June 09, 2017

BLUE SKY TAG




Hello everyone =)

Macam mana puasa sehingga hari ini? Baik saja pastinya kan? Alhamdullilah.

Aku masih mengalami sindorm blogging slump dan agak malas untuk buat post baru. Makanya, kali ni aku nak menjawab semua soalan daripada rakan blogger di bawah tajuk Blue Sky Tag.

Nak siapkan at least salah satu draft yang dah diperam sekian lama :D



I had been tagged by Amer, Eyqa, Fatina, dan Leyla.

Thank you dear for tagging me =)

Dan maaf ye ambil masa yang sangat lama untuk jawab soalan korang. Hihi.

Aku pasti ramai blogger sudah tahu apakah itu Blue Sky Tag kan. Aku suka baca soalan beserta jawapan korang. Best kan ada tag begini? Dengan itu, kita lebih saling mengenali antara satu sama lain. 

THE RULES:

1. Thank the person who tagged you.
2. Answer their 11 questions
3. Tag 11 people
4. Give them 11 questions to answer. 

Aku akan skip rules no 3 dan 4. Maaf ye. Post ini hanya untuk menjawab soalan-soalan daripada rakan blogger saja.

So, let's start!!!

Hope you enjoy reading about me 😊


THE QUESTIONS


From Amer

1. If you suddenly found yourself turned into woman/man. How would you spend your day? 

Serius Amer tanya soalan ni? Hehe. Sebenarnya tak pernah terfikir pun. Jadi tak tahulah nak jawab apa ni. Buntu :D

2. Tell me the most awkward moment in your life?

Hmm apa ye? Biasanya aku awkward kalau berada dalam lif berdua bersama orang tak dikenali. 

3. What are the best and worst purchases you have made? 

Best - iPhone and all my shawl collection =)

Worst - ada satu bawal yang aku beli tapi tak pernah pakai sampai sekarang sebab tak suka dengan designnya. Tak nak lah sebut nama brand itu di sini 😌

4. If you have a chance to change your name, what will it be and why? 

Aku ada sawan tangis masa kecil dulu. Bila arwah Mak Ngah panggil aku Ayu, terus aku okay. Jadi kalau ada nama lain, aku nak nama anything with 'Ayu" in it =) Sehingga sekarang, hanya kakak aku yang masih panggil aku Ayu. 

5. Who is the messiest person you know? 

My husband. Hihi πŸ˜…

6. What are the most useless talent do you have?

Talent suka duduk saja, do nothing berjam lamanya. Buang masa. 

7. Who is the fourth person and your missed call list? 

Nombor tak dikenali. Rasanya pemilik nombor itu adalah orang yang deliver my The Alhambra dUCk on Monday. 

8. What is your favourite TV show? (Tell me Suri Hati Mr Pilot, please)

Haha. Definitely, not Suri Hati Mr Pilot. Sorry Amer 😜 My always favourite TV show would be I Can See Your Voice and Korean Dramas. Sekarang aku sedang mengikuti drama Hero Seorang Cinderella. Team Fattah Amin dan Fazura =)

9. What was your first thought when you woke up this morning? 

Alhamdullilah. Aku masih bernafas. Terima kasih Allah. 

10. What are you completely give up and done with?

Kembali kepada bidang sains sukan. Totally no-no now. 

11. Do you think my questions are ridiculous?

Soalan pertama je yang ridiculous. Sikitlah. Haha. Soalan lain, okay je 😊




From Eyqa

1. Do you know Finn of Adventure Times?

Apakah? Tak tahulah Eyqa. Hii.

2. How much a 10KG of raw rice cost? πŸ˜€

RM30 - RM40. Agaknya. Bergantung kepada jenama beras yang ada. Haha. 

3. Do you prefer matte lipstick or nope?

Always love matte lipstick πŸ’‹ 

4. How do you arrange your daily task?

Disebabkan aku buat perkara yang sama setiap hari di tempat kerja, jadinya secara semulajadi, my daily task in work would be the same. Dah ada flow sendiri. Selain daripada kerja, aku bukan orang yang tersusun. Ikut dan je buat apa pun :D

5. Was Power Rangers your childhood favourite cartoon?

One of my favourite cartoon cuma aku tidak tengok semua episod pun. Hii. I love Sailor Moon more!!



6. Name me a perfume you are wearing now.

Haiku from AVON.

