March 03, 2017

FEBRUARY 2017 HAUL

Sejak January 2017, aku adakan series blog about haul pula. 

Sebagai peringatan untuk diri sendiri sebenarnya. Kata nak berjimat tapi simpan niat tak habis-habis. Haih. 

Apa pun, aku suka akan semua barang yang aku beli. Kalau tak suka, tidaklah beli. Betul tak? 

Apa aku beli dalam bulan Februari 2017? Mari aku cerita ek πŸ˜‰



Grey World Map Duck Scarf

Aku suka semua warna dalam World Map Duck Scarves (Pink, Grey, Lilac, dan Vintage). Semua cantik! Tapi aku beli satu saja dan pilihan aku adalah warna kelabu kerana warna ini sesuai dipakai dengan apa saja warna baju. Nak beli semua warna, memang tak lah kan. 


Cantik! 😍 Aku suka warna dan material World Map Duck Scarf - high quality satin silk. Tak licin sangat. Just nice. One more Duck Scarf added to my collection. Happy! Kalau tak nak, boleh jual balik. Itu yang aku sentiasa fikir kalau beli Duck Scarves. Hihi. 


Books

Aku beli empat buah buku dalam bulan ini. Dan paling aku suka apabila aku sudah habis baca dua buah buku iaitu:
  • My Not So Perfect Life by Sophie Kinsella
  • Pena & Picagari by Dr. Khairul Hafidz
Both buku best! Novel Sophie Kinsella kelakar dan aku suka jalan ceritanya. Sophie Kinsella tak pernah mengecewakan aku! Pertama kali aku baca buku daripada Dr Khairul Hafidz, seorang doktor yang aktif di laman sosial Twitter. Banyak input yang aku dapat daripada buku beliau. Akan aku siapkan review buku dalam bulan Mac. Insyallah. 

Aku baru saja beli novel Heartless dan ACOTAR pada hari Ahad lepas. Tergerak hati nak baca selepas baca review daripada Fatina dan Eyqa. Sekarang aku sedang baca Heartless.


Pastel Marble Phone Case

Aku beli empat phone case dan ada aku cerita mengenainya dalam ENTRI INI. Feel happy to read if you are thinking of changing phone case 😊



Charles & Keith Wallet

Dah berada dalam lingkungan umur 30-an menyebabkan aku rasa nak guna wallet original. Hihi. Selama ini aku beli wallet yang murah je. Beli di Uptown, Giant, atau mana-mana kiosk yang ada. First time spend more on wallet. Kelakar nanye nak beli wallet harga ratusan, takut nanti isinya tidak ratusan. Wallet tak penting, yang penting isinya. Betul tak? 😏 Tapi takpelah. Merasa pakai sekali pun jadilah. 



Sephora

Haha. Ini lagi kelakar. Aku tak suka mekap dan masuk Sephora. Serius blur jadinya.  Masuk Sephora Sabtu lepas semasa keluar bersama #gengmakan dan pertama kali sangkut beli barang mekap atas nasihat daripada pakar mekap, Hanis. Hahaha. Hanis pandai mekap dan pandai juga mekapkan orang. Hanis kata, "umur dah 30-an ni, berjinaklah dengan mekap. Tak nampak pucat sangat muka tu". Baik Hanis! Hihi. 


Aku beli blusher NYX dan lip balm Sephora je. Berkenan sunguh dengan Shadow Palettes dan Stay All Day Lipstick by STILA tapi apakan daya, mahal weii! Yakin satu pembaziran kalau beli. Bukan guna sangat pun. 

Sebagai beginner, biarlah aku beli yang murah saja. Lagipun aku jarang pakai eyeshadow. Cukup dengan compact powder dan lipstick. Ohh sekarang tambah satu lagi dalam list iaitu blusher NYX. Hihi. 

That's all ☺

So,

What have you bought in February 2017? 


68 comments:

  1. Suka tgk duck scarves tu. Semua warna cantik!!! Sy pun rasanya mcm nak beli buku baru lagi bln ni. Tp mslhnya byk lagi buku tak habis baca huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn! semua warna Duckscarves cantik tau!! Siqah pun suka semua. Hii. Bab buku tu memang samalah kita Eeca. Banyak buku tak habis baca lagi, tapi siqah duk beli lagi buku. Hii

      Delete
  2. Bulan Feb satu buku je Ana sempat beli. Huhu. Tu pun belum habis baca lagi.

    Teringin nak tey duck scarves tu tp takut tgk harga dia πŸ˜…. Kena try juga nnti. 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti dah habis baca Ana buat review eh. takpe Ana tak habis baca lagi. Biasalah, banyak benda nak buat kan :)

      Hii. Try lah juga duck scarves nanti. Yang plain pun cantik jugak. Cuma perlu diingatkan, sekali beli, mungkin akan selamanya terjebak. Hihi :D

      Delete
  3. Haha Siqahhh, jimat2!

