March 31, 2016
(26) Comments

Berapa markah korang nak bagi untuk food presentation seperti gambar di atas? Hahaha!

Semalam, aku dan encik suami makan di satu kedai mamak berdekatan rumah kami, Restoran Arafah. Order chicken chop dan setelah hampir 30 minit, dapat chicken chop seperti gambar di atas. Bersungguh tukang masak hias sampai penuh satu pinggan. Kalau pinggan ni besar lagi, tak tahulah apa idea dia. Hihi. 

Sos lada hitam sedap juga dan ada hirisan buah apple hijau di atas coleslaw. Bolehlah rasanya cuma saiz ayam kecil bagi aku. Tak berpatutan dengan harga RM11.50. Atau memang standard harga begitu? Tak pasti. Yang pastinya, aku dan suami agak kagum dengan food presentation kedai mamak ni (^-^)

Alhamdullilah. Hari ni ada orang belanja nasi beriani. Kenyang sangat rasa ~ Terima kasih. Semoga rezeki Kak Sharina diberkati Allah dan berlipat ganda jadinya :) 

Ingat ye semua, sesibuk mana pun kerja, mesti ambil masa untuk makan tau. Tiada makanan maknanya tiada tenaga. Macam mana nak kerja dengan jayanya? Jadi, mesti makan! Kecuali dalam bulan Ramadhan 。^‿^。 

Sehingga bertemu lagi,

Thanks reading,

Love,
  SiQaH
Food Presentation
Berapa markah korang nak bagi untuk food presentation seperti gambar di atas? Hahaha! Semalam, aku dan encik suami makan di satu ke...
March 30, 2016
(29) Comments
Siapa yang tengok Korean Drama ni? Angkat tangan! Hihi. Demam Descendants of the Sun sedang merebak ke seluruh dunia. Wahhh! Dunia haa! Haha! Serius, drama ni best sangat! Sampai buat julung kalinya aku buat review pasal Korean Drama. Hihi. Korang boleh baca sinopsis drama ni di AsianWiki atau Wikipedia. Aku nak bagi gambar je. Kot-kot ada yang berkenan bila tengok gambar. Hihi.


Song Joong Ki ( watak Yoo Si Jin ) is the captain of the special forces in Korea military. Song Hye Kyo ( watak Kang Mo Yeon ) is a doctor, lebih tepat lagi, a surgeon. Gambar ni masa babak mereka bertemu pertama kali. Si Jin jatuh cinta pandang pertama dan mula mengayat di sini. Romantik habis. Muka Si Jin handsome gila! Hahahaha! 


Padan kan mereka berdua? Hii. Song Hye Kyo dari zaman Full House sampai sekarang, maintain cantik je dia (*^_^*)


Manis-manis gula :D


Plan nak dating tapi sayangnya tak jadi. Tiba-tiba Si Jin dapat call untuk pergi operasi. Ditinggalkan sendirian Mo Yeon. Ala kasihan dia ~ 


In love (*^o^*)


Uish! Bergaya dan kacak sungguh masa Si Jin turun kapal terbang dan berjalan menuju ke arah sekumpulan doktor dengan kaca mata hitamnya. Hihi. 


Ahhhh!!! 


Kiss scene paling romantik dan paling aku suka! Ketika di pam minyak. Hahaha! Jangan lepas ni, ada yang kiss di pam minyak sudah. Cari pasal namanya. Hihihi. 


Empat watak utama dalam drama Descendant of the Sun. Pasangan kedua adalah Jin Goo dan Myeong Joo. Aku pun suka juga mereka berdua. Kasihan tengok Jin Goo. Bersungguh menahan perasaan cinta pada Myeong Joo disebabkan oleh ayah Myeong Joo yang tidak restu mereka bersama. Haih, masalah jugak! Walaupun ada masalah, masih manis je babak mereka berdua. FYI, Jin Goo dah kahwin ye in real life. Ohh janganlah kecewa! Hihi. 