7. Nasi lemak or roti canai?

Tak boleh pilih weii antara dua makanan ni. My answer would be both! πŸ˜‹

8. Coffee or tea?

I'm a coffee lover =)

9. Favourite cakes flavor?

Cheese! Paling favourite, Mango Cheese Cake 😍



10. Where are you going to celebrate eidul fitr this year?

Masih tidak pasti untuk soalan ini. Setakat sekarang, aku akan sambut raya pertama di Subang Perdana (keluarga aku) dan jika aku cuti pada hari Isnin dan Selasa, selepas solat raya, aku akan terus balik ke kampung aku di Karak, Pahang. Jika aku hanya cuti raya sehari saja (hari Ahad), aku akan terus balik ke Muar (kampung sebelah suami). Semuanya bergantung kepada cuti aku yang masih samar-samar 😐

11. What theme for your eid fitri kuroong this year gonna be?

Pink and grey 😊


From Fatina

1. Between baking and cooking, which one do you prefer?

I'm totally not good in baking but just okay in cooking. So I would prefer cooking! =) 

2. Do you enjoy cooking?

Yes! Memasak dengan penuh kasih sayang khas buat orang tersayang =)

3. What time do you usually wake up in the morning to get ready to work? 

Biasanya jam 7.30 AM. Tapi ikut mood nanye. Kalau mood malas menjelma, lagi lambat. Hihi. 

4. Beside your family/husband/wife/children, share 5 things you cannot live without.

Phone. Money. Internet. Plain water. Coffee. 

5. Which book genre do you enjoy to read?

I love Young Adult, Fiction and Romance. Selain itu, aku baca juga buku dalam genre motivasi, Islamic dan Non-Fiction. 

6. Do you have a crush on fictional character?

Mesti ada. Hihi. My crush on fictional characters are Alex in Love, Rosie, Olly in Everything Everything, Paul in A Thousand Pieces of You and Kyle in How Hard Can Love Be 😍

7. Can you share your most and least favourite books (if you are not into books, you can share on movie/drama)

Most favourite - PS I Love You by Cecelia Ahern, Am I Normal Yet by Holly Bourne, Mesej by Anna Lee, Ungu Karmila by Ramlee Awang Murshid, Everything Everything by Nicola Yoon and Words from A Wanderer by Alexandra Elle. *and the list goes on* =D

Least favourite - SHE: Antara Realiti dan Fantasi by Mesbo and Mat Cleaner UK by Ahmad Affzan Abdullah.

8. Have you ever experience anything supernatural?

Tak pernah. Dan aku berharap agar aku tidak melalui kejadian sebegini. To be honest, aku penakut sebenarnya. Cerita hantu pun akan dielakkan tengok. Takut nanti terbayang.

9. What kind of animals have you kept as your pets?

Kucing. Dulu masa berumur 10 tahun, keluarga aku ada bela lapan ekor kucing. Seronok bela kucing. Setiap pagi kalau bangun tidur kena berhati-hati. Jangan lepa sangat. Takut nanti tersepak atau terhimpit kucing yang suka tidur menyelit. Hii. Rindunya! 

10. If you been given a chance to travel into a new dimensions, would you take that chance? 

I guess everyone wants to know about their future right? Aku pun nak jugaklah. So the answer would be yes! 

11. What would like to tell your another version from another dimensions?

Always think positive. Exercise regularly. Eating healthy. Dan paling penting, please don't be fat! Hihi. 



From Leyla

1. Short introduction about yourself.

Can read it HERE - ABOUT PAGE =)

2. Where you come from? (negeri mana)

Selangor. Sentiasa setia dengan Shah Alam. Hii

3. Why you start blogging? What make you making a blog?

Blog adalah sebagai tempat untuk aku menyimpan kenangan. Kenangan yang mungkin aku akan lupa satu hari nanti. Dan akan diingati bila baca blog kembali. Aku buat blog juga untuk mengisi masa lapang dan mengenali ramai kawan.  

4. When you start writing a blog?

Tahun 2008 dengan URL blog lain (tak nak share url blog lama di sini. Malu πŸ™ˆ). Berhenti blogging pada bulan May 2014 dan apabila nak aktif kembali, aku lupa email dan password untuk blog lama. Makanya, muncul url blog yang aku guna sekarang dan akan guna sampai bila-bila. Insyallah =)

5. What your blog niche and why you choose the niche?

Blog aku tiada blog niche. Just post anything I want. But please expect to find more books review here πŸ’•

6. Are you student or worker? You working as? at? 

Aku bekerja di Standard Chartered Global Business Services. Dah tujuh tahun. Hii.

