Aku harap aku boleh siapkan entri ini sebelum jam 12 pagi, 1 February 2017 ^_^ 

Seperti biasa, aku masih meneruskan Month Wrap Up untuk tahun ni. Disebabkan aku dah post entri mengenai What Went Well Today dan What Went Well Today | Week #1 , makanya tidak banyak kisah untuk diceritakan dalam January Wrap Up ^_^

About What Went Well Today series, I'm struggling to do the series due to time constraint. Jadi, aku berfikir untuk mansuhkan saja series itu atau aku akan update from time to time (ikut mood dan masa) atau terus ke Month Wrap Up saja. 

Whatever it is, I will try my best to update my blog constantly =)



Personal

1. Kulit muka aku paling teruk dalam bulan ni sepanjang aku hidup selama 31 tahun. Huhu. Serius! Jerawat tumbuh sampai lima biji. Lima biji weiiii! Bukan satu tau. Lagi haru bila jerawat tumbuh sehari sebelum majlis perkahwinan keluarga sebelah arwah Mak di Melaka :( Jerawat tak bekerjasama dengan baik kali ni. Haih, sedih dan malu :(

2. Sehingga saat entri ini ditulis, lima biji jerawat ini masih ada di muka aku. Malu nak menghadap orang :( Macam mana esok nak pergi kerja :(

3. Aku boleh katakan yang dua daripada my 2017 Resolutions failed! Healthy lifestyle and saving money. 

4. Why healthy lifestyle failed? Aku masih malas untuk bersenam (hanya sekali Sunday Morning Run) dan aku masih makan dan minum segala apa yang aku nak! Tanpa rasa bersalah! 

5. Why saving money failed? Apabila nafsu shopping mengatasi akal fikiran. Hmm. Aku akan cerita mengenainya dalam January Haul 2017 post. 


Family

6. Mama has been admitted to PPUM. Mama mengalami jangkitan kuman pada luka di ibu jari kanan dan itu menyebabkan ibu jari kanan Mama telah dipotong :( Doktor cuba untuk potong hanya sebahagian saja tapi kerana takut jangkitan kuman merebak, maka dipotong seluruh ibu jari kanan :( Sayu hati kami melihat. Takpelah ye Mama. Asalkan sekarang Mama dah boleh berjalan seperti biasa. Semoga Mama cepat sembuh. 


Books

7. My reading challenge 2017 is going well in January. Aku habis baca empat buah buku dan dua daripadanya adalah komik. Currently reading adalah novel bertajuk All The Bright Places. Aku dah buat review buku untuk dua komik (POST and POST) dan novel Klik! Pengantin Musim Salju. Pending review adalah novel bertajuk SHE. 



8. Mengingatkan aku pada 3 lagi buku yang masih pending untuk ditulis review.


Food

9. I love to eat! Susah orang yang suka makan macam aku untuk mula makan healthy food. Sangat susah! Huhu. Badan dah makin berkembang dan sebelum ia berkembang pesat, baik mulakan langkah mengawal pemakanan. Easy said, hard to do. 

10. Dan...aku masih nak bercerita mengenai makanan. Hihi. 

Wondermama! We love Wondermama! Makanan sedap, big portion, and reasonable prices!
 Kami makan di Wondermama Bangsar Village. Really recommend!

Magnum Pink Pomegranate: First time cuba dan aku tak suka.
Masimo Chiffon Cup Pandan Coconut: Sedap! Love it!

Seafood Spaghetti di Starhill Gallery.  Sedap!
Ini adalah makanan percuma. Makan semasa aku ada training selama dua hari di Hotel Ritz Carlton Kuala Lumpur.
Gilalah kalau pergi makan di Starhill Gallery weii! Menangis nak bayar. Haha. 

