Dah hampir penghujung bulan Mei 2017 dan aku baru nak post mengenai April 2017 Wrap Up. Sooooo lambat. Kura-kura sungguh :D

Bukan aku tak ingat post wajib setiap bulan untuk blog ini, cuma aku beriya siapkan entri Pulau Redang Holiday Trip. Mujur jugak siapkan, kalau tidak, tak tahulah bila nak siap. Mungkin tahun depan agaknya. Hihi. 

Tanpa menambahkan lebih banyak masa untuk menaip, ini adalah ringkasan dalam kehidupan aku dalam bulan April 2017. Mana yang aku ingat =) 


BLOGGING


1. Aku gagal lagi!! Gagal buat kali kedua untuk permohonan Google Adsense. Ada diberi sebab permohonan aku ditolak tapi aku masih tak tahu dan tak berapa faham akan sebab musabab itu. Aku ada google mengenai bagaimana untuk edit blog aku supaya permohonan Google Adsense diterima, tapi masih juga tidak berapa faham. Aku janji untuk mengambil serius perkara ini. Nanti aku belajar dan kaji lagi. 

Kepada rakan blogger yang boleh memberi tips untuk permohonan Google Adsense agar diterima, bolehlah bagi komen di bawah ye. Really appreciate it <3 

2. Aku nak tukar blog template baru seperti yang aku ceritakan dalam ENTRI INI, tapi sayangnya blog template itu terlalu mahal. Makanya, aku hanya tukar home page (view dan label square) dan sidebar (sebelum di sebelah kiri dan sekarang di sebelah kanan). 

Jadilah kan, nak juga tukar sesuatu di blog. Hihi. 

3. Semakin lama, aku perhatikan, semakin sikit jumlah entri blog aku setiap bulan. Makin merundum jatuh! Kadang-kadang ada banyak masa juga nak up entri baru tapi kalau dah malas tu, tak boleh nak buat apa lah. You know what I mean, right? =D 


WATCHING


4. Filem. Ada enam filem aku tonton dalam bulan April. Banyak juga ye. Hihi. Hanya dua filem saja aku tonton di pawagam. Filem lain semuanya aku tonton secara online saja. Hanya ada satu filem saja yang aku tidak buat review bertajuk My PS Partner (Korean Movie). Filem ini ditonton selepas aku up entri Korean Movie Review

Filem tonton di pawagam : Kimchi Untuk Awak dan Fast And Furious 8.

Filem tonton secara online (Korean Movies) : Fabricated City, Mood of the Day, A Man and A Woman, dan My PS Partner. 

5. Rancangan TV. Aku ada cerita ke yang aku suka tengok I Can See Your Voice (Korean TV Show) di blog? Kalau korang ada tengok InstaStory aku, rasanya dah tahu yang aku suka sangat post mengenai rancangan TV ni. Aku suka sangat!! Expect the unexpected! 😍

Nanti aku buat post khas mengenai rancangan ni. Hihi. 

6. Korean Drama. Aku hanya beriya tengok satu drama Korea bertajuk Strong Woman Do Bong Soon. Sumpah comel gilaaaaaaa drama tu!!!! 😍 Ada tengok drama Whisper tapi hanya bertahan sehingga episod 6 saja. Pening ahh!

Suka sangat view begini.
Cantik <3
Bersungguh screenshot :)



READING


Mood membaca kembali!! Sehingga sekarang, mood membaca masih kekal dalam diri. Kita tengok sampai bila ye. Adakah mampu bertahan sehingga hujung tahun? Haha. 

7. Finished reading: Aku habis baca lima buku dalam bulan April. Wow!! Satu pencapaian baik untuk diri sendiri. Maaflah aku up diri sendiri ye. Haha. Bukan senang aku nak mengadap buku je sebenarnya. Bulan March berjaya habis baca dua buku je. Itu yang terlebih seronok dalam bulan April. Hii.





Lagi dua review buku, Perfect dan Anding Ayangan, masih berada dalam draft. Expect my delay =p

8. E-Books: Aku mula mengenai erti E-Books. Aku ada post mengenai E-Books dalam entri Here's A Quick Way To Download E-Books tapi aku terpaksa delete atas sebab tertentu. Sebenarnya aku tak delete. Aku move to draft je. Sayang pula nak delete. Kalau ada sesiapa yang nak bertanya mengenai E-Books, boleh email aku personal lah ye =) 


Antara E-Books yang aku download.
Setakat sekarang: total ada 60 buku.
Tak tahu bila baca, yang penting download je dulu :D


FRIENDSHIP


9. Percutian bersama Geng Makan. Pada 29 April - 1 May 2017, kami bercuti di Pulau Redang. Best sangat!! Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Pulau Redang sangat cantik 😍 Aku dah siapkan semua entri mengenai Pulau Redang Holiday Trip. Ada empat bahagian. Feel free to read =) Just click Categories >> Follow My Trail





10. Hadiah daripada rakan blogger. Gembira sangat apabila aku menerima bungkusan daripada seorang rakan blogger, Hanis Amanina. Berkenalan melalui blog dan terus kekal berkawan. Terima kasih Hanis sebab sudi jadi kawan Siqah. Semoga hubungan kita berkekalan sampai bila-bila. Hii. Nanti balik Malaysia, kita jumpa okay 😘 

Dalam sekelip mata, habis coklat ni Hanis.
Sedap =) 



FOOD


Mohon maaf siap-siap boleh? Bahagian makanan ini tidak boleh dilupakan. Semestinya ada dalam senarai Month Wrap Up. Hihi. 



