May 12, 2017

Here's A Quick Way To Download Free E-Books




Kalau korang ada tengok my InstaStory, rasanya dah tahu yang sekarang aku gila download E-Books sejak diajar oleh seseorang (nama dirahsiakan :D). Setakat entri ini ditulis, aku dah download 57 E-Books. Haha. Banyak kan?? Gila buku namanya ni πŸ˜‚

I'm thinking of E-Books because I don't want to spend much money on books anymore. Free E-Books hanya untuk buku English saja. Sekurang-kurangnya aku dapat kurangkan pembelian buku English. Buku English mahal weii!

Bukan semua buku atau novel English ada dalam bentuk free E-Books. Tapi okaylah, dari tiada langsung kan. Hii. 

Aku berazam untuk hanya beli buku English dan Malay di pasaran hanya jika aku nak sangat je (keluaran terbaru). Tak nak pergi kedai buku sebab takut terbeli buku. Kadang-kadang tiada niat pun nak beli buku, saja nak tengok-tengok je, tapi kalau dah pergi kedai buku, rasa tak lengkap kalau tak beli buku. Mesti beli buku walaupun hanya satu. Hihi. 

Sejak diajar mengenai E-Books, terus aku takde pergi kedai buku. Boleh berpisah dari kedai buku buat sementara waktu (harap lama)

Okay. Tanpa menulis lebih panjang lagi, meh aku nak ajar bagaimana nak download free E-Books. Ada beberapa rakan yang tanya aku di Instagram dan kini aku share di blog pula. 


How To Download Free E-Books



2. Choose any book you want to download and click. 

3. Scroll down until you find free download link as below. 

4. Click Sendspace 


Choose Sendspace


5. Click Skip Ad and the browser will automatically go to the download link.



6. Click Download as Free Member




7. Open in "iBooks"




8. And done! The book you download will be there in your iBooks. 




Senang kan?

You can read anytime and anywhere you want. And don't worry. Reading E-Books does not require Internet connection. Sounds good, right? 

This is my companion during my holiday trip in Pulau Redang. Tiada internet dalam bilik. Makanya baca E-Books lah ^_^

If you could not download E-Books using your mobile Internet data, try to use Wi-Fi. 

iBooks is for Apple user. I don't know for Android. Sorry πŸ™ 

Aku baru saja habis baca novel pertama E-Books bertajuk By Your Side by Kasie West. Sekarang, aku boleh katakan yang aku suka baca E-Books. Dulu aku tak suka sebab macam sakit mata je. Tapi bila dah cuba sekali, rasa macam seronok pula. Hihi. 

But I still love physical book. Ada pros and cons antara E-Books and Physical Book.

I'm going to share about it later based on my experience ^_^ 

Aku siap buat kira-kira lagi. Haha. Kira-kira kalau aku beli 57 buku yang aku download ini, kemungkinan aku bakal habiskan duit sebanyak RM2000+ 😱


Are you interested to read E-Books too? Any other website for free E-Books that you know? Please share ^_^

Note: republish this entry due to many people asking. 

27 comments:

  1. Jimat banyak dah tu Siqah. Boleh beli DuckScarve tu. Hehe.

    Nak cari IG siqah lah. Baru teringat tak follow lagi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. tahu takpe. Boleh beli dUCk :D

      Haah, IG Ana apa ye? nanti siqah follow juga. Bila phone dah boleh guna T_T

      Delete
  2. Sama la. Dulu tak suka baca ebook sebab tak boleh pegang buku. Sekarang ni dah giler pulak nak download ebook. Kindle.com pun ok jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Kannn!! Ada juga pros and cons nya baca ebook tapi Siqah suka je both. Hii. Nanti Siqah cuba tengok kat Kindle.com. TQ SU rekomen :)

      Delete
  3. Ala.. untuk apple users ke?? Android nak juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Android ada jugak Sha. Cuba baca komen yang diberi oleh Android users di bawah. hihi. maaf. Siqah tak reti kalau Android...