    Pasal duck scarves tu, kiranya boleh trade in kat kedai or jual pada peminat ducks yg lain?

    Bestnya boleh habiskan baca buku cepatttt. I am even struggling for one book. Mungkin sbb non-fiction agaknya, macam takes time nak hadam the contents.

    Hahaha kelakar baca part isinya tidak ratusan. Lol. Takpeeee, kad debit /kredit yg ada, nilainya lebih ratusan kannn. hehe

    Part make up tuu, baru je orang tegur muka kita pucat. Tapi acanerrr.

    p/s - I think I bought a lot of food in February sebab exam punya pasal T__T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Aduh hanis :D

      Boleh jual duck scarves kat orang lain. Boleh guna hashtag duckscarvestoletgo atau ada juga PS yang boleh tolong jualkan. Biasa selama ni dengar ada je pembelinya. Hihi.

      Haa. Siqah semangat sikit baca buku last month sebab semua buku menarik dan obviously fiction kecuali buku Doc tu. Itu yang habis cepat Hanis. Hihi. kalau buku non fiction, memang lama sikit nak habiskan.

      Hihi. Kalau boleh nak isi sentiasa ratusan tapi apakan daya. Haha. Kad debit okay lagi, kad kredit bahaya beb. Hihi.

      Haaaa kalau muka pucat, Hanis pakai lipstick / lip balm dan blusher pun dah cukup Hanis. Siqah pakai itu je sebab nak bagi muka tak pucat. Cer try :)

      Hii. salah satu makanan mesti Pizza kan. Hihi. Exam suka makan banyak sebab tension maybe? Dan guna otak lebih untuk berfikir. Takpe, final exam dh pun ni :D

      Delete
    2. Duck scarves ni memang all of them limited edition ke? Macam satu pattern released / sold in certain amount je?

      Kita ada blogger award tag for you, ehehe free2 boleh check it out ea

      Sunshine Blogger Award

      Delete
    3. Kalau duck yang plain, bukan limited edition. Kalau yang corak, macam world map, kl duck - limited edition. Akan ada kuar batch baru jugak from time to time.

      Kalau yang betul limited edition duck scarve tuk satu2 celebration. Contoh, tahun lepas raya tema songket, hari ibu. Haa gitu lah. Hehe.

      Macam2 versi duck ada nanye πŸ˜…πŸ˜

      Wahhh! Thank you hanis for nominate me. Sunshine Blogger Award. Menarik nama award tu. Hehe. I will check it out okay Hanis 😍

      Delete
  4. Cantik casing tu kak siqah. Ira pun suka corak marble tapi untuk phone casing ira sendiri tak jumpa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ira pakai phone apa? Hope Ira jumpa nanti casing yang Ira nak k :)

      Delete
  5. wow! shawl duck tu cantik kalernya..nampak soft saja.

    casing phone biasa satu je guna untuk phone yang beza..itupun selepas phone retak belah baru pakai.huhuhu

    novel sophie tu tak pernah lagi baca dan miliki...teringin jugak nak baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik shawl duck <3

      Bagusnya Sofie tak membazir untuk phone case. Satu je sampai sudah haa pakai. Sama macam kawan siqah jugak. 4 tahun pakai casing yang sama sampai dia tukar phone baru. Hii.

      Novel Sophie best! Cuba baca nanti ye :D

      Delete
  6. That dUCk Scarf is so pretteeeeeeeeh ._. and yeah Sophie Kinsella is hilarious, no doubt! Ada nampak buku Dr Hafidz tu tapi naktunggu kad siswa dulu baru boleh beli hahahaha ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii. Yess. Duck Scarf so prettyyyy <3 Faten suka Sophie jugak!! Kelakar kan novel dia. Hahaha. Hee, nanti beli k buku Dr Hafidz. Isi kandungan menarik dan berguna untuk semua :)

      Delete
  7. Kalau masuk sephora, mampu nak beli nyx or some sephora stuff je.. yang lain mapu berhuhuhu je.. Paling nangis tengok beauty blender dia.. RM100... Q_Q

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here!! Mahallah barang dalam Sephora. Barang mekap mahal rupanya kan Anis!! Patutlah kalau tempah makeup artist, mahal je harganya. Nak cover harga barang mekap dorang lagi. Bukan calang2 barang dorang guna kan.