Korean Drama

11. Pasti ada dalam list month wrap up. Hehe. Bulan ni aku dah habis tengok Goblin dan Legend of the Blue Sea. Sejujurnya aku lebih meminati Goblin. Dah buat entri mengenai Goblin >> 7 Reasons Why Goblin is a Must Watch Korean Drama. ❤ 

12. Currently watching hanyalah Hwarang: The Poet Warrior Youth. Aku suka drama ni. Semua watak comel! :D #teamsunwooahro ❤

13. Looking forward to watch Defendant (Ji Sung ) and Tomorrow With You (Shin Min Ah). 

Sebagai penutup, aku sertakan gambar yang diambil di Hotel Ritz Carlton. Hihi. Ada 2 gambar saja. Segan nak ambil gambar di setiap sudut sebab rasa macam aku je yang jakun. Haha.

Lif pun jadi :D


Di salah satu pintu di level bilik training :D


Done January Wrap Up 2017! Hope you enjoy this post =)

How's your January? Do you love 2017 so far?  

January 2017 Wrap Up

January 31, 2017
Aku harap aku boleh siapkan entri ini sebelum jam 12 pagi, 1 February 2017 ^_^  Seperti biasa, aku masih meneruskan Month...
Read more>>



Kemungkinan korang pernah dengar mengenai Korean drama, Goblin (Guardian: The Lonely and Great God. Salah satu K-drama yang wajib ditonton. It really is. 

I still could not move on from Goblin. Hari-hari aku akan dengar OST Goblin dalam perjalanan pergi dan pulang dari pejabat tanpa rasa jemu. Ohh I love this drama so much!

Here I want to share 7 Reasons Why Goblin is A Must Watch Korean Drama ^_^




Highest Rating

Aku ambil ini sebagai point pertama kerana highest rating adalah salah satu aspek untuk menentukan kejayaan sebuah drama Korea. Bukan mudah untuk mencapai highest rating. Tambah lagi apabila Goblin disiarkan di cable channels that only accessed by their paid subscribers. Banyak drama Korea yang disiarkan serentak di free channels seperti KBS, MBC, SBS dan masih Goblin mendapat highest rating. Well done. 


Beautiful Scenery and Cinematography

Drama ini menunjukkan banyak tempat cantik di Korea dan Canada. Cantik sangat! I'm so amazed with the beautiful scenery and cinematography. It's perfect.









Scenery yang paling aku suka 

Cantik kan? I'm totally amazed ❤

EDIT: You can check all the names for filming location Goblin on THIS POST. Thanks to her for updating all the beautiful places. Plan nak pergi Korea dan jelajahi semua tempat pengambaran Goblin!! ❤


Beautiful Script

Aku tabik spring pada writer script Goblin kerana plot cerita yang sangat menarik. Tak pernah terfikir plot cerita sebegini boleh dilakukan dalam real action. Ingatkan dalam anime dan kartun je. Hihi. 

Secara ringkasnya, ada dua "Love Story" dalam drama ini. Love Story pertama mengisahkan percintaan di antara Goblin (Gong Yoo as Kim Shin) dan high-school bride-to-be (Kim Go Eun as Ji Eun Tak). Love Story kedua pula adalah antara Grim Reaper (Lee Dong Wook as Wang Yeo) dan owner of chicken restaurant (Yoo In Na as Sunny). 

Complicated love stories but it is still beautiful and charming. I love both couples ❤


Beautiful Soundtrack (OST)

Punch, Chanyeol, Lasse Lindh, Crush, Sam Kim, Ailee dan semua penyanyi yang lain mempunyai vokal yang mantap dan ini menjadikan OST Goblin juga best! Total 14 lagu dalam OST Goblin dan aku beli 9 lagu daripadanya. 



Setiap lagu mempunyai kisah dan sangat sesuai dengan plot cerita. Lagu yang dicipta khas untuk setiap babak dan watak dalam drama. 

