January 27, 2017

7 REASONS WHY GOBLIN IS A MUST WATCH KOREAN DRAMA




Kemungkinan korang pernah dengar mengenai Korean drama, Goblin (Guardian: The Lonely and Great God. Salah satu K-drama yang wajib ditonton. It really is. 

I still could not move on from Goblin. Hari-hari aku akan dengar OST Goblin dalam perjalanan pergi dan pulang dari pejabat tanpa rasa jemu. Ohh I love this drama so much!

Here I want to share 7 Reasons Why Goblin is A Must Watch Korean Drama ^_^




Highest Rating

Aku ambil ini sebagai point pertama kerana highest rating adalah salah satu aspek untuk menentukan kejayaan sebuah drama Korea. Bukan mudah untuk mencapai highest rating. Tambah lagi apabila Goblin disiarkan di cable channels that only accessed by their paid subscribers. Banyak drama Korea yang disiarkan serentak di free channels seperti KBS, MBC, SBS dan masih Goblin mendapat highest rating. Well done. 


Beautiful Scenery and Cinematography

Drama ini menunjukkan banyak tempat cantik di Korea dan Canada. Cantik sangat! I'm so amazed with the beautiful scenery and cinematography. It's perfect.









Scenery yang paling aku suka 

Cantik kan? I'm totally amazed ❤

EDIT: You can check all the names for filming location Goblin on THIS POST. Thanks to her for updating all the beautiful places. Plan nak pergi Korea dan jelajahi semua tempat pengambaran Goblin!! ❤


Beautiful Script

Aku tabik spring pada writer script Goblin kerana plot cerita yang sangat menarik. Tak pernah terfikir plot cerita sebegini boleh dilakukan dalam real action. Ingatkan dalam anime dan kartun je. Hihi. 

Secara ringkasnya, ada dua "Love Story" dalam drama ini. Love Story pertama mengisahkan percintaan di antara Goblin (Gong Yoo as Kim Shin) dan high-school bride-to-be (Kim Go Eun as Ji Eun Tak). Love Story kedua pula adalah antara Grim Reaper (Lee Dong Wook as Wang Yeo) dan owner of chicken restaurant (Yoo In Na as Sunny). 

Complicated love stories but it is still beautiful and charming. I love both couples ❤


Beautiful Soundtrack (OST)

Punch, Chanyeol, Lasse Lindh, Crush, Sam Kim, Ailee dan semua penyanyi yang lain mempunyai vokal yang mantap dan ini menjadikan OST Goblin juga best! Total 14 lagu dalam OST Goblin dan aku beli 9 lagu daripadanya. 



Setiap lagu mempunyai kisah dan sangat sesuai dengan plot cerita. Lagu yang dicipta khas untuk setiap babak dan watak dalam drama. 

Teringat masa Eun Tak menangis semasa kehilangan Goblin setiap kali dengar lagu I Will Go To You Like the First Snow. Sedih weii. Lagu Who Are You is very meaningful for Goblin and I love the lyrics. Lagu My Eyes and You Are So Beautiful are both catchy and cute. Lagu Beautiful and Stay With Me are very well said from Goblin to live for and to love Ji Eun Tak ❤


Bromance

Tugas Goblin and Grim Reaper bertentangan antara satu sama lain dan mereka tinggal bersama. Crazy right? Haha. Pada mulanya mereka tidak suka sesama mereka. Masa berlalu dan mereka jadi rapat. Setiap babak dorang kelakar dan comel. Suka sangat tengok. Hehe. Teruja bila tengok mereka bergabung tenaga untuk menyelamatkan Ji Eun Tak. 


Cute :D

Hahaha! Play Store :D

First time guna phone selepas hidup beratus tahun. Jakun :D

Babak ni sangat lawak! Beriya fe-feeling hero macho dan sedang membawa barang dapur :D




Great Acting

Aku suka semua pelakon dalam drama ni. Semua berjaya membawa watak masing-masing dengan sangat berkesan. Bila aku kata aku suka semua pelakon, maknanya termasuk pelakon yang membawa watak jahat. Sangat menjadi watak jahat sampai aku rasa benci sangat dengan dia. Hihi. 


