April 30, 2016
(14) Comments
Assalamualaikum semua :) 

Kerja adalah satu ibadah kerana bermaksud kita melakukan tugas dan tanggungjawab untuk meraih pendapatan dan keredhaan Allah. 

Cuma.. 

Bukan semua kerja dianggap sebagai ibadah. Pekerjaan kita dianggap ibadah sekiranya:

  • Dimulakan dengan niat yang baik 
Niat kerja hanya kerana Allah dan demi mencari pendapatan dan membantu keluarga. Tidak dilupa, untuk bayar hutang terutama hutang PTPTN. Hihi. Baca doa sebelum mula buat kerja. 

  • Dikerjakan dengan cara yang baik 
Jangan ngulor lama sangat masa waktu kerja. Faham-faham jela kan. Masa makan hanya satu jam tapi digunakan masa berjam-jam. Masa solat, tak sampai 20 minit tapi pergi solat berjam. Yang selebihnya buat benda lain. Tak bolehlah macam tu. Kasihan officemate kita yang bertungkus lumus buat kerja. Ada juga masa kadang-kadang untuk bersuka ria. Bukanlah kena fokus je sepanjang masa. Pandai-pandailah. Hihi. Tapi terkadang, aku ngulor jugak bila aku rasa productivity aku dah cukup. Hihi. 

  • Tidak melupakan ibadah wajib
Solat. Macam mana sibuk sekalipun, solat jangan tinggal. Biar lambat asalkan buat. Cuma kalau boleh, janganlah lewat sangat. Aku pun kadang-kadang terbabas juga lambatnya. Tahap kesibukan melampau. Huhu. Cuba elakkan :) 

 


My officemate :) 

"We become from "Boss" to "officemate" to "friends" and also "geng makan". 
We do not go to work only to earn income, but to find meaning in our live. 
A successful team is a group of many hands but of one mind. "

Antara kata-kata daripada our senior manager, Kak Sharina hari ni sempena Labour Day. Kata-kata yang sungguh terkesan di hati. Terima kasih Kak Sha. Sejuk hati bila dapat email sebegini daripada bos. Membuatkan kami lebih bersemangat nak buat kerja! :D

 

Habis cerita pasal kerja, cerita pasal cuti pula. Hihi. Cuti panjang 3 hari! Yeayyyy!!! Kami #gengmakan akan pergi bersuka ria di >>>>> Pulau Perhentian (^_^) Teringin sangat nak pergi sana dan Insyallah kami akan bertolak kejap je lagi. 

Doakan agar perjalanan dan percutian kami berjalan dengan lancar dan baik ye. Risau jugalah nak bergerak all girls. Tapi keseronokan mengatasi segalanya. Hihi. 

Where is your direction? Whenever it is, please always keep safe and have a great long weekend, everyone! 

Selamat bergembira
 。^‿^。

Dan 

"HAPPY LABOUR DAY"
in advance 

Sehingga bertemu lagi, 

Thank you for reading,

Love,
  SiQaH 
Kerja Adalah Satu Ibadah
Assalamualaikum semua :)  Kerja adalah satu ibadah kerana bermaksud kita melakukan tugas dan tanggungjawab untuk meraih pendapatan da...
April 27, 2016
(38) Comments
 

Betul sangat lah! Kadang-kadang aku pun tak faham apa yang aku nak. Tapi nak encik suami faham aku. Hahaha! 
Gelak guling-guling :D 

Korang, sama tak? (-‿◦)


Love,
  SiQaH 
Wordless Wednesday #4
  Betul sangat lah! Kadang-kadang aku pun tak faham apa yang aku nak. Tapi nak encik suami faham aku. Hahaha!  Gelak guling-guling :D...
April 26, 2016
(38) Comments

Pernah tak korang rasa bersalah sangat bila korang salah faham mengenai sesuatu perkara? Aku baca entri tu sepenuh hati, tak tinggal walau satu perkataan pun tapi masih aku tak faham cerita sebenar.