Teringat masa Eun Tak menangis semasa kehilangan Goblin setiap kali dengar lagu I Will Go To You Like the First Snow. Sedih weii. Lagu Who Are You is very meaningful for Goblin and I love the lyrics. Lagu My Eyes and You Are So Beautiful are both catchy and cute. Lagu Beautiful and Stay With Me are very well said from Goblin to live for and to love Ji Eun Tak ❤


Bromance

Tugas Goblin and Grim Reaper bertentangan antara satu sama lain dan mereka tinggal bersama. Crazy right? Haha. Pada mulanya mereka tidak suka sesama mereka. Masa berlalu dan mereka jadi rapat. Setiap babak dorang kelakar dan comel. Suka sangat tengok. Hehe. Teruja bila tengok mereka bergabung tenaga untuk menyelamatkan Ji Eun Tak. 


Cute :D

Hahaha! Play Store :D

First time guna phone selepas hidup beratus tahun. Jakun :D

Babak ni sangat lawak! Beriya fe-feeling hero macho dan sedang membawa barang dapur :D




Great Acting

Aku suka semua pelakon dalam drama ni. Semua berjaya membawa watak masing-masing dengan sangat berkesan. Bila aku kata aku suka semua pelakon, maknanya termasuk pelakon yang membawa watak jahat. Sangat menjadi watak jahat sampai aku rasa benci sangat dengan dia. Hihi. 


Gong Yoo. Mula mengenali beliau dalam drama Korea popular pada tahun 2007 bertajuk Coffee Prince dan filem box office Train To Busan pada tahun 2016. Lakonan Gong Yoo tak perlu disangkal lagi. Best kot. Susah bagi aku nak imagine dan mendalami watak Goblin. 

Lee Dong Wook. Pelakon lelaki yang penuh dengan airmata. Hehe. Boleh menangis dalam sesaat dan dapat menunjukkan mutu lakonan yang berkesan. Watak Grim Reaper pun sama seperti Goblin. Susah nak bayang. 


Kim Go Eun. Pertama kali aku melihat lakonan dia dalam drama ini. Aku sangat suka akan lakonan Go Eun. Seorang gadis periang, cantik, dan comel. Ucapan "I Love You" secara tiba-tiba dan sikap begging for money kepada Goblin sangat comel. Korang akan jatuh cinta. Confirm. 

Tengok Eun Tak menangis, aku pun menangis sama. Sedih sangat :( Diiringi dengan lagu sedih menambahkan citarasa dalam babak ni. 

Yoo In Na. Pelakon wanita yang sering menjadi watak sampingan. Tapi lakonannya hebat. Aku pernah tengok dia berlakon dalam drama Secret Garden (2010) dan My Love from The Star (2013). Yang aku perasan, Yoo In Na sangat cantik dan kurus dalam drama Goblin. Sangat berubah daripada dirinya yang dulu. 

Dengan adanya semua pelakon utama dan pelakon pembantu yang lakonannya juga tidak kurang hebatnya menjadikan drama ini sangat superb!


Fashion

Salah satu kegemaran aku dalam menonton drama Korea adalah fesyen mereka. Kebiasaannya up-to-date, cantik, dan sesuai dengan setiap babak. 

Egg Yolk + Egg White = Fried Egg :D
Stem (white) + Head (Yellow) = Bean Sprout :D

Goblin adalah satu drama Korea yang sempurna dalam setiap aspek. Rasa macam aku nak bagi semua anugerah untuk drama ni. Hihi. A drama with beautiful scripts, OST, cast, cinematography, and fashion. All in one. 

You won't regret watching Goblin ❤


Nota Penting: 

1. Two special episodes of Goblin will be aired on 3 February and 4 February 2017. Special episodes ini merangkumi behind the scenes (BTS), cast interviews and bloopers. All for Goblin fans to enjoy. Definitely will watch it. Hope ada disiarkan di TVN dan online. 

2. Sememangnya plot cerita drama ini menarik cuma ada input yang bertentangan dengan agama Islam dan tidak sesuai untuk penonton di bawah umur 15 tahun. Harap ada keluarga terutama ibu bapa yang boleh menerangkan secara terperinci akan setiap watak dalam drama ni. 


