February 29, 2016
(2) Comments
Aku tak pernah tergerak hati nak order buku online. Apatah lagi novel. Tapi entah kenapa kali nie, aku bersungguh nak juga baca satu novel Melayu nie tak kira apa pun. Sebab sekarang, dah keluar novel kesinambungan untuk novel pertama. Tapi aku tak baca lagi novel pertama. Tak kan nak baca novel kedua pulak kan. Makanya terus ke komputer yang ada kat MPH dan cari online.


Search dan novel tue available di MPH Online. Terus daftar sebagai ahli dan beli. Semangat tak? Hihi. Boleh pilih untuk bayar secara online ( Maybank2U, Paypal, dll ) atau di outlet. Dan aku pilih cara bayaran di outlet memandangkan masa tue aku berada di MPH SACC Mall. Senang je rupanya order online ;)

Aku order hari rabu dan novel sampai hari nie. Mengambil masa tiga hari bekerja. Okaylah tue, takdelah lama sangat.


Dibungkus baik oleh pihak MPH. Fragile sangat. Kemek sikit pun tak nak okay. Aku sangat particular kalau bab kecantikan novel. Semua novel aku diletak rapi di almari. Cuma ada satu je novel yang dah kemek sikit sebab aku campak lepas habis baca. Haha! Punya bengang dengan jalan cerita novel tue. Tak payahlah aku mention tajuk novel yang aku campak tue di sini :p 


Ta-daaaaa ~ Inilah novel aku order online!  The Unsung Hero 1: Wira Yang Tidak Didendang. Novel kedua yang kini berada di pasaran bertajuk The Unsung Hero 2: The One. Penulis bernama Melur Jelita. Aku pernah baca novel beliau bertajuk I Love You, Stupid dan memang best novel tue. Hope yang nie pun seronok lah. 

Novel paling tebal akan aku baca, 1156 pages!!! Gila kau, novel nie pun berat. Entah bilalah nak habis?? Hihi. 

Okay. Nak start baca sekarang! :D

Sehingga bertemu lagi, 

Thanks reading, 
Love
SiQaH

First time order buku di MPH Online
Aku tak pernah tergerak hati nak order buku online. Apatah lagi novel. Tapi entah kenapa kali nie, aku bersungguh nak juga baca satu novel M...
February 28, 2016
(6) Comments

Novel keempat daripada Suri Ryana. Tapi ini adalah novel kedua yang aku baca selepas M.A.I.D. Aku hanya menonton Isteri Separuh Masa dan satu lagi novel beliau, Playboy Itu Suami Aku? Masih tak baca lagi. Dah masuk dalam list Want to Read :)

Seperti M.A.I.D, aku juga suka pada novel Kimchi untuk Awak! Cara penceritaan, ayat-ayat yang ada, scene yang ada ( walaupun bagi aku, banyak sangat romantic scene ) tapi biasalah novel kan, Penerangan dan penceritaan lebih mendalam. Sebab tue, aku suka baca novel lagi daripada tonton drama. Sebab bila kita baca novel, kita akan lebih mendalami setiap watak yang ada. 

Novel mengisahkan permulaan kisah antara Daniel Lee Jae Hwan dan Bella yang pada mulanya masam dan akhirnya bertukar menjadi manis, dan sangat manis walaupun diganggu oleh watak jahat seperti Yoo Ri (adik susuan Daniel Lee ) dan Zara ( penggoda tegar ), mereka tetap tidak berubah. Unsur drama Korea sangat diterapkan dalam novel nie. 100% yakin disebabkan oleh penulis, Suri Ryana kini menetap di Korea Selatan dan semestinya dia boleh menceritakan mengenai keadaan di sana di dalam novel. Dan seterusnya membuat aku rindu pada Korea!! Teringat kisah aku bersama #gengmakan ke Korea pada tahun lepas. Aku masih tidak bekesempatan nak blog pasal #gengmakankekorea trip. Insyallah, I will do it later :) Untuk entri nie, disertakan sedikit gambar jela :D

Masa baca novel nie, paling dirindui kenangan di Korea semestinya makanan Korea! Sumpah, makanan Korea sangat menepati citarasa aku. Aku suka sangat-sangat! Tak lapar lah sepanjang berada di Korea, dengan tour guide yang menurut perintah bawa kami ke kedai makan yang best saja! Hihi.

