October 02, 2017

EASY TUTORIAL | HOW I EDIT MY FLAT LAY PHOTOS - WHITE THEME / BACKGROUND



First of all, I'm not good in flat lay and photography. My husband always said things like this, "bolehlah, haa okay bolehlah" every time I took his photo. Haha.  

But, my passion in flat lay and photography will never ends. I totally love it even though I know I'm not good at it. At least, I'm trying and never stop trying. Lantaklah orang nak cakap tak cantik, yang penting di mata aku, dah cukup cantik. Sebenarnya takde lah cantik sangat tapi bolehlah kan. Boleh lagi. HAHA. #sedapkanhati

As requested from one of my dear blogger friend, Lea, I have come up with this entry. She asked about how I edit my photos, so here I am..

Telling you my secret of editing.... 😜

Before that, sorry Lea, for letting you wait for a long time. I have been thinking to post a video along with this entry but I don't know how until recently, IOS 11 updated and screen recording is there! Problem solved! Yeayyy!!

So, here we go, AGAIN.. 

Secret behind my editing..

Reveals...

APPLICATION USED:
1) SNAPSEED
2) VSCOCAM 


1) SNAPSEED 


Snapseed is a savior for lighting problems. Aku tinggal di dalam rumah yang tiada natural lighting yang bagus. Tak kira lah waktu pagi, tengahari, dan petang. Walaupun rumah aku mengadap cahaya matahari di pagi hari, masih tiada tempat untuk aku ambil gambar..

Melainkan aku letak meja dan ambil gambar di balkoni yang sekangkang kera itu πŸ˜… Dan pastinya aku tidak berbuat begitu. Malas nak angkut meja dan barang ke balkoni. Suami aku geleng kepala nanti. Hihi. 

So, Snapseed really helps me with lighting. I know natural lighting is the best tips in order to take good flat lay photos (I have googled it for hundred times). Don't mention again to me please ^_^

Aku guna Snapseed hanya untuk edit brightness. Tak tahu buat benda lain dengan Snapseed nanye. Hihi. 

Sila baca caption for tutorial ye ;) 


Choose your photo.
As you can see my original photo is dark and dull. 

Go to Tools and choose Selective 


Add Brightness and place it anywhere on the picture.
You can add Brightness until it can't be add anymore but don't worry, you can still choose Tools and Selective sebanyak mana yang korang nak (Lebih faham bila tengok video di hujung entri) 

Add sebanyak mana Brightness.
Edit sesedap mata memandang. If you think it's too bright, kurangkan sikit volume brightness.
Make sure your subject is not covered by extreme brightness. 

Done ^_^


Klik Export and Save a copy.
Always remember to 'save a copy' instead of save. Mana tahu nanti korang tak puas hati dengan gambar yang telah di-edit dan nak edit lagi, you only can use your original photo so don't modify your original photo.

2) VSCOCAM


Vscocam ini adalah aplikasi yang kalau korang tak nak guna pun takpe. Snapseed alone is enough. 

Aku guna Vscocam supaya gambar aku akan kelihatan lebih sekata. Walaupun tak banyak sangat beza antara gambar sebelum dan selepas edit guna Vscocam. Hihi. 

Usually, I used filter HB2 for my photos. Banyak filter cantik. Korang boleh guna mana-mana filter yang korang suka. Ikut sedap mata memandang. Terpulang :) 


HB2.
My favourite filters would be HB2, HB1, S2, S3, A2 and A8. 

Done with editing.. 

Snapseed


Vscocam. HB2

Can you see the difference for the two pictures above? :D 

Di bawah ini, aku sertakan beberapa gambar yang aku edit menggunakan cara yang sama ;) 








Nampak lebih menarik selepas di-edit kan? ^_^ As you can see, all pictures become bright after using Snapseed. Really a savior for me :) 

Senang untuk aku nyatakan di sini bahawa lain orang lain cara untuk edit gambar. Ada orang yang lebih sukakan warna yang sebenar dan tidak terlalu terang, ada yang tak suka guna filter, ada yang tak kisah hentam saja edit macam mana pun asalkan cantik di matanya (akulah orang tu πŸ™‹πŸΌπŸ˜). 

