May 13, 2017

PHONE MASUK AIR. TAK BOLEH ON. T_T




Sedih 😭 Tak capai dek akal rasanya bila phone masuk air pagi tadi 😭

Sedih sangat. Terus rasa blur dan tak indahnya hidup aku. Aduhhhh!

Phone sangat penting weiii!! Semua benda dalam tu. Huhu. 

Dan yes, phone aku TAK BOLEH ON sekarang. 

Al kisahnya, hari ni ada acara GBS Cash Department Family Day di Sunway Lagoon. Aku guna beg kalis air yang sama aku gunakan semasa di Pulau Redang. Dan entah kenapa, kali ni, beg itu tidak kalis air. 

Dah masuk air maknanya tak kalis air lah kan. Geram lak rasa. Dahlah beli mahal weii, RM25!

Masa aku sedar, air dah masuk sehingga paras button phone T_T Phone dah berkelip-kelip dan akhirnya OFF.

Rasa tak best sebab tak boleh ambil gambar di Sunway Lagoon. Dahlah selepas entah berapa tahun baru aku menjejakkan kaki ke sana, phone pula rosak dan tak ambil gambar langsung.

Naik jambatan gantung pun tak ambil gambar T_T Nak pergi lagi ke Sunway Lagoon memang rasanya lambat lagilah.  

Tiada mood nak cerita mengenai Family Day. Hati tengah sedih T_T

Sekarang, phone aku sedang berhibernasi dalam bekas beras. Tolong doakan phone aku boleh ON dan boleh digunakan ye korang. Pleaseeeee 😟

Tak tahu berapa lama aku nak letak dalam bekas beras. Aku takut nak bawa keluar nanye. Takut nak terima kenyataan kalau phone aku tak boleh on 😒

Huwaaaa! Sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa T_T 

69 comments:

  1. alaaa huhuhu. insyallah blh on tu siqa. doa2 je laa hihihi. dont be sad okay!! chill! <333

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh on. Banyak benda dalam tu nak diambil. Huhu. Doakan ye..

      Delete
  2. Wuu kalau anis pun, anis nangis.. Tak tenang nak main air dah kalau jadi mcm tu.. Q_Q
    Try rendam for 2 days straight.. Insya-Allah boleh.. Bertabah la Siqah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe! Memang tak tenang dah nak main air tapi memikirkan yang tak tahu bila lagi dapat masuk Sunway Lagoon, gagahkan diri juga untuk pergi meronda. Huhu.

      Hope boleh on T_T

      Delete
  3. tak tahan ke beg kalis air tu?
    saya teringin nk beli tpi lepas baca entry ni alaa mcm takut je T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beg kalis air yang Siqah tengok ada dua jenis cara penutupnya. Satu guna seal, satu guna ketip tu. yang ketip tu tahan ( boleh tengok entri siqah pasal Pulau Perhentian part 2 - snorkeling ), yang baru siqah guna ni yang seal. Yang tu masa siqah kat Redang, okay je. Sabtu lepas buat hal pulak T_T

      Delete
  4. mmg sedih dan pedih bila hp masuk air walau sy tak pernah la kena lagi tapi I feel you...semoga hp Siqah tu dapat la on balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih T_T Hope dapat guna. Nak letak dalam beras lama-lama.. huhu

      Delete
  5. Alaaa
    TIme2 ni pula jadi gini
    In shaa Allah bole on nanti.. Aamin..

    ReplyDelete
  6. aduh. harap phone nya selamat dan kembali berfungsi.