Nampak tak button repeat di bawah tu? Maknanya aku ulang lagu Everytime by Chen & Punch sepanjang perjalanan aku dari rumah ke tempat kerja. Entah berapa kali ulang pun tak tahu. Haha! Banyak lagu OST Descendants of the Sun. Cuma aku paling suka lagu ni. Berbunga-bunga hati bila dengar. Terbayang-bayang babak romantik dan manis :D 

Tak boleh bagi link kepada lagu dan sinopsis drama sebab aku update blog guna phone je. Akan aku edit entri ni later with the link. Senang, korang klik je kan :) 

Pagi hari dah bercerita mengenai drama Korea. Memang buat julung kalinya. Hihi. Drama ni bersiaran di Korea pada hari Rabu dan Khamis! Yeayyy! Hari ni episod baru. Tunggu ada english subs, baru tengok. Nanti aku faham lain, rupanya lain yang jadi. Hihi. 

Thank you for reading and hope you all watch this drama too :) Lets' share the good drama here. Siapa tengok drama ni? Siapa ada nak cadangkan Korean drama yang mesti ditonton? Aku tengok drama Korea based on recommendation je. Banyak sangat drama Korea, tak tahu nak tengok mana. Hihi.

Edit:

Link untuk tengok drama ni secara online:

  • DramaFire ( my preferred site )
  • DramaCool ( video HD tapi selalu error loading je. Tapi ada jugak yang kata okay je di sini. )
  • DramaGo ( part by part. Ada 4 parts untuk setiap episod. Sesuai untuk mereka yang sibuk )

Sehingga bertemu lagi, 

Love,

Jatuh Cinta bersama Descendants of the Sun
Siapa yang tengok Korean Drama ni? Angkat tangan! Hihi. Demam Descendants of the Sun sedang merebak ke seluruh dunia. Wahhh! Dunia haa! Ha...
March 28, 2016
(36) Comments

Semalam, aku berkesempatan pergi ke tempat yang menarik perhatian aku sejak dulu lagi iaitu A Park, Puchong. Dari dulu tahu mengenai kewujudan tempat ni dan tidak sesekali aku melepaskan peluang untuk ke sini semalam. Jemputan kahwin yang diterima oleh keluarga mentua aku dan kami, anak-anak mestilah jadi bodyguard ikut bersama. Hihi.

Masuk je dalam kawasan A Park, aku dihidangkan oleh pemandangan indah sebuah rumah yang kelihatan seperti English Style Banglo. Serius lawa! Kalau dari luar dah nampak cantik, mesti dalam rumah pun cantik juga kan? Aku tak boleh ambil gambar di dalam rumah, obviously because I'm not the family. Hihi. Gila kau nak terjah masuk kan? Jangan cari pasal walaupun bersungguh nak tahu the interior of the beautiful banglo. 

Hadapan Banglo


Dari pandangan sisi. Angle mana pun lawa je :)




Banglo dikelilingi oleh tasik. Ada sampan sebenarnya bak kata encik suami tapi sayangnya tiada kelihatan sampan semalam. 


Kawasan yang luas. Selain daripada banglo, ada gazebo, tempat jamuan, jambatan kecil, tempat rehat dan paling seronok apabila A Park ini dikelilingi juga dengan pokok-pokok yang rimbun dan menjadikan tempat ni sejuk mata memandang. Suka kehijauan alam :)






Salah satu jambatan yang ada


Antara tempat rehat yang ada





Tempat yang cantik dan semestinya kami mengadakan sesi fotografi di sini. Menggunakan kesempatan yang ada untuk beraksi, apa salahnya kan :D Ambil gambar guna phone je. Encik suami malas nak bawa kamera walaupun disuruh berkali-kali oleh Mak. 

Gambar-gambar yang diambil:


#siqahootd  - Don't know what to wear. Asyik pakai jubah je bila ke majlis kahwin, jadi untuk semalam, pilihan aku adalah mix and match skirt dengan blouse :)


Suka pintu ni. Ada satu video perkahwinan yang dibuat oleh encik suami, dia shoot di sini. Bersungguh dia bawa aku dan Uda ( adik ipar ) mengelilingi kawasan A Park. 



Masa untuk encik suami pula beraksi ambil gambar ala-ala post wedding :) Asyik ambil gambar orang kahwin je, katanya. Semalam, dia pula nak jadi people in frame :)



Ehem! :D



Our photographer, Uda ( adik ipar aku ) untuk gambar kami berdua. Bertahan dia jadi photoG dalam cuaca yang panas.