Lain orang lain pendapat mengenai kecantikan sesuatu gambar. Beautiful is subjective right? Beauty means different things to different people. Mata kita nampak cantik tapi mungkin di mata orang lain nampak biasa saja. 

Itulah perbezaan dalam editing dan ini bukan apply dalam editing saja. Dalam aspek lain kehidupan juga diambil kira. Semuanya terletak pada pilihan kita. 

Apa yang kita perlu buat hanya hormat cara orang lain. Mana yang baik dan suka dijadikan pengajaran dan mana yang tidak suka, biarkan berlalu begitu saja. Settle. Tak payah nak hentam jadi keyboard warrior πŸ˜‰

In conclusion, this is one of my way in editing pictures with white background. Only two application used, Snapseed and Vscocam. 

I have found other way to edit my photos using different application but I'm still in the test phase. So, I will let you know if I love that application.  

I ended this entry with a video tutorial of HOW I EDIT MY FLAT LAY PHOTOS. Feel free to watch ^_^




Thank you for reading and watching :) 


103 comments:

  1. Pencahayaan itu pentingkan Siqah...tapi sekarang ada banyak application boleh dipilih untuk membantu mencantikkan gambar mengikut citarasa kita..terima kasih Siqah sharing ilmu..ok..dah bocor rahsia kenapa pic yang Siqah share cantik-cantik.yahooΓ².

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak, pencahayaan memang penting. Dapat rumah pencahayaan kurang macam Siqah, app banyak membantu :) Yeayy! Secret reveals. Hehe.

      Delete
  2. oh macam tuu! Thank you, Siqah for the tutorial! Selalu terfikir macam mana lah nak buat gambar flat lay ni. Sangat helpful tutorial ni, Siqah! :) Thank you, Siqah <3

    Fatina | theinfinitywords.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure to share Fatina :) Selamat mencuba :)

      Delete
  3. Lawa! I suck at doing flat lay and that's the reason you'll never see any flat lay pictures from my blog lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Boleh cuba flatlay Rasya. Siqah pun tak tahu sangat, bantai je apa adanya. Hehe

      Delete
    2. Tulah, nak try buat next time. Maybe on instagram first.

      Delete
  4. mmg cntik kak siqah edit. cun! nice sharing akakk <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Busyra. Pleasure to share :)

      Delete
  5. Wow! Thank you for this post. Now I know how to take and edit at least a decent flatlay. Boleh cuba cara ni lepas ni. Selalunya memang give up dengan flatlay ni sebab lighting sangat tak bagus :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glad this post can help you :) Betullah, lighting siqah pun tak bagus. Mencari-cari nak edit gambar camne. Hope you can try it :)

      Delete
  6. tq siqah.. terbaik tutorial.. nnti lea try... nk letak watermark melalui phone siqah tau tak camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Lea. Sorry lambat bagi tutorial. Hee. Watermark Siqah akan letak guna app PicsArt. Kat app tu boleh add photo to photo. Lea faham tak? Kalau tak nanti Siqah boleh tunjukkan jugak :)

      Delete
  7. Baru taw snapseed boleh edit macam ni. Thanks siqah share ni.nanti boleh cuba. Gmbar2 flatlay siqah semua cantikkk taww..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh nanti Reen cuba juga ye. Mana tahu sesuai untuk Reen juga :D Thank you Reen cakap gambar Siqah cantik. Saya budak belajar tak habis2 dan tak kreatif. Hee

      Delete
  8. WAHHHH!!! cantik!
    selalu juga tertanya-tanya macam mana nak ambik gambar flatlay supaya nampak cantik.
    Thanks for sharing

    ReplyDelete
  9. Wah senang je guna cara siqah.
    Tyra pun sekarang edit gambar guna fon, senang mudah dan pantas.
    Kalau nak letak text, siqah guna apps ape?

