February 06, 2017

JANUARY 2017 HAUL



My first haul post on my blog. Niat untuk berkongsi apa yang aku beli di sini dan untuk mengingatkan aku pada benda yang menyebabkan aku perabih duit :p

Aku lihat ada juga rakan blogger yang buat post begini. Seronok baca post korang! Macam-macam barang ek korang beli. Ada barang yang aku tak pernah tahu kewujudan juga. Biasanya aku lembap bab barang update ni. Itulah bagusnya dunia blogging. Boleh berkongsi anything with readers =) 

Secara rasminya aku katakan, my 2017 Resolutions about saving money is failed in January 2017. Totally failed! Apabila nafsu shopping dan keinginan memiliki sesuatu barang melebihi akal fikiran. Haih. 

Tabiat suka shopping adalah salah satu tabiat yang sukar hendak dilepaskan. Setuju? Sama juga seperti tabiat suka makan. Hahaha.


Sama tapi tidak serupa. Cuba cari perbezaan antara gambar pertama dan gambar kedua. Hihi. Ada lagi barang aku lupa. I will story about it later. 


Duck Scarves

I've been dUCked! Haha. Semuanya terjadi apabila aku pergi ke FashionValet di Bangsar Village. Niat di hati untuk melihat dan rasa sendiri all materials for Premium Basic Duck Scarves. Setahu aku ada empat materials iaitu Satin Silk, Mixed Crepe, Georgette, dan Matte Satin Silk.

Aku suka pada material Duck Scarves Matte Satin Silk dan Satin Silk walaupun ianya agak licin. Satin Silk lebih licin berbanding Matte Satin Silk. Kalau Mixed Crepe, kainnya agak sedikit keras manakala Georgette pula, aku suka cuma kainnya agak jarang dan tidak berbaloi beli tudung mahal kalau jarang kan?.

Kiri: Midnight Glow
Kanan: Strawberry Bon-Bon

Aku paling jatuh cinta dengan material Matte Satin Silk. Tak licin sangat dan senang dibentuk. My heart said yes, but my head said no and I followed my heart at the end. I've bought two Matte Satin Silk Scarf in Midnight Glow and Strawberry Bon-Bon ❤


I have two KL City Duck Scarves in Ash Blue and Grey. I just added two more Duck  Scarves in my collection. I'm a happy girl =) 


Books

Aku beli tiga buah buku dalam bulan Januari. Aku dah habis baca All The Bright Places dan SHE. Nanti aku buat review buku kemudian ye. Aku berkenan dengan buku Siput Yang Mengubah Sejarah kerana kulit muka buku yang seakan sama dengan buku daripada Ahmad Damha. Same publication. Aku terus beli apabila baca ada sedikit isi kandungan yang menyentuh kisah sejarah negara kita, Malaysia. I would love to read about Malaysia's history again. 


Notebook & Bookmarks

Aku beli notebook Genius di kedai buku Popular. Ada saiz besar dan kecil. Menyesal pula ambil saiz kecil. Patut ambil saiz besar, baru puas hati menulis. Basically, my notebook only consists of the summary, characters, and new English words from books I've read. Senang nanti nak buat review. Hehe. 

Plan nak jadikan notebook sebagai blog planner tapi dah lain jadinya. Mungkin aku add on jela nanti. Tulis terabur je yang penting aku faham apa yang aku tulis =D



Aku saja menambah koleksi penanda buku. Hihi. Walaupun aku penggemar penanda buku, tapi sebenarnya pertama kali aku jumpa fancy magnetic bookmarks. Aku kan ketinggalan orangnya. Haha. Terus beli sebab cantik dan lagi mudah digunakan =) 


Simple Skincare

Aku nak cuba produk Simple. Katanya produk ini menggunakan simple ingredients saja sesuai dengan namanya. Cuma yang aku tidak pasti, adakah produk Simple tidak mempunyai Day Cream yang ada SPF? Jenuh aku cari siap google dan masih tidak jumpa. Mohon pencerahan kepada rakan blogger yang menggunakan produk ini.




