March 31, 2017

REVIEW FILEM | BEAUTY AND THE BEAST

Yes! Finally! Boleh tengok Emma Watson! Haha. Semalam berpeluang untuk menonton filem ini bersama Tasha. Rasanya aku boleh isytiharkan hubungan sahabat baik dengan MBO Cinema bulan ni 😜



SYNOPSIS

Belle (Emma Watson), a bright, beautiful and independent young woman, is taken prisoner by a beast (Dan Stevens) in its castle. Despite her fears, she befriends the castle's enchanted staff and learns to look beyond the beast's hideous exterior, allowing her to recognize the kind heart and soul of the true prince that hides on the inside.  - (copy from Google)


REVIEW

A beautiful and lovely traditional fairy tale movie 😍

Ada segelintir penonton yang tepuk tangan selepas filem ini habis ditayangkan. Nampak sangat mereka berpuas hati dengan filem ni kan? Like me! πŸ™‹


The Cast 

First appearance of Emma Watson ketika menyanyikan lagu bertajuk 'Belle'.  Ohh you're too beautiful! Tak berkelip mata aku tengok Emma. Dari zaman Harry Potter dah dapat agak yang dia bakal membesar menjadi seorang gadis yang cantik 😍

The Beast. Nampak muka dia yang kacak itu hanya dalam masa 10 minit terakhir filem. Awal-awal filem ada juga keluar muka dia tapi tak nampak sangat kekacakan itu kerana mukanya diselaputi oleh mekap. Kasihan dia :p

Gay Character. Watak Le Fou. Tak nampak jelas pun perangai gay si Le Fou. Aku rasa ada sedikit masa nyanyi lagu untuk Gaston dan di akhir filem. Tapi kalau tengok seimbas lalu, takde perasan pun dia gay. Aku rasa lebih kepada perasaan terlalu sayang dan adore kawan baik? Hii.


Lovely and Funny Moments

Aku suka bila part Beast dah mula berbaik dengan Emma. Slowly become friends. Betapa Emma yang suka membaca gembira tak terkata bila masuk perpustakaan milik Beast! Banyak gila buku weiii! Bila orang suka membaca dan jumpa perpustakaan yang buku dari lantai ke dinding, siapa tak gembira. Aku faham perasaan tu. My wishlist nak ada perpustakaan begitu di rumah 😁



Dan semestinya aku paling menantikan adegan tari menari. Hihi. Perfect ballroom and I love all the fancy dress! So beautiful! 😍



More Songs Than Ever 

Banyak lagu terutama di awal cerita. Semua menyanyi termasuk Beast. Masa Beast nyanyi di akhir filem rasa sedih. Faham perasaan terpaksa melepaskan cinta hati atas sebab tertentu. Kasihan dua kali kat Beast. 

Lagu yang paling aku suka, magikal gila bila tengok adalah lagu bertajuk Be Our Guest. Lagu yang dinyanyikan oleh pemegang lilin, jam, teko, pinggan, mangkuk dan lain-lain sebagai tanda menyambut kedatangan Emma dalam istana. Sepanjang lagu ni, rasa macam "wahhh berada dalam dunia magik. Semua boleh cakap, cantik dan amazing!".   

But, it would be nice if ada Malay subtitle semasa nyanyian lagu. Serius aku susah nak faham lirik. Tambah lagi dengan muzik yang kuat. Rasa rugi part ni sebab aku tahu setiap lirik lagu ada berkaitan dengan cerita dan perasaan mereka. Aku hanya faham sepenuhnya lagu yang Beast nyanyi je. Sikit-sikit saja faham lirik lagu yang lain πŸ˜”


Inner Beauty is More Important 

Obviously, a beautiful heart is more important than a beautiful body. Filem ini menunjukkan bahawa kecantikan dalaman lebih didambakan daripada kecantikan luaran. Apa yang kita tengok cantik di luar tidak kekal selamanya. 

Beast yang kacak itu pun kena sumpahan sihir sebab dia tidak cantik dari segi budi bahasa. Padan muka. Haha. Mujur ada Belle yang bukan saja cantik malah bijak dan baik hati, berjaya merungkai sumpahan sihir Beast. 

