March 22, 2017

When I Missed Two Important Things At Work


Korang pernah berada dalam situasi di mana korang buat perkara itu hari-hari without failed dan bila satu hari kau lupa, it lead to something big. 

Something big and bad. Yes. It happened to me today. 

First important thing: Kebiasaannya, aku akan bertanya soalan yang sama setiap hari kepada Aien, my maker. Dan hanya hari ni, soalan itu tidak ditanya. 

Soalan: "Aien, ada cut off payment tak?".

A simple yet important question. Because of me, bad thing happened. Miss cut off payment. The payment must released before 11 am and we missed it! Only one payment! 

I put the blame on me because I'm the checker. My job is to check everything in order and I missed it today! Totally unacceptable ๐Ÿ˜”

In case you don't know the meaning of cut off payment (because the term only use in banking operation): ada sesetengah mata wang, contohnya Japanese Yen (JPY), payment need to be released before 11 am KL time. If we release the payment after 11 am, the payment will be considered for next value date payment. 

Dalam erti kata lain, customer akan dapat duit lambat sehari! Mana ada orang suka kalau duit diterima lambat kan?  

Why I'm not asking that question? Why? Why? 

Here's the reasons: 

1. Aku sampai lambat di pejabat hari ni. Aku sampai jam 10 pagi. Patutnya kena sampai sebelum jam 9 pagi. Jalan sesak tak gerak di Federal Highway. Ada kemalangan berlaku berdekatan Menara TM dan memberi kesan jalan sesak dari susur keluar Subang. 

2. Aku check email sebaik saja sampai di pejabat. Biasanya Aien will send email to notify about the cut off payment. And today she forgot. And I'm not asking at all! Bila aku tengok tiada email berkenaan cut off payment, aku hanya diam dan teruskan bekerja seperti biasa.

3. Second important thing: I did not check email from production team regarding cut off payments because I strongly believe that there's no cut off payment for today ๐Ÿ™

I have missed two important things at work today. Not asking the usual question and check email properly. 

Missed both and I missed the important cut off payment. 



Usah termenung. There's nothing I can changed for the thing that have happened. I must make sure the similar incidents will not happen again. 

Life must go on. 

Before that, first I need to answer the unstoppable "WHY and HOW" questions. I'm truly sorry for my team. 

Pisang tidak berbuah dua kali. Dan kesalahan ini tidak boleh terjadi lagi ๐Ÿ™

Don't skip the step you must do while working, Siqah. Only then, you will not face the similar situation again.

Reminder for me. 

Tell me why,
Ain't nothing but a heartache,
Tell me why,
Ain't nothing but a mistake,
Tell me why,
I never want to hear you say,
I want it that way..

Entah kenapa lagu I Want It That Way by Backstreet Boys bermain di minda aku hari ni. Mungkin kerana perkataan "Tell Me Why"  T_T

40 comments:

  1. Alololo sabar eh sis. Biasa lah kadang2 kita terlampau fikir benda yang tak penting sangat tu sampai mengganggu sesuatu yang lagi penting untuk kita fikirkan. Lepasnie jangan lupa lagi tau tau tau ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

    http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/gift-review-calendar-2017-from-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah Elsa.. Sis tak lupa dah lepas ni. Langkah berjaga-jaga dah buat. Hii :D

      Delete
  2. Sabar jelah kan, benda dah terjadi nak buat macam mana. Sedih pulak baca entry ni. I know how it feels like. Sometimes kadang2 bila dah lambat memang selalu termiss satu dua benda. Since syed ni memang pelupa memang kerap la jadi macamni haha. Takpa, jadikan ia satu pengajaran supaya tak berulang lagi lain kali ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BIla dah lambat, rasa kelam kabut terus jadi tak tentu arah juga nanye. Takpe, pengajaran jugak. Syed cikgu, lagi kena ingat sentiasa :)

      Delete
  3. Dalak audit pun ada term cut off. Digunakan untuk inspect bila terdapat pengeluaran duit yang luar biasa pada hujung tahun. ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ada juga eh dalam audit term cut off. Hii. Tq bagitahu Ana :)

      Delete
  4. Oh nie ke case semalam yang Tasha ckp dia baru release ptg ?

    Kak Ctah pun ada share jugak mlm smlm dgn saya and syira . Ada terlepas payment .

    Memang kena berhati2....kita kan manusia lagi2 bila kerja kita kena buat byk benda pada masa yang Sama. So kdg tue terlupa.

    Tapiiiii , BB mesti tak nak dgr reason tue kan . Hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Payment itulah.. huhu.