Gong Yoo. Mula mengenali beliau dalam drama Korea popular pada tahun 2007 bertajuk Coffee Prince dan filem box office Train To Busan pada tahun 2016. Lakonan Gong Yoo tak perlu disangkal lagi. Best kot. Susah bagi aku nak imagine dan mendalami watak Goblin. 

Lee Dong Wook. Pelakon lelaki yang penuh dengan airmata. Hehe. Boleh menangis dalam sesaat dan dapat menunjukkan mutu lakonan yang berkesan. Watak Grim Reaper pun sama seperti Goblin. Susah nak bayang. 


Kim Go Eun. Pertama kali aku melihat lakonan dia dalam drama ini. Aku sangat suka akan lakonan Go Eun. Seorang gadis periang, cantik, dan comel. Ucapan "I Love You" secara tiba-tiba dan sikap begging for money kepada Goblin sangat comel. Korang akan jatuh cinta. Confirm. 

Tengok Eun Tak menangis, aku pun menangis sama. Sedih sangat :( Diiringi dengan lagu sedih menambahkan citarasa dalam babak ni. 

Yoo In Na. Pelakon wanita yang sering menjadi watak sampingan. Tapi lakonannya hebat. Aku pernah tengok dia berlakon dalam drama Secret Garden (2010) dan My Love from The Star (2013). Yang aku perasan, Yoo In Na sangat cantik dan kurus dalam drama Goblin. Sangat berubah daripada dirinya yang dulu. 

Dengan adanya semua pelakon utama dan pelakon pembantu yang lakonannya juga tidak kurang hebatnya menjadikan drama ini sangat superb!


Fashion

Salah satu kegemaran aku dalam menonton drama Korea adalah fesyen mereka. Kebiasaannya up-to-date, cantik, dan sesuai dengan setiap babak. 

Egg Yolk + Egg White = Fried Egg :D
Stem (white) + Head (Yellow) = Bean Sprout :D

Goblin adalah satu drama Korea yang sempurna dalam setiap aspek. Rasa macam aku nak bagi semua anugerah untuk drama ni. Hihi. A drama with beautiful scripts, OST, cast, cinematography, and fashion. All in one. 

You won't regret watching Goblin ❤


Nota Penting: 

1. Two special episodes of Goblin will be aired on 3 February and 4 February 2017. Special episodes ini merangkumi behind the scenes (BTS), cast interviews and bloopers. All for Goblin fans to enjoy. Definitely will watch it. Hope ada disiarkan di TVN dan online. 

2. Sememangnya plot cerita drama ini menarik cuma ada input yang bertentangan dengan agama Islam dan tidak sesuai untuk penonton di bawah umur 15 tahun. Harap ada keluarga terutama ibu bapa yang boleh menerangkan secara terperinci akan setiap watak dalam drama ni. 


Goblin is a Top Best Korean Drama in 2017. Disiarkan bermula dari 2 Dec 2016 sehingga 21 Jan 2017. Drama ini berakhir dalam tahun 2017 jadi aku jadikan ia sebagai salah satu drama yang paling popular dan best dalam tahun 2017. Setuju?




Have you watched Goblin? What do you think about Goblin? Do you guys can't move on from Goblin like me? Hihi :D

56 comments:

  1. dah tengok da.. memang best.. sekian lama x layan korean drama kali ni terjebat dengan goblin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kan cik itah :) Suka betul dengan goblin. Sampai boleh haa buat cik itah layan korea :D

      Delete
  2. Sally tgk jugak Goblin...mmg dia tak menghampakan laa...tapi entah kenapa Sally lg prefer tgk Hwarang...jadinya Goblin is in my second list for now..LOL...

    tahap melampau tgk cerita ni org nanges Sally relax je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Hati kental Sally ek. :D

      Siqah tengok Hwarang jugak! Suka drama tu gak. Tunggu tiap minggu nak tengok episod baru. Siqah team Sun Woo dan Ah Ro :)