11. Makanan di atas daripada Selera Ramai Ikan Singgang di Kampung Baru. Kalau nak makan di sini, pastikan order ikan rebus goreng, singgang, dan kerabu pucuk paku. Sedap!! 

Aku hanya makan di sini dalam dua kali setahun kot. Hihi. Akan singgah kalau pergi volunteer di tempat berdekatan. Kalau tidak, idok ler aku menapak ke Kampung Baru untuk makan. Jauh dan malas. 



12. Anis Coffee Latte di Petronas. Masih kekal menjadi kegemaran aku. Sekarang, packaging Anis Coffee telah bertukar dari botol besar kepada botol yang lebih kecil. Harga pun sudah berkurang. Baguslah keluarkan dalam botol kecil. Bukan banyak sangat pun nak minum.

Tak boleh minum selalu. Manis. Tapi aku suka. Anything about latte. Hihi. 



13. Wahai Fattah Amin! Kami datang makan di kafe awak tapi awak tiada pun. Sampai hati tak melawat kafe hari itu ye. Hahaha. 

Makanan di atas adalah daripada Stalkers Cafe by Fattah Amin. Pergi ke sini bersama Tasha dan Syira. Serius blur tak tahu nak makan apa. Lalu terus pergi ke sini. Ini adalah kali kedua kami makan di sini. Aku ada cerita details dalam ENTRI INI. Feel free to read =) 

Makanannya? Biasa je. Daging burger berkecai dan berterabur membuatkan aku rasa tak berapa wow! 




14. Makanan Jepun. Aku makan di Food Court NU Sentral. Nama kedai adalah Izumi Japanese Cuisine. Tak ingat nama menu di atas cuma sedap makanannya. Nampak macam sikit tapi sebenarnya banyak weii. Jenuh jugak nak habiskan. Fuh!




15. Ikan Bakar Pak Din Tanglin. Ohhh ini ternyata sedap!!! Hihi. Aku ada cerita mengenai kedai ini dalam entri Food Must Eat in Kuala Lumpur. Boleh baca di sana ye kalau nak tahu details =) 




16. Makanan Korea. The Street Cafe di SS15 Subang Jaya. Ini adalah kedai makanan Korea kegemaran kami. Mesti cuba makanan di sini kepada semua peminat makanan Korea =) 


RANDOM PICTURES


Seperti biasa, kalau diperhatikan, setiap entri Month Wrap Up akan berakhir dengan gambar yang diambil untuk bulan itu. Gambar terpilih saja iaitu gambar yang nampak okay bolehlah cantik di mata aku. Hii. Mujur semua gambar masih ada dalam phone =)

Gambar di pagi hari dari balkoni rumah ;) 

Tiga gambar di bawah ini diambil di Tanjung Emas, Muar. Balik kampung sebentar dan pergi berjalan di sini bersama suami dan PIL 😊

Both are my favourites.
Husband and sunset <3

Suka warna langit masa ni <3

<3

Gambar langit je yang ada untuk bulan April. Macam biasa jugak lah kan. Always look up. Langit sentiasa cantik <3


Sekian saja entri April 2017 Wrap Up. Niat di hati nak gabungkan sekali dengan entri April 2017 Haul tapi macam dah panjang sangat entri ini. Lagipun, aku malas nak ambil gambar. Hihi. Makanya entri haul akan aku up di lain hari.

So, how's your April 2017? Lambatnya aku tanya soalan ni πŸ˜„πŸ™


APRIL 2017 WRAP UP

May 21, 2017
Dah hampir penghujung bulan Mei 2017 dan aku baru nak post mengenai April 2017 Wrap Up. Sooooo lambat. Kura-kura sungguh :D Buka...
Read more>>



Hello semua ^_^ Rasa macam dah lama tak update blog. Enam hari pun sudah terasa lama sebenarnya. Rindu blog 😎

Aku malas nak update blog namun gigihkan juga sebab aku masih nak berkongsi kisah hidup aku dan biar ia bersemadi di sini. 

