October 13, 2016

How Hard Can Love Be?


Buku review lagi! Hehe. Jangan bosan pleaseeeee :D 

Ingat lagi mengenai novel Am I Normat Yet? Aku suka sangat novel tu. Dan ia adalah novel pertama dalam The Spinster Club Series. Jadi, kali nie, aku nak review mengenai novel kedua dalam The Spinster Club Series bertajuk How Hard Can Love Be?

Pada mulanya aku ingatkan novel kedua ini adalah kesinambungan kisah Evie. Tapi rupanya tidak! Watak utama dalam novel ini adalah Amber, The Long Tall Amber. 

Walaupun bukan kisah Evie, aku masih semangat untuk baca. Main reason kerana aku sudah tertarik dengan kisah The Spinster Club's member :D


SINOPSIS

The Long Tall Amber dari Britain ke Amerika untuk menghabiskan cuti musim panas bersama ibunya. Hubungan Amber dan ibunya tidak baik kerana ibunya meninggalkannya dan berkahwin dengan lelaki Amerika. Amber ke Amerika dan bekerja di bawah summer camp kepunyaan suami ibunya, Kevin. 

Di summer camp, Amber cuba merapatkan hubungan dengan ibunya tetapi tidak berhasil. Antara sebabnya adalah ibunya masih alcoholic (still in alcoholic treatment), kesuntukan masa kerana perlu menguruskan summer camp dan ibunya yang sudah lupa akan kenangan mereka berdua semasa Amber masih kecil. 

Amber bertemu dengan kawan baru iaitu Winnie, Kyle, dan Rush. Ditakdirkan Amber jatuh cinta dengan Kyle. Amber tidak mahu serius dalam perhubungan kerana dia tahu nanti mereka akan terpisah jauh kerana Amber perlu pulang ke Britain selepas musim panas berakhir dan bagi Amber, long distance relationship won't work  (which is totally wrong!). 


REVIEW

Another wonderful book by Holly Bourne. I feel in love with Evie in the first book and now I'm in love with Amber =)

Walaupun aku agak kecewa pada mulanya sebab Evie bukan watak utama dalam novel nie. I just want to know more about Evie. Tapi selepas baca novel nie, I believe that Holly Bourne has made the right decision to chose Amber as the lead for this novel and I know that Lottie is the lead for the third book of The Spinster Club series (dah boleh agak).

I love Kyle too. Dalam novel nie, ternyata ada seorang lelaki yang masam manis dan jatuh cinta dengan Amber! Finally, Amber has a guy crush on her! 

Aku suka bila ada update mengenai Evie dalam novel nie. Penyakit OCD Evie semakin berkurangan. Evie boleh makan seperti orang biasa tanpa terlalu memikirkan mengenai kebersihan. Evie yang masih sentiasa mempunyai idea dan kata-kata nasihat untuk dikongsi bersama Amber dan Lottie. 

Aku juga suka dengan persahabatan antara mereka bertiga. Walaupun jauh, mereka tetap bersama dan keep supporting each other. Always care. Evie dan Lottie menjadi penyebab utama Amber menerima Kyle dalam hidupnya. Just follow the flow and fall in love.

I also loved the relationship between Amber and her mum. Pada mulanya aku tak suka dengan ibu Amber yang sanggup meninggalkan anak dan berpindah ke Amerika. Tetapi selepas diterangkan sebab kenapa ibunya memilih jalan itu, aku jadi lebih memahami perasaan ibu Amber. Mana ada mak yang nak berjauhan dengan anak ye tak? 

Love the ending. Amber with Kyle and stay with Kyle. They are going to make the long distance relationship work! And I love it! I'm one of the person who totally believe that long distance relationship can stay longer and nicer.

Amber has a good relationship with her mum. Amber buat keputusan yang bijak untuk datang ke Amerika. Dia berjaya mengeratkan hubungan dengan ibunya, berjaya memahami ibunya yang meninggalkannya, dan dapat bertemu cinta si Prom King, Kyle.

Itulah namanya, menyelam sambil minum air. Hehe. 

Dalam novel ni, ada diceritakan mengenai keindahan satu tempat di US iaitu Mist Trail Yosemite National Park. Tempat ini digambarkan sebagai satu tempat yang sangat indah dalam novel nie. Aku pun google lah. Obviously dalam novel tiada gambar kan. Google sebab nak tengok gambar Mist Trail tu. Baru senang nak bayang masa baca novel. Hihi. 