Odeng 

Odeng adalah kek ikan yang dicucuk dengan lidi. Dan rasanya sedap! Lembut je rasanya. Makan dengan sup yang disediakan. Takde pulak sos cili kat kedai Ahjumma tue. Hihi. Odeng memang sedap cuma sebenarnya aku lebih sukakan Hotteok.

Dalam novel nie ada banyak diterangkan mengenai makanan Korea. Salah satunya, Banchan. Rupanya Banchan bermaksud side dish atau makanan sampingan. Aku ingatkan nama satu makanan, Silap rupanya. Hihi. Kimchi adalah salah satu makanan popular di dalam Banchan. Selain itu, ada pajeon, pancake tradisional Korea yang dibuat dengan menggunakan tepung, telur dan daun bawang. Dubu-jorim pula adalah tofu yang dimasak dengan kicap, minyak bijan, bawang putih dan daun bawang. Kongnamul adalah tauge yang direbus dengan minyak bijan. Snek makanan yang lain adalah Tteokbokki dan Goguma mattang ( ubi manis goreng bersalut karamel ).


#gengmakankekorea in Kimchi Making Experience


Makanan paling popular di Korea, semestinya KIMCHI! Most of part in this novel, ada related to kimchi sebab Danial Lee suka makan kimchi sampai beriya Bella belajar nak buat kimchi macam yang Omma buat. Bella juga ada kerja part time di Kimchi Academy dan itu membuatkan aku teringat masa kami #gengmakankekorea masuk kelas buat kimchi. Ohh rindunyaaa!! Kimchi yang dibuat boleh dibawa pulang ke Malaysia. Dorang siap custom packed for us. Camne rasa kimchi aku buat? Bolehlahhhh ~ Haha!

Ada diberi resepi kimchi dan ungkapan asas dalam bahasa Korea sebagai lampiran dalam novel nie. Bolehlah cuba buat kimchi kepada sesiapa yang berminat. Aku? Malas nak buat sebab aku sorang je pun yang makan. Tak payah nak cuba sangat lah :p


#gengmakankekorea with hanbok sebelum kelas kimchi bermula

Suri Ryana juga ada berkongsi mengenai pemakaian hanbok. Katanya, pada zaman dahulu, hanya golongan atasan saja yang dibenarkan memakai hanbok berwarna ceria dan terang. Golongan bawahan hanya boleh memakai hanbok warna putih dan warna yang tidak menonjol. Dari segi fabrik atau material hanbok pula, golongan bawahan hanya boleh mengenakan hanbok yang diperbuat daripada kain kapas sahaja manakala golongan atasan pula, material daripada sutera, dan lain-lain fabrik yang berkualiti, Tapi ini semua sudah berlalu. Sekarang, tak kira apa pangkat dan golongan, semua boleh mengenakan hanbok yang disukai. Sediakan duit lebih jela kalau nak beli yang super kualiti dengan warna yang cantik :)



#gengmakankekorea in Nami Island

Nami Island! Tempat paling popular di Korea, pastinya. Dalam novel nie, ada diceritakan Bella ke Nami Island dengan menaiki Nami Skyline ZipWire ZipRider!! Bestnyaaaa! Teringin nak naik zip-wire nie. Walaupun aku takut pada tempat tinggi, tapi nak cuba zip-wire sebab sure best! Jika ada rezeki kali kedua ke sana, aku nak naik zip-wire ke Nami Island. Insyallah ~ :)

Satu lagi fakta dalam novel ini adalah Hwanghap. Hwanghap adalah majlis di Korea untuk menyambut ulang tahun kelahiran seseorang itu apabila dia mencecah umur 60 tahun. Ini adalah untuk menghargai usia yang ada sebab pada zaman dahulu, tak ramai yang boleh mencecah umur 60 tahun (akibat kekurangan pakar dalam bidang perubatan). Kita di sini tiada istilah Hwanghap. Kalau birthday, buat birthday party atau majlis kesyukuran, tak kira usia. 

Last points dalam novel nie. Aku suka pada quote yang ada. Aku kan seorang yang suka baca quote. Walaupun pendek quote tapi penuh bermakna. Antara quote dalam novel nie:


When you stop searching for a prince, and make Allah your King, He will complete your fairytale. Insyallah. 