Goblin is a Top Best Korean Drama in 2017. Disiarkan bermula dari 2 Dec 2016 sehingga 21 Jan 2017. Drama ini berakhir dalam tahun 2017 jadi aku jadikan ia sebagai salah satu drama yang paling popular dan best dalam tahun 2017. Setuju?




Have you watched Goblin? What do you think about Goblin? Do you guys can't move on from Goblin like me? Hihi :D

7 REASONS WHY GOBLIN IS A MUST WATCH KOREAN DRAMA

January 27, 2017
Kemungkinan korang pernah dengar mengenai Korean drama, Goblin (Guardian: The Lonely and Great God.  Salah satu K-drama yang wajib di...
Read more>>


Mistakes are proof that you're trying. Agree? 

Sepanjang umur aku sudah ke angka 3 series, mustahil jika tiada kesalahan yang aku lakukan. Pasti ada kesalahan dan kesalahan itu sama ada nampak jelas nyata atau kesalahan yang tidak nampak iaitu kesalahan yang aku sendiri tahu dan tidak sesekali akan membuka aib diri sendiri. 

Tidak semua perkara kita boleh kongsi di khalayak umum walaupun ia mungkin menjadi pengajaran kepada orang lain. 


Kesalahan yang kita lakukan, biarlah hanya sekali. Kalau kesalahan yang sama dilakukan berulangkali, maknanya kita tidak memberi peluang kepada diri kita untuk berubah. Sebenarnya tidak pernah ada initiatif untuk berubah. 




Aku tidak kisah jika orang tersebut mengaku akan kesalahan yang dilakukan. Tidak kisah betapa besar pun kesalahan tersebut. Aku cukup pantang kalau dah ternyata kau salah, tapi masih nak berdolak-dalik berlawan cakap untuk menegakkan benang basah. Lagi aku bengang bila aku sedia maklum akan kesalahan yang dilakukan cuma hanya nak pengakuan jujur daripada si pesalah (macam dalam court pulak rasa). 

Orang begini adalah orang yang tidak menerima pendapat orang lain dan menganggap dirinya sempurna. Tidak akan pernah melakukan kesalahan. Totally wrong! Mana ada insan sempurna dalam dunia ni. 

Ada juga kes yang kita sedar akan kesalahan yang dilakukan cuma tak nak mengaku sebab keegoan diri melebihi segalanya. Atau mungkin takut akan akibat yang perlu dihadapi atas kesalahan itu? 

But whatever it is, throw away your ego and admit your mistakes. People would definitely love you more. 


Orang bijak adalah orang yang menyedari kesalahannya, berani mengakuinya dan berusaha memperbaiki dan belajar darinya. Mereka juga lebih dipandang mulia kerana tidak semua orang mampu melakukannya. 

Moga aku dan semua yang membaca post ini menjadi salah seorang daripada orang bijak. Insyallah. 

Done. Muhasabah diri di malam hari. 

Good night, all ~ 😊

Thought For The Day - Mistakes

January 25, 2017
Mistakes are proof that you're trying . Agree?  Sepanjang umur aku sudah ke angka 3 series, mustahil jika tiada kesalahan...
Read more>>
It's Monday! Are you having Monday Blues today? I hope not! If yes, you are having the same feeling like me. I have monday blues today because I only have macro weekend last week due to 2-days training from 9 am to 6 pm at Hotel Ritz-Carlton Kuala Lumpur.

Cakap pasal hotel Ritz-Carlton! Perghhh! Pertama kali masuk Hotel Ritz-Carlton dan amazing!! Cantik gila! Eksklusif gila! Nampak sangat betapa mahalnya hotel. No wonder Rozita Che Wan selalu buat event kat situ. Tempat orang kaya. Untunglah. Terima kasih kepada Standard Chartered Global Business Services yang telah beri aku peluang untuk masuk hotel mahal camtu. Tak masuk dah pasni. Tak mampu. Nak jejak kaki pun, seram. Eh, bukan setakat nak jejak kaki, tengok pintu masuk hotel pun dah seram weii :D

Dah cerita pasal hotel pulak. Hihi. 