*picsfromgoogle*

Vernal Fall from Mist Trail




Nevada Fall from Mist Trail



Emerald Pool at Yosemite 


Cantik kan? Tetiba lah pulak nak pergi US. Haha. Gila. Visa pun susah nak lepas derr. Tengok gambar jela boleh :p

As always, ayat-ayat menarik dalam novel ini adalah:

"Mindfulness is supposed to be the secret to happiness, isn't it?"

"Just be yourself. Just be happy being you. Be strong, be outspoken, be respected for the right stuff."

"Life doesn't always have to be about changing the world. Sometimes it's about living your life for you. Trying to find some happiness and you should adopt the same lack of fear you have in your feminism to your search for happiness."

"There's difference between pushing you somewhere gently because it's what's best for you, and throwing you off a cliff and saying, Well, come on then, fly'."

Overall, I really enjoyed this book. Will continue to read the third and final novel in The Spinster Club series with title, What's A Girl Gotta Do? All about Lottie, the brilliance girl in the club =)

That's all.

Thank you for reading. Review tiga buku berturut-turut. Move on from books for a while please :p

22 comments:

  1. Replies
    1. Haah yui.. siqah suka baca novel 😬

      Delete
  2. Dari membaca, kita akan dapat pelbagai ilmu. Dari membaca juga, mematangkan kita. Keep it up dear. Tentang long distance relationship, it's depend on how mereka manage relationship mereka.. Hanya pendapat seposen dari Reen. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. membaca jambatan ilmu :) Betul tu reen, it all depend on kita jugak. Semua berbalik pada pasangan tu. Kalau masing2 tahu peranan masing2, then should be okay kan? 😊

      Delete
  3. siqahhhhh...! kagom. bpe hari spent nak abes kan 1 buku ni? sya sometimes sebulan baru abes. mane x nye, bace pon berebot ngan adam. sabo je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Buku ni dah habis baca 2 minggu lepas. Cuma baru je review. Siqah suka membaca. Kadang2 berbulan jugak nak habiskan. Saing dengan drama korea lagi. Hehe. Yang buku ni dalam masa 2 minggu habis baca..

      Haah lah dear. Adam pulak semangat baca buku kang. Hee.

      Delete
  4. rajin nya buat review. lela kalau buat review tak terbagi detail mcm ni sebab malas nak tulis panjang2. hehehe. Review bergambar boleh laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Siqah suka buat review buku lela. Sebab siqah cepat lupa. At least ada review detail, boleh jugak ingat balik nanti. Hehe. Review bergambar paling best nanye kan.. Best sikit nampak gambar lawa. Hee

      Delete
  5. Bagus la review ni..
    Kaklong dah lama giler tak baca novel sejak abes U..
    Macam nak baca je novel ni la... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kak long. Cubalah baca. Hehe. Buku ni kisah budak remaja nanye tapi siqah suka je. Baru feeling remaja sikit πŸ˜…πŸ˜†

      Delete
  6. It's been years since I read a novel in English.. Love the quotes and lesson ^_^

    ReplyDelete
  7. wahh macam best je buku ni! Nak try baca lah nanti :) Seronok baca review awak hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aww ~ thanks fatin :) Hehe. Try lah baca nanti. Awak pun suka baca novel kan :D kena baca yang first novel dulu, AM I Normal Yet. baru faham sikit2 jalan cerita walaupun tak bersambung sangat pun nanye. Hehe. happy reading :)

      Delete
  8. Salute tau org sus baca novel ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah lagi salute dengan orang suka travel ni :D

      Delete
  9. Replies
    1. Kan kak.. Rasa nak pergi tengok depan mata. view cantik :)

      Delete
  10. BV suka jugak membaca tapi baca novel english nie jarang :D
    menarik je cerita novel nie. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik BV novel ni. Kesinambungan cerita. Kalau BV nak cuba baca apa salahnya :D

      Delete
  11. Bestnya! best tempat tu..hahaa..mesti tenang giler klo dpt g situ..about the novel..quite interesting la..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best!!! Kalau pergi, dapat ketenangan lah lepas tengok view. Tapi before tu, lelah jugaklah nak mendaki. Hehe. Novel ni menarik. Suka baca walaupun kisah budak baru lepas sekolah. Hihi.

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。