Cry as much as you want to, but just make sure when you're finished, you never cry for same reason again. 

Before you judge, listen. Before you listen, see. That's why we have eyes and two ears because there are always two sides of every story.

You refuse to forgive people but on the day of judgment you will stand bare, begging Allah to forgive you.

Quote yang paling romantik dalam novel nie :D

"You are my sugar crush, my cocaine bliss, my illegal high, my perfect kiss. You're an addiction that I fail to resist."

Uishhh, romantik + jiwang sangat ayat di atas. Haha. Aku baca novel terasa seperti di awangan. Cuba kalau aku lafazkan kata-kata nie kat encik suami, apalah agaknya reaksi dia? Agaknya dia pandang aku pelik je nanti sambil ketawa terbahak-bahak. Hahaha!

Kepada peminat novel, patutlah baca novel Kimchi untuk Awak! Aku berkenan dengan novel nie, dan harap korang pun.

***Only a little picture of our #gengmakankekorea in this entry, Will definitely post entry about our Korea trip in my blog as it was one of my sweet memories :)


Sehingga bertemu lagi,

Thanks reading,

Love
SiQaH

Nah, Kimchi untuk Awak! Sambil mengimbau kenangan di Korea :)
Novel keempat daripada Suri Ryana. Tapi ini adalah novel kedua yang aku baca selepas M.A.I.D. Aku hanya menonton Isteri Separuh Masa da...

(2) Comments
Dulu, aku takdelah suka sangat FB. Lebih kepada instagram semata. Tapi sekarang, dah kembali kepada FB. Selalu jugaklah online FB sekarang. Sebab hanya di FB, aku akan tahu mengenai isu semasa, apa-apa yang viral dan paling penting, FB adalah tempat untuk aku akan sentiasa update dengan aktiviti kawan-kawan lama malah keluarga juga. Sebab nowadays, all activities will update in FB.


Sekarang, ada butang 'LIKE' yang dah ada mengeluarkan reaksi pulak. Haha! Ada 5 reaksi yang boleh dipilih untuk satu post iaitu, Love, Haha, Wow, Sad, and Angry. Seronok betul aku sejak ada fungsi nie. Comel je rasa! Bersungguh aku bagi reaksi kat post orang. Hihi! 

Selain daripada fungsi butang 'LIKE' yang paling baru nie, aku juga sukakan fungsi 'Save Post'. Meaning korang boleh save post mana yang korang nak baca later. Lebih kurang fungsi aplikasi Pocket. Tapi itu kita save post or article daripada web. Banyak betul dah post yang telah aku save, sama ada to read later or just nak save for my reference later. Maklumlah aku mudah lupa. Baik save beriya! 

Satu lagi fungsi yang aku suka adalah 'Unfollow' but still be friends. Opps! Haha! Ada jugak beberapa orang yang aku unfollow. Hii. To be honest, zaman dulu kala, asyik add and approve je semua orang ( asalkan ada mutual friend ), so kadang-kadang tak kenal sangat pun orang tue. Orang-orang yang aku tak kenal sangat tue lah yang aku unfollow. Agar aku tak terlepas update daripada kawan-kawan yang aku kenal dan keluarga tersayang :) 

Setakat sekarang, aku berpuas hati dengan fungsi di FB. Hope ada update yang lagi menarik in future ;) 

*masih takde feature untuk 'add account' di Instagram :( 

Sehingga bertemu lagi, 

Love
SiQaH
Facebook Ohhh Facebook
Dulu, aku takdelah suka sangat FB. Lebih kepada instagram semata. Tapi sekarang, dah kembali kepada FB. Selalu jugaklah online FB sekarang. ...
February 27, 2016
(2) Comments

Johor DT menang lagi! Yeehaaaa! Seronok sangatlah aku kan kata. Encik suami lagi seronok. Malam nie encik suami jadi tukang tilik pulak dan betul pulak tekaannya. Dia teka minit ke 28 hingga minit 30, JDT akan ada satu gol dan ternyata dapat lak satu gol JDT pada minit ke 28. Hebatlah! Hahaha! 