It's a wrap! :D

Cuaca sangat panas! Serius panas! Tapi disebabkan tak tahu ada peluang lagi ke untuk kami ke sini, baik digunakan peluang yang ada semalam untuk rakam memori bersama. Tak kisahlah panas pun. Lagipun tak sampai 30 saat untuk ambil satu gambar. Tahanlah kejap. Hihi.

Seperti aku katakan di awal entri, aku ke sini atas jemputan kahwin yang diterima oleh keluarga mentua. Dah nama majlis perkahwinan, mustahil aku tak ambil gambar pelamin kan? Sebab aku suka tengok pelamin. Hihi.



Simple and nice dais 


L.O.V.E





Ada sesiapa berminat untuk merakamkan detik indah di sini? Boleh rujuk laman rasmi A Park untuk keterangan lanjut. Beautiful place surrounds by a stunning background. Tak payah pergi ke tempat lain untuk ambil gambar outdoor. Dalam kawasan A Park saja dah cukup untuk bergambar sepuas hati. 


Official website: a-park.my



Instagram: a.park.events


Majlis perkahwinan Syed & Alia. Semoga bahagia hingga ke Jannah :)

Email: events@a-park.my
Phone: +603 6142 6051


A Park is really a beautiful venue for garden weddings :) Thank you for the invitation and allowed me to see the beautiful place with my own eyes. Thank you A Park's owner for the beautiful place set up with not forgotten the amazing green nature :)

And lastly,


Group photo :D


Sehingga bertemu lagi,

Thanks reading,

Love,
   SiQaH

Garden and Outdoor Wedding
Semalam, aku berkesempatan pergi ke tempat yang menarik perhatian aku sejak dulu lagi iaitu A Park, Puchong . Dari dulu tahu mengenai kew...
March 25, 2016
(17) Comments
Tema hari ni adalah makan, makan, dan makan lagi. Haha. Kalau dah nama keluar dengan #gengmakan, mestilah pergi makan. Ye tak? :D

Tujuan utama ke Mid Valley adalah untuk menemani Hanisah yang mahu tukar duit Malaysia ke Korean Won. Maklumlah, orang nak ke Korea minggu depan. Untung sangattt ~ :D

Sekarang, rate sell to Korean Won adalah 3.54. Haih, tinggi sudah. Tahun lepas, masa kami tukar, rate hanya 3.42. Berubah sangat rate walaupun hanya setahun. Harap tahun depan, rate kembali rendah :)

Senarai tempat makan kami hari ni adalah:

1. Shihlin Taiwan Street Snacks 



First, kami terbang ke Taiwan :D Kedai ni lebih kepada stail kiosk / gerai kecil di tepi jalan. Cuma lagi seronok makan di sini sebab dalam aircond. Jadi takdelah kepanasan. Hihi. 

Nampak tulisan cina, macam takut nak masuk kedai ni kan? Jangan risau. Ada status HALAL. Boleh lihat di HalalTrip. Makanan sedap! Kalau ke sini, hanya dua makanan yang menjadi pilihan aku iaitu XXL Crispy Chicken dan Seafood Tempura. Pedas tapi aku boleh layan dengan jayanya. Bagi aku, XXL Crispy Chicken sangat sedap sebab ianya rangup dan besar. Haha! Maaf, gambar tiada untuk diletak di sini. Tak sempat ambil gambar makanan. Maklumlah, aku kelaparan. Tak makan dari pagi. Jadi pelahap lah sebentar. Haha. 

Korang boleh melawat ke laman web rasmi Shihlin Taiwan Street Cafe di sini. Boleh tahu menu dan lokasi kedai sekitar Malaysia. 


2. Dubu Yo Urban Korean Food


Lepas ke Taiwan, kami pergi ke Korea pula. Hihi. Pertama kali makan di kedai Korea ni. Kedai makanan Korea kelima yang aku pergi selain The Street Cafe SS15 Subang Jaya, Oiso, Beans N Beans Korean Cafe, dan Hanbing Korean Dessert Cafe



Semua makanan yang kami order. Makan tiga orang je tapi order beriya. Haha! Dol Sot Bibimbap Beef, Spicy Ramyeon, Pa-Jeon, dan Kimbap Beef. 