    ☆ Atheera ☆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Edit guna phone lagi senang :)
      Siqah guna apps Typic untuk letak text.

      Delete
  10. ooooo cenggitu rupanya ...
    flatlay siqah semua cantik,
    mrs pip mmg bab ambil gambar memang tak berseni langsung,
    apatah lagi bab edit2 ni ...
    ingatkan siqah ada studio khas untuk shoot semua flatlay ni,
    coz semua gambar pun cantik mcm gambar kat magazine ...
    thanks sharing tutorial ni :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah sampai ada studio khas Mrs Pip. Hehe. Thank you Mrs Pip for your kind words. Siqah masih belajar, tak tahu sangat pun nanye, ikut sedap hati je. Hehe. Orang tak kreatif camtu lah :D Mrs Pip boleh cuba nanti. Hee

      Delete
  11. Saya pun mmg pakai dua nie sbbnya snang . tapi dah jrg dah pakai vsco sbb lantai umah dah ada marble tue tapi lighting kena time terbaik pulak. Hihi . Nway , mmg snapseed tue savior utk dpt white background .

    Tapi , if gmbr blakang dah cantik saya just terangkan guna iphone photo editing tools je pun snang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya lantai ada marble. Siqah nak kena beli marble background nanti. Kalau gambar belakang dah clear, senang je edit kan guna iphone. Kalau gelap, terpaksa usaha lebih sikit.

      Delete
  12. Wow lawa sangat ni..

    Ni dipanggil the power of editing

    Husniey pun suka edit gambar tapi takde lah pandai mana.. haha πŸ˜‚
    try and error je

    Nanti boleh lah nak try edit di snapseed pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah pun tak pandai mana Husniey. Suka try and error jugak. Cuma snapseed ni memang siqah suka lah. Penyelamat kata. Hehe.

      Cubalah nanti Husniey edit guna Snapseed okay :)

      Delete
  13. Oo, macam tu ke cara guna snapseed haha. Sebelum ni main hentam je. Last2 uninstall dah. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome :) Boleh install baliklah Snapseed. Hee

      Delete
  14. WOW! Great Tips! saya suka baca.. terima kasih ya siqah sebab sudi share

    ReplyDelete
  15. wow.... cantik hasilnya dik... akak fenin jap tgk cara nk edit tu

    almaklum psl2 ngambik gambo akak ni fail skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa akak tak faham ke? Kalau ada nak tanya boleh je, hehe. Video takde suara sebab tak tahu camne nak on kan microphone. Hehe.

      Delete
  16. WOWWW! SERIOUSLY INTERESTING!! :D haha sampai caps lock tuuu!

    actually kan, i thought you make/have your own lighting box hahaha macam orang2 nak ambil gambar nak jual online :D
    hebat siqah! kite honestly tak pernah try both apps, tapi macam menarik nak buat flatlay camniii

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Caps lock weii :D

      Haha. Serius memang takdelah Siqah ada lighting box. Hehe. Niat ada nak beli tapi macam tak guna sangat je. Hee.
      Hanis boleh cuba nanti cara edit ni. Nak tengok gambar flatlay Hanis pulak :D

      Delete
  17. Thanks for sharing. Tak tahu pulak boleh putihkan background macam tu eventhough kita dah pakai background putih. Hehe. Nak kena cuba ni 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure Syaza :) Kadang2 background putih tapi jadi gelap sebab cahaya takde. Snapseed lah penyelamatnya. Hii. Boleh nanti Syaza cuba. Harap berguna info ni 😊

      Delete
  18. sye suka snapseed, vsco kureng sbb filter yang lawa kena beli. kikikih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snapseed best kan. Hehe. Haah filter lawa banyak kena beli kat vsco. Kejam kan. Hehe

      Delete
  19. memang cantik hasilnya. Akak pun nak kena belajar ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak cuba nanti eh :) Mesti cantik jugak hasilnya.