7. Your another hobbies after blogging?

Reading and watching Korean Dramas.

8. If you have money, what you want to do?

Traveling around the world, beli keluaran terbaru iPhone dan Macbook, dan beli semua shawl yang aku suka (all designs and colors 😜)

9. What is your biggest fear?

Hilang orang yang aku sayang dan hilang apa yang ada dalam diri aku sekarang.

10. What a suitable niche to my blog?

Akak rasa travel dan review beauty product =)

11. Can I be your friends? How? 

Of course, can dear. Just keep in touch with me 😊


That's all from me. I hope you enjoy reading this post. 44 questions about me 😊 Sekarang, korang dah lebih mengenali aku kan? Hihi. #budgetartis #haha

Have a nice day, all 😎


40 comments:

  1. tq tq tq jawab kita punya soalan. okay2 sekarang kita kawan. hhehe. macam budak2 kecik dlu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Yeay! Kita kawan okay sekarang =D

      Delete
  2. Siqah suka cartoon sailor moon kan...akak terus teringat..siqah ada geng jugakan,,berempat atau berlima...kiranya sailor moon versi realiti gitu...hihi..so cute..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Haah kak, geng makan. Siqah tengah bayang kami jadi sailor moon dalam kartun pulak. Hihi. =D

      Delete
  3. Sep sikit. Ana pun tetiba jadi team FattZura skrg ni. Padahal tak layan pun drama2 sblm ni. Semua ni penangan lagu wanita terakhir tu lah. Terus jadi suka dgn si FA tu. :)

    Ana Selayang dulu, kini dan selamanya. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Sep sikit Ana! =D Kannnn!! Siqah pun sama. Minat Fazura tapi dengan FA ni, haa baru minatlah sejak lagu wanita terakhir jugak. Mula-mula dengar macam annoying je lagu tu, sekarang dah suka pulak. Tu lah, orang kata tak boleh benci sangat. Kan dah suka =D

      Ooo Ana orang Selayang rupanya. Hehe

      Delete
  4. Lawanya semua gambar-gambar.

    I love RAM's books too xD

    Teringin nak rasa makasan siqah. Hahaha #shameless

    You and nadia (nadiaizzaty.com) have a really enviable shawl collection

    I started blogging during 2008 too. Back then, blogging was famous and getting a 5000 followers were not so much of a big deal compared to now. majority of them had abandoned their blog tho lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Rasya =)

      Kann! Buku RAM lain daripada lain. Tak cliche yang pasti =D

      Opppss! Siqah tak pandai masak. Malunyaaa. Tak payahlah rasa Rasya, malu je Siqah nanti. Hihi.

      Hihi. Kitaorang suka beli shawl. Hew hew.

      Betul Rasya. Siqah setuju. DUlu senang je nak dapat followers kan, sekarang memang mostly dah tak blogging dah. Harap kita ni berkekalan dalam dunia blogging ek =D

      Delete
  5. 1. Hehe part baju terbalik baru2 ni pun boleh masuk most awkward moment :D
    2. Ahaa, mmg betul ada sawan tangis rupanya. Masa kecil2 selalu jugak dengar ada yg kena sampai tukar nama. Ada yg kata kadang2 nama seseorang tu terlalu berat utk dia.
    3. Rasa mcm baru baca same question pasal nasi lemak vs roti canai. Huhu love both jugakkk
    4. Nadia pun suka cheesecake kann. Sama la korang niiii
    5. Siqah suka semua novel Ramlee Awang Murshid kee? My late abglong dulu suka sangat semuaaaa, mencabar katanya baca novel dia.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Hihi. betul jugak tu Hanis. Nape Siqah tak teringat kisah tu. Haha. Mungkin sebab ia lebih kepada kejadian yang sangat memalukan =D
      2. Haah. Ada wujud sawan tangis. Hii. Haa maybe kot nama terlalu berat kan. Cuma Siqah takdelah sampai tukar nama, tukar nama pnggilan je.
      3. Tak boleh pilih antara nasi lemak dan roti canai kalau dah nama Malaysian. Hihi.
      4. Hii. Siapa tak suka cheesecake adalah orang yang rugi. Haha.
      5. Yes!! Siqah suka semua novel RAM. Novel RAM adalah salah satu koleksi novel yang Siqah sayang. Betul cakap your late abg long, baca novel RAM mencabar. Macam2 perasaan ada. Cubalah Hanis baca satu. Start with Ungu Karmila please =)

