January 16, 2017

Comics | Like That Also CAN, Ah by Nixon Siow




Di petang hari begini, aku nak ajak korang baca komik. Hihi. Asyik cerita pasal novel je kan, hari ni nak ajak baca benda yang ringan pula ^_^

Aku tidak tahu akan kewujudan Nixon Siow di Facebook atau blog. Aku ternampak komik beliau di Popular dan terus beli sebab tertarik dengan pengisiannya. Sempat baca sikit di Popular. 

Pada tahun 2011, Nixon Siow hanya post komik di blog dan tidak ada respon sangat. Sehingga dia post di Facebook dan dapat respon yang memberangsangkan. Pada tahun 2014, komik beliau mula diterbitkan. Lama masa yang perlu diambil untuk orang lain sedar akan kebolehan kita. Betul tak?

Ada dua komik oleh Nixon Siow iaitu Like That Also CAN, Ah? dan Like That Also CAN, Ah? #problemseverywhere.

Both komik best!! Serius best! Kelakar weii! Semua cerita dalam kedua-dua komik ini sangat dekat dengan kita. Haha. Apa yang kita buat tanpa sedar dan walaupun sedar masih buat lagi. Hihi. Semua ada! :D 

Pendek kata, komik yang penuh dengan realiti kehidupan :)

Entri ini aku hanya post mengenai komik pertama saja, Like That Also CAN, Ah?. Komik kedua akan diceritakan dalam entri seterusnya. Sebab apa aku asing? Banyak sangat gambar nak dikongsikan. Hihi. Terpaksa asing kalau tidak jenuh nak scroll ke bawah.

Selamat membaca dan bergelak tawa :D


No doubt. This is ME!

Please! Sampai sekarang, ada lagi orang tak reti letak no phone jika double park!

1. Obviously, harga di kafe lagi mahal dan sama je makanannya dengan kedai lain. Well, you have to pay for the WiFi, cozy environment.
2. Hahaha. Sumpah lawak! Salahkan susu bila anak tak bijak. Percaya sangat iklan!

Remember this

Haha. My husband, and my daddy too :D

Always! Always! Always! Suka melihat dan ambil tahu. Biasa dah nie. 


Hahaha. I gave this to Hanis Amanina :D

Don't be like this please


Selalu jadi jugak kes ni! Haha. Konon dapat idea masa buat kerja lain, tapi hampeh! Haha.


*sigh* Cemburu dengan orang seperti di atas. Makan makan dan makan lagi tapi masih maintain kurus!


1. Hahaha. It;s true bro!
2. Yes. Lelaki masih sama. Hihi.

Haha. Selalu tanya husband color shawl nak pakai. Sedangkan colornya lebih kurang :p

Spend with your own money. Don't burden your husband and daddy :)

Haha. Always did this! Currently asyik cakap dengan Tasha. Suruh dia tukar her iPhone 5 to iPhone 7. Hihi.

Muahahaha :D


Lain pulak kes ni dengan aku dulu. Sangat motivated to be a surgeon, but then, ianya terkubur. Aku sedar aku tak layak jadi seorang doktor, apatah lagi pakar bedah :(

Hahahaha! How about my 2017 Resolutions? :D

Hew. Hew. Selalu jadi masa belajar dulu :D

Boo ~ Tak payah laju sangat derr.

Ada sesiapa begini ke? Hihi

Someone can do this on April Fool day. FUN! Haha!

Deep 

Me! Hahaha!

Me too! Dulu masa bercinta kalau marah, buat karangan beb balas mesej. Dan tetiba boleh speaking London. Hahaha. 

Best tak? Ada cerita yang kena dengan diri korang? Setempek kena kat muka? Haha. Baca komik ni sangat relax dan bergelak tawa. Boleh habis baca sekejap je. Satu jam pun boleh :D

Thank you Nixon Siow. You made my day :D

Stay tuned for the second comic stories review  ^_^

34 comments:

  1. Waiting for the second comic.

    ReplyDelete
  2. Baca pertama kali komik tu tak faham.
    Baca kali ke dua lom faham.
    Baca ke tiga kali baru faham.