    ReplyDelete
  7. Semoga semuanya elok2 saja...Memang kalau phone rosak memang huru hara sekejap hidup ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huru hara betul.. Rasa tak lengkap je sebab semua benda dalam phone kan. Huhu

      Delete
  8. alolo..kesiannya siqah..phone rosak ye...hemmm sabar ye dear...beg kalis air tu xboleh diguna dua kali kot..sekali pakai terus buang.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah pun rasa camtu irda. Maybe pakai sekali je kot beg kalis air tue

      Delete
  9. Ahhh seriously kak, mmg xbest doh. Moga boleh turn on balik nanti 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ shaf doakan. Harap boleh on balik 😩

      Delete
  10. erin dengar pun sedih! bertabahlah siqah. papepun, beli je phone baru hehe. tak pun bawak pergi repair ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe :D Tak bawak g repair lagi. Nak tengok dulu adakah benar teori letak dalam beras. Kalau tak boleh jugak, baru nak hantar repair kat kedai.

      Delete
  11. Memang pedih menyiat hati bila hp tetiba mati ni. Pernah rasa dan lagi pedih bila semua yang ada dalam tu tak dapat nak selamatkan HUAAAAAA !

    Moga hp akak sihat lagi k. Try hantar servis kak. Mana tau ada cara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huwaaaa! T_T phone segalanya kan sekarang. Bila phone rosak, rasa tak best je. Huhu.

      Bab nak dapatkan balik data dalam phone yang buat sedih tu. huhu.

      Delete
  12. Sabar ya Siqah..kak PC pernah lalui..jadi faham..nak move on tu susah...sedih..lagi saat kita perlukan..banyak memori..fuhh..insyaAllah moga ok phone Siqah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak memori kak. Semua benda dalam tu kan.. huhu. Harap okay phone Siqah T_T Dalam beras lagi tu.

      Delete
  13. Semoga HP tu ok semula siqah. Ana tumpang sedih dengan kejadian tu. Jgn sedih2 ye.

    ReplyDelete
  14. Sedihnya Siqah! Beg kalis air ni memang kadang-kadang tak boleh nak dipercaya dangat haih. Semoga phone kembali pulih ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan!! Rasa tak nak dah percaya pada beg kalis air. Seram dah bila jadi benda camni. Huhu.

      Delete
  15. Rasanya boleh on lagi sebab tak sepenuhnya masuk dalam air kn. Inshaallah boleh on lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah boleh on lagi. Siqah masih letak dalam beras lagi phone tu. harap boleh on.

      Delete
  16. Laaa~ masa lepas kita main telematch tue sebelum Nadia balik tue , still bleh on kan Siqah? Insyaallah akan ok tue bila letak dlm bekas beras sbb Dee pernah buat alhamdulillah ok lepas tue.

    Mmg nak kena marah lah kedai yg kita beli casing tue . RM 25 tue kita beli. Haih~

    Ke ini tanda2 kena tukar iphone baru Siqah ?

    Tapi mmg sedih lah if phone kita tak leh on . Kalau nadia pun confirm jadi tak keruan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak kena marah kedai tu. dah lah beli mahal!! Huhu. Hope boleh on. Nak ambil data dalam tu.. huhu

      Delete
  17. Ala.... merasa HP barula

    ReplyDelete
  18. mintak2 lps dh kuarkan nnti ok lah

    biarlah duk dlm bekas beras tu seharian atau 2 hari... kalu blh masa kuarkan tu... keringkan lg handphone tu dgn hairdryer lg.... akak pnh jgk hp msk dlm air... seketul tu msk dlm air aiyan mskkan dlm baldi...

    masa tu nk marah ke nk apa pun tak tau, klu nk marah pun bkn blh bt apa, dia bdk2 lg kn.... redho seharian hp duk dlm bekas beras... alhamdulillah lps tu ok... sampai skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah masih letak phone dalam beras lagi. Biar nak letak lama sikit. Huhu. Hope boleh on nanti. Huhu

      Betul kak. Nak marah pun takde guna jugak kan. Benda dah jadi. Mujur phone akak okay sampai sekarang..