Cuma aku agak pelik kenapa beliau menggunakan 'past tense' untuk entri itu. Tertanya-tanya juga, kenapa tak 'present tense'. Bila 'past tense', meaning you are no longer in that situation. Aku tak pandai sangat English cuma setakat bab tu aku tahulah jugak. But, still I congratulate her dalam hati saja. Not leave a comment. 

And just 8 hours ago, she posted another entry! Dan ternyata semua orang salah faham mengenai entri beliau yang pertama termasuk aku! OMG! Aku mintak maaf sangat sebab dah salah faham. I'm truly sorry. Rasa bersalah sebab bila orang ucap tahniah pada kau tapi perkara tu sebenarnya tak jadi, so rasa terbeban kan? Luckily, you are not feeling like that. 

Apa pun, aku minta maaf sekali lagi. I'm empathy you.  It was truly hurts when I know that you were no longer pregnant and it was your second pregnancy. Besar sungguh dugaan untuk diri kamu. Sesungguhnya, Allah pilih kamu untuk ujian itu kerana DIA lebih sayangkan kamu. Insyallah, semoga ada rezeki untuk kamu kelak. 

Membuatkan aku berfikir, masih ada orang lain yang diberi ujian lagi hebat daripada Allah. Diberi pengalaman mengandung tapi tidak kesampaian hajat untuk melahirkan dengan sempurna. Membuatkan aku lebih bersabar dan bersyukur atas semua yang aku alami sekarang. Aku masih belum dikurniakan rezeki anak walau hampir dua tahun kami berkahwin dan bila tahu mengenai kisah beliau, aku rasa sangat terkesan. Lagi hebat dugaanmu.

Semoga kita terus berdoa dan berusaha agar diberikan apa yang kita hajati. Insyallah, satu hari nanti akan diperkenankan doa kita. Kalau tidak juga, anggaplah ianya dugaan untuk kita di dunia ni. Jangan pernah putus asa dan jangan pernah sesekali berhenti mencuba. 

Thank you for your sharing your story, RNadiaSabrina, and please don't stop sharing with us.. 

Love,
  SiQaH 
Misunderstood :(
Pernah tak korang rasa bersalah sangat bila korang salah faham mengenai sesuatu perkara? Aku baca entri tu sepenuh hati, tak tinggal ...
April 25, 2016
(16) Comments
Selamat pagi semua 。^‿^。

Aku hampir terlupa mengenai kesinambungan entri mengenai Pulau Pangkor. Hihi. Oleh itu, sekarang aku nak update kisah hari ketiga Keluarga Hussin ke Pulau Pangkor :) 

Hari ketiga adalah hari kami pulang. Awal pagi, aku dan encik suami keluar untuk mengejar matahari. Nak tengok matahari terbit sebenarnya. Google dan baca satu blog ni katanya ada matahari terbit di Teluk Gedung. Kami pun beriya menaiki motosikal sambil mata aku tak lepas dari melihat langit. 


Tapi sayangnya tidak kelihatan matahari terbit. Pagi tu cuaca mendung dan awan meliputi langit. Takpelah, anggaplah tiada rezeki nak melihat keindahan langit ketika matahari mula muncul. 


Selepas sarapan, kami terus mandi laut! Yeayyyy! Aku tak nak mandi mula2, malas nak basahkan baju tapi telah diheret oleh encik suami masuk ke dalam laut. Dah alang-alang basah, biar basah sungguh kan :p Port best masa mandi di Teluk Nipah adalah kawasan di sebalik batu dalam gambar di atas. Paras air takdelah dalam sangat. Dan yang paling best, kau je ada kat situ. Selesa mandi haa! 


Sebelum check out, ambil gambar #walkingootd dulu :) Ada pulak budak mengintai aku dari belakang. Agaknya dia pelik tengok apa pasal lah akak ni duk berjalan sorang2 sambil melihat kiri dan kanan. Hahaha! 


Mama, Along, dan Kak Ngah Mai pun nak jugak #walkingootd selepas aku tunjuk gambar aku yang di atas. Hihi. 

Kami check out lebih kurang jam 10 lebih. Awal check out sebab kami ada lawatan darat sebelum pulang. Lawatan darat sepatutnya buat pada hari pertama tapi terpaksa ditunda sebab kami sampai lewat ke pulau. 