Aku juga sudah lama tak menjenguk blog rakan blogger. Sejak phone aku masuk air minggu lepas. Bagi aku sedikit masa untuk melawat korang semua okay. Pasti akan diterjah =)

Untuk entri ini, aku akan ceritakan serba sedikit apa yang terjadi dalam hidup aku semenjak aku berjauhan daripada dunia blogging. Jauhlah sangat :p 

Meh baca cerita aku yang tak seberapa ni ye. Hihi.



1. Phone aku masuk air Sabtu lepas >> ENTRI INI dan masih tidak boleh ON sehingga sekarang. Makanya, aku masukkan semula phone ke dalam bekas beras. Rasanya kena hantar repair jugak tu. Harap sangat boleh repair. Huhu. 

2. Aku beli phone baru Ahad lepas. Nampak sangat tak boleh hidup tanpa phone kan? πŸ˜‚ Phone sangat penting bagi aku. Bukan setakat untuk melayari internet dan laman sosial saja, paling penting adalah untuk hubungan sesama insan. Suami aku susah hati bila aku tiada phone. Payah nak berhubung. Terima kasih ye encik suami kerana melayan kerenah isterimu ini =D


My new gadget =)
iPhone 7 Plus Rose Gold 


3. Aku beli phone di Celcom. Sebab nak dapatkan rebate RM700. Banyak tu rebate! 7 bulan tak payah bayar bil. Itu yang aku nak sebenarnya. Hii. 

4. Walaupun dah ada phone baru, aku masih sayangkan phone lama. Tiga tahun guna wei. Kalau tak rosak, memang tak lah aku beli phone baru ni. Keadaan memaksa sebenarnya. Phone lama tetap akan aku hantar repair dan harap sangat phone boleh on. Banyak data disimpan dalam tu dan tiada backup. Huhu. 

5. Semua E-Books hilang!!! Rasanya macam dah backup dalam iCloud tapi takde pulak. Aku tersalah cara backup atau iCloud tak boleh backup E-Books yang tidak dibeli? Aku pun tak tahu. Tanpa membuang masa, aku download kembali satu persatu E-Books. Sayangnya, ada satu E-Book yang aku tak boleh download sebab broken link T_T 

6. Kalau korang tak perasan, aku dah delete my post about "Here's A Quick Way to Download Free E-Books" atas sebab tertentu. If anyone wants to know the details, please email me personally =) 

7. Aku dah habis baca dua novel sepanjang lima hari ini. Novel bertajuk Everything Everything (E-Book) by Nicola Yoon dan Terukir Cinta (Physical Book) by Anna Lee. Plan nak tengok filem Everything Everything tapi tiada tayangan pula. Tak kan kena banned pulak kan? πŸ™

8. Aku dapat kembali my 8500+ photos. Thank you iCloud! Tapi ada juga gambar yang tiada. Aku tak tahu kenapa tiada atau mungkin aku yang tak perasan. Semua gambar dalam All Photos folder berterabur, sudah tidak mengikut masa dan tarikh gambar diambil. Pening. 

9. Nasib baik aku dah siapkan semua entri mengenai Pulau Redang Holiday Trip. Antara gambar yang tiada adalah gambar di Pulau Redang. 

10. Aku tidak sempat menyertai pertandingan yang dianjurkan oleh Traveloka #MYTravelAdventure. Aku dah draft sedikit dan pending gambar tapi sayangnya phone aku pulak rosak Sabtu lepas. Semua gambar hanya ada dalam phone je. Boleh siapkan entri tersebut pada hari Isnin tapi sayangnya aku tiada mood. Apapun, TQ Traveloka for invitation. Maybe, next time =)

11. Aku tidak berpeluang pergi ke Pesta Buku Antarabangsa 2017. Jadi, aku beli online tiga buah buku yang aku bercadang untuk beli di pesta buku tersebut. Boleh je sebenarnya beli di kedai buku nanti tapi aku nak juga beli online. Tak nak pergi kedai buku sebab takut terbeli buku lain. Langkah berjaga-jaga. Hihi. 


Perang Melawan Mitos - beli di MedTweetMY
Hidup Yang Aku Pilih by Muharikah dan Arkitek Jalanan by Teme - beli di Iman Publication.
Note: Tak baca lagi :D


12. Akhirnya bakal tiba juga hari yang dinanti. Haha. Larian pertama aku pada tahun ini adalah di Standard Chartered KL Marathon 2017 yang akan berlangsung pada hari Ahad, 21 May 2017. Seram sejuk sebenarnya nak lari 10KM. Mampu ke aku buat? Dah sebulan lebih tak lari langsung! Malas! Dan bila dah tiba hari, alamak, takutnya! Harap mampu aku habiskan larian 10KM. Doakan aku ye korang =) 



Tahun ini, aku akan lari bersama red skirt tutu juga sempena support #PositiveLivingMY untuk HIV. Suka pakai skirt ni. Tak payah beli seluar sukan sekali dengan skirt tu. Tak jumpa nanye nak beli kat mana. Hihi. 