Aku harap produk ini sesuai dengan kulit muka aku. Sensitive skin sekarang. Huhu. Bila dah 3 series, macam-macam pula yang tumbuh di muka =( 


Bawal Printed & Beg Kait

Aku beli dua bawal printed dengan harga RM25. Murah dan aku suka barang murah. Hihi. Beli semasa aku ke satu karnival membeli belah di Muar. Seronok apabila MIL nak pergi karnival. Aku tumpang dua kaki. Haha. Encik suami dan FIL hanya mengelengkan kepala. Muahaha. 

Beg Kait pula aku beli di GM Klang. Aku memang suka beg kait. Dah lama perhati cuma baru beli minggu lepas. Siapa suka pergi GM Klang? Best kan? Hihi. Banyak gila barang kat sana. Itu adalah salah satu tempat best untuk shopping. Kalau hari raya, lagi ramai orang kat sana. Pandai-pandailah bawa diri ye :D


That's all for January 2017 Haul. Saving money is failed in January but I love all the things I bought! So it's okay. Sedapkan hati. Hihi. 


What have you bought recently? Let's share the story behind it  ^_^ 

62 comments:

  1. Salam Isnin Siqah...hihi...meriah ya Januari...amboi..amboi...amboi...tak apalah...anggap itu terapi atau hadiah untuk diri sendiri bekerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Selasa kak PC :) Tue lah kak, siqah nak anggap hadiah atau terapi lah ni, untuk sedapkan hati gak. hehe.

      Delete
  2. Takpe Siqah, cuba lagi di bulan seterusnya untuk buat saving money.. Biasalah kehendak memang selalu melebihi keperluan, macam akak jugak.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak. Bulan ni siqah cuba tidak belanja banyakkkk. Huhu. saving money tu penting tapi tu lah bak kata akak, kehendak lebih drpd keperluan :D

      Delete
  3. Tak sabar nak baca review pasal novel SHE tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. nanti siqah post okay shahida :D Masih dalam draft lagi. Mungkin minggu ni siqah post :D

      Delete
  4. Hari tu Ana tgk time Duck Scarves buat contest dan hadiah utama business class ticket ramai giler join. And i was suprised sebab banyak giler collection dorang. Berbaloi pada yang menang tu. πŸ˜ƒ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ada Duck Scarves buat contest camtu. best betul tengok semua yang masuk. Collections dan gambar dorang semua cantik dan kreatif :) Sure berbaloi kan ana, siap boleh pilih negara yang syok tue :D

      Delete
  5. Lepas shopping, kalau barang tu kita pakai tetap puas hati walaupun duit melayang. Yang jadi menyesalnya kalau beli tapi tak pakai. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Itu ada jugak jadi nanye. Kadang-kadang. Hihi :D

      Delete
  6. amboi shopping sakan siqah..
    duck scarf tu lawa la.. xpenah ada lagi ducK

    reso 2017 utk saving pun quite failed utk january ni..


    spitoutkata.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. duck scarves lawa.. tu yang terbeli jugak :) Jom zety sama2 saving money untuk bulan ni dan seterusnya :D

      Delete
  7. this month i'm obsessed with tudung arab! so cheap and i bought lots of em. safe to say i'm covered for the whole year since i repeat the same basic tudungs all year round.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Which tudung arab ye nad? I bought tudung turkey and love it too but don't know where to buy the exact tudung turkey with the same material..

      Delete
  8. 1. Hari tu pergi GM Klang saja abgngah bawak jalan-jalan. Ya Allah ramainya manusiaaaaaa. :D Like every floor tu, berlanggar bahu bila nak berjalan. Tapi harga memang agak murah lah. A good place jugak kalau nak beli barang borong kann :D

    2. Dah lama tak try produk muka baru, nanti buat la review taw. Siqah nya kulit jenis berminyak ke kering eh?

    3. Teringin nak pegang material duck ni. Tapi takut terbeli sekali hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Betul tu hanis. Kat GM Klang, biasa siqah tengok orang beli borong. Sentiasa sesak je GM Klang tu. Kalau hanis pergi masa nak raya, lagi haru nak berjalan dalam GM Klang.. Tapi syok gak beli barang harga murah sikit lah. hihi.