Yang bawa kami jalan-jalan adalah pak cik yang drive van pink. 

Tempat-tempat yang kami lawati:

1. Kilang Satay Eng Seng Pangkor Food Industry & Trading


Pelbagai barang ada dalam kedai ni. Keropok, makanan dari hasil laut dan ikan bilis. Ikan bilis Pangkor katanya sedap. Ada mata biru lah apa lah. Haha! Aku tak beli pun, mama yang paling bersungguh beli di sini. Maklumlah nak diberi kepada jiran tetangga. 



 

Aku suka yang ni! Beli untuk makan di rumah dan bagi mentua.

2. Taman Fu Lin Kong 


Fu Lin Kong adalah sebuah kuil Cina di Pulau Pangkor. Kawasannya agak besar dan terdapat pelbagai ukiran dan binaan yang sesuai untuk bergambar. Aku tak pernah tahu mengenai kewujudan kuil ni. Ramai pelancong yang akan membuat hasrat dalam kuil ni kerana katanya akan menjadi kenyataan.


Kami jalan-jalan nak ambil gambar je. Itupun hanya berjalan sampai kawasan kolam saja. Asalkan ada gambar sikit jadilah. 





Fridge magnet di sini lagi murah dari di Teluk Nipah! 

3. Galeri Pangkor 


Dah namanya galeri, jadi ada terhimpun khazanah lama dan paling penting sejarah Pulau Pangkor. Maaf, tak ambil gambar sejarah Pulau Pangkor. Nak diterangkan aku tak ingat pulak. Sejarah kan ~ Lembap sikit (∩_∩)

 





Banyaknya duit! Dari pelbagai negara! 


Semua gambar dalam frame bawah ni lawa! Super photography skill! Paling cemburu dengan gambar sunset :) 



Sekejap je di sini. Rasa tak sampai 15 minit kot. Hii. Lepas galeri, kami meneruskan perjalanan ke tempat terakhir sebelum ke jeti. 

4. Kota Belanda


Kota Belanda terletak di Kampung Teluk Gedung iaitu sebuah perkampungan nelayan. Dari jauh dah nampak kotanya. Mengikut google, Kota Belanda ini adalah kubu yang dibina oleh Belanda pada tahun 1670 sebagai tempat penyimpanan bijih timah yang diperolehi dari Perak. 

Tapi lain pula faktanya di sini. Untuk menghadapi serangan Siam. Rasanya fakta ini yang benar. Tak pasti sebab sejarah kan. Faham-faham jela. Hihi. 


Kedai yang ada di sini selain daripada booth tepi jalan yang ada jual air dan makanan ringan. Aku tak masuk pun Aishah Craft ni. 

Semasa di sini, cuaca sangat panas. Panas terik! Huhu. Ayah, Mama, dan Angah's family dah duduk je di tepi. Tak nak layan dah bergambar. Makanya hanya tinggal kami je yang bergambar di sekitar Kota Belanda. Jom layan gambar-gambar kami di bawah :) 

 

Suka tapak ni! 


Along's family


Erysya dan Haikal. Melayan je dorang bila suruh beraksi :D


Encik suami dan aku. Masa ni encik suami sedang bersedia untuk lompat sebenarnya. Hii. 


Nak jugak lah ambil gambar di dinding kota #standingootd :p


Abang Ayin ( abang ipar ) dan encik suami. Kalau dalam keluarga kami, mereka berdua je kaki lompat. Mujur encik suami ada geng lompat. 


Dah habis lawatan darat, kami terus pergi ke Jeti Pangkor pada mulanya. Masa tu lebih kurang jam 2 petang. Ramai sangat orang! Lagi ramai orang beratur untuk pulang dari masa kami datang dulu. Nasib baik ada Mann yang telah bawa kami ke Jeti Kampung Sungai Pinang yang terletak di perkampungan nelayan. Kawasan sekeliling tempat ni padat dengan rumah kedai. Datang sini, tiada orang beratur, dan tak sampai 10 minit kami tunggu, bot penumpang tiba. Alhamdullilah. Dipermudahkan segala. 