Tahun ini merupakan tahun kedua aku join Standard Chartered KL Marathon. Korang boleh terjah entri aku mengenai my first marathon a.k.a larian 10KM dalam ENTRI INI ^_^

13. Banyak entri tertunggak sebenarnya. April Wrap Up, review buku, Blue Sky Tag, Sunshine Blogger Award. Terima kasih kepada rakan blogger yang tag aku. Nanti aku buat ye. Aku akan cuba siapkan semua entri tertunggak dalam bulan ini. #siscuba 

Cuma kadang-kadang blogging slump melanda diri juga. Takpelah. Asalkan blog masih ber-update. Walaupun seminggu hanya sekali. Jangan lupakan aku ye korang. Hihi 😍

Taking good care of yourself, okay. 

Till then,


A LITTLE LIFE UPDATE IN NUMBERED LIST

May 20, 2017
Hello semua ^_^ Rasa macam dah lama tak update blog. Enam hari pun sudah terasa lama sebenarnya. Rindu blog 😎 Aku malas nak upd...
Read more>>



Sedih 😭 Tak capai dek akal rasanya bila phone masuk air pagi tadi 😭

Sedih sangat. Terus rasa blur dan tak indahnya hidup aku. Aduhhhh!

Phone sangat penting weiii!! Semua benda dalam tu. Huhu. 

Dan yes, phone aku TAK BOLEH ON sekarang. 

Al kisahnya, hari ni ada acara GBS Cash Department Family Day di Sunway Lagoon. Aku guna beg kalis air yang sama aku gunakan semasa di Pulau Redang. Dan entah kenapa, kali ni, beg itu tidak kalis air. 

Dah masuk air maknanya tak kalis air lah kan. Geram lak rasa. Dahlah beli mahal weii, RM25!

Masa aku sedar, air dah masuk sehingga paras button phone T_T Phone dah berkelip-kelip dan akhirnya OFF.

Rasa tak best sebab tak boleh ambil gambar di Sunway Lagoon. Dahlah selepas entah berapa tahun baru aku menjejakkan kaki ke sana, phone pula rosak dan tak ambil gambar langsung.

Naik jambatan gantung pun tak ambil gambar T_T Nak pergi lagi ke Sunway Lagoon memang rasanya lambat lagilah.  

Tiada mood nak cerita mengenai Family Day. Hati tengah sedih T_T

Sekarang, phone aku sedang berhibernasi dalam bekas beras. Tolong doakan phone aku boleh ON dan boleh digunakan ye korang. Pleaseeeee 😟

Tak tahu berapa lama aku nak letak dalam bekas beras. Aku takut nak bawa keluar nanye. Takut nak terima kenyataan kalau phone aku tak boleh on 😒

Huwaaaa! Sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa T_T 

PHONE MASUK AIR. TAK BOLEH ON. T_T

May 13, 2017
Sedih 😭 Tak capai dek akal rasanya bila phone masuk air pagi tadi 😭 Sedih sangat. Terus rasa blur dan tak indahnya hidup aku. A...
Read more>>

Akhirnya aku tiba juga di entri terakhir dalam Pulau Redang Holiday Trip. Aku mesti terus up entri terakhir sebab kalau ditangguhkan aku akan lupa. Seperti aku lupa akan entri terakhir dalam Geng Makan ke Pulau Perhentian tahun lepas.

Baru perasan yang aku tak up entri tersebut minggu lepas, sebelum ke Pulau Redang. Aduhai. Mungkin aku akan up juga entri terakhir untuk Pulau Perhentian walaupun kejadian itu berlaku pada tahun lepas. Tak kisahlah kan. Asalkan berkongsi juga cerita di blog buat kenangan abadi =)


GOODBYE PULAU REDANG 


Hari terakhir kami di Pulau Redang. Sedih sebab terpaksa tinggalkan pulau cantik ini. Rasa tak nak balik rumah tapi haha, jangan cari pasal. Kau tinggalkan suami kau kat rumah, Siqah oii. Ingat suami okay πŸ‘«

Dengan hati yang berat, mulalah aku berkemas untuk pulang di pagi hari ketiga. Sambil mata melirik-lirik ke arah luar tingkap melihat pantai. Boleh nyanyi satu lagu, "matanya lirik lirik selalu..rupanya manis-manis ayu". Okay, mengarut. Haha.


Morning view on last day here 

Sementara tunggu yang lain siap. Sempat selfie. Hihi.
Biadap sungguh jerawat itu T_T
Kulit gelap T_T

Kami bergerak ke arah jeti dan Hanis minta tolong seorang staf di sini untuk ambilkan gambar kami sebagai kenangan. Walaupun dia macam malas melayan, tapi dia ambilkan juga gambar kami. Dari 10 gambar, mujur ada satu yang cantik haa. Terima kasih ye.

