April 27, 2017

You Are A Woman, And You Should Be Proud of Who You Are


Jadi wanita, 
Semua berlaku pada kita dipertikaikan.
Lebih-lebih lagi bab anak..

Tak pernah beranak.. "Mandul"
Gugur kali ketiga.. "Rahim lembik"
Czer kali ketiga.. "Rahim cacat"
Anak sorang.. "Tak subur"
Beranak anak kelima.. "Gelojoh"

Everyone is having their own struggles in life.
Jangan ditambah dengan kata-kata kurang simpati / kurang manis

Wanita yang tiada anak
Jangan ditangisi
Kamu bukan mandul
Kamu istimewa
Kerana Allah mahukan masa kamu untuk DIA sepenuhnya..

Wanita yang keguguran
Jangan ditangisi
Tidak semua anak-anak di muka bumi ini yang lahir Islam dapat mati dalam iman
Tetapi Allah menjaga keIslaman anak-anak kalian
Sebagai pasakan, pasti seorang anak syurga milik kamu di sana kelak..

Wanita yang bersalin czer
Jangan ditangisi
Jika zaman dahulu dengan komplikasi yang kamu hadapi, kemungkinan anak-anak kamu sudah meninggal dalam rahim
Tetapi dengan kurniaan teknologi, anak-anak kamu selamat
Kamulah wira yang sanggup dilapah demi menyelamatkan anak-anak
Bukan sekadar melahirkan..

Wanita yang tidak mempunyai ramai anak
Jangan disesalkan
Anak yang satu sudah mencukupi dari mana-mana berlian di dunia
Yang satu mampu mencukupi jika dijaga kualiti didikan Islamnya
Lihatlah pada Rasullulah, si anak tunggal..

Kepada wanita yang beranak ramai
Jangan dikeluhkan
Zuriat yang ramai itulah bakal menjadi bekal kepada kamu di alam barzakh kelak
"Doa anak yang soleh"
Susah anda hanya di dunia
Mewah anda di sana

Kepada semua wanita di luar sana


STAND UP 
STAND OUT

BE PROUD OF WHO YOU ARE

"Women are like flowers. They should be treated gently, kindly, and with affection." - Iman Ali (AS)

Belajar mensyukuri nikmat yang ada
Belajar untuk mengabaikan kata-kata tidak manis dari mulut mereka

Mengapa perlu bersedih dengan kata-kata itu
Sedangkan banyak rahmat Allah terbentang di hadapan mata
Yang kita perlu syukuri. 


"Jangan risaukan nikmat yang belum kita miliki, tapi risaulah akan nikmat yang belum kita syukuri"

Terima kasih untuk kata-kata ini, Husna. Bukan mudah untuk menjadi seorang wanita. Pelbagai perkara dari setiap aspek boleh dipertikaikan ๐Ÿ˜ Letak di sini agar dapat berkongsi bersama semua.

Again, TQ for this, Husna ๐Ÿ˜

46 comments:

  1. Betul tu siqah.. banyak hikmah disebalik dugaan dan ujian yg diberi olehNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Lea. Setiap dugaan pasti ada hikmah, cuma kita tak nampak kadang2 :)

      Delete
  2. mendalam nya.yes wanita makhluk yang kuat.

    ReplyDelete
  3. It's okay kak. Islam dah tingkatkan martabat wanita. Biar apapun situasi kita. Abaikan kata2 orang, mungkin depa tu tak faham sangat. Depa tak sedar kot yang depa tu pun tak sempurna, banyak kekurangan.

    Semua yang terjadi dekat kita ada hikmahnya. Kita sebagai manusia cubalah cari hikmah yang tersembunyi dan terus-menerus bersangka baik kepada Allah. Allah is the best planner! :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terasa juga kadang2 dengan kata2 orang Ana. Huhu. Tapi betul cakap Ana. Dorang tak tahu apa yang jadi dalam hidup kita. Hanya nampak luaran saja. Abaikan saja cakap dorang kan Ana :)

      Yes. Allah is the best planner. Sentiasa bersangka baik dgn Allah. Insyallah. Ada hikmahnya :)

      Delete
  4. Suka dengan kata-katanya, sangat inspiring.
    Apa yang manusia fikir tak penting, apa yang Allah lihat lebih utama. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar sekali. Yang penting bagaimana Allah melihat kita :)

      Delete
  5. UJIAN jadi perempuan,tp sentiasa besyukur dlahirkan sbgai perempuan :)