Permainan yang bagus oleh JDT walaupun pada separuh masa kedua nampak macam letih je. Mana tak letihnya kan. Segala perlawanan piala, orang yang sama je lebih kurang yang main. 

Harap JDT berterusan dengan kejayaan! Berbaloi lah apa saja yang dihabiskan untuk team JDT musim nie. 

Berkenan sungguh dengan jersi JDT. Dah request kat encik suami nak jersi JDT semua warna. Cuma tak tahu bila nak dapat. Haha! Tak jumpa lagi jual di mana-mana. Nanti pergi stadium masa perlawanan, baru beli agaknya. Pergi untuk beli jersi je. Maybe ~ Haha. 

Esok hari ahad. Hari untuk beristirehat. Bila sabtu dah keluar, hari ahad untuk berehat je. Malas nak ke mana-mana. Zaman sekarang, keluar rumah je dah habis RM50. Isi minyak kereta lerr ~ 

Selamat berhujung minggu, semua :) 


Sehingga bertemu lagi, 

Love
SiQaH

*credit picture to: Johor Southern Tigers, FB page ­čĺ¬
Menang lagi team pilihan hati, Johor DT!
Johor DT menang lagi! Yeehaaaa! Seronok sangatlah aku kan kata. Encik suami lagi seronok. Malam nie encik suami jadi tukang tilik pulak...
February 25, 2016
(4) Comments
Kafe comel, The Teapot Deli. Terletak di Aras 2, SACC Mall. Nie kali kedua aku ke sini. Kali pertama, tahun lepas rasanya, bersama Tasha. Hari nie, aku berkeseorangan je datang sini. Habis selesaikan urusan PTPTN dan KWSP, aku terus ke SACC Mall untuk berjalan-jalan dan makan semestinya. Sebab aku langsung tak sarapan pagi tadi. Konon nak berada di PTPTN seawal yang boleh. Takut ramai orang, rupanya takde orang. Hihi.



Dari escalator dah nampak kafe nie. Nice dan comel je dari jauh. 



Details mengenai The Teapot Deli dan juga buku menu. Banyak menu disediakan mengikut pada bahagian. Ada Soup of the day, Sandwiches, Fish, Chicken, Beef, Local Favourite ( fried rice, roti jala, mee rebus, laksa johor, nasi tomato, dll ). Ada jugak pelbagai kek dan sweet thing ( bread & butter pudding, dll ) dan pelbagai minuman. 



My lucky number 13 :)



Ambik gambar nie #fromwhereiseat :D



Juga gambar nie. Simple je kan :) Ramai jugak nampak wanita pangkat mak-mak kita datang kafe nie berseorangan. Macam aku sorang-sorang layan diri dan makanan :p

Pada mulanya aku nak order fried rice, will be served with chicken wings and egg (maklumlah tak sarapan pagi, lapar gila jadi :D) tapi sayangnya mereka kata pedas. Ingatkan boleh kurangkan kepedasan tapi rupanya tak boleh sebab resepi dah gitu. Maybe dah goreng in bulk ke. Tak tahulah. Aku tak nak menghancurkan mood indah cuti hari nie dengan mungkin termakan makanan pedas yang aku mungkin tak tahan. Walaupun tak tahu pada skala berapakah kepedasan itu.

Makanya, my menu changed to: 



Spaggeti Bolognese. Ini je yang aku ingat dan paling selamat untuk dimakan. Sedangkan baru makan spaggeti jugak semalam. Aiyakk. Rasa spaggeti nie biasa-biasa je. Takdelah wauuu faktor sangat. But, it's nice :)



My dessert - Bread & butter pudding with caramel. Haha. Korang mesti pelik kan? Makan sorang tapi bersungguh order sekali dessert. Haha. Kali nie aku terpaksa gigih habiskan semua makanan termasuk minuman, Iced Neslo, dengan jayanya sebab tiada teman di sisi. Lama jugaklah aku lepak kat kafe nie. Nak habiskan makanan punya pasal. Tak nak membazir katanya. Kalau keluar dengan encik suami, keluarga atau #gengmakan , dah pass to them dengan jayanya. Tak payah aku nak fikir panjang. Hahahaha.

Lepas habis melantak, berhijrah ke kedai kegemaran aku, MPH. Hihi. Beli satu novel as usual :)

Have a nice day, friends.