      Delete
  20. Sis really appreciate what you've shared to us..
    Really useful Siqah.. Itulah kelebihan bila kita kenal blogger(s) tak kedekut ilmu macam Siqah & Lea..
    Thumbs up to both of you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you kak LZ :) Apa yang boleh kongsi, Siqah suka nak berkongsi mana yang iqa tahu. Mungkin boleh membantu orang lain kan :) Seronok juga kenal rakan blogger cam akak dan Lea :)

      Delete
  21. Replies
    1. Kann! Nampak cantik je gambar guna HB2 . Hee

      Delete
  22. Snapseed and VSCO is ze best!
    Kalau wording aqma suka Typic Pro and Phonto :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss! We are using same apps for wording too :D

      Delete
  23. Cantiklaaah! Selalu kalau nak ambil gambar ni Nani suka cari tempat yang cerah cerah sikit. Hahah! Baru gambar pun lawa. Bukan apa, kadang tak sempat nak edit gambar apa semua. Busy betul sekarang, balik terus nak tido rasa. Kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung jugak ada tempat cerah2 sikit. Hehe. Rumah Siqah gelap semacam, pencahayaan kureng. Hee. Bab balik nak tido terus tu setuju sangat πŸ˜…

      Delete
  24. Cantik! Mai suka guna snapseed, terangkan sampai macam HDR tu. Cantik terutama gambar kucing, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kucing juga jadi model Mai ek :D

      Delete
  25. Ira pun suka pakai 2 apps ni kak, cuma snapseed selalu guna 3 tools je selective, rotate, healing. Yang lain nak kena asah banyak lagi ilmu tapi tak pandai-pandai pun nak guna haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak pernah guna healing. Nanti akak cuba jugak ye :) Takpe Ira. Akak pun tak pandai jugak, kena banyak praktis baru senang je rasa 😊

      Delete
  26. I have snapseed but then, so far everything yg anis update doesn't really involve of flatlay so desire nak amik gamba tu mcm takde.. ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah perasan jugak gambar Anis tak banyak flatlay :)

      Delete
  27. Tutorial yang bagus, bleh la akak praktis nanti.. btw akak tag nama awak tau..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/10/giveaway-suka-hati-lah-by-ein.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba kak :) Wahh, lama tak join GA. Thanks kak tag Siqah :)

      Delete
  28. memang flatlays Siqah cantik cantikkk hehe thanks for sharing this tip :) Hana baru cuba Snapseed, memang menjadi! dah guna dah untuk gambar for my new blog post :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure to share Farhana :) Yeayyy! Dah cuba eh. Sukanya dengar. Hehe. Siqah terjah blog Farhana sekarang jugak :D

      Delete
  29. This tip is really useful. I use snapseed a lot to balance the shadow, highlight and kurangkan contrast supaya tak buta mata followers tengok gambar terang sangat. And skang dah jarang pakai vsco, rasa menyesal plak beli semua filter dalam tu. bukannya pakai pun hahaha btw I followed you on Instagram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqa!! Samalah kita! Menyesal rasa beli semua filter vsco. Seriuslah, yang guna tak sampai 10 filter pun. Nak jual balik tak boleh pulak πŸ˜‚

      Btw, I dah follow u jugak kat IG. OMG! Your feed is so nice, I love white background. Please please do tutorial please πŸ˜ŠπŸ™πŸ»

      Delete
  30. Seriously memang cantik Siqa edit even Siqa cakap tak pandai. hehe. Berbakat rupanya. keep it up! Thanks for the tips. Boleh follow tutorial Siqa lepas ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Nadhie. Tak pandai nanye, hentam ikut dan je. Hehe. Hope berguna tutorial ni buat rakan blogger :)

      Delete
  31. bagus tutorial ni.. TQ ya siqah sebab share

    ReplyDelete
  32. Cantik siqah.
    I prefer Snapseed sebab dia provide tutorial sekali. Senang nak faham. VSCO pun best juga.
    Tapi entah bila dapat ambil flatlay agaknya. Berhuhu je la dulu. HAhahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo Snapseed ada tutorial sekali eh? Kat mana nak tengok tutorial tu? Hee. Siqah tak tahu pun. Vsco best jugak tapi nanye Siqah tak pandai sangat guna. Hee.

