November 09, 2017

FOOD DELIVERY REVIEW: DAH MAKAN



Let us take care of your lunch & dinner.
Never ask the question again:
"What shall we eat?"


Dah Makan adalah satu servis penghantaran makanan yang menawarkan lunch dan dinner dengan harga yang berpatutan. Their principle is "making it simple to eat delicious food everyday". Semua makanan dimasak dengan menggunakan bahan-bahan segar dan tiada MSG tambahan. 

Menu di Dah Makan bertukar setiap hari. Nak order pun senang, hanya perlu pilih makanan di laman web (dahmakan.com) satu hari sebelum atau pada hari korang nak makan. 

Minggu lepas, aku dan Hanis gatal tangan order di Dah Makan. Diskaun RM10 on your first order. Sajalah cuba kan. Kalau korang guna aplikasi Dah Makan, korang mesti tertarik dengan semua gambar makanan. Serius weii! Semua nampak sedap dan sihat. Hihi. 


What We Ordered? 




Nampak menyelerakan semua gambar kan? :D

Setiap makanan dalam Dah Makan akan disertakan sekali info mengenai bahan-bahan yang digunakan bersama jumlah kalori. Dah nama healthy food, jumlah kalori pasti ada.

Harga untuk makanan di Dah Makan adalah daripada RM20 - RM30 untuk setiap hidangan termasuk kos penghantaran. Ini untuk menu utama. Bila korang nak check out, akan ditanya samada korang nak add on sides and snacks, desserts and drinks. 

Korang boleh pilih juga delivery time ikut waktu biasa korang ambil lunch atau dinner. Delivery time lunch antara jam 10.45 am hingga 1.45 pm manakala delivery time dinner antara jam 4.30 pm hingga 9.30 pm. 

Delivery Area


Packaging



The packaging already put a smile on my face because it's simple and nice. Ada satu perasaan gembira dan teruja (aku  #mudahteruja #mudahterhibur ๐Ÿ˜œ) bila dapat makanan Dah Makan. The packaging box comes with meal packaged in brown cardboard boxes with brightly coloured wrapping. Tak tahu berapa banyak warna ada for wrapping. Kami terima warna merah dan ungu. Menarik!

Ohh ya, fork and spoon given are in great quality! Bukan yang biasa kita dapat kalau kita tapau makanan di luar. Tak patah kottt :D


Food

1. Baked Chicken Meatballs with spaghetti & market vegetables
2. Healthy Nasi Lemak with bumbu roasted chicken & strawberry sambal
3. Vegetarian Bake Tomato Mac and Cheese (side dish)
Mujurlah sedap! Haha. Aku dan Hanis boleh tahan suka dengan semua hidangan terutama Vegetarian Bake Tomato Mac (ini sedap gila!). Semua makanan nampak macam small portion tapi percayalah, banyak sebenarnya semua hidangan ni. Even side dish pun boleh tahan kenyang. Jenuh aku nak habiskan spaghetti. 

Secara kesimpulannya, 

PROS:
▖Free delivery (on time)
▖No minimum order value or number of boxes
▖Daily changing menu
▖Delivery fresh, no added MSG and ready-to-eat
▖Fresh lunch and dinner, when it suits you (deliver 6 times a day, except Saturday)
▖Convenient, tasty, and reliable 
▖You will receive updates about your food order until you receive it
HEALTHY FOOD - tak rasa minyak langsung. 
▖You know your calories intake - sesuai untuk mereka yang mengira pengambilan kalori. 


CONS: 
HARGA MAHAL - well, the food supposed to be healthy and healthy foods are expensive. Haha. But ya, this is the main reason why I will not order everyday. 
▖Not warm food - kalau korang jenis makan makanan panas saja. Aku okay je bab ni. 


WOULD I REPURCHASE?: Definitely, yes!! Maybe twice a month only. Mahal weii! ๐Ÿ˜‚

Ini bukan iklan berbayar tau. Ini ikhlas dari hati. Chewahh. Pendapat peribadi mengenai Dah Makan.

Kalau korang nak cuba Dah Makan, ada diskaun RM10 on your first order. Just download Dah Makan app dan order your first food. 

Have fun with Dah Makan! ^_^

Thank you for reading,

Write later,

24 comments:

  1. Possible ke utk reheat sendiri dalam microwave? :D

    Teringin nak try tapi macam biasalah delivery2 makanan tak cover my town, all the time hahaha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure pulak Hanis. Rasa macam boleh tapi eh tak sure. Hihi.

      Haha. mana tahu pindah sini nanti, bolehlah cuba. Kat sini, bersepah makanan delivery. Pilih je nak yang mana :D

      Delete
  2. Sesekali bagi kak PC ok je Siqah...huhuhu...mencubakan..dan ubah selera...ini bagi yang bekerja dan kurang masa untuk keluar makan...boleh la guna khidmat ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali bolehlah kan kak PC. nak hari-hari, menangis gak nak bayar nanti. Huhu

      Delete
  3. Healthy food selalu mahal. Selalu terfikir kenapa mahal sedangkan semuanya kurang. Kurang garam/msg, kurang/xde minyak. Hahaha. Sama macam air kotak kurang manis. Harga air kurang manis tu lagi mahal dengan yang biasa. Padahal still manis juga. Hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Kann!! Siqah pun tak faham jugak. Maybe bila makanan mahal, sumber dan cara pembuatan semua berlainan kot. Yang melibatkan kos lagi tinggi. Hihi, Tapi tak sure lah. Dah kalau air kurang manis pun mahal gak, baik minum air kosong je, ye dak? :D

      Delete
  4. Moi pernah nak cuba order dari dahmakan ni, but sekali tengok harga terus tak jadi hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. First order dapat diskaun RM10, tue yang pejam mata jela order. Tengok harga nangis gak.

      Delete
  5. Menariknya ... selain grop food delivery .. boleh la terjah apps ni .tapi semua negeri boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya area Klang Valley je CCL. CUba check website dorang.

      Delete
  6. Makanan dia nampak sedap tapi macam dah boleh agak range harga dia sebab healthy food kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah betul Farah. Healthy food so harganya pun faham-faham lah . Huu

      Delete
  7. Memamng nampak pun sedap sedap semuanya menu yang akak and the geng order. Delivery ke Terengganu ada tak? Hehehee :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Jauh sangat ke Terengganu tu. SAmpai nanti makanan dah sejuk sangat :D

      Delete
  8. Bisnes delivery food smkin hari smkin byk kan. Dahmakan ni kelainan dia healthy food,bagus2. Bekas dia pun menarik. ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann! Sekarang semakin banyak bisnes food delivery. Sesuai jugak dengan konsep sekarang yang orang malas nak keluar. Hihi. Betul, kelainan Dah Makan adalah healthy food. Tapi tu lah, harganya hmm boleh tahan.

      Delete
  9. Once in a while, rewards diri sendiri.. Tapi tak cover sampai tempat sha.. Huhuhu.. Side dish tu nampak ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sha. kadang2 bolehlah order kan. Yes, side dish sedap! :D

      Delete
  10. Normally food service mcm ni mahal. Pernah try beli ade yg makanan biasa2 je. Paling geram ade yg delivery lambat. So after that no more beli makanan online.

    ☆ Atheera ☆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahh yeke, tu yang tak suka kalau food service camtu kan. Dahlah kita order makanan ni, huhu. Siqah pernah guna Dah Makan je. Yang lain tak pernah lagi. Lagi bagus bawak bekal sendiri kan Tyra nanye, tapi Siqah malas. Hihi

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。