Sebenarnya nak tulis, kalau korang ada Monday Blues, meh aku nak ajak korang baca komik kedua daripada Nixon Siow. Harap boleh menghilangkan atau mengurangkan Monday Blues korang :)




Here we go! Review about the second book by the same author, Nixon Siow with title Like That Also Can, Ah #problemseverywhere.

Nixon's first book, "Like That Also Can, Ah?" published by Keropok Comics was a huge success and has sold more than 15,000 copies. Such a big number right? Hence, he made the second book with stories about common problems in this society. 

Dan seperti yang aku cakap dalam review peribadi mengenai his first book (you can read it HERE), buku ni pun best jugak! Kelakar, release tension dan kisahnya juga dekat dengan kita.

Tanpa buang masa, meh aku kongsi beberapa topik yang ada dalam komik ini. Happy reading ^_^ 

I am a late 80s child. Jadi ini adalah kisah yang paling dekat dengan aku. Dapat melihat sendiri perubahan teknologi dari dulu hingga kini. So true :D


Change in music and value of money.


True right? Try to minimize the second story. Kalau di rumah aku, phone adalah dilarang ketika makan bersama. 


1. Caption not related to picture. Sometimes, I do the same. No deny. Lol.
2. Haha. Please don't do like this. Cheating namanya :p

Haha. Not really happen to me as I ALWAYS order latte in every cafe :D

Banyak kedai makan sekarang tapi serius, pemilihan kedai makan adalah perkara paling susah nak buat. Agree? Hihi


Please. Please. Please. Learn something from both stories. I hate drivers like that!

Haha. AGREE! Hahahahaha! Internet is everything :D

Kadangkala ianya terjadi :D

Penantian yang sebegini terjadi kepada aku baru-baru ini di Pejabat Pos Giant Shah Alam. Dua jam aku menunggu sehingga tiba nombor giliran aku. Huhu. Lama sangat!! Lepak MPH terbeli juga satu buku dan bookmark :D

Hihi. Girls always like that right? :D Bersiap sedia kalau pergi makan dengan aku eh. You will face the same situation :p

Me! Me! Selalu kacau encik suami makan malam. Hahahaha! Konon tak nak makan tapi kalau dah nama nampak maggi, haih, sedapnya. Terus makan sikit. Rasa kata :p

Kami #gengmakan pergi Pulau Perhentian tahun lepas. Tak sabar untuk percutian tahun ni. Yeayyy! :D

Aku sangat bergantung dengan phone. Semuanya dalam phone. Kalau phone hilang atau rosak, fuhh boleh jadi gila.

Haha. Blue tick and no reply :D


Nice right? Berjaya tak hilangkan Monday Blues korang? Hihi ^_^

Kalau korang nak baca lagi hasil lukisan Nixon Siow, boleh terjah ke Facebook dan Instagram beliau @nixonsiow .

Thank you for reading and have a nice Monday, all ~ ^_^

Comics | Like That Also Can, Ah #problemseverywhere by Nixon Siow

January 23, 2017
It's Monday! Are you having Monday Blues today? I hope not! If yes, you are having the same feeling like me. I have monday blues today ...
Read more>>

One of "Thought For The Day" which has been shared by my big boss on 18 October 2015. Yes, the same big boss who started "What Went Well Today" practice. Surprisingly, I still have the email because it's such a good quote to me. 



Let me share with you today 😊


#If you fail, never give up because.................

F.A.I.L. means.......... "First Attempt In Learning".

#End is not the end, in fact.......

E.N.D. means........... "Effort Never Dies"

#If you get NO as an answer,

Remember N.O. means............ "Next Opportunity"

Let's be positive always................ ^_^

Thought For The Day - Be Positive

January 20, 2017
One of "Thought For The Day" which has been shared by my big boss on 18 October 2015. Yes, the same big boss who started &q...
Read more>>