      Nangis jugak!! Nak eyeshadow dan lipstick Stila tapi harga ratusan jugak T_T

      Delete
  8. Bila tengok orang bermakeup..terasa nak bermakeup...tapi bila mengenangkan kalau beli nanti tak guna sampai berkurun..menjunam terus niat...huhuhuhu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Nanye kan kak PC, samalah kita ni. Dah lama beli jugak barang mekap yang lain tapi tak guna langsung. Sampai bertahun tau. Sekarang beli yang baru dengan harapan guna berterusan lah. Setakat minggu lepas, siqah pakai full seminggu blusher dan lipstick ke pejabat. Hihi.

      Delete
  9. Beli barang untuk diri sendiri setelah penat bekerja memang satu kepuasan... bulan ni beli minyak wangi je, sbb yang lain masih ada lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat setuju dengan ayat ni "Beli barang untuk diri sendiri setelah penat bekerja memang satu kepuasan' - rasa puas beli barang guna duit sendiri. Rasa tahu ke mana duit pergi..

      Delete
  10. menariknya haul siqah. airah tgh survey lg casing tu. terpengaruh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Beli Beli Airah casing phone k... Take ur time untuk survey casing! Semua cantik kan! nanti share k Airah beli casing yang mana :D

      Delete
  11. Cantik scarf tu. Hihihi, nanti lepas dh kerja nak juga la buat entry Haul ni, boleh nampak kemana duit tetiba M.I.A , hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii cantik <3 Kannnn ` Nanti Mai dah kerja, boleh buat entry haul jugak k. Untuk diri sendiri nanye, nak tengok mana duit M.I.A bak kata Mai. hihi

      Delete
  12. what a great picks! lenne tengah contemplating whether nak beli that scarf from duck or ariani T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Both Ariani dan Duck cantik!! Siqah suka both brands <3 Siqah ada jugak beli Ariani cuma tak sempat letak dalam haul ni. Hii. Nanti share Lenne beli scarf yang mana k :)

      Delete
  13. Wow sis suka semua shopping haul Siqah. Sis pun peminat novel Sophie Kinsella..

    Let me think what I bought.. Oooh I bought home appliances in February Siqah.. 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy! Sep sikit! Both peminat novel SOphie Kinsella. Best kan novel dia <3

      Wahhh home appliances! Macam menarik tu. Kak LZ pun ada buat entry haul jugak kan? :) Siqah berkenan dengan losyen M&S yang akak share hari tu. hihi

      Delete
  14. Chika dah buat dah haul feb . Haul nadia masih dlm draft hahaha ... esok lah post =p

    Part makeup paling klakar kita semua nie. Hanis lah cikgu kita semua hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kann part mekap tu memang kelakar. Best jugak main mekap nie nanye :D

      Delete
    2. Kannnn... nadia nak beli eyeliner lah pulak... dulu ada eyeliner maybeline best gak tapi lepas habis tak beli2 lagi... sebab kan malasssaa nak makeup ... so kena berubah lah kita bak kata hanis, umur dah 30 wei ... ' okaaayyyy dah tua kita nie " ... hahaha

      Delete
    3. Chika dari dulu duk pakai eyeliner ZA. Beli lama dah tapi tak habis-habis sebab tak pakai sangat. HIhi. Kannn kena berubah lah kita ni. Mungkin dah tiba masanya sekarng. Hihi

      Delete
  15. Cantik sangat scarf tu.. unik~! Btw love ur phote :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scarf cantik 😍 hehe. thank you dear :)

      Delete
  16. banyak nya buku. tak termampu nak beli buku banyak2 lagi. kalau nak sedekah boleh laaa hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Nanti Lela dah kerja boleh beli buku banyak2 ye :) Hii. Maybe nanti akak nak buat giveaway ke. Hehe.

      Delete
  17. bertambah lg koleksi kak siqah Duckscarves! hehe. bestnya dapat shopping mcm2.. busyra suka sngt tngok phone case tu. lawa gila sbb warna pastel <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Habislah πŸ™ˆπŸ™ˆ Yeayy! Busyra pun suka warna pastel eh. Lawa kan. Nampak lembut je colornya <3

      Delete
  18. Boleh tahan shopping sis. Hihi
    Saya pun tak pernah pakai dompet mahal2, taktaulaa kalau mencecah ke 30-an nanti rasa nak tukar angin jugak. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe πŸ™ˆπŸ™ˆ
      Haah. Tunggu Ana 30-an eh, kot2 nak berubah angin macam sis. Dulu tak pernah teringin pun. Dah menginjak umur, semua teringin pulak. Muahahah.

      Delete
  19. pls do review pena picagari tu ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will dear as soon as I can ya :)

      Delete
  20. They said a wallet can capture many girl's heart but my wallet never captured any heart.

    ReplyDelete
  21. U and me, or we can understand a person by the way he puts his fingers in his wallet tu pull out the money.