Lakar Kenangan Indah di sini.
TQ Redang ^_^

Hihi. Kami memang plan untuk pakai baju putih semasa pulang. Hanya Nadia pakai baju pink sebab dia tak selesa nak pakai baju putih yang dia bawak. Kalau tak selesa, tak boleh nak buat apa lah kan. Layan ~ 


Menuju ke arah jeti.
Really goodbye Redang T_T

Selain baju putih, aku, Nadia, dan Tasha bercadang untuk pakai our new KL City Duckscarves. Aku dan Tasha pakai KL City Duckscarves in Cream color dan Nadia pakai KL City Duckscarves in Rose Pink color. Kami berdua nak juga KL City in Rose Pink tapi kalah battle 😐 Nak order kat PS tapi mahalnya!

Kami plan nak ambil gambar bersama tapi entah kenapa tiada gambar kami bertiga. Bila balik duk tengok phone baru perasan tiada gambar kami bertiga. Plan sebenarnya nak ambil gambar di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu tapi tak ambil juga.   

Jadi, gambar kami bersama KL City Duckscarves jadi berasingan. Gigih tau nak juga bawa KL City dUCk ke Pulau Redang. Aku siap letak dUCk dalam plastic tudung lagi. Konon nak menjaga dengan baik. Hihi. 

Tasha with her first dUCk <3

That KLCC <3

Love the color <3


Menunggu bot hampir 30 minit dan lebih kurang jam 12 pm, kami tiba di Jeti Merang. Sedih!! Nak balik dah!! GOODBYE REDANG! Sehingga kita berjumpa lagi (nak stay di resort lain pula =D).



FOODS HUNTING IN TERENGGANU


Dalam perjalanan pulang, kalau boleh kami nak singgah di setiap kedai makan di tepi jalan. Haha. Kami ada singgah di kedai menjual akok, kuih bakar, dan bahulu.

Kemudian, singgah pula di kedai jual satar. Kat kedai menjual satar, bukan setakat beli satar, beli teh ais sekali. Hii. Teringin sebab tak dapat teh ais di Pulau Redang =D Aku hanya minum teh ais saja sebab aku tak suka satar.

Tiada gambar untuk dikongsi di sini πŸ˜€


Celup Tepung 


Kami bergerak lagi mencari makanan tengahari. Wei lapar! Hanis dan Syira bawa kami ke Warung Pok Nong, warung popular di Terengganu untuk makanan celup tepung tapi sayangnya Warung Pok Nong dibuka pada jam 3 petang.

Jadi, kami makan di kedai yang terletak di seberang jalan Warung Pok Nong.


Warung Adik Beradik
Celup Tepung Pantai Kolam


Celup tepung
Ikan, Udang, Sotong, Sosej.

Kegemaran aku semestinya SOTONG!! Hihi. Okaylah makanannya. Celup tepung je. Hanis kata rasanya lebih kurang je dengan Warung Pok Nong. Layankan jela. Haa dorang cakap, sosej tak sedap. Aku terus tak makan. Hihi.


Keropok Lekor B.T.B 2209


Selepas itu, kami meneruskan perjalanan untuk mencari keropok lekor pula. Makanan wajib dimakan dan dibawa pulang jika ke Terengganu. Tak pergi Terengganu lah kalau tak bawa pulang keropok lekor beb πŸ˜†

Kami bukan sebarang singgah kedai mana-mana untuk beli kerepok lekor. Kena pergi kedai terbaik punya! Dan pilihan kami adalah based on Hanis's recommendation iaitu Kerepok Lekor Bukit Tok Beng 2209 di Kuala Terengganu.

Kedai ni terbaik beb! Sebab apa? Siap kena ambil nombor giliran kalau nak bungkus keropok lekor. Nombor giliran wei! Masa kami sampai, tak silap aku, nombor giliran Hanis 1185 dan masa tu nombor sekarang adalah 1145. Lebih kurang camtu lah range nombornya.

Keropok lekor di sini special sebab mereka rebus guna kayu api. Agaknya itulah rahsia mereka ditambah pula dengan ramuan keropok lekor.

Gila lama tunggu. Usah bosan. Di sini juga turut disediakan sebuah kafe yang menjual keropok goreng tanpa rebus. Kedai sebelah je. Jadi sementara menunggu nombor giliran, bolehlah lepak makan kepok dulu.


Keropok Goreng Tanpa Rebus.
Perisa: Black Pepper, Cheese, dan Biasa.
Aku suka cheese πŸ˜‹

Maaf ye. Tiada gambar kedai. Kerana semasa berada di sini, aku sedang mengarang entri Panggilan Pulau Redang 2017. πŸ˜‚ Punyalah lama tunggu nombor giliran dipanggil, sampai siap jugaklah entri aku tu. Hihi. 


Professor Cendol


Ini adalah kedai makan yang tiba-tiba je kami singgah. Haha. Tertarik dengan signboard besar kedai berwarna merah dengan slogan Makan Sampai Kenyang. Nampak RM2 pun menarik perhatian jugak dan satu lagi banyak kereta depan kedai makan ni.