Pa-Jeon! Macam lempeng atau pancake. Rasanya sedap! Aku suka yang ni. Dahlah sedap, tebal pulak tu. Rasa kenyang dah bila makan beberapa keping. Hii. Aku tak rasa pencicah yang didatangkan bersama sebab dorang kata rasa cuka pekat dalam tu. Aku tak boleh makan cuka, makanya NO-NO for me. Makan macam tu je pun sedap!



Dol Sot Bibimbap Beef. Bibim bermaksud campur manakala Bap bermaksud Nasi. Bila digandingkan dan diterbalikkan, jadilah Nasi Campur. Hii. Gaul dan makan. Bibimbap ni sedap cuma terlalu banyak sayur-sayuran dan jagung! Uhhh, aku tak berapa minat dalam makanan ada letak jagung dan sayur yang banyak. Jadi, setelah digaul, hanya makan sedikit sahaja. Tapi sedap tau nanye!



Spicy Ramyeon! Ini makanan Hanisah. Aku ada rasa sedikit dan semestinya sedap. Siapa yang tak suka makan maggi kan? Hihi. Panas dan ala-ala pedas, bila telan terus meresap ke dalam kepala dan badan. 

Main dish dipesan dalam bentuk set. So adalah side dish. Aku suka jugak kimchi dorang. Sesedap rasa! Pendek kata, kedai ni is recommended for all Korean food lovers ~ :) Boleh terjah ke LG.048, Lower Ground Floor, Mid Valley Megamall.


3. Mango Aloha

Sudah kenyang makan makanan Korea, kami terus terbang ke Hawai untuk menikmati Mango Aloha. Haha! Kebetulan lalu di kedai ni, tengok macam menarik, baca menu dan terus 'jom singgah'. Hihi.











Menu yang disediakan di sini. Nampak menarik semua kan? Well, warna kuning sememangnya adalah warna yang menarik perhatian. Aplikasikan ia pada warna menu :D



Mango Pudding dan All Sweet and Sago. Bagi aku, biasa je kedai ni. Sedap cuma tiadalah sedap sangat. Kalau All Sweet and Sago ditambahkan aiskrim vanila, akan bertambah sedap rasanya. Bila dihidangkan tanpa aiskrim, rasanya jadi biasa saja.



Kami pesan Fruit Smoothie untuk minuman. Both sedap! Strawberry Smoothie dan Mango + Honeydew Smoothie. Untuk minuman, dicadangkan untuk korang cuba di sini. Pasti tidak kecewa. 

Kalau teringin nak cuba, korang boleh datang di kedai ni yang terletak di:

Lot FK-12, First Floor, Mid Valley Megamall.



Dah kata teman Hanisah pergi tukar duit Korean Won. Mesti nak ambil gambar duit Won walaupun tak pergi. Aku ada plan nak ke Korea sekali lagi pada tahun hadapan cuma this time would be with my husband. Insyallah, jika tiada aral melintang, akan sampai juga ke sana with him :) May Allah ease our preparation :) Aku ada balance 30 ribu Won pada trip tahun lepas bersama #gengmakan . Sayang nak tukar kepada Ringgit Malaysia. Simpan jela sampai digunakan kembali di Korea nanti. Chewahh, berangan dulu. Hihi.

Terkejut tak kami boleh terbang ke tiga negara pada hari yang sama? Haha! Terkejut tak kami makan banyak hari ni? Takdelah banyak pun sebenarnya sebab kami kongsi bertiga. Aku suka jalan-jalan dan explore tempat makan. Ada pula kawan perangai sama. Haha. Lagi afdal orang kata :D

Sehingga bertemu lagi,

Thanks reading dan kalau teringin bolehlah terjah kedai-kedai di atas ye :)

Love,
SiQaH

Taiwan - Korea - Hawai! Tema: Makan!
Tema hari ni adalah makan, makan, dan makan lagi. Haha. Kalau dah nama keluar dengan #gengmakan, mestilah pergi makan. Ye tak? :D Tuju...