A beauty ^_^ 


I really enjoyed this movie. For those who love fairytale, please be cinema guest and watch this film. You will definitely love it 😍 Hmm, I hope so. Hiks. 

Rating: 4.5 / 5 bintang

63 comments:

  1. mcm best je. baru ni try download tp lepas tu stop sbb lama sangat. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Haah filem ni 2 jam 10 mins. Sejuk beku jugak dalam pawagam semalam πŸ˜…

      Delete
  2. busyra dh tngok cita ni dkt fb.. hehe. tp suara tak berapa nak jelas. maklum la tngok mcm tu ja. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa ada kan link kat FB. Akak tengok 10 mins je camtu dalam link sebab tak nak nanti tak surprise bila tengok wayang. Hii. Tengoklah wayang Busyra. Kepuasan berganda 😁

      Delete
  3. pantas betul siqah update ye :P minggu depan lah nak pergi tengok hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Tunggu dari minggu lepas filem ni. Terus beli bila confirm dah kuar di wayang πŸ˜… next week, p tengok ye Erin. Hihi

      Delete
  4. cantik emma watson ni, filem yang memang menarik

    ReplyDelete
  5. Tak sabarnya nak pergi tengok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Yes! Faham tak sabar kak Farrah 😁

      Delete
  6. Dpt jugak tgk ye cite ni.. Igt x ditayangkan dah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn! Nasib baik tayang, kalau tak, terpaksa kecewa. Hii. Saja buat gempak je dulu agaknya kata kena banned. Hii

      Delete
  7. Huarghhh jelesnya Siwah dah tengokkkk.. Nak tengok jugakkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti tengok ye Anis. Lama lagi di pawagam filem ni :)

      Delete
  8. Mcm best je Siqah....mcm teringin pulak nak tengok. Besar jugak peranan review ni ye sampai buatkan orang nak datang cinema hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Sesekali apa salahnya Mak tengok filem fairy tale camni. Hii 😊

      Delete
  9. Impian setiap booklovers kot nak ada perpustakaan sendiri yang penuh dengan buku tu. Haha

    Kalau part lagu tu, ada subtitle English pun best jugak sebab nanti boleh nyanyi sama2. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Kannn! Bestnya kalau ada perpustakaan penuh buku kan #wishlist :D

      Haah best jugak boleh nyanyi sekali. Hihi. yang penting kita faham kan cerita dalam lagu 😬

      Delete
  10. dh tgk eh ? dah ada kat wayang eh ? ya ya je sekat hari tu kan malaysia ni. nanak tgk jugak... tapi jauh nya nak ke kedah sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dah ada kat wayang. Baru keluar semalam. Alaaaa jauh pulak nak ke Kedah. Kat online pun ada jugak cuma tue lah, tak best sangat audio kan.. huhu

      Delete
  11. wahhh.. macam best.. wajib tengok ni ^^

    Nurul singgah & follow sini ye.. http://www.syahirahvaliant.com/2017/03/keistimewaan-dan-kebaikan-vivix-shaklee.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. tengoklah nanti Nurul. Sure best <3

      Delete
  12. hahaha malangnya elsa tak minat cerita nie hakhakhak pelik kankan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik pelik. Susah nak dengar girl tak minat cerita fairy tale camni. So Elsa minat cerita camne? :D

      Delete
  13. best gak sesekali layan filem muzikal kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Best best! Sesekali bolehlah layan muzikal :)

      Delete
  14. esok boleh la nak tonton kat rumah..xyah nak rasa sejuk beku hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. betul tu, Kat rumah lagi selesa kalau menonton kan. Sambil melunjur kaki gitu. Hihi

      Delete
  15. masalahnya Neeza ni dah tak ada mood cintan cintun hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. Yeke Neeza. Mood apa Neeza tengah on sekarang? :D

      Delete
  16. Emma watson cantik kan!! 😍
    Rasa puas hati tengok sebab best sangat lagi lagi suka tengok teko, lilin, pinggan semua tuh keluar..comel sangat!! Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik sangat!!! <3 Tak habis cakap, 'Cantiknya kau, cantiknya kau". Haha
      Kannn!!! Best gila dan comel teko, lilin semua bercakap. Dengan aksi kemain lilin dance lagi. Hihi. Comel comel. Puas tengok <3

