January 23, 2017

Comics | Like That Also Can, Ah #problemseverywhere by Nixon Siow

It's Monday! Are you having Monday Blues today? I hope not! If yes, you are having the same feeling like me. I have monday blues today because I only have macro weekend last week due to 2-days training from 9 am to 6 pm at Hotel Ritz-Carlton Kuala Lumpur.

Cakap pasal hotel Ritz-Carlton! Perghhh! Pertama kali masuk Hotel Ritz-Carlton dan amazing!! Cantik gila! Eksklusif gila! Nampak sangat betapa mahalnya hotel. No wonder Rozita Che Wan selalu buat event kat situ. Tempat orang kaya. Untunglah. Terima kasih kepada Standard Chartered Global Business Services yang telah beri aku peluang untuk masuk hotel mahal camtu. Tak masuk dah pasni. Tak mampu. Nak jejak kaki pun, seram. Eh, bukan setakat nak jejak kaki, tengok pintu masuk hotel pun dah seram weii :D

Dah cerita pasal hotel pulak. Hihi. 

Sebenarnya nak tulis, kalau korang ada Monday Blues, meh aku nak ajak korang baca komik kedua daripada Nixon Siow. Harap boleh menghilangkan atau mengurangkan Monday Blues korang :)




Here we go! Review about the second book by the same author, Nixon Siow with title Like That Also Can, Ah #problemseverywhere.

Nixon's first book, "Like That Also Can, Ah?" published by Keropok Comics was a huge success and has sold more than 15,000 copies. Such a big number right? Hence, he made the second book with stories about common problems in this society. 

Dan seperti yang aku cakap dalam review peribadi mengenai his first book (you can read it HERE), buku ni pun best jugak! Kelakar, release tension dan kisahnya juga dekat dengan kita.

Tanpa buang masa, meh aku kongsi beberapa topik yang ada dalam komik ini. Happy reading ^_^ 

I am a late 80s child. Jadi ini adalah kisah yang paling dekat dengan aku. Dapat melihat sendiri perubahan teknologi dari dulu hingga kini. So true :D


Change in music and value of money.


True right? Try to minimize the second story. Kalau di rumah aku, phone adalah dilarang ketika makan bersama. 


1. Caption not related to picture. Sometimes, I do the same. No deny. Lol.
2. Haha. Please don't do like this. Cheating namanya :p

Haha. Not really happen to me as I ALWAYS order latte in every cafe :D

Banyak kedai makan sekarang tapi serius, pemilihan kedai makan adalah perkara paling susah nak buat. Agree? Hihi


Please. Please. Please. Learn something from both stories. I hate drivers like that!

Haha. AGREE! Hahahahaha! Internet is everything :D

Kadangkala ianya terjadi :D

Penantian yang sebegini terjadi kepada aku baru-baru ini di Pejabat Pos Giant Shah Alam. Dua jam aku menunggu sehingga tiba nombor giliran aku. Huhu. Lama sangat!! Lepak MPH terbeli juga satu buku dan bookmark :D

Hihi. Girls always like that right? :D Bersiap sedia kalau pergi makan dengan aku eh. You will face the same situation :p

Me! Me! Selalu kacau encik suami makan malam. Hahahaha! Konon tak nak makan tapi kalau dah nama nampak maggi, haih, sedapnya. Terus makan sikit. Rasa kata :p

Kami #gengmakan pergi Pulau Perhentian tahun lepas. Tak sabar untuk percutian tahun ni. Yeayyy! :D

Aku sangat bergantung dengan phone. Semuanya dalam phone. Kalau phone hilang atau rosak, fuhh boleh jadi gila.

Haha. Blue tick and no reply :D


Nice right? Berjaya tak hilangkan Monday Blues korang? Hihi ^_^

Kalau korang nak baca lagi hasil lukisan Nixon Siow, boleh terjah ke Facebook dan Instagram beliau @nixonsiow .

Thank you for reading and have a nice Monday, all ~ ^_^

36 comments:

  1. Monday blues? Kdg2 Cikla yg suri rumah ni pun 'ter Monday blues' jugak... Hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Alamak, duduk rumah pun ada jugak terkena tempias monday blues ek. Hee

      Delete
  2. Dah jadi habit sebelum mkn kne tangkap gambar. Sis pun sama. πŸ˜… nak buat new entri katanya πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Same! Nak share jugak tambah lagi kalau makanan tu sedap 😁

      Delete
  3. Hihihi...simple je..tapi ianya sangat dekat dengan kehidupan seharian kita kan...betapa zaman ini phone dan internet sangat menjadi keperluan..tq Siqah,senyum akak PC tau.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dinafikan kan kak PC, phone dan internet sentiasa menjdi keperluan. Kita yang blogger ni kalau takde internet camne pulak nak post new entri kan? Hehe.