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH


The Teapot Deli
Kafe comel, The Teapot Deli. Terletak di Aras 2, SACC Mall. Nie kali kedua aku ke sini. Kali pertama, tahun lepas rasanya, bersama Tasha. H...

(5) Comments
Hari nie aku cuti just to settle this! Bayar hutang PTPTN guna akuan kedua KWSP. Dah lama nak buat tapi masih tak bergerak nak buat, sampailah rakan sekerja aku, Shiema dah buat dan dia beriya suruh kami buat sampai siap ambilkan borang KWSP. Hihi.

Makanya, sebelum di blacklist, haha, baik pergi bayar hutang. Aku masih tak mampu nak bayar semua hutang. Bayar separuh je. But still okay for me. Happy bila dah settle buat urusan, sebab walaupun tak buat full settlement, dah bayar separuh pun dah cukup happy. Kumpul lagi duit dan bayar lagi nanti :)

Prosedur senang sangat. First, pergi ke cawangan PTPTN berdekatan. Kalau aku, mestilah ke Shah Alam. Aku suka berurusan bank ke apa ke semua di Shah Alam. Tenang je rasa. Hehe. Parking kereta di Plaza Alam Sentral dan terus ke PTPTN di bangunan sebelah. Sekejap sangat berurusan di PTPTN. Tak ramai orang dan aku suka situasi itu :D

Di PTPTN, tiada apa dokumen diperlukan. Just pergi sini untuk check balance account dan pegawai PTPTN akan beri surat rasmi daripada PTPTN lengkap dengan jumlah hutang dan segalanya. 

Korang boleh jugak pergi ke booth / kiosk PTPTN di shopping mall yang ada, sekarang rasa dah banyak je booth PTPTN kan, cuma kalau korang berurusan di booth, mereka mengambil masa seminggu untuk dapatkan surat rasmi. So korang kena datang sekali lagi untuk ambil surat rasmi pulak. Lagi senang, if korang ke cawangan PTPTN terus. Ikut korang lah nanye. Mana yang lebih senang :) 

Korang akan ditawarkan buat Ujrah PTPTN untuk langsaikan lebihan hutang yang ada. Terpulang sama ada korang nak atau tak nak terima. Aku tak nak buat Ujrah. Hanya nak bayar setiap bulan dan nanti ada balance KWSP lagi, boleh bayar lagi secara ansuran. 

Dah dapat surat rasmi PTPTN, terus ke KWSP. Di KWSP, macam biasa, beratur dan ambil borang untuk diisi. Lengkap isi borang, pergi kaunter dan ambil nombor giliran pulak. 

Kalau di KWSP Shah Alam, banyak kaunter dibuka. Dan sekejap je prosesnya. Pegawai KWSP pun baik je. Beriya menerangkan semua prosedur. Siap suruh buat iAkaun KWSP agar lebih mudah nak tahu semua berkaitan akaun KWSP di masa akan datang. 

Dokumen diperlukan di KWSP: 
1. Surat rasmi dari PTPTN
2. Sijil Ijazah yang asal
3. Satu salinan sijil Ijazah yang asal 
4. Kad Pengenalan 
5. Boleh jugak disertakan sekali dengan transkrip akademik (optional) 

Alhamdullilah. Kurang dari 2 jam, semua urusan sudah selesai. Rasa lega bila dapat bayar hutang walaupun tidak semua. Yes, hutang wajib bayar! Ingat selalu ;)


Lepas dah bayar, sila tunggu sehingga sekurang-kurangnya 14 hari bekerja. Lepas tue, bolehlah check baki pinjaman PTPTN. Senang je nak check. Sila ke web ( gambar di atas ) dan masukkan nombor kad pengenalan dan nombor pinjaman. Kalau tak ingat no pinjaman, senang jugak. Mintak je kat pegawai PTPTN yang berurusan dengan korang. Settle :D Aku cari nombor pinjaman di surat tawaran tapi tak jumpa pun. Tue yang tanya je pegawai bertugas. Dinasihatkan jugak untuk check baki pinjaman antara 15 hingga 28 hb / setiap bulan. Sebab tarikh lain, PTPTN sedang kemaskini akaun. Mungkin lambat prosesnya kalau check masa nie. Mungkinlah ~ 

