehe. Watermark up jadi je tu 😄

      Delete
  21. What went well... best la concept ni..
    btw, everything goes smoothly for you ya..

    & i catch dream on your ost playlist! I love that song toooooo much...hahah

    maybe zety akan try nnt kat blog zety pulak..boleh ke siqah?

    spitoutkata.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks to my boss yang perkenalkan konsep ni :D

      Yessss! I love dream so much too! Sampai sekarang, duk ulang je lagu tu. Dengan terbayang scene Hwarang lagi. Hihi.

      Boleh je zety. Love to read yours too :)

      Delete
  22. minat korea jugak eh.. done follow sini.. slmt berkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah hafiza. Minat korea. Hihi. Thank you hafiza follow sini. salam perkenalan juga :)

      Delete
  23. What a great exercise! Bagusnya company buat macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus.. cuma staff dia malas buat hari2. Hahaha.

      Delete
  24. alahaiii. cantiknya ciptaan Tuhan. sunrise tuuu. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dear <3 Suka tengok sunrise. Sentiasa cantik :)

      Delete
  25. Macam seronok je kalau workplace kita buat camni. Namun apakan daya. Mungkin belum masanya.
    Kalau untuk blogging, setuju sangat ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Office siqah dah buat pun masih tak semua ikut termasuk siqah. Hihi. Best nanye. positive thinking always :)

      Hehe. Siqah pun setuju jugak untuk blogging. Hihi

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。