January 13, 2017

Books to Add to My 2017 Reading List

Aku adalah pengemar buku / novel. Rasanya semua orang tahu kan? Hihi. Aku pantang kalau nampak kedai buku MPH atau Popular. Kaki aku dengan mudah melangkah masuk ke dalam kedai buku walaupun banyak lagi buku / novel yang belum dibaca. Seperti yang aku ceritakan dalam entri >> Books I Want to Read in 2017.

Dari dulu hingga kini, aku tak boleh hilangkan perasaan suka berada dalam kedai buku. Rasa seronok je bila dikelilingi dengan buku :D

Bukan setakat kedai buku, aku juga suka beli buku di MPH Online. Sampai satu tahap aku akan email Customer Service Department of MPH Bookstores Sdn Bhd untuk bertanya akan novel yang aku nak beli tapi tiada di MPH Online, 

Dan hasilnya, selepas hampir dua bulan aku menanti, akhirnya aku dapat juga novel yang aku order melalui Customer Service MPH. Hip! Hip! Hooray!! 

Inilah novelnya ^_^

Hanya dua buku to add to my 2017 reading list. Setakat hari ini :D


Everyone We've Been by Sarah Everett

Aku terjumpa novel ini di Goodreads. Aku suka baca genre Young Adult dan Fiction, maka novel ini adalah salah satu cadangan novel berdasarkan novel yang aku sudah baca. Aku berkenan dengan cover novel sebenarnya. Haha. Baca review dan kebanyakannya bagi review yang menarik. Jadi, aku ambil keputuasan untuk baca novel ini. 

Synopsis from Goodreads
Addison Sullivan has been in an accident. In its aftermath, she has memory lapses and starts talking to a boy that no one else can see. It gets so bad that she's worried she's going crazy. Addie takes drastic measures to fill in the blanks and visits a shadowy medical facility that promises to "help with your memory". 

But at the clinic, Addie unwittingly discovers it is not her first visit. And when she presses, she finds out that she had certain memories erased. She had a boy erased. But why? Who was that boy and what happened that was too devastating to live with? And even if she gets the answers she's looking for, will she ever be able to feel like a whole person again?


Tell Me Again by Michelle Major

Aku tertarik dengan review novel ini daripada Fatina. Seorang rakan blogger yang juga pencinta buku seperti aku. Hihi. Maka novel ini automatik masuk dalam senarai novel to-read dan sebelum itu pastinya novel to-buy. Hii. 

Aku malas nak taip synopsis from Goodreads for this novel. Kalau korang berminat, boleh terjah ke blog Fatina :)


Okay baru teringat. Ada dua lagi penambahan buku (satu komik dan satu novel) dalam my 2017 reading list. Nanti aku kongsi review buku itu. Masih banyak hutang review buku. Slow and steady je buat review. Maklumlah kalau aku buat review, jenis yang details cerita segala. Ambil masa lama sikit ye ☺


Have you started reading this year? Did you read the book review before buy the book? 

34 comments:

  1. Sis pun suka bila duduk dekat kedai buku. Berjam2 pun boleh. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kan ana. Seronok dikelilingi buku kalau kena kat pengemar buku :D

      Delete
  2. Claudy pun pantsng nampak bookstore and selalu check Book Outlet, Book Depository, Books a Milion online and Amazon. Asyik cari2 buku je padahal haritu dah banyak sangat beli haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kalau dah nama kaki buku memang begitulah perangainya claudy. Siqah pun sama. cuma bezanya if online tengok kat MPH online je. Claudy lagi banyak website tu nampaknya. Hihi. Mujur hari tu tak pergi BBW je. Kurang sikit buku nak baca. Hihi

      Delete
  3. belum start membaca lagi utk tahun ni..tengokla nanti hehhe
    dulu sy suka membaca tapi sejak da kerja ni..rasanya da tiga tahun tak beli buku baru huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Mana tahu tahun ni cik itah boleh beli buku baru dan start membaca. Good luck cik itah :)

