How to Make Highlight Cover | Instagram Story Highlights

instalife

December 06, 2018

How to Make Highlight Cover | Instagram Story Highlights




Hello again ~ :) 

Kembali dengan blog post baru dan ini mengingatkan aku pada ENTRI INI di mana aku ada mengatakan bahawa aku nak berkongsi mengenai satu kafe yang aku lawati pada hari kelahiran aku tahun ini, sayangnya masih tak siap entri tersebut. Malas nak update watermark di gambar sebenarnya. Hihi. Will update about the cafe later okay :) 

Back to the post title, 

Ada beberapa orang DM aku di Instagram @siriusiqa untuk bertanya mengenai cara aku buat highlight covers. Aku ajar melalui satu demi satu gambar. Dan kelmarin, ada seorang lagi bertanya dan aku mengambil keputusan untuk membuat tutorial dalam bentuk video dan menulisnya di blog juga.

Jadi, begitulah kisah di sebalik kehadiran entri ini. Hihi. 


My highlight cover @siriusiqa

APLIKASI: ADOBE SPARK POST


Aplikasi yang aku guna untuk membuat highlight cover adalah Adobe Spark Post. Available on iTunes and Google Play. Aku hanya try and error saja guna aplikasi ini dan menjadi rupanya. Hihi. Caranya mudah saja. Sangat mudah, korang dapat basic steps pun sudah cukup. Lepas tu, dah boleh ubah ikut citarasa sendiri. 


Step 1 & 2

1) Click "+" symbol

2) Choose solid color. 
  • You can choose either solid color, patterns, photo library or anything from the list. Depends on you. I choose solid color just to share a tutorial exactly like my instagram story hightlight cover. 

Step 3 & 4

 3) Choose your favourite color.

  • You can choose your color and adjust your color accordingly. 


4) Change size of the template to instagram story. 
  • After this step, you can remove the Adobe Spark logo by clicking the logo and click "remove logo on this project".
  • Remove "double tap to edit text" by clicking "dustbin" button at the top of the app.


Step 5 & 6

5) Click Add. 

6) Choose Add Icon



Step 7 & 8

7) Search icon and choose the icon you like. 

8) Change the color of the icon. You can adjust the color manually by clicking "color" or you can change the color of the icon and the color of background at the same time by clicking "palette" (refer picture of step no 5). 

After being satisfied with your work, you can save it by clicking share and choose "solid color" for background type. 

Done! Your template is ready to upload as the cover on your instagram story highlights. Mudah saja kan? 😊

If this written tutorial does not make you understand, you can watch the full video tutorial about "How to Make Highlight Cover | Instagram Story Highlights on my IGTV at Instagram @siriusiqa 🙆 You will understand more if you watch the video tutorial 😊


Write later, 

Have a nice day. 



26 comments:

  1. wahhh thank youuu for the tutorial 😍

    ReplyDelete
  2. Wow siqah. Im waiting for this post. Hahaha.
    Hari tu kan ada tanya siqah kat IG, dah download apps tu malas plak nak buat. Hadoiii.
    Maybe lepas ni kena usaha lagi jadi rajin. Doakan please. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penantianmu akhirnya bertemu penghujungnya. Hihi.
      Please Shea rajin eh nak edit highlight. Kalau ada vitamin M, memang tak jadi apa nanye. Hihi. Siqah doakan agar Shea tak malas. Hihi

      Delete
  3. Hai kak..wah cantik lah template blog akak ni..anyway rabia ada buat contest dekat blog tauu..jemput join tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rabia! Rabia orang pertama perasan blog template baru akak. Hihi. Thanks tau jemput untuk contest. Sempat nanti akak join ye :)

      Delete
  4. Good info . Hari tue saya tgk youtube pun ada orang buat tutorial pakai spark nie . Tapi, saya tak buat2 lagi. Hihihi .

    ReplyDelete
  5. Btw, nice new template . Paling suka yang instalife tue . Well done

    ReplyDelete
  6. cantikk. saya punya cacamarba dah. dulu semangat jugak buat lawa2

    ReplyDelete
  7. This post would be really helpful to those yang want something more organised for their instagram page.
    Tqa pun guna Adobe Spark Post untuk buat ni. Cuma graphics and icon je yang cari sendiri sebab ada icon yang tak sama with the one I needed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinnya TQa cari icon sendiri. Siqah rajin buat benda ni tapi cukup malas nak cari icon. Gunalah apa yang free. Hihi.

      Delete
  8. Ray sangat malas bab2 nak edit ni hahahha

    ReplyDelete
  9. Wuuu nice tips!! Sy hanya buat highlight cover utk IG bisnes je.. personal IG malas nak buat, ngeehhehe.. sebab personal IG agak messy :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus Nisa buat highlight cover untuk IG bisnes. AT least, orang tengok teratur, menarik dan berminat nak tengok barang2 yang dijual :)

      Delete
  10. Akak dah banyak kali buat tapi tak jadi.. hihi nnt akak try lagi.. BTW Siqah TAHNIAH akak ucapkan kerana minggu nie awak terpilih untuk direview dalam jurnal akak..jemput singgah..

    https://www.shikinrazali.com/2018/12/sahabat-blogger-pilihan_11.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba lagi nanti kak. Senang je :) Kalau susah, Siqah tak ajar. Hihi.

      Ohh kak, Thank you so much!! Happynya Siqah!! Dahlah lama tak blogwalking, akak masih ingat Siqah. Terima kasih kak :)

      Delete
  11. selalunya kalau phone apps memang kena try & error nak tengok kita serasi ke tak dengan apps tu.
    btw tak pernah try lagi yg ni boleh try nanti, nice sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Tiara. Tepat sekali. Rajin tak rajin je nak explore apps :D
      Thank you Tiara. Hope it helps :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。

instalife