Sampai saja di daratan, kami terus ambil kereta dan bergerak mencari makanan. Lapar weiii, tak makan tengahari lagi. Terus bergerak ke kawasan Teluk Batik dan makan di kedai di sana. Lepas tu, terus kami lajak ke Teluk Batik. 


Aku suka Teluk Batik! Pernah tinggal di Teluk Batik Resort selama hampir 3 bulan semasa program GEMS. Itu yang excited lebih bila datang sini. Hii. Dulu petang je, kami ramai-ramai lepak di tepi pantai. Sebelum lepak, beli makanan ringan dulu sebagai minuman petang. Aku pernah buat persembahan di tempat berbumbung ni. Masa tu ada hari terbuka yang dibuat oleh budak GEMS. Lagu yang dipersembahkan adalah Dia Datang dan Malaysia Truly Asia. Bestnya! Rindu! 


Lawa kan? Suka hiasan hulubalang ni! Haha! Aku tak tahu kenapa aku panggil hulubalang. Sebab banyak tombak ada di sini kot. 




Jauhi benda alah ni. Ayah cakap bau hancing. Haih, entah siapalah yang membuang di sini. Punyalah malas kau kan. Tiada kesedaran sungguh! 


Datang sini nak melepak je. Dah alang-alang sampai kan. Percayalah, angin bertiup di sini lagi kuat dari di Pulau Pangkor. Syok lepak sini! 



Thaqif comel yang mengada-ngada. Hii. 

 

Family picture. Encik suami jadi photoG. Budak depan aku, Erysya tengah merajuk masa ni, tu yang beriya tunduk tak nak layan bergambar. Hihi. 

Lepas tu, terus balik dan menuju ke rumah masing-masing. Along bergerak ke Kuantan, Angah ke arah KL, aku dan ayah ke Subang. 

Akhirnya habis juga cerita mengenai kisah percutian Keluarga Hussin ke Pulau Pangkor. Punyalah lama nak habiskan part 3. Hii. Keseluruhannya, aku berpuas hati dengan percutian ni. Walaupun Pulau Pangkor mungkin tidak secantik pulau lain di Malaysia, tetap aku seronok berada di laut dan pantai tambah lagi dengan keluarga tersayang :) Worth it for the price we paid :) 

Korang boleh baca juga entri aku mengenai percutian ke Pulau Pangkor di link bawah ni. 



Harap entri ni dapat memberi info kepada sesiapa yang nak bercuti ke sana. Tak jauh pun, dalam negara je dan di Semenanjung Malaysia. (*^_^*)

Layan video di bawah untuk sunset timelapse di Pulau Pangkor. Kalau tak boleh play di bawah, boleh tengok di sini :) Video biasa je. Hii. 






Thank you for reading, 

Sehingga bertemu lagi,

Love,
  SiQaH 

Keluarga Hussin ke Pulau Pangkor - Part 3
Selamat pagi semua 。^‿^。 Aku hampir terlupa mengenai kesinambungan entri mengenai Pulau Pangkor. Hihi. Oleh itu, sekarang aku nak updat...
April 24, 2016
(12) Comments
Rasa semua dah tahu mengenai plan MaxisONE yang telah diupgrade mengikut jenis plan. Sebelum ni, aku guna plan MaxisONE berharga RM128 untuk data internet 3GB dan 1GB tambahan berharga RM30. Memang mahal pun kalau dibandingkan dengan syarikat telco yang lain. Tapi, masih tak mahu tukar sebab aku jenis yang berjimat menggunakan internet. Sebab tak nak bayar lebih daripada harga plan walaupun tahu mahal. 


Makin lama, makin bengang pulak rasanya bila tahu plan telco lain semuanya murah. Kawan aku ada guna Digi plan dan U Mobile plan. Murah je. Yang pasti, harga lebih murah dengan data internet yang lagi banyak. 

Aku bercadang nak tukar plan Maxis kepada telco lain. Tapi takut jugak kalau tiada line atau kurang line di rumah aku. So aku hold on je sampai lah tetiba dapat sms daripada Maxis Jumaat lepas yang bagi aku happy! Hihi. 