    Dah, tunggu yr nexa entry.

    ※ pinjam yr foto for my next entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak. Mujur faham last sekali.

      Gambar dalam entri ni? Boleh boleh..

      Delete
  3. first time tau pasal this comic.. Selalu baca komik when I was a kid dgn bro don't don't be like that la.. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Siqah pernah nampak komik yang awak sebut ni. Tapi tak beli lagi. Hihi. Best baca komik kan. Relax minda :D

      Delete
  4. bestnya baca komik yg macam nie. BV pun suka jugak komik2. paling best bila kita dapat relate apa yg terjadi dalam komik dengan dunia realiti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Betul tu BV. Bila boleh relate dengan realiti, gelak sorang2 :D

      Delete
  5. bagus sgt siqah ni tau ..rajin membaca..keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Bila ada mood begitulah mawar :)

      Delete
  6. Siqah sama macam anak akak yg first tu..
    tak habis2 dgn comics.
    Jepun punya lagi lah dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komik Jepun best kak! Siqah masa belajar dulu layan jugak baca komik jepun. Anime semua tu. Sekarang dah tua, takde dahlah baca. Hii

      Delete
  7. best... akak pun suke beli buku comic yg mcmni...
    yg santai2 yg boleh gelak2 kalau baca heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak ~release sikit stress haa. Hehe.. siqah baru baca dua komik nie je :D

      Delete
  8. hehehhe da lama da tak baca komik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan baru baca tadi? Dalam entri ni? Hehe 😁 sesekali baca komik, best gak cik itah :D

      Delete
  9. kekekkekek... hilang stress ptg2 ni la siqah. Part selfie & rubbish bin -husband selalu jd mangsa. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kannnnnn aina! Mujur husband maintain kurus je walaupun selalu jadi mangsa rubbish bin. Hehe

      Delete
  10. Belum sambung lagi ke komik ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sindrom malas pulak skrg πŸ˜… akan disambung nanti..

      Delete
  11. hahahah

    komik santai2 mcm ni sy pun suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. Bila baca rasa release sekejap :D

      Delete
  12. tergelak-gelak rasa baca snippets buku ni :D memang kena la dgn realiti hidup. masa zaman internet tak meluas, kalau nak hantar msg kat kawan memang selagi boleh taip bagi full 1 page. short form bagai sampai tak faham short form tu maksudnya apa. haha

    sekarang ni, I try my best to write in full spelling, tapi still takleh buang rasa nak taip in an essay. :D haha. kalau lain2 mesej, takut feel tak sampai.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. betul tu hanis!! Buat siqah teringat jugak masa zaman taip mesej camtu. bukan main lagi short form sebab nak send dalam 1 msg je. kalau page bertambah means topup pun sama. Lagi haru masa topup tinggal untuk satu page tapi taip dah beriya berpage-page. hahaha.

      Siqah pun usaha juga nak taip full spelling. In mesej maybe boleh jugak lah sikit2 short, kalau in blog, tak boleh short form. Jenuh nak faham setiap paragraph. Hii

      Delete
  13. Siqah...betul tau banyak yang realiti ni...lagi2 yang first tu...bila balik kampung gitu jadinya...huhuhu... ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. kan kak PC. kat kampung adalah masa paling failed nak diet. mana taknya, makanan banyak. tambah lagi kalau ada mak cik yang suka memasak. Fuuhhh best! :D

      Delete
  14. all story inside this comic made my day!funny ..and ada yang kena setempek kat muka...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kannnn bab kena setempek kat muka yang buat kelakar nanye. walaupun terasa. Haha

      Delete
  15. semua kelakar hahahaha nak beli tapi nanti parents mesti bising sebab dah besar pun still nak baca komik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Sometimes boleh juga baca komik puteri. Cuma jangan terlalu obses dengan komik je :D Nie pun first komik siqah selepas beberapa tahun. Hihi

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。