    ReplyDelete
  22. Ehhh seronok pulak buat review brg yg dibeli tetiap bulan... Tp kalau lea buat review jwbnye tudung je la byk.. ekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa Lea, tudung je pun takpe. Dah kalau itu yang kita minatkan. Wanita dan tudung macam kembar siam. Hihi. Seronok gak buat review barang dibeli tiap bulan. Boleh rujuk balik nanti bila2. Hihi

      Delete
  23. duck scarves tu memang cantikkkkkkk. aduhhh. menggoda. tapi bajet dah lari sebab beli keperluan baby dan diri sendiri untuk berpantang nanti. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duck scarves cantik <3 Takpe Tia, perlu lebih utamakan barang yang lebih penting untuk dibeli. Nanti ada rezeki lebih, boleh juga Tia beli DC ye :)

      Delete
  24. Lya pon tertarik denga duCk yang world map ni, cantik. Tapi poket belum tebal. Kalau Siqah nak jual, bagitawu la ye hihi.

    Paste phone case tu cantiknyaa, memang tak rugi beli. Tapi macam banyak je Siqah beli hahaha.

    Lya tak pernah lagi beli waller original. One day lah nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duck pandai tackle kita kan. Semua keluaran dia cantik2 <3 Hihi. Kalau nak jual, siqah cakap dengan Lya ye. hihi.

      Hahaha. Sebab cantik dan rambang mata lah jadi banyak beli tu Lya. ASyik bertukar phone case jela sekarang. Muahaha.

      Insyallah one day nanti boleh beli wallet original eh. Siqah dah kerja 7 tahun baru beli yang original jugak :)

      Delete
  25. Siqah, cantiknya phone cover tuh! Cantik sangat tengok warnanya lembut sedap mata memandang gitu hehe :D

    Buku Heartless Fatin tak habis baca lagi sebab Fatin tak berapa nak rasa keseronokannya lagi. Tak sabar nak tau pendapat Siqah nanti :)

    Semuaorang ada duck scarf, Fatin yang tak pakai tudung ni teringin pulak hehe :)

    Oh, btw, cantiknya Siqah punya header! hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAnnnnnn! Siqah suka warna pastel camni, terus borong 4. Aduhai haha.

      Siqah pun tak habis baca lagi Heartless. Macam lambat sikit nak rasa keseronokan novel tu kan Fatin. Siqah baru baca sampai page 43. hii. Rasa lambat je nak habiskan buku tu.

      Fatin boleh juga beli duck scarf tau. Boleh pakai kat leher or jadikan hiasan kat beg ke. Gitu <3

      Hihi. yeayy! Fatin perasan header Siqah. Muahaha. Nak warna warni kehidupan jugak macam Fatin. Boring dah hitam putih je blog nie :D

      Delete
  26. duit sy bnyk habis kat buku sebab sy mmg minat membaca. tapi, bkn sembarangan buku. sy akan pastikan buku yg sy beli best, x bosan & ada faedah tsendiri πŸ˜‰ baru berbaloi melabur utk buku 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusnya duit habiskan untuk buku je. Siqah membazir jugak nanye kan T_T Awak ada review buku tak? Ada buku best, kongsilah nanti. Hii. Siqah jarang baca buku ilmiah. Kalau novel, laju je baca. Hihihi

      Delete
  27. Cantik warna-warna pastel yang menghiasi casing handphonenya Siqah, naksirlah aku jadinya hihihi salam kenal :)


    Frida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka pastel color sampai ke casing phone pun :D
      SAlam perkenalan Frida :)

      Delete
  28. I bought a wallet from Charles & Keith 2 years ago sampai sekarang tahan, not bad lah quality dia, design pun cantik2 macam MK. Hee
    Anyway all those phone casing are so cute!! Nak beli jugak lah lepas ni haha

    ieyra h. | blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh dah guna 2 tahun dan masih bertahan ye. Baguslah material maksudnya kan. Rasa berbaloi beli. Hihi.
      Haa beli beli phone case! Banyak pilihan yang comel. Cer terjah kat SHopee tuee! Hihi :D

      Delete
  29. sweetnya scraf!!! lawa gtu... colour yang lenbut.. cara tangkap gmbar tu y jeles cikit, kretif ..pndai kak siqah ambil gmbar!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau akak pakai, agaknya sweet jugak tak macam scarf tu? :p Tak pandai pun akak ambil gambar. Random snap je asal nampak jelas nyata. Hihi. Btw, TQ Unni :)

      Delete
  30. Cantik phone case akak πŸ˜„

    ReplyDelete
  31. Mek beli buku Irine Nadia bulan Feb. Selain tu beli hrta kecilan 😝

    Ape lg eyh? Tak ingat dahh πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. nanti review buku Irene Nadia tu ye Mek. Dah lama rasa dengar Mek baca buku tu :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。