Secara rasmi, my MaxisONE plan is upgraded to 10 GB per month! Yeayyyy! Tak perlu risau untuk guna internet selalu. Hihi. Happy! (*^_^*)

Maxis pun lah, lambat betul bertindak untuk memuaskan hati pengguna. Nak kena tunggu pengguna Maxis berhijrah ke telco lain secara berjemaah, barulah nak upgrade plan yang sesuai untuk bertanding dengan telco lain. 

Kesimpulannya, aku akan setia dengan Maxis. Orang kata Maxis banyak 'hidden charges', tapi aku tak pernah mengalaminya. Bil setiap bulan sama je jumlahnya. Cuma Maxis, bolehlah kiranya berfikir untuk kepuasan pengguna dan upgrade line Maxis di kawasan kampung dan pedalaman. Bengang pulak bila balik kampung aku di Karak, dan tiada line. Line phone pun tiada, apatah lagi internet. 

Terima kasih Maxis untuk perubahan plan MaxisONE! Really happy! 。^‿^。

Korang pula pakai telco apa? Pelbagai syarikat telco sekarang, pilih je mana yang menarik perhatian. Telco pun berlumba-lumba nak beri plan paling menarik dan murah untuk pengguna. 

Thanks for reading and have a nice day, all :) 

Love,
  SiQaH 
MaxisONE plan upgrade to 10GB! Wow!
Rasa semua dah tahu mengenai plan MaxisONE yang telah diupgrade mengikut jenis plan. Sebelum ni, aku guna plan MaxisONE berharga RM128 untu...
April 23, 2016
(10) Comments
Dah menjadi habit aku setiap bulan, mesti akan ke MPH. Semalam, lepas kerja, aku ke MPH di Giant Shah Alam. Aku suka beli buku. Suka tambah koleksi bahan bacaan dalam rumah. Tak kisah sama ada novel atau buku ilmu, agama, atau motivasi. Aku beli je dulu, bacanya tak tahu lagi bila! Hahaha! Mungkin dalam tahun ni atau tahun depan atau tahun depan lagi. Let's see! Haha! 

Aku suka beli sebab nanti bila aku nak baca, aku dah ada buku tu. Tak payahlah masa tu baru nak cari di kedai atau order di MPH online. Bukan semua buku available pun. 

Untuk semalam, aku beli tiga buah buku setelah hampir 30 minit berada dalam MPH. Boleh lama-lama mencari buku sebab aku pergi seorang semalam. Kalau bawa teman kena cepat-cepat pilih. Nanti kasihan teman, jemu menunggu. Hihi. 


Hasil tangkapan semalam :D

Aku adalah peminat tegar Sophie Kinsella dan Ramlee Awang Murshid. Pasti dapatkan novel terbaru mereka. Shopaholic to the Rescue dah lama berada di pasaran cuma aku baru beli sebab baru jumpa compact version. Aku tak pernah beli yang big version tu, mahal tambah lagi bukunya besar. Tak best nak pegang masa membaca. Berat! Kalau compact version, harga RM36.90 dan ringan :) Imaginasi daripada RAM, baru je berada di pasaran. Beli juga walaupun novel Sunan Cinta Nan Sakti, aku tak baca lagi. Hihi! 

Hati Ini Milik Mu oleh Yasmin Mogahed. Original version adalah dalam bahasa Inggeris ( Reclaim Your Heart ) dan diadaptasi dalam Bahasa Melayu oleh Ezzah Mahmud  Korang boleh baca details mengenainya di blog beliau. Kisah perjalanan beliau menterjemah buku ni. Bukan senang nak terjemah buku. Kena menitikberatkan gaya penulisan dan ayat yang sesuai agar tidak lari dari apa yang cuba disampaikan oleh penulis asal. Aku cari Reclaim Your Heart tapi dah habis. Makanya, beli versi Melayu. Aku ternampak buku ni dan tertarik dengan kulit buku pada mulanya! Cantik! Autumn in my heart :D Aku terus cari review mengenai buku ni di Goodreads. Banyak komen bagi good review makanya aku pun yakin beli :) 