Kami percaya kalau banyak kereta means ramai orang dan kedai tu mesti sedap. Hihi.

Jadi, Hanis terus melencong ke kiri dan parking.

Menarik kan signboard kedai ni?
Seperti memanggil-manggil untuk singgah 

Antara menu yang ada

Kedai makan ini menggunakan konsep layan diri. Kita beratur dan bayar dulu kemudian beratur pula untuk ambil makanan. Makanan semuanya murah di sini.




Apa yang menarik di Professor Cendol ini adalah setiap kali kita menambah minuman atau cendol, kita tidak akan dikenakan bayaran. Percuma saja. Bertepatan dengan slogan kedai, "Makan Sampai Kenyang". Menarik kan?

Pilihan makanan kami.
Cendol pulut, cendol biasa, laksa dan rojak.

Bagi aku, rasa makanan kedai ni biasa je. Tidaklah wow! Malah, aku order cendol pulut tapi aku tak nampak pulut pun. Takpelah. Okaylah sebab murah juga. Layan ~ 



BUAIAN ALA LOMBOK DI PANTAI BATU BURUK, KUALA TERENGGANU


Ini adalah tempat persinggahan kami sebelum ke Professor Cendol. Dah ramai orang ke sini. Viral dah pun tempat ni. Tengok gambar di Instagram dan bolehlah singgah sekali dah alang-alang ke Terengganu. Nak pergi Terengganu lagi entah bila.

Sampai je sini, kami terus mencari tandas awam. Dan di sinilah yang aku bebel pasal tandas awam nanye. Merujuk kepada entri aku mengenai review buku Mat Cleaner UK. Dahlah tandas berbayar, tapi tak bersih. Hmm.

Okay. Lupakan tandas. Kaki terus melangkah ke arah pantai. Ohh pantai lagi 😍


Antara aktiviti di sini adalah main layang-layang dan naik kereta kuda.
Tak ambil gambar kereta kuda comel ala Cinderella itu. 

Inilah buaian ala lombok yang viral tu :D

Ramai orang. Dah kata tempat ni viral, confirm ramai orang. Kami sampai sana lebih kurang jam 4.20 pm. Rasanya belah petang, ramai orang kat sini. Kalau pergi masa matahari tegak atas kepala, mungkin tak ramai orang. Kalau aku, pilih yang matahari tegak atas kepala. Hihi.

Apabila orang ramai, ambil giliran lah ye nak bergambar di buaian ala lombok ni. Jangan potong barisan pula. Ambil gambar pun kena beratur tau. Mujur takde angka giliran je. Haha.


Ambil giliran ambil gambar berdua

Minta tolong seseorang ambilkan gambar kami berlima di sini.
Ini adalah gambar terbaik yang ada. Walaupun tak ready lagi.
Bolehlah dari tiada =)


Dah habis tempat persinggahan, kami meneruskan perjalanan pulang ke Subang. Kami lalu jalan Lebuh Raya Pantai Timur.

Agak-agak jam pukul 8 malam, aku dah start lapar. Dah start pedih perut sebab aku tak makan nasi langsung seharian. Aku ni orangnya jenis yang kena makan nasi sekurang-kurangnya sekali sehari. Kalau tidak, memang perut aku buat hal. Huhu.

Kami baru sampai di area Cherating pada masa itu dan Hanis kata di R&R Temerloh nanti baru ada kedai makan. Makanya, kami terus melencong mengikut susur keluar ke Cherating. Boleh pengsan aku kalau nak tunggu sampai di Temerloh. Jauh lagi oii!

Ingatkan bila ikut susur keluar Cherating, teruslah sampai Cherating. Tapi rupanya tidak. Katanya Cherating lagi 750 meter tapi rasanya dah beribu meter kami bergerak tapi masih tak jumpa signboard Cherating.

Kami singgah je di kedai makan tepi jalan. Kedai makan kami singgah tu siap ada karaoke okay. Bayar tau, satu lagu RM1 atau RM2. Tak ingat pula.

Makan besar =D
Makan sambil ditemani nyanyian karaoke yang "merdu".
Menghiburkan hati kami, sungguh =D

Alhamdullilah. Kenyang. Terima kasih korang sebab singgah makan dulu 😊 Selepas makan, baru aku rasa bertenaga semula dan boleh meneruskan perjalanan duduk dalam kereta dengan selesa. Hihi.