      2. Kulit muka siqah berminyak :( Okay nanti siqah buat review. Baru je start pakai. Hope sesuai dengan muka. Sedih tengok muka sekarang :) Siqah tengok muka hanis licin jeeee :)

      3. Hahahaha. Itulah pasal. Kalau pegang duck, nanti macammm terbeli jeeee... hihihi :D

      Delete
  9. oooooh duckscarves! erin je yang masih belum di 'ducked' lagi hahaha. rasanya Simple takde products yang ada SPF. mencari juga tapi memang takde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, Better watch out. You will be 'ducked" soon :D Hihi.

      ooo memang takdelah produk SPF ek.. Camne ni.. Siqah rasa macam tak yakin pulak kalau tak pakai produk SPF. Rasa sinaran matahari terus masuk dalam kulit. Hii.

      Delete
  10. teringin nya nak duck tu!!! T.T sbb tak ada income bertahun kena menabung ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syira surirumah eh? Bestnya jadi surirumah.. Hihi. Bodek suami belikan satu :D

      Delete
  11. Wahhh. Bestnya ade koleksi duck scarves. CR tak ada lagi.

    Sukanya dsign magnetic bookmark tu. Cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CR pun boleh ada jugak koleksi duck scarves. Siqah pun beli mana yang berkenan sangat je. Hii.

      Kannn cantik design bookmark. banyak lagi yang lawa CR, Rambang mata nak pilih mana satu. Hihi.

      Delete
  12. Syok kan shopping. Sedar2 duit dh abis. Hihihi. Tapi yg penting, barang yg kita beli tu berguna. πŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok masa shoping. Dah habis shopping, termenung panjang pulak. Hahaha. Kan, yang penting beli barang yang kita guna. Takpelah berhabis pun :D

      Delete
  13. Duck tu belum mampu lagi.. Q_Q
    Simple anis pakai micellar water dia je and so far, so good..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis kerja nanti boleh beli ye. Kadang2 bolehlah beli duck T_T
      Baguslah anis dah jumpa produk simple yang sesuai dengan muka. Hope sesuai jugak untuk siqah nanti :)

      Delete
  14. apa sebenarnya duck ni eh?
    *genuine question*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudung :) duck scarves keluaran vivy yusof..

      Delete
  15. Mek tk buat haul mcm ni. Tk ingat dh ape yg mek beli untuk jan. Yg pasti jan memang tk ckup duit nk menyimpan --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah ingat sebab siqah tulis dalam diari setiap apa yang siqah beli. Tu yang boleh buat haul. hihi. Siqah pun sama mek.. kena start menyimpan kembali bulan feb ni ...

      Delete
  16. Hahaha. Macam tu lah selalunya kan dari niat nak berjimat terlebih lebih pulak belanjaa. Sukaaa tengok koleksi duckscarve ni tapi sebab material satin tu Nani tak berkenan sangat. Haahaha. Nani kalau pakai tudung ke shawl ke yg jenis material ya allah macam tak terletak dekat kepala πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Material satin agak licin gak nanye nani. Hehe. Siqah suka material georgette lagi cuma kain georgette jarang so macam tak berbaloi beli tudung tapi jarang, hehe, tu yang berkenan matte satin. Berkilat je rasa πŸ˜…πŸ˜…

      Siqah pakai pin atas kepala nani. Agar tak bergerak ke depan kainnya nanti. Hahaha.