      Delete
  4. Everyone We've Been macam best je siqah! nanti buat review eh kalau dah habis baca. kalau best boleh beli hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Okay Erin. CUma lambatttt kot habis baca ni.. Hihi. Tapi dah habis nanti siqah buat review okay :D

      Delete
  5. Tahun ni dah start baca sebuah novel. Heheh. Sementara ada msa terluang ni boleh lah layan nanti dah sibuk memang tak sempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congrats nani dah habiskan baca satu novel. Teruskan baca lagi nanti ye. Itulah, kalau ada masa terluang bolehlah membaca. kalau sibuk, novel pun entah ke mana. Hihi

      Delete
  6. bagus nye membaca.. respek org yg suke membaca nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Thank you dear :) Suka membaca dari kecil, cuma banyak baca fiction je nanye, Hihi

      Delete
  7. I've stopped reading since spm :( I used to really love reading. I just can't get the feel to read anymore

    ReplyDelete
    Replies
    1. Why dear like that? Huhu. Sedih siqah dengar bila feel baca buku takde :(

      Delete
  8. Siqah, buku Everyone We've Been Here tuh hardcover eh? bestnya! mesti cover dalam dia cantik hehe :D Fatin pun baca synopis dia macam menarik jee :D

    Happy reading, Siqah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah fatina. Hardcover. Hihi. Cantik, kena jaga elok2. hihi.

      Thank you fatina :) Happy reading to you too :D

      Delete
  9. Lama juga tak membeli buku nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Banyak shopping lain ni ek maria :D

      Delete
  10. busyra pun suka ke MPH. sbb dkt situ banyak buku puisi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo yeke? Puisi bukan genre siqah, so tak tahu sangat. Hihi. Tapi memang MPH banyak gilaaa buku. SYurga buku tu. MPH paling best siqah pernah pergi kat NU Sentral. Sumpah gila banyakkk buku dan MPH nya besar.. Hii

      Busyra suka puisi rupanya ye :)

      Delete
  11. Dulu2 akak memang penggemar buku novel..
    boleh hangout kalau membaca.
    tapi tak tau semakin tua semakin ntah kemana2 minat tu.

    i prefer baca any novel online but still kejap2 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa orang cakap lain peringkat umur, lain minatnya ye kak. Mungkin minat akak dah beralih ke benda lain :) Novel online pun dah banyak sekarang...

      Delete
  12. Saya kalau baca novel english mesti pilih yg fiction sebab kalau non fiction rasanya hmmm berbulan kot nak habis. Kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama!!! haha. Payah hadap sikit kalau non fiction. Serius rasanya. hihi

      Delete
  13. Saya stress gi kedai kedai sebab takleh belek buku lama2. Nanti hubby datang panggil suruh cepat. :(
    Kalau nak beli online tu memang boleh sangat tapi kena tau juga content buku tu kan. Huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah shea. Kalau ke kedai buku dengan suami memanglah kena cepat. sedangkan kita nak belek dulu baca sinopsis, tengok review kat goodreads, haa kan banyak kerja tu. Bukan grab terus kan..

      Hanya pencinta buku yang faham situasi itu :)

      Haa betul. kena tahu content jugak if nak beli buku. Shea boleh download goodreads, baca review dan sinopsis kat situ pun dah cukup bagi siqah :)

      Delete
  14. I've no time to read for a while walaupun masuk popular je, rambang mata.. Q__Q
    Insya-Allah next year boleh fokus reading since diploma should had ended.. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fokus on your study first ye :) Asalkan masuk kedai buku, sure rambang mata. Macam nak beli belah apa je rasa :D

      Delete
  15. I usually digging about a novel on goodreads and MPH and also some booktubers and other blogger. Lately craving for huge and mind blowing plot twist. still hunting for safiscating book btw. Hehe.

    Everyone We've been cambest! Will go to my tbr list. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope you find the novel you're looking for :D Siqah selalu baca review kat novel dan kalau kat MPH, suka tengok yang best seller gak nanye. Hihi.

      Hii. Ramai berkenan dengan Everyone We've Been. Siqah habis baca nanti siqah review okay. Entah2 Eyqa habis baca dulu ni. Hihi :D

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。