Dan untuk sesiapa yang nak tukar penama KWSP, sekarang wajib bawa seorang saksi yang bukan penama semestinya, berumur 18 tahun ke atas bersama ke pejabat KWSP. Sekarang, pegawai PTPTN dah tak boleh jadi saksi. Jenuh pulak nak kena bawak sorang saksi. Weekend pun boleh buat dah, pergi UTC :) No excuse der ;) Tapi kalau tak nak jugak bawak saksi, mintak tolong je sesiapa yang ada kat situ untuk jadi saksi. Berbudi bahasa lah. Hihi :p

Sekian sahaja entri untuk kali nie, pada sesiapa yang ada hutang PTPTN, amat digalakkan untuk bayar guna akaun KWSP. Duit yang kita kumpul masa kerja, boleh digunakan untuk bayar hutang yang ada :) 

Bilalah boleh hidup tanpa hutang? -- Lama lagi jawapannya. Huhu. 

Sehingga bertemu lagi, 

Love
SiQaH 


Bayar Hutang PTPTN guna akaun kedua KWSP
Hari nie aku cuti just to settle this! Bayar hutang PTPTN guna akuan kedua KWSP. Dah lama nak buat tapi masih tak bergerak nak buat, sampai...
February 15, 2016
(0) Comments

Aku tergerak hati nak beli novel nie selepas tengok drama Isteri vs Tunang di Astro Ria. Aku sangat suka Scha so memang wajiblah tengok drama tue kan.

Novelnya quite nice jugak. Jalan cerita macam biasalah, tak suka last2 jadi suka. Cuma yang aku geram sangat dengan Zaim Azfar sebab dia kahwin lagi satu dengan Amira gedik! Geram betul aku! Yes, cinta pertama tapi tengoklah dulu perangai perempuan tue. Mengedik dan kaki control macam tue, ishhhh buat simpanglah nak buat isteri oii. Geram macam mana Zaim boleh terfikir nak jadikan Amira isteri kedua. Aigoo! Sakit je hati baca novel. Tengok drama lagi sakit hati. Watak Amira yang dibawa oleh Sharifah Sakinah memang menjadilah tahap gedik dan kaki kontrol tue :D 

Kalaulah aku di tempat Alana Sofea, tak tahulah boleh ke hadap the fact yang suami nak kahwin lain. Siap dia pulak menemani suami uruskan pasal perkahwinan kedua. Eh eh eh! Hati terluka tau! Walaupun wanita nie kata tidak apa, redha dengan ketentuan Allah, tapi jauh di sudut hati, mesti terasa dan terluka. Mana ada wanita yang suka berkongsi kan? Ke ada? Maybe adalah segelintir. Seperti last week, aku dengar radio Hot Fm, Fynn Jamal ada mentioned yang dia bukan anti poligami. Bagusnya Fynn! 

Ending novel nie seperti biasa. Alana Sofea mengandung buat kali kedua selepas kandungan pertama gugur masa dia kemalangan di hari pernikahan Zaim. Dan itu membuatkan Zaim tak jadi menikah. Bagus sangat masa nie! Hihi! 

Aku bagi 3 bintang untuk novel nie. Jalan cerita pada mulanya biasa je, seperti yang kita boleh agak, cuma ditambah dengan suami nak kahwin lain, haa itu yang buat novel nie lain daripada lain. Biasa watak kedua mengganggu hubungan je, nie haa lelaki tue pun melayan siap ajak kahwin walaupun menyesal di kemudian hari tapi tak boleh nak cancel kan the wedding. Last last cancel gak! :p 

Kalau drama seperti biasa mesti ada add on scene. Aku layankan je add on scene tue. Hii. 

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH


Isteri vs Tunang - Mestilah Isteri Win!
Aku tergerak hati nak beli novel nie selepas tengok drama Isteri vs Tunang di Astro Ria. Aku sangat suka Scha so memang wajiblah tengok...
February 10, 2016
(0) Comments

Ola Bola! Aku berjaya menontonnya hari nie di hari terakhir tayangan di panggung. Yes!! Thank you HK sebab cuti lagi hari nie. Hihi. 