      Delete
  3. Anis dengan housemates pun tak boleh move on lagi dari Goblin.. Plus sekarang KL hari-hari hujan, kitorg mesti cakap, "Goblin tengah sedih.. Dia gaduh dengan Eun Tak ke?" XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha! Sampai tahap gitu anis ek :D Hehe. Comel lah Goblin dengan Eun Tak :)

      Delete
  4. Erin tengok sampai episode 2 je last month. Stop sebab dia tak habis showing lg kt tv. Ni dah habis, bolehlah sambung balik hehe. Tp erin dah tengok episode last dia. Nangis!!! 😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erin tengok last episode dulu eh.. hehehe. Sedih last episode tapi ending last sekali best kan <3 Nanti sambung tengok balik eh erin :)

      Delete
  5. Nie yang buat kena tgk lg. Nak download dulu semua br buat marathon. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah pun nak tengok lagi! Best kan! Cuma cuma hahaha, banyak lagi drama korea nak tengok nanye. Happy marathon ana :)

      Delete
  6. pergh.. sy lama da tak tngok crita korea. asal tgk jer separuh jalan. runningman seja yg slalu tgk. btw thanks for recommendation. nnt kalau ada masa komfem lihat. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay eyqa :) Nanti ada masa tengok Goblin ye. Hope eyqa suka jugak :) Pasti eyqa seronok bila tahu RM tak jadi dihentikan. Hehe.

      Delete
  7. aiy tak tengok lagi goblin, tapi baru habis tengok weightlifting kim bok joo. Tak move on lagi hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weightlifting pun salah satu drama to-watch dalam list siqah. Tak sempat lagi nak tengok. Ramai cakap cerita tu sweet dan comel gila 😍

      Delete
  8. Semenjak sibuk ini, jarang nak dapat tengok Goblin. Nak tengok online pun tak mampu. Tapi masa episod-episod awal tu memang best! Gong Yoo dengan Dong Wook memang dua-dua saya minat sangat >< Jalan cerita dia tak payah cerita, lain daripada lain. Unik. Harap nanti ada lagi drama-drama macam ini. Takdalah kita jemu tengok drama dengan plot yang sama saja kan ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang amira dah habis tengok Goblin ke? Nanti ada masa tengoklah ye. Sebab goblin ni satu episod 1 jam 30 minit. Lama je rasa.. itulah hope banyak lagi K-drama plot cerita yang lain camni. Bersemangat nak tengok walaupun kena berfikir jugak. Hehe.

      Delete
  9. agree sgt dengan siqah ! anis nak habis dah tengok, slow2 sebab sedih ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih :( episod 14 - 16 memang menganggu emosi sungguh. Pelbagai emosi ada dalam drama ni kan. Happy watching anys. Rasa dah habis tengok kot tue.. hehe.

      Delete
  10. Siqaahhhhhh! Claudy suka sangat tengok drama ni. Claudy tak berapa sangat tgk kdrama, but this one omg siap ulang tengok dari first episod. Comel sangat semua 😭 Semuanya on point. But the ending a bit off though. I wish there's more huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe! Best kan!! Sampai claudy pun layan haa dan siap ulang lagi 😍 siqah suka endingnya. Hehe. Cuma kalau more, lagi best lah kan :)

      Delete
  11. BV pun macam takdapat move on lagi dgn GOBLIN nie. hari2 nak dengar ost dia. :D
    setuju dengan point2 tu. dan bila dia imbas kembali zaman lama, rasa macam tengok movie je part perang2 tu. best kdrama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah siqah! Hari-hari dengar OST goblin. Pastu teringat scene2 dalam drama :)
      Yes. Best kdrama :) Semua ada dalam satu drama. Lengkap :)

      Delete
  12. Macma perfect je cerita ni.. Baca review je pun dha jatuh cinta..

    p/s : skrip dia comel2 la... Hahaha, play store.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Comel kak long drama ni. Kak long cuba layan nanti. Drama ni je.. hahaha.