      Delete
  19. alahai ..bertabah laaaaa...plastik tu bocor kot ..sabar eh..akk doakan kluar tong beras trus ley on...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya kot kak beg kalis air tu bocor or penutupnya tak rapat. Huhu. Harap boleh on nanti T_T

      Delete
  20. kita tunggu ya. selalu bila benam dalam beras tu dia boleh elok semula. :) dun wurry eh siqah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Orang cakap boleh on semula nanti. So siqah rendam je dalam beras. Hope boleh on. Huu

      Delete
  21. alaaa sedihnyaa. cuba jemur kasi kering ika? then on balik. tak masuk akal kan? tp jaja pernah buat, jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah guna hairdryer hari tu keringkan phone. Macam seram pun ada sebab phone terus jadi panas je gitu. Sekarang phone dalam beras. Hope boleh on. Nak biarkan lama sikit dalam beras. Huhu.

      Delete
  22. Ala sedihnyaaa kalo reen kt tmpt siqah. Reen da la jenis xbackup gmbr. Memang haruu. Semga hp siqah dapat on seperti biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alor sayangnya Reen tak backup gambar. Backup lah gambar Reen. Huhu. Phone Siqah masih dalam beras.. tak boleh on lagi semalam..

      Delete
  23. Arrr... sedihnyaa.. kalau saya, saya pon rasa tak seronok. InsyaAllah ade jodoh lagi dengan fon tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope ada jodoh lagi dengan phone tu. nak jodoh panjang πŸ˜”

      Delete
  24. Memang sedih kalau tiba tiba phone rosak ni. Hopefully boleh hidup semula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai semalam, tak boleh on lagi. Rasa macam tak boleh on je. Nak kena g repair pulak..

      Delete
  25. Alaa tak jadi la nak beli case yang kalis air kalau macam ni.. dengar kalau henpon masuk air, cepat letak dalam beras dan biarkan semalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau beg kalis air, beli yang ketip awak. Saya pakai yang beg kalis air seal, masuk gak air. Huhu. Phone saya sampai semalam tak boleh on lagi. Kena repair rasanya..

      Delete
  26. Letak dalam beras tu kadang2 memang jadik. Kawan saya pernah buat. Hehe

    Moga panjang lagilaa umur akak. Kalau dak, keceng2 pulak duit terbang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Akak masih letak phone dalam beras. Hope bolehlah on. Dah beberapa hari jugak dalam beras tu. huhu.

      Delete
  27. Solusinya -beli telifon baru. Hehehe..

    ReplyDelete
  28. Sabar awak... InshaAllah nanti ada sinar, mana tahu ada org nak hadiahkan awak telifon baru ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada phone baru tapi masih sayang phone lama. Ada benda dalam tu nak kena ambil. Takde backup T_T

      Delete
  29. memang rase down gile kalau hp rosak kan.. beli baru laa siqah.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn! Down gila rasanya. Tak tahu nak buat apa rasanya. Rasa blur semacam. Huhu. Beli dah phone baru πŸ™ˆπŸ’Έ

      Delete
  30. omg, sedihnya. harap2 oklah siqah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. Hope okay. Kalau tak, last choice kena repair..

      Delete
  31. in shaa Allah. jgn sedih2. hembus2 kasih sayang sikit kat fon nanti dia hidup balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Penuh kasih sayang bagi kat phone sekarang :)

      Delete
  32. Kak Siqah, you've been tagged in this post https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-jun-september-2017.html.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tak kena tag. Hihi. TQ Mar. Nanti akak tengok ye :)

      Delete
  33. Takpe siqah, ada hikmah tu. Dah dapat pengganti, kan? Saya tunggu update seterusnya. Hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. πŸ™ˆ☺️ Nanti Siqah update eh. Sekarang masih mood blogging slump 😩

      Delete
    2. pengganti dah ada. moga mood kembali ok :)

      Delete
  34. busyra bru baca entri ni.. hehe.. x pa kak siqah dah dpt iphone comelll lg warna diaaa... <3

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。