      Yeayyy! Berjaya buat kak PC senyum di pagi hari :) Have a nice monday kak PC ^_^

      Delete
  4. aritu ada jmpa komik ni. tkpe tuggu gaji..hehe

    ReplyDelete
  5. best la buku ni ..mmg related sgt ... me also 80s Child..ketara sgt kalau ingat zaman disket sampai la ke thumb drive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mawar!! Merasa jugak kita guna disket. Haha. Disket nak colorful, tak nak warna hitam plain camtu. Tak lawa kata. Hehe. Sekarang haaa thumb drive, external hard disk dah berlambak.. senang sangat nak simpan data :D

      Delete
  6. best la komik nie.. dah jupe kat popular hari tu.. igtkan komik ape.. npknye nk kene beli nie.. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Belilah hafiza :) Best komik ni. Dekat dengan kita penceritaan dia :) Takpe, nanti pergi popular lgi okay :)

      Delete
  7. Comelnya komik ni, memang problem seharian pun.hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Kan.. bila dah ada komik camni, baru perasan itulah yang dibuat nanye. Hihi

      Delete
  8. HAHAHA ending terbaik la Siqah :D blue tick!

    1. Yang nombor giliran tu kann, mujur jugak kalau sampai balik tempat tu dan nombor kita masih tak dipanggil. Haha lagi haru kalau terlepas by one number :D

    2. Latte is my usually my 3rd choice after hot choco & mocha

    3. Video zaman kecik2 yang ada dulu2 semua dalam video tape. boleh transfer ke cd/flash disk tak agak2? T_T

    4. Part midnight supper tu haha alahaiii, teringat selalu kacau mak makan maggi malam2

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. blue tick paling win :D

      1. Kalau terlepas by one number, haru rasanya kalau nak kena tunggu lagi. Bape jam pulak masa nak ambil tu. Siqah constantly check gak nanye. Mujur Giant tak besar :D

      2. Hot choco sedap jugak. But mocha, siqah tak suka sebab pekat. Maknanya hanis boleh minum coffee yang pekat lah ek. Expresso pernah cuba? :D

      3. Sayangnyaaaaa memori masa kecik semua dalam video tape. SIqah rasa macam tak boleh trasnfer, tapi tak tahulah kan. Maybe kedai can do it. bestnya masih ada kenangan hanis masa kecil. Siqah pulak banyak dah takde sebab pindah..

      4. Hehe.. kan.. siqah selalu kacau hubby sekarang. tak boleh tahan dengan bau maggi :p

      Delete
    2. Yang mocha tu haha kite minum sambil add plain water. Dari secawan besar kat kafe, terus gaya macam 3-4 cawan. T_T Tak pernah cuba expresso. Dulu sebenarnya my caffeine threshold lagi rendah, even makan gula2 Kopiko tu dah boleh nausea & diarrhea taw.

      Delete
    3. Lahhhh patutlah beli mocha. Drpd satu cawan besar sampai jadi 3 - 4 cawan. Banyak sungguh tambah air tu. Hehe.

      Macam mana boleh meningkat caffeine threshold? Because of study ke hanis? Siqah dari dulu setakat latte je boleh masuk. Mocha tak boleh. Black americano pun tak boleh masuk jugak. Kalau kopi tarik okay :D

      Delete
  9. Part troli tu. Huhuhu. Zaman ekonomi sekarang yg menyedihkan. πŸ˜‚

    Siqah amik gambar guna camera model apa? Cantik dan jelas. Suka tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. kan CR. paling terkesan part troli tu. sadis tengok bilangan barang yang boleh dibeli.

      Siqah ambik gambar guna iPhone 6 Plus. Ada edit sikit sebab pencahayaan kat rumah kureng. Hi.

      Thank you CR suka tengok :)

      Delete
  10. comelnya komik ni, really light and fun to read. nice sharing siqah :)

    ReplyDelete
  11. Pilih kedai makan satu hal. Lepastu nak pilih menu pulak satu hal. Last2, order nasik goreng kg. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. You made me laugh with your comment ana :D Itu tak dapat dinafikan. memang seriurs payah nak pilih menu, lastly order menu sama jugak. hehe.

      Delete
  12. First time baca terus jatuh cinta dgn buku ni... Suka sangat... Apa yg cuba disampaikan sgt padu ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Sabrina.. suka share good books to others. Siqah suka bila orang lain suka juga :)

      Delete
  13. Wah! Cambestttt aje. Nk cari lah nanti. πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestttt :D Carilah nanti ye. di Popular :D

      Delete
  14. nak tengok gambar hotell.. mahal tu hiks..by the way, komik ni memang boleh gelak ketawa sakan lah.. haaa.. tak tahu lah ke depan lagi macam mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tak banyak ambik gambar hotel. Segan lah sebab semua orang macam relax je. Siqah je yang jakun. Hahaha.

      Kannnn ~ Tak tahulah jadi apa pulak lagi di masa akan datang. Dunia makin maju :D

      Delete
  15. komik ni sgt mghiburkan..adakanya kata2 tu deep juga.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Betul2. Bab terkena yang syiok gak tu :D Haha

      Delete
  16. Kalau mek sunday blues --' hihi. Tapi komik tu memang menarik la !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Haah lah mek kat Kelantan kan. Sunday blues lah namanya. Hihi. Menarik komik ni mek. Kalau mek nak pinjam, boleh je :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。