      Haah BB mesti tak nak dengar reason tu. Biasalah kan :(

      Delete
  5. no one is perfect. Everyone makes mistakes. we should try to learn from those mistakes. cheers ^__^

    ReplyDelete
  6. betul tu kdg2 benda yg hari2 kita buat tu sure akan terskip..nyesal pun ada sbb kan keje tu ari2 kita buat..benda ni jadi pun untuk kita lebih aware lagi kan next time

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu El. Membuatkan kita jangan ambil sambil lewa setiap satu perkara. Aware next time. I will :)

      Delete
  7. ooooo baru paham akak nih....
    takpelah dik, udah terlupa kan nk wat camne, bkn boleh di undurkan masa...
    insyallah esok 2 tak terjadi lg gitu, msti kite dh bringat kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andai dapat ku undurkan putaran dunia.. tetiba. Hii.

      Insyallah kak. Sekarang langkah berjaga-jaga dah diambil :)

      Delete
  8. people makes mistakes. people makes up for mistake.

    May Allah ease everything!

    ReplyDelete
  9. wahhh kak siqah jelesnya tgk pic akak tu..kat mana tu , view lawa sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Port Dickson Unni :) view cantik tepi laut :)

      Delete
  10. Yang sekali itulah biasanya kita ingat selalu lagi-lagi kalau ianya satu kesilapan..tak apa..ada hikmah..lepas ni Siqah ingat sentiasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. I will kak PC :) Thank you kak! Salam Jumaat :)

      Delete
  11. Kita manusia kak Siqah, susah nak lari dari lupa, leka, lalai etc. yang penting pengajaran dari kesilapan tu... Sesal pun tak berguna kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mai. Sesal pun tak berguna juga. Cuma kena beringatlah pasni..

      Delete
  12. sedih kan bila benda penting macam nie kita boleh lupa, maybe sebab sedikit kecuaian, tapi manusia kan, tak sempurna. dari situ kita perbaiki diri ye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya BV. Sedih sebab benda dah jadi tabiat pun masih tak buat juga. Huhu. Manusia tak sempurna. betul tu BV. Insyallah akan cuba perbaiki diri :) TQ BV :)

      Delete
  13. Sabar ye sis, biasa lah nama lagi kita ni manusia tak ada yang sempurna pun. Semua akan buat kesilapan. Dan itu takdir yang tertulis untuk sis hari itu. Moga terus kuat ye sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Ira :) Sis kuat dah ni. Hihi

      Delete
  14. Bersabarlah. Dugaan dalam kerja ni nak taknak kena hadap juga. As long as kita dah admit mistake tu, tenang sikit kot. Yang buat tak tenang bila orang dok blame kita je. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat Shea "Yang buat tak tenang bila orang dok blame kita je. ' sangat win!! Betul sangat!kadang2 yes kita admit tapi ada je orang yang asyik nak salahkan dan jadikan benda ni besar. Sedangkan takdelah besar mana pun sesetengah kes. Huhu.

      Delete
  15. Everything happen for a reason.. hope it will sort out okay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkah berjaga-jaga telah diambil. Harap tak jadi lagi pasni :)

      Delete
  16. Aduhhh .....sakitnya tuh di sini. Yelahkan, walau benda dah lepas, tapi tetap bermain di minda kan Siqah.
    Masa keja dulu takut betul kalau terpaksa menghadap benda mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak. Walau dah lepas, tapi masih ingat je. Huhu. Jadikan pengajaran kan kak. Takpelah. Nak wat camne dah jadi..

      Delete
  17. Fuhh, I can feel it affected your day that time T_T but it is unavoidable to miss the things that we actually do every single day. Kalau dalam solat pun boleh terlupa kita tengah rakaat berapa T_T

    Nanti Siqah boleh letak check-list kat tepi pc for every single things u need to check everyday taw :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes,, it affected my whole day. Huhu. Tue lah, termiss jugak nak buat camne kan. Huhu. Hoo siqah pun sama jugak. Pernah juga terlupa dah rakaat berapa masa solat T_T

      TQ for your advise dear. Siqah letak kat sticky notes sekarang :)

      Delete
  18. Saya dapat rasakan yang Kak Siqah ni seorang yang teratur dan sistematik. :)

    Walaupun kesilapan kecik,tapi sebab dia effect kerja tu yang buat hati rasa tak tenang tu kan? Takpelaa kak, benda dah nak jadik. Yang penting kita ambik pengajaran dari kesilapan tu. ;)

    ReplyDelete
  19. Mek pun pernah lalui saat cm tu. Tmbh pulak time buat silap tu la org perasan. Biasanya mek trsilap bace emel. Smpaikan boss mek sruh mek print setiap emel yg brkaitan untuk diambil tindakan --' Tapi cara oldschool gitu menjadi pulak :)

    ReplyDelete
  20. maybe ada rezeki lebih baik untuk you dear

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。