    ReplyDelete
  6. Kita sering tercari-cari..ternanti-nanti apa yang diingini..tak salah..cuma jangan lupa syukuri apa yang telah dan sedang dimiliki.Lazimnya Siqah,yang menyakiti wanita itu adalah wanita sendiri..sedihkan..kerana mereka lupa setiap apa yang mereka miliki pun bukan milik mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah setuju dengan kak PC. Yang menyakiti wanita itu biasanya wanita sendiri. Dorang mungkin tak sedar pertanyaan dan kata2 mereka mengundang duka dalam hati kita :(

      Delete
  7. saya nak tambah satu lagi siqah - wanita bujang yang belum berkahwin walau usia semakin bertambah : just cherish your life of being a single lady at this moment, and do what u wanna do , just enjoy it 'coz once u enter a married life everything wont be the same again...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessssss! TQ DS for sharing this :) Siqah dah tunjuk ayat ni kat kawan Siqah yang masih single.. enjoy life sekarang sebab bila dah kahwin, semua mungkin berubah..

      Delete
  8. sokong sangat2... suka kata-kata ni..

    ReplyDelete
  9. i'm proud to be a women,muslimah ^_^ setiap takdir yang berlaku tersembunyi banyak hikmah yang tak kita ketahui..sentiasa bersangka baik dengan Allah insyaAllah segalanya akan jadi sempurna <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah Mas. Semoga diperkenankan doa kita nanti. Amin <3

      Delete
  10. mulut manusia kite memang susah nak tutup kan siqah.. pekakkan telinga and abaikan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan E'in. Banyak mulut kalau nak ditutup, tak daya rasa ๐Ÿ˜… abaikan je mampu walau kadang2 hati terluka.. huhu

      Delete
  11. I don't remember whether I have commented on this post or not lol but whatever ahaha

    Being criticised because we're not married or having kids sucks because is not something that we could control. Everything is ups to Allah's will so I think it's important to realise our life purpose; is it to please human or to please God.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Rasya tak komen lagi ๐Ÿ˜

      Agree much with your words <3 Kita tak boleh kontrol benda tu, semuanya rezeki dan jodoh tak tahu kan, tapi kenapa orang lain tak faham dan suka bertanya.. hanya kerana perkara itu mudah bagi mereka :( We are here to please God, definitely.

      Delete
  12. thanks sharing.. :) Memang bermanfaat.. ^^ btw yana dah follow akak :D Tq sudi singgah blog yana jgk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ yana datang singgah blog akak jugak. Hihi. Keep blogging ya :)

      Delete
  13. Definitely dear, I'm proud of myself as a woman..

    "A successful woman is one who can build a firm foundation with the bricks others have thrown at her."

    Jangan peduli dengan negative people because they don't know who we are.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I really need this kak LZ :) Thank you :)

      Yes. Mereka tidak tahu siapa kita kan :)

      Delete
  14. Betul2. bagus perkongsiannya Siqa :) sangat sesuai untuk memberi motivasi pada ramai wanita di luar sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ kepada kawan Siqah yang share benda ni. Sungguh, harap boleh beri sedikit motivasi kepada wanita di luar sana :)

      Delete
  15. Wanita ciptaan istimewa.

    Thinks​ positive, abaikan saja kata-kata mereka yang berfikiran sempit itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree Mrs A! :) Sentiasa berfikiran positif dan abaikan saja mereka yang lain kan..

      Delete
  16. Lya percaya post Siqah ni buat ramai wanita (termasuk Lya) to think that everything happens for a better reasons :') Thanks for sharing these inspiring words

    ReplyDelete
  17. betul sangat2 perkongsian ni, motivasi kepada wanita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope ramai wanita yang terkesan dengan ayat-ayat ini. TQ juga kepada kawan Siqah yang share ayat motivasi ini :)

      Delete
  18. wanita..tak kahwin dikata tak laku. sabar jelah..be strong all ladies!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa itu satu lagi kan!! Haih, macam2 lah. Sabar dan be positif always, we are strong :)

      Delete
  19. Kata-kata yang membangkitkan semangat..
    bangga menjadi seorang wanita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Semoga kita sentiasa tabah menghadapi ujian sebagai seorang wanita :)

      Delete
  20. kata-kata manis dari rakyat melayu sendiri is such a hurtful thing becoming a women here. kena belajar pekakkan telinga sadokan hati~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat Nurul. Kata-kata manis drpd bangsa kita sendiri buatkan lagi terasa sebenarnya. Huhu. Mari sama-sama pekakkan telinga dan sadokan hati. Yeayy!

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。