      Delete
  17. ingat dah tak dapat main kat cinema sebab isu kontroversi tu, rupanya dah tayang dah..teringin juga nak tengok..suka sgt cerita fairy tales.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Siqah pun ingat benda yang sama. RUpanya jadi jugak tayang dan 'without cut'. nanti Jida tengok okay. BEst!!! In loveeee ! <3

      Delete
  18. macam best tapi disebabkan dia bentuk muzikal, Lya macam kurang minat. Tapi emma koot my girl crush forever so kena tengok! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Yes!! Emma Watson!! Ahh suka sangat dia. Cantiknya la hai <3 Tengoklah pleaseeeeee. Hihi.

      Delete
  19. akak dh tengok! Q tak de masa nak usha emma watson. Banyak gila kerja nak buat. huhuhu 😭😭saja yg mampu melihat orang yg sudah menonton BATB. hahahha.. ada masa kita try cari kawan yg kaki download cerita. kekeπŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Qbal dah tak banyak kerja, download lah cerita ni. Boleh tengok online gak kot. Baru leh usha emma watson lama sikit πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  20. Memang beuty betul betul lah hahaha insikeyo sis nengok 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn! Emma is such a beauty. Love ❤️

      Delete
  21. Iskh menarik jer baca review Siqah..
    Teringin pulak akak nak tengok..
    Kebetulan lama tak pergi cinema..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Apa kata kak LZ melawat cinema tengok filem ni? Hope akak suka juga 😍

      Delete
  22. teringin pulak nak tengok sebab minat ngan emma watson :D
    baca review nie lagi la teringin nak tengok, rasanya nak download je nanti kat mana2 website. hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emma Watson <3 Crush kan kat dia. Hihi.
      Hahaha. Agak dah BV mesti nak cakap download ni. Hihi. Download pun okay jugak, or tengok online. Sure ada nanti tu. Tunggulah sikit masa lagi. Hihihi

      Delete
  23. airah dh tgk tp review dlm draft lagi haha best sangat kannnnn rasa nk tgk lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Kannn! Rasa magikal sangat. Jom tengok lagi! Hii :D Publishlah cepat Airah. Nak baca review Airah pulak :D

      Delete
  24. tak tengok lagi.. last movie XXX tu. fuhh mcm best!

    suka emma dr harry potter series

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Suka Emma dari Harry Porter lagi. Cantiknya diaaaa <3

      Delete
  25. Mya baru je tgk semalam. Sampai menangis la tengok part sedih. Tapi rugila siapa yang tak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part last ke? hii. Siqah takde menangis, Sedih ada lah :) Kann! RUgi siapa tak tengok filem ni. Best sangat!!

      Delete
  26. Replies
    1. Alaa mek T_T Nanti mek beli di Astro Best jela eh. Tak pun tengok online okay :)

      Delete
  27. Pernah tengok yang animation punya Disney Beauty & The Beast tak dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah tengok dah lama sangat.. Tengok live action lagi excited pulak :D

      Delete
  28. nanti2 baru sy tengok beauty & the beast ni :)

    ReplyDelete
  29. Ala alaaaa nak tengokkkkk! 😭
    Takde apa sangat pun kan gay scene dalam ni? Hmm... Tak sabaq nak pi tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde apa sangat pun Aqilah. Part gay alahai, kalau tak perasan, tak tahu jugak nanye Le FOu gay.
      Yeayy! Aqilah pergi tengok nanti okay. Dan share ur review tau. Best! Selamat menonton :)

      Delete
  30. Alahai bestnya baca review siqa. Memang nak tengok sangat ni. sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa nanti pergi tengok ye Nadhie. tak pun leh tunggu Astro best or online juga :) TQ baca review kita. Hihi <3

      Delete
  31. TENSIION baca review ni. hati melonjak nak tengok.Anak2 pon duk minta. tapi sebab si kecik takleh duk diam, dan duration B&B ni 2 jam lebih, terpaksa batalkan hasrat. Ganti dengan cerita boss baby je huhu.. Kena cari CD lah camni kan...

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。