Sangat teruja untuk melihat filem nie. Bertambah teruja bila baca review orang cakap filem nie sangat best. Dan ternyata, selepas menontonnya, filem nie memang sangat menarik, best, dan menyentuh hati :) 

Filem arahan Chiu Keng Guan, pengarah yang telah berjaya memecahkan rekod box office melalui filem The Journey pada tahun 2014. Aku miss to watch this film. Huhu. Akan dicari nanti. 

Ola Bola mengisahkan tentang kegemilangan pasukan bola sepak Malaysia pada tahun 1980 yang berjaya memasuki Sukan Olimpik Moscow 1980. Ola Bola adalah satu filem yang lengkap mengandungi unsur masam manis kehidupan. Masalah dan halangan yang mereka hadapi untuk mencapai impian mereka ke Sukan Olimpik Moscow. 

Ola Bola bukan cerita mengenai sukan bola sepak semata. Jadi filem nie bukan untuk peminat bola sepak saja. Fokus pada semangat kesukanan yang membawa kepada mereka tabah menghadapi segala halangan yang ada. Juga fokus pada perpaduan di antara pelbagai kaum di Malaysia, semua orang berkata mengenai bola sepak, rakyat Malaysia bersatu menyokong pasukan bola sepak negara tanpa mengenal erti perbezaan antara kita, rakyat pelbagai kaum. Bak salah satu skrip dalam filem nie, 'Kita tetap menyanyikan lagu yang sama'. 

Pelakon amatur yang menjadi tunjang utama filem nie berjaya membawa watak mereka dengan baik sekali. Good job! Terutama kepada tiga watak utama, JC Chee (watak Tauke), Luqman Hafidz (watak Ali), dan Saran Kumar (watak Muthu). Aku suka jugak dengan Lim Jian Wen (watak Ong Tiam Cai), comel wataknya dan paling seronok bila beliau yang merupakan pemain simpanan akhirnya dapat bermain di perlawanan sebenar semasa menentang Korea Selatan. Pujian juga diberikan kepada pelakon hebat, Bront Palarae yang membawa watak pengulas sukan, Rahman. Excited tengok beliau mengulas sukan bola sepak. Hihi. 

Aku sarankan korang yang masih belum menonton filem Ola Bola, silalah beli nanti filem nie di Astro First. Sebab hari nie adalah hari terakhir filem nie ditayangkan di panggung. Tak rugi korang beli! Filem nie sangat best, best, best, dan semua rakyat Malaysia wajib tonton! Aku bagi 10 bintang untuk filem nie. Sangat sukakan filem nie dari semua aspek termasuk lagu tema, Arena Cahaya by Zee Avi. 

Aku berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia selepas tengok filem nie. Rasa sangat teruja untuk terus menyokong pasukan bola sepak negara. Rasa sangat bangga dengan kejayaan yang dikecapi walaupun sudah berpuluh-puluh tahun kejayaan itu berlaku. Sama-samalah kita menyokong sukan di Malaysia dan bersatu padu demi negara tercinta, Malaysia. Dan kepada ahli sukan negara terutama pasukan bola sepak Malaysia, moga filem nie dapat memberi impak besar dalam memajukan pasukan kita ke persada dunia.

Tengok tau filem nie! Mesti tengok eh semua. Tak menyesal punya. Ola Bola sangat terbaik! 

Kita menang sama-sama,
Kita kalah sama-sama.

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH 
Ola Bola: Kembalinya Keyakinan
Ola Bola! Aku berjaya menontonnya hari nie di hari terakhir tayangan di panggung. Yes!! Thank you HK sebab cuti lagi hari nie. Hihi.  ...
February 05, 2016
(0) Comments
Korang pernah dengar tak Johanandhiscats? Popular di Instagram kerana beliau memiliki banyak kucing yang comel. Aku tak pernah tahu pasal Johanandhiscats sehingga dia buka studio kucing dan viral mengenainya,

Minggu lepas, aku berkesempatan untuk pergi sendiri melawat kucing-kucing di Johanandhiscats yang terletak di Setia Alam. Dulu, Johan buka studio di kediaman sendiri (aku pergi sini pada mulanya), dan sekarang dia dah buka studio kucing di tempat yang lebih selesa.