Lebih kurang jam 1 pagi, kami tiba di Subang dan encik suami datang ambil aku. Alhamdullilah selamat sampai 😎



Berakhirlah kisah percutian kami Geng Makan di Pulau Redang selama 3 hari 2 malam. Pengalaman yang dibawa balik sangat indah. Bercuti bersama geng satu kepala dan pergi pula bercuti di tempat yang sangat cantik menjadikan percutian kami sangat bermakna dan seronok sekali 😍

Kalau ada pemandangan sunrise dan sunset, it would be marvelous. Hihi. Sebab aku suka tengok golden hour di tepi pantai =D

Terima kasih Geng Makan untuk percutian ini. Insyallah. Ada masa kita bercuti bersama lagi lima orang ye πŸ˜˜πŸ‘­

Terima kasih juga readers sebab stay here sehingga entri terakhir ini 😊

Lengkap Pulau Redang Holiday Trip entries! Yeayy!

Link kepada entri Pulau Redang: 

Pulau Redang Holiday Trip : Part 1 - Package, Itinerary, Accommodation and Budget

Pulau Redang Holiday Trip : Part 2 - Snorkelling Points in Pulau Redang

Pulau Redang Holiday Trip : Part 3 - Leisure Hour - Relaxing and Photography Session


Thank you for reading ^_^

PULAU REDANG HOLIDAY TRIP : PART 4 - GOODBYE PULAU REDANG, FOODS HUNTING AND BUAIAN ALA LOMBOK IN TERENGGANU

May 10, 2017
Akhirnya aku tiba juga di entri terakhir dalam Pulau Redang Holiday Trip. Aku mesti terus up entri terakhir sebab kalau ditangguhkan aku a...
Read more>>






Seperti yang katakan dalam ENTRI INI, aku sambung lagi kisah kami ke Pulau Redang dalam Part 3. Apa yang kami buat ketika masa terluang di sini ^_^

Diingatkan bahawa entri ini mengandungi banyakkkkkk gambar. Tak tahu nak pilih yang mana sebab semua cantik. Pemandangan cantik sangat! Jadi, aku letak jela semua. Hihi.


RELAXING 


Kami ada banyak masa terluang. Dari jam 4.30 petang hari pertama dan hari kedua sehingga malam. Aktiviti di Pulau Redang tidak banyak. Jadi, ada banyak masa untuk mandi-manda, berehat, ambil gambar dan hanya duduk di tepi pantai menikmati pemandangan indah. Light and easy 😍

Rasa seronok juga sebenarnya apabila jadual percutian tidak padat. Ada masa untuk menarik nafas lega dan tidak terkejar-kejar untuk melakukan aktiviti yang ditetapkan.

Agaknya aku semakin tua (memang pun πŸ˜›) sehingga aku lebih sukakan aktiviti senang-lenang saja. Aktiviti yang tidak memenatkan aku. Hihi.

Disebabkan banyak gambar untuk dikongsi bersama korang di sini, aku cerita di caption gambar ye. Sila baca caption πŸ˜‚


Hanis dan Syira acah-acah main bola tampar pantai.
Dua tiga kali je balingnya, pastu dah diam kat tepi pantai. Hihi. 

Satu hammock saja yang boleh digunakan di sini.
Kerusi kuning tu sibuklah. Tak sempat nak alihkan . 

Buku adalah benda wajib aku akan bawa ke mana saja.
Baca buku di tepi pantai. Fe-feeling sangat :D

Baca buku dengan view begini depan mata beb.
Berbelah bahagi samada nak tengok view atau baca buku :D
Boleh seharian duduk di tepi pantai menikmati bunyi deruan ombak dan pemandangan indah begini <3

Tiga ketul budak tak nak keluar dari laut. Haha

Seketul budak sedang ambil gambar :D  

Mandi-manda di sini selepas balik dari snorkeling. 

Syira

TQ Nadia ambilkan gambar ini.
Ambil giliran okay. Hihi

Apabila tempat cantik, bawah jambatan pun jadi tempat untuk ambil gambar :)
In frame: Tasha

Subhanallah. Cantik di setiap sudut <3

Kami makan malam selepas Maghrib. Pada malam pertama selepas makan malam, diadakan acara karaoke. Aku, Tasha, dan Syira lepak di pantai agak lama. Hanis dan Nadia dah masuk bilik.

Aku suka suara penyanyi pada malam itu. Suaranya sesuai dengan suasana malam di tepi pantai. Gitu. Hihi. Lagu disampaikan secara akustik menyebabkan kami seperti terbuai-buai dengan sepenuh perasaan di tepi pantai. Hyperbola sangat ayat aku. Haha. 

Aku nak request dia nyanyi lagu Kenangan Terindah by Samsons. Aku suka sangat lagu tu dan rasanya macam sesuai je dengar di tepi pantai. Hyperbola lagi. Haha. 

Tapi sayangnya, tiba-tiba ada seorang kakak datang untuk karaoke. Ingatkan satu lagu je dia nyanyi. Bukan satu weii, berturut-turut pula dia menyanyi. Suara not bad jugaklah tapi kami tak nak! Kami nak penyanyi akustik tadi!