      Delete
  6. sama lah kite bila rasa malas tu tumbuh dlm diri, siap la.. x berupdate la blog .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi jarang nampak Lea malas. Hihi =D

      Delete
  7. Replies
    1. Tanda terima kasih kepada rakan blogger yang sudi tagged dan bagi soalan =)

      Delete
  8. fuhh...irda baca dr atas sampai bawah..apapun irda doakan cuti siwah approve..boleh raya sakan...owh kampung kat pahang ya...patutlah macam siti sikit2
    .apapun dpt beraya ke muar n karak tu best tu siqah
    .selamat berpuasa dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Irda baca sampai bawah. Hihi. Entri ini penuh soalan dan jawapan je =)
      THank you jugak Irda doakan cuti siqah approve. harap sangat approve. Huhu, nak raya!! Alamak, macam Siti ker? Muahaha. Kelakar lah Irda ni =D
      Selamat berpuasa jugak dear =)

      Delete
  9. Anis nak komen pun lupa sbb banyak sangat soalan.. hahahaha..
    Oh haa..! Siqah pernah rasa mango cheesecake from SukaSucre tak..? Mango cheesecake dia paling sedap anis pernah rasa, so far.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha!! Sorry Anis, memang banyak soalan ni. Kumpulkan semua dan jawab sekali. Ada lagi soalan daripada SUnshine Blogger Award yang masih dalam draft. Hihi.
      SukaSucre yang restoran Dr Fazley kat Cheras eh? Siqah tak pernah pergi sana lagi. Nanti Siqah pergi lepas bulan puasa. Hihi. Nak jugak rasa mango cheesecake paling sedap. TQ Anis rekomen <3

      Delete
  10. Puuhh!!! jenuh gak membacanya tu..

    ReplyDelete
  11. comel gambar ni, blue sky nampak sangat cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langit biru sentiasa cantik kan. Tak puas tengok dan ambil gambar =)

      Delete
  12. lotsa questions ni siqah :)
    puas nak menjwb nyer hi hi hi...
    pe pun, nice knowing u dear.

    ReplyDelete
  13. sumpah cntik gmbar first tu kakkk.. stylee.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Busyra. Gambar lama tu. masa zaman akak kurus πŸ˜‚

      Delete
  14. Comel je bila akak kata seboleh elak tengok cerita hantu tu tergelak ira hehe. And pasal hidup dengan keluarga kucing yang ramai i know how your feel bila bangun ada yang menyelit tepi kiri kanan katil πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kan Ira! Takut kot kalau terbaring atas kucing. Tersepak sampai jatuh katil pun satu hal lagi 🀣🀣

      Delete
  15. Wah, akak ingat akak sorang jea yang suka tengok citer Sailormoon, ada geng la.. Macam tue jugak dengan i can see your voice...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy! Akak suka tengok I can see your voice jugak. Menarik kan cerita tu. hee. Sailor Moon dulu kartun wajib tengok tuk gegirl 😁

      Delete
  16. Sep sikit part kopi dan cheese tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. SETUJU part buat blog sebab nak simpan kenangan, kenangan yang ada ni takkan mungkin kita akan ingat semua tiap inci. SO nanti bila dah tua ( eh, haha not tua makin dewasalah) kita akan flashback baca balik apa yang kita tulis disini ^^
    One more sikit sebanyak suka bila tulisan kita orang suka / dapat memberi manfaat kepada yang memerlukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Makin dewasa pun boleh =D Siqah ni short term memory jugak nanye. Benda dah jadi beberapa bulan pun kadang2 boleh lupa. Hee. Itulah fungsi blog, sebagai tempat menyimpan kenangan =)
      Betul Husniey. Siqah pun suka kalau orang lain suka akan penulisan kita walaupun rasa macam mengarut je kadang2. Hehe 😍

      Delete
  18. haha baca soalan dia tanya pasal Finn tu. Kenal jugaklah . itupun sebab adik selalu tgk cerita adventure times tu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. At least Nadhie tahulah jugak kan.. siqah memang blur terus πŸ˜„

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。