Nanti kalau aku dah habis baca ( tak tahu bila :p ), akan aku review buku-buku ni. Mesti nak berkongsi di sini juga :) 

Till then,

Thank you for reading,

Love,
  SiQaH
Bahan Bacaan! Love to read!
Dah menjadi habit aku setiap bulan, mesti akan ke MPH. Semalam, lepas kerja, aku ke MPH di Giant Shah Alam. Aku suka beli buku. Suka tambah...
April 21, 2016
(18) Comments
Hari ni, sempena waktu makan tengahari, aku nak bercerita mengenai makanan! Hihi. Siapa yang tak suka makan? Angkat tangan! Eh, ada ke orang yang angkat tangan? Biar betul korang tak suka makan. Ish ish, rugi weiii! Hahaha! 

Rugi lah. Tapi sekarang, bila diuji peratusan lemak tinggi dalam badan, seram! Huhu! Muscle mass normal dan peratusan lemak tinggi. Boleh gitu pulak ek? Huhu. 

Berbalik kepada kisah makanan, sebenarnya nak cerita pasal random picture yang aku ambil mengenai makanan dan minuman je. Bukan apa sangat :D


Keep calm and drink coffee like a boss :D 

Kopi RM5 dah banyak jual di tepi jalan. Aku beli jugak ahad lepas sebab rasa dahaga sangat! Jumpa juga satu kedai kopi ni di area kedai depan rumah. Beli latte as usual. Hihi. Sedap jugak cuma agak manis for me. Kopi RM5 ni aku rasa bahan sama je untuk semua kedai yang jual. Cuma nama yang diberikan berlainan mengikut penjual dan cara pembuatannya. Kopi sebegini yang paling sedap aku pernah minum di Teluk Nipah, Pulau Pangkor. Terletak betul-betul di hadapan jalan masuk ke hotel kami. 


Pernah makan roti Cheese Stick atau pernah dengar? Aku hanya makan roti Gardenia saja. Bagi aku, roti Gardenia yang paling sedap sekali. Sehingga kawan aku, Hanis, ada belikan roti Cheese Stick untuk kami semua sebab katanya Mak dia suruh beli sebab sedap. Dan cakap Mak Hanis memang betul! Ternyata sedap! Kalau cicah dengan air panas, lagi sedap! Makan macam tu je pun sedap jugak! 

Jenuhlah aku cari roti ni di kawasan rumah. Dan akhirnya jumpa roti ni di pasaraya yang baru buka di kawasan rumah. Ahhh, lega! Boleh beli bila-bila saja! Hihi. Korang boleh cuba, sedap! :D


Durian Crepe! Tak pernah suka durian crepe sehingga aku makan yang dibuat oleh Fafamie. Orang yang sama buat Mango Chesse Tart  Selama ni durian crepe hanya dipandang sepi oleh aku. Sebab aku hanya suka makan durian. Makanan lain yang menggunakan durian seperti kek durian, tempoyak memang aku tolak tepi. First time rasa durian crepe dan sedap! Disebabkan encik suami tak suka sangat, makanya aku makan 5 ketul dan dia makan 1 ketul je. Hahaha! Dah tahu rahsia kegemukan aku? Hahaha! 


Kambing bakar!! Yeehaaaa! Kegemaran sangat ni! Tak boleh say NO! Hihi! Makan semalam di kedai makan area rumah. Harga RM10 untuk 200g bersama sekeping roti. Sedap! Sekarang, dah tahu mana nak cari kambing bakar kalau terasa nak makan. Hii. 


Bila makan bersungguh, air masak dilupa jangan. Cool Rhino C2 sangat sesuai diminum tambah lagi bila cuaca panas begini. Dua kali teguk, habis licin! 

Sekian saja cerita mengenai makanan dan minuman. Ada tak yang turut menjadi kegemaran korang semua? Boleh kasi high 5 sikit! :D

Sehingga bertemu lagi,

Thanks reading,

Love,
  SiQaH
Makan! Makan! Happy Luncheon!
Hari ni, sempena waktu makan tengahari, aku nak bercerita mengenai makanan! Hihi. Siapa yang tak suka makan? Angkat tangan! Eh, ada ke oran...