Kami masih menunggu dengan harapan akak itu berhenti menyanyi. Tapi apakan daya. Harapan kami terkubur sebab kawan akak tu dah join dia pula di atas pentas. For sure, banyak lagu lagi nak dinyanyikan weii!

Kami bertiga pun terus mengangkat punggung untuk pulang ke bilik dengan hati yang sebal. Haha. Nyanyi sendiri lah lagu Kenangan Terindah. "Aku yang lemah tanpamu.." La la la ~ ~ ~ 😜


Morning.
Day 2 di Pulau Redang :)

Gambar yang mesti diambil. Hihi. 


PHOTOGRAPHY SESSION


Pada hari kedua, selepas snorkeling, Hanis, Syira, dan Nadia terjun dari jeti ke laut. Budak penakut seperti aku dan Tasha hanya berdiri di tepi jeti sambil tangan masing-masing memegang phone untuk merakam aksi mereka.

Aku rakam Boomerang dan Tasha rakam full video. Sayangnya aku tak ambil video itu daripada Tasha. Nampak senang tengok mereka terjun tapi haih, aku tetap tak sanggup nak buat. Hihi.

Setelah tamat sesi terjunan aksi menegak mereka, kami semua bergerak ke hujung pantai untuk mengadakan sesi pengambaran. Chewahh ~ Dah nampak semalam, ada geng yang ambil gambar di sana juga. Nampak menarik tempatnya. Mestilah kami nak ambil gambar juga :D

Tempat pengambaran kami di hujung sana. Nampak batu-batu itu.. 

Dalam perjalanan ke sana..

Hanis sedang berenang dan Syira tengah pose. Hanis langgar je sesape depan dia kang. Hihi. 

Dah sampai hujung. Yeayy! 

Cantik sangat view kat hujung pantai <3
Love the color blue <3

Sesi pengambaran pun bermula. Masing-masing tolong ambilkan gambar la ye. Ikut giliran seperti biasa :D

In frame: Aku.
TQ Nadia. 

In frame: Tasha
Aku snap photo ni. View sama cuma gaya dan batu berbeza. Hihi. 


In frame: Nadia.
Tasha ambilkan gambar ni. 



In frame: Aku
Tasha snap kan lagi :D


In frame: Nadiah.
Aku snap photo ni. 

Nampak tak saling bertukar giliran dan photographer mengambil gambar? Bila dah datang beramai-ramai dalam satu kumpulan, ambil gambar secara giliran ye. Cuma tak perlu sampai nak panggil nombor giliran. Hihi. Masa ni, Hanis dan Syira masih berada dalam laut.

Kami berlima tetap nak juga ambil gambar terapung bintang. Ada aku ceritakan dalam ENTRI INI. Kebetulan ada seorang lelaki berada di sekitar batu ini juga. Dan dia boleh tolong ambilkan gambar kami dari atas batu. Kenalah dia berdiri atas batu kan, kalau tidak, tak nampaklah bintang kami.

Setelah percubaan berkali-kali, akhirnya dapat juga gambar yang kami nak! Terapung bintang! Terima kasih ye tolong snapkan gambar secara burst. Hihi.


Bintang kami :)


Selepas itu, kami nak ambil gambar di batu pula. Masa ni tiada siapa nak melayan. Syira terpaksa pulang semula ke bilik untuk mengambil tripod dan monopod yang dia bawa. Nasib baik Syira bawa peralatan itu. Memang tak adalah gambar di bawah ni kalau tiada tripod.


Hasil gambar menggunakan tripod Syira.
Cantik view di belakang <3

Lagi.. Thank you tripod! Hihi


Fuhhh! Panjang gila entri ni πŸ™ˆ Ini saja aktiviti kami semasa di sana selain daripada snorkeling. Rasa puas lepak tepi pantai, ambil gambar, dan mandi-manda. Tak ramai orang pun. Sesi pengambaran berjalan dengan lancar. Hihi.

Suka pantai di Redang Mutiara Beach Resort! Semestinya pemandangan cantik, air jernih, dan ada tempat untuk dijadikan port bergambar πŸ’—




Aku akhiri entri ini dengan gambar laut biru terbentang luas πŸ’™ Seperti memanggil kami ke sana lagi. 

Menaip entri ini sambil mengingati kembali keindahan Pulau Redang. Sangat berbaloi ke sini. Rindu Pulau Redang! πŸ’“

Tamat sudah cerita Part 3. Aku akan sambung cerita percutian kami dalam entri terakhir, Part 4. Nak balik dah!!! 

Thank you for reading and stay tuned ^_^ 


PULAU REDANG HOLIDAY TRIP : PART 3 - LEISURE HOUR - RELAXING AND PHOTOGRAPHY SESSION

May 09, 2017
Seperti yang katakan dalam ENTRI INI , aku sambung lagi kisah kami ke Pulau Redang dalam Part 3. Apa yang kami buat ketika m...
Read more>>