Kami tiba di sana jam 2 petang dan datang kembali pada jam 4 petang selepas dinasihatkan oleh orang yang menjaga barisan di sana. Studio nie berehat dari jam 3 hingga 4 petang. Korang kalau nak datang, boleh booking dulu di laman web rasmi Johanandhiscats. Lagi mudah dan korang tak payah beratur beriya sangat. Kalau korang walk-in pun boleh, cuma mereka lebih mengutamakan pelanggan yang booking terlebih dahulu. Macam aku hari tue, datang as walk-in customer, so lambat mereka attend kita sebab habiskan yang mana booking dulu. So it's better to book before come okay!



Inilah rupanya dari luar. Johanandhiscats studio berada di tingkat 1. Ground floor akan dibuka pets shop dan masih dalam pembikinan. 


Dan sekarang, mulakan entri dengan gambar-gambar kucing yang comel bangat! :D 

Oppps sebelum tue, ada peraturan ye di sini:
- Flash camera is a BIG NO
- Boleh pegang kucing di mana sahaja bahagian badan kecuali hidung.

Itu sahaja yang penting. Hihi. So nak masuk sini, pastikan camera no flash okay! Then, ambiklah gambar banyak mana pun. Takde orang nak heran, Sebab semua orang macam tue. Hihi.


Namanya Princess. So like a Princess, buat catwalk dengan muka serius dan berlagak. Haha.


Serius aku tak ingat nama semua kucing. Hihi. Banyak sangat. Cukuplah tuan dia yang ingat semua kan. Yang nie, sumpah comel. Besar pulak tue. Terkejut aku tengok mula-mula. Takut nak pegang pada mulanya tapi lepas tengok dia okay je bergambar, aku pun offerkan diri nak ambik gambar dengan dia. Hihi. Sebenarnya, aku takut kucing! Haha! Tapi pergi jugak studio kucing sebab can't resist to see cute cats! :D



Martin! Muka Martin serius kasihan dan kelakar. Haha. Tapi dia sangat comel. 


Tengok muka kasihan dia :) Jatuh cinta dengan pandangan mata :)


Kasih yang paling comel dan paling aktif. Bermain saja kerjanya. Bukan senang nak ambik gambar dengan Kasih. Lebih suka pada benda bergerak, Nak kejar je kerjanya. Comel sangat :)



Yang nie kucing yang paling cantik bulunya. Aku suka sangat! Tak berani nak pegang sebab dia macam ganas. Hihi.





Mak dengan Tarzan. Macam harimau bintang kulitnya. Cantik!





Kucing nie sedang moody. Walaupun tuan kedai panggil dia, dia buat tak tahu je. Tak layan langsung. Memang tengah mood tak baik tue haa. Jangan dipaksa! Ada juga beberapa kucing yang menyendiri kat sini. Maybe mereka tengah penat so moody lah nampaknya. Ambik gambar di kejauhan jela. Sampai hati awak tak nak layan saya :(



Yang nie dipanggil Jannah (not sure betul ke tak). Kucing nie pun moody jugak pada mulanya. Dia menyorok je sampai diangkat keluar oleh tuan kedai. Mr A berjaya pegang dia sebentar. Lepas tue, dia terus nak menyelamatkan diri daripada orang ramai. Mood tak baik juga nampaknya..




Suasana dalam studio kucing. Ramai orang. Boleh memuatkan dalam 30 orang untuk satu masa. Tak payah risau kalau tiada kucing untuk bermain. Ada je kucing. Kucing banyak dan mostly active. Pasti korang puas punya bermain dengan mereka :)

Pendek kata, tempat nie adalah wajib dikunjungi oleh mereka yang sukakan kucing. Yang tak suka kucing pun boleh datang. Pasti akan jatuh cinta dengan kucing-kucing yang gebu dan comel di sini. Dan ingat, sebelum datang, sila buat booking dulu :)


Alamat: No 16, Jalan Setia Dagang AK U13/AK, Setia Alam (berdekatan dengan Setia City Mall)

Masa: 11 am - 10 pm

Instagram: @Johanandhiscats

Laman web rasmi: http://johanandhiscats.com.my/


Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH





Johanandhiscats Studio
Korang pernah dengar tak Johanandhiscats? Popular di Instagram kerana beliau memiliki banyak kucing yang comel. Aku tak pernah tahu pasal J...