      Delete
  17. hehe akak bagi satu tips utk siqah.
    simpan dulu baru belanja. target nak saving berapa untuk minggu/bulan tu, simpan dulu. lepas tu ada balance baru belanja. kena kuat semangat skit la lawan napsu shopping. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak! Tips akak nampak mudah tapiiii alaaa kak nak kena menahan nafsu shopping yang payah tu πŸ˜‚πŸ˜‚ Siqah cuba buat next month .. hehe #siscuba

      Delete
  18. banyaknya shopping. :D
    memang perempuan taklari dari shopping. kekadang nak jimat duit pun ada jugak terbeli dua tiga benda. hahahhaha sama je kita :3

    femes betul duck scarves ye, kalau BV mampu tengok je la. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn BV. Terbeli dua tiga benda kalau benda yang berguna takpe lagi BV. Kalau ikut nafsu yang bahaya tu πŸ˜… tapi dah nama perempuan memang gitu lah kan BV. Hehe.

      Hee. Duck duck. Jangan jadi duck sudah πŸ™ˆ siqah pun sesekali je beli BV. Takdelah selalu pun :)

      Delete
  19. wah, shopping sakan nampak xD my saving money this january pun failed, banyak sangat belanja duit hahaha. terpaksa reduce beli buku huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tahu dah Claudy failed simpan duit sebab beli buku. Banyak gila kott buku Claudy beli. Waiting for your post about all the books you bought k dear. Update cepat tau :D

      Delete
  20. shawl ducks tu memang cantik-cantik.. tapi dalam mimpi jelaa dapat beli.. hmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. One day, mana tahu ein boleh beli nanti ye :) Shawl ducks cantik cuma tue lah kena pilih material jugak :)

      Delete
  21. Siqah.. Betul jg kan. Snap n simpn d blog. Tuk simpnn. Sb kdg2 kite xtahu duit hbs beli ape. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Betul tu LB. Jom start buat haul post nak? Hehe.

      Delete
  22. Adik saya guna simple. Ada cream SPF. Tapi xigt la nama penuh apa.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tak hazrina tanya adik, dia guna cream apa? Hehe. Serius tak tahu nak pakai cream apa. Rasa tak selesa bila tak pakai krim SPF πŸ˜…

      Delete
  23. Wewittt duck scarves tuuu.. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi πŸ™ˆπŸ™ˆπŸ˜πŸ˜

      Delete
  24. Salam blogwalking!

    Eh, Duckscarf spotted! HAHAHA

    Happy new year! (Dah February la, alamak)

    Best regards,
    www.pojiegraphy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi πŸ™ˆπŸ™ˆ

      Thank you blogwalking here. Saya balas kunjungan nanti ye :) Happy New Year walaupun dah Feb :D

      Delete
  25. alahaiii bnyknya akak beli.. jeles!!! :p duck scarves tuuu.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Janganlah jeles. Menangis akak tengok banyak beli ni. Hee. πŸ™ˆπŸ™ˆπŸ˜πŸ˜

      Delete
  26. wahhhh bestnya shopping. nak kl duck tapi belum restock lagi huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan restock lagi eh kl duck? Sekarang tengah restock yang world map kan.. nanti adalah restock kl duck pulak. Nisa kena peka pada IG update :) Harap Nisa dapat nanti KL duck 😊

      Delete
  27. waahh..bestnya lahai shopping..sy mampu tgk je la..haha..buku planner pun homemade ..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi best buat homemade! Kalau siqah kreatif, nak jugak buat buku plannee homemade tah :D

      Delete
  28. Hi duckies! hahaha..

    aqma pun suka material Matte Satin Silk senang pakai.
    Tapi aqma fail pakai KLduck. selalu herot2 :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Hi duckies Aqma :D

      Kannnn. Material Matte Satin Silk senang pakai dan cantik <3

      Hee. Siqah kalau pakai duck, rasa macam tak kemas je biasanya. Tapi layankan jela.. hehe. Boleh aqma, pakai duck selalu, lama2 nanti tak herot dah :D

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。