      Delete
  33. Tutorial yang sangat membantu.. Tq siqah..

    ReplyDelete
  34. eh sama lah guna dua2 apps ni kak hehe guna snapseed ni pun sbb nak adjust brightness je & nak matchingkan dgn feed instagram haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Betul tu, snapseed sangat membantu bab lighting. IG u apa dear? Boleh Siqah nak follow :)

      Delete
  35. cantik!
    nampak mudah...
    tapi aida kena try dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba ye Aida. Boleh bagi feedback nanti :)

      Delete
  36. tq 4 tips. lepasni bolehlah cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Haziqah :) Selamat mencuba!

      Delete
  37. tq tips. lepas ni jgn terkejut kat blog saya banyak gambar flatlay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tak terkejut lah sebab Lela dah warning awal2 nie :D

      Delete
  38. wowww!!gee ada app snapseed tapi tak tahu pulak boleh buat gambar cantik cenggitu haaa...thank you siqah for the secret!hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Rahsia ni boleh disebarkan ke serata dunia. Chewahh :D

      Delete
  39. Ana pun suka guna snapseed utk brightness. Kdg guna juga drama effect sebab nak bagi lawa sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah cuba lagi drama effect. Boleh Siqah cuba nanti :) Snapseed best kan.

      Delete
  40. wahhh senang nk dpt background putih.. ok tak ios 11? tak update lg hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ios11 best bab screen recording dan adalah jugak ciri2 lain. Yang tak bestnya bila bateri cepat drained. Dan sejak update ios1-, notification WS kejap ada kejap takde T_T

      Delete
  41. Replies
    1. Saya budak masih belajar :) Anyway, TQ Nina :)

      Delete
  42. tak pernah guna pula ...tapi mcm menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh MV cuba nanti. Gambar terang je pasni :D

      Delete
  43. selalunya guna vscocam je tapi sejak memory card full ni alahhh malas beno nak edit. Anyway, great tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filter vscocam serius lawa cuma kena pandai edit lagi agar tak nampak sangat tipu tu. Dan itulah yang Siqah lemah. Hihi. THank you Farhana. Happy to share my secret. Hihi :D

      Delete
  44. wah, menarik tutorial ni. tak pernah buat gambar flat lay ni. memang menarik gambarnya...

    ReplyDelete
  45. Wow... banyaknya komen di sini kak. hihi. Mmg terbaik kak. GV kurang mahir dalam bab editing ini. Tapi tutorial di atas sangat membantu kepada sesiapa yang baru mula nak belajar edit photo guna style di atas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun kurang mahir jugak GV bab editing, cuma akak cuba juga edit setiap gambar ikut style sendiri. Hihi.

      Delete
  46. Snapseed memang hero dalam bab edit mengedit ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Kann! Snapseed hero dalam editing walaupun SIqah tahu guna Selection je. Hihi

      Delete
  47. woww wowww wowww. daebakkkk! serius kagumm. respect respectt hehe. teringin laaa nak pandai edit gambar jadi lawa macam awok ni. biasa edit kat phone je ek? lappy/PC? heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak. Janganlah kagum. Siqah biasa je bab edit ni, ikut try and error. Hihi. Semua gambar Siqah edit kat phone je. Tak tahu guna lappy or PC untuk edit gambar. Hihi

      Delete
  48. oo cam tu rupanya. hahaha. mek flatlay atas cadar, cadar tu bior je macam tu. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang cadar bior camtu je lagi nampak menarik gambar. Messy gitu :D

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。