      Haah. Skrip comel. Bab play store tu memang lawak :D

      Delete
  13. mmg sja tnggu hbis baru tgk haha..bru tak frust..so i should watch it right now! kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Still watching ke mas? Ke dah habis marathon tu haa. Hehehe

      Delete
    2. dh berhenti tgk..haha..nnti rjin smbng la..msuk sem nnti kott >.< x dpt vibration die..kuang3

      Delete
  14. I love ailee's song the most xD

    ReplyDelete
  15. airah suka gila kdrama. tapi x aada masa pn nak tgk :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti boleh tengok ye airah :) Drama Goblin ni best! 😍

      Delete
  16. x tngk lg, nak dwld line x ok skrg 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa nanti line okay, terus donwload ye awak. Best best :D

      Delete
  17. even busyra tak minat korea. tp suka tngok artis korea ni. comel2. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kann busyra :D Semua comel. Itu yang buat siqah seronok nak tengok nanye.. hihi

      Delete
  18. kena tengok juga ahh....terpengaruh dgn siqah dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. Tengoklah tengoklah.. nanti leh cerita sama-sama. ada geng :D

      Delete
  19. Salam Siqah.. 😍😍😍 cerite Goblin ni dalam tv ke d pawagam Siqah? Lady xtahu prkmbgn ni.. Mcm sedapla pula jln critenye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam lady <3 Cerita goblin ni drama Korea kat channel tvN. Lady boleh tengok kat online jugak.. siqah biasa tengok di website Dramafire dan Dramacool. Hihi. Jalan cerita menarik cuma tu lah, bertentangan jugak dengan Islam. Boleh layan, percaya jangan. Hihi :D

      Delete
  20. Layan gak citer ni, tapi saye lebih suka pasangan yg ke2 tu. hihi. cam sweet sgt. n part bromance tu pun best + kelakar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Dong wook comel kan.. Sunny pun alahai cantik sangat <3 Siqah suka both pasangan.. bab bromance. hahah. Comel dorang :D

      Delete
  21. Nak buat marathon la camni. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa nanti shea tengok ye.. Sekarang shea utamakan diri dulu ye :( Hopefully everything is okay soon dear <3

      Delete
  22. alahai..ramai up psl drama korea ni...
    xnak lah terjebak... nanti parah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. drama Goblin ni sangat best Lya!! Serius! Hehe. Hope lya tak terjebak.. kiki. Kalau terjebak pun apa salahnya.. kiki

      Delete
  23. Tgk iklan je. Tk tengok movie --' nanti cuti pantang nk qada semua. Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Banyak mek plan untuk cuti panjang nanti ek.. hehe.

      Delete
  24. Mai belum sempat tengok lagi,,, jelesnyaaa semua dh tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii Nanti tengok tau Mai. serius best sangattttttttt :D

      Delete
  25. Baru tengok sampai episod 10.. memang best..
    yup tak sesuai ditonton kanak-kanak..
    Tapi memang sangat2 best.. bromance antra goblin dan grim reaper tu yang paling ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnnnn!!! Shahida tengok nanti sampai final episode + special episodes tau. Semua best! SUre ada nangis teresak2 nanti. Hihi.
      Betul tak sesuai ditonton oleh kanak2 tanpa pengawasan ibu bapa.
      Hee comel kan bromance goblin dan grim reaper.. awwww <3

      Delete
  26. menarik ceritanya..tapi akak tak tengok lagi pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Nanti ada masa boleh tengok ye kak :)

      Delete
  27. Saya tgok citer hwarang skang ni.dah hbis donlod pon.syok jgak citer dia.sonok sangat.sampai trmimpi2 dalam tdo.yg penting klau sesuatu citer korea yg best tu mesti kne wat pnonton tu sedih.klau citer tu xsedih sah xbest.hwarang ade semua kriteria yg saya mau.cume lack on ost je.klau ost drama hwarang tu best compom meletop2 saya bg 10 out of 10 star.tp sbb lagu dia biase2 jw saya bg 9 star je.kikiki

    ReplyDelete
  28. Aduh hai.heartbreaking la skang ni coz bru hbis donlod dan tengok citer hwarang.best nye..lagu die pon sdap.hmmm

    ReplyDelete
  29. Aduh hai.heartbreaking la skang ni coz bru hbis donlod dan tengok citer hwarang.best nye..lagu die pon sdap.hmmm

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。