      Delete
  4. claudy ada nampak story Siqah IG. banyak Siqah download haha. tu free ke macam mana?
    claudy ada account and apps kindle tapi jarang buka/baca. sbb mata rasa letih tengok screen. dah pagi ke petang hadap 3 screen kat office, so taknaklah kat rumah pun hadap screen lagi xD

    maybe i need to buy Kindle paperwhite glare free. so baca tak sakit mata. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Free Claudy. Sebab tu banyak download. Kalau beli, memang tak lah banyak camtu. Hihi.
      Apps kindle tu camne eh Claudy. Selalu dengar tapi tak faham nanye.. Betul gak tu nanye. Kerja dah ngadap skrin komputer, balik sambung lagi baca ebook. Tahun depan silau mata tambah lagi :D

      Haaa mahal kannnnnn.. Tapi nanye Siqah tak faham nak guna Kindle paperwhite glare kat mana. Hihi.

      Delete
  5. Wah menarik! Tapi saya suka lagi buku yang boleh dipegang... classic way gitu... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. Physical book still win! Dapat tengok banyak buku bersusun kat rak buku pun, dah rasa gembira. Hihi.

      Delete
  6. version android pun ada Siqah, function sama semua sama lah senang kata. tapi Lenne dah lupa apa nama dia since Lenne dah tak baca sangat dah ebooks hihi

    Lenne Zulkiflly Blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alorrr lupa pulak.. Haa mesti Android pun ada kan. Siqah tak pernah kaji Android sebab tak pakai kan. Mohon yang pakai Android bagitahu Android user yang lain. Hihi.

      Lenne mesti lagi suka book kan :)

      Delete
  7. Yeay thankyou share! Sekarang jugak airah try

    ReplyDelete
  8. Kesian android user macam saya ni sobsobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh ada jugak untuk Android user. Cuma Siqah tak tahu sebab tak pakai Android so takdelah kaji. Ada komen di bawah dari faten kata app fbreader untuk Android. Ira boleh cuba download dan bagi feedback nanti :)

      Delete
  9. Tapi if kita beli buku boleh claim hihi ... after all ada pros and cons in buying books vs ebook kan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh claim. Latest book Malay dan English pun ada leh beli :D

      Delete
  10. I always use ibookpile to download and read it using app fbreader (for android) to read em! Sometimes, I would just google the book title and add '.epub/.pdf' at the back lol ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm using the same way too. Google book title dan add epub kat belakang. Hihi. Ada jugalah jumpa dua buku guna cara tu. Jenuh jugak nak klik satu satu website, Siap baca forum. HIhi.

      Delete
    2. Ok boleh pakai cara faten banana suggest nie ... nak cari buku yang nadia dok cari tue by Alice Keale tue sampai sekarang tak jumpa version ebook ... dlm ibookpile tak ada

      Delete
  11. Since Siqah ajar benda ni, semalam jugak try tngok kat google store for ebook reader then download buku from ibookpile.. And seems like I could start reading now.. hahaha.. Thanks Siqah.. XD

    ReplyDelete
  12. Thanks Siqah.. Boleh la baca buku free hahaa

    ReplyDelete
  13. Memang best kalau dapat download free E-book ni tapi sayangnya Lya lebih suka physical book hihi. Anyway, nice guide!

    ReplyDelete
  14. This is a wonderful worth of gem webs. Thanks to both of you! :D now can read acowar. haha.

    ReplyDelete
  15. Bestnyaaa! Nad baru tau cara ni. Lepasni baca kat phone jelah senang yay. Bookmark dulu pagi ni hehe.

    ReplyDelete
  16. Aah. bagus sangat cara ni. kalau takda internet baca ebook je kan . takdalah bosan. kan diakui buku bahasa enggeris mmg mahal πŸ˜‘

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。