December 01, 2016

Study Habits Questionnaire

Tag ini daripada Shaf. Dah lama baca kat blog Shaf dan baru hari ni berjaya siapkan tag ini. Punyalah lama terperap dalam draft :D

Sudah enam tahun aku meninggalkan zaman belajar. Rindu sebenarnya nak belajar kembali. Tapi hanya rindu saja. Hehe. Akal fikiran tak mampu untuk berfikir lagi. Cukuplah setakat yang ada je. Malas ek aku :p

Kepada mereka yang masih belajar, jangan jadi macam akak ye. Teruskan pengajian please. Kalau dah berhenti, sure susah nak start belajar balik. Ini kisah benar. Serius ✌


Questionnaire start!

#What time you start studying and how long? 
Tak kira masa. Bila ada mood study, terus study je. Cuma kebiasaannya, aku akan study selepas Maghrib dan berterusan sehingga tengah malam. 

#Do you stay up all nights for study?
Yes I did. Sometimes. Ikut mood jugak. Kadang-kadang mood studi je mula-mula, lepas tu mood tengok drama Korea/Japan/anime. Hahaha. Ke laut studi nya :p

#Any favorite place or port while you study? 
Semestinya studi di meja. Studi di atas katil hanya akan berlaku bila nak refresh notes saja. Nota peta minda atau nota ringkas.  

#Do you listen to music or not? 
Can listen to music only for Math. Sebab tu aku suka buat latihan Math. Boleh dengar lagu. Hii. Kalau bab menghafal, tidak sama sekali dengar lagu. Kang lirik lagu yang dihafal, bukan subjek. Haha.  

#Do you start from front page or back page of book? 
Front page. Tak pernah studi dari back page. Biasanya front page akan ada benda simple dan semakin complicated apabila tiba di belakang page of book.  

#Do you study all of section or just the important section? 
All of section. Semua penting.
 
#Do you highlight your textbooks? 
Yes. Pelbagai warna mengikut topik. Colorful! Suka! 

#Prefer studying with a book or you like making small notes which can be carried everywhere? 
First akan studi with a book. Then, terus buat nota kecil dan bawa ia untuk rujukan di mana saja. 

#Will you memorize all chapters or not? 
Aku jenis orang yang menghafal. Aku boleh hafal siap ayat lengkap. Sampai pensyarah aku perasan dan cakap yang aku hafal ayat dalam nota dia. Haha. So yes, I memorize all chapters. Tapi masa belajar ada kelebihan ni. Sekarang, hampeh! Hafal swift code bank jela. Haha.  

#What method you have for a smart study? 
Nota kecil dan peta minda. It really helps me during my study time. Bila nak exam, just read that. No need to read the whole book again. I've started using this method since SPM.  

#How you got your motivation to study? 
I love to compete in academic. So, the motivation would comes from me and friends.  

#Do you decorate your study table? If do, how? 
No decoration. I want my study table to be as tidy and clean as it can be. Tak boleh letak barang banyak. Serabut otak.  

#What most important things you must have on it?
Laptop (senang nak google). Buku. Alat tulis. Kertas A4. Colorful notepad. Botol air masak. 

Done! Yeayy!

Boleh tak nak auto-tag semua yang baca entri ini? Hihi. Takdelah. Kepada rakan blogger yang nak buat, silakan ye ☺

56 comments:

  1. Kalau saya memang study kat meja study je.. Tak pernah study atas katil takut buat tahi mata terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Betul tu erni.. Rasa baru baca page 1 dah terlelap :D

      Delete
  2. I am taking a break from my revision and now I am reading this tag. omg. T__T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Yeayy! cepat publish. nak baca versi hanis yang masih belajar. Hihi :D

      Delete
  3. erin dah amik gap year ni, terus malas nak study balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah bercuti daripada belajar, memang malas datang nak studi balik. Dah selesa kehidupan tak belajar kan.. HIi. Erin sambung balik study ye next year :)

      Delete
  4. wahh menarik tag ni, bab menghafal ru memang sama bila jawab exam ayat sebiji dalam buku. siap penah kena cop bawa toyol..hahahaha.. nnti unni buat tag ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. bawa toyol yang tak tahan tu. Toyol bukan untuk mencuri je eh? Hihi. tak sure lah pulak.

      haa unni buatlah tag ni. Nanti akak datang baca :)

      Delete
    2. hahahahah.. kalau kat sabah if bawa notel kecil atau buku ka dalam exam kena gelar bawa toyol !! hahahahaha.. ok kak done buat tag :)

      https://unnianje.blogspot.my/2016/12/study-habits-questionnaire.html

      Delete
    3. yeayyy!! Unni dah buat jugak. Akak terjah sekarang. Hihi

      Delete
  5. perkkkh...
    tp mmg betul, klu study nk sambung dr dip ke degree pastu ke master kene terus kan je... klau benti pastu2 msti mls jd nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulllllll kak! Kalau dah benti, memang bercinta sangat nak mulakan study balik. Sudahnya tidaklah haa :(

      Delete
  6. Hmmm... yg pasti kakak dah terlalu lama tinggalkan alam pembelajaran
    Dah tua pun dik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Akak sekarang zaman tengok anak-anak belajar pula :)

      Delete
  7. sy pulak kalau study sy kena dengar muzik. its a must sebab kalau tak tak bole masuk dalam kepala hihi biasanya dengar muzik river flows in you by yiruma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waahhhh hebatnya cik itah studi sambil dengar muzik. even menghafal pun ke? Mesti pandai buat kerja banyak2 sekali kan? :)

      Tak pernah dengar lagu tu, Siqah cari nanti. Yiruma agaknya lagu jepun lah rasanya ek :D

      Delete
  8. kite ada 2 tahun setengah lagi. tlg la habis cepat study. uhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah, cepat masa berlalu. Nak masuk tahun depan dah next month :D

      Study smart ye lela :D

      Delete
  9. Rasa rindu pulak nak study tetibe hahahah. Now tengok mid sem brek and 3 weeks left till final. Cepatlahhh~ Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kan...rasa rindu nak study tu ada.. tapi setakat rindu jela for me. Hihi.

      Wahhh dekat dah tu nak final!! Study smart awak! Semoga dipermudahkan dan diberikan kesihatan yang baik sepanjang exam nanti :)

      Delete
  10. singgah dan follow sini :) #181

    http://theonlygirl98.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you karimah datang singah dan follow blog siqah :)

      Siqah datang dan follow awak kembali nanti ye :D

      Delete
  11. rindu zaman belajar, sekarang zaman jadi mak orang..asyik fikir duit aje aduhaii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan awak.. dulu masa belajar nak sangat kerja. sebab malas nak buat assignment exam bagai. skrg haa fikir duit jela.. huhu.

      Delete
  12. Kalau Nani lagi prefer study dekat katil compare to meja. Hahah! And ofcourse tak stay up pun tetiap malam melainkan kalau esok adaquiz, presentation, assignment nak kena siapkan. Lain lain hari kalau stay up pun buat benda lain, tengok movie lah selalu nya. Hahahaha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh hebat nani study kat katil.. kalau siqah tu dah lelap je lebih, hihi..

      Hahaha. kannnn stay up tapi bukan study duk buat benda lain.. Hihi.. rindunya zaman study :)

      Delete
  13. wahhh mati mati anis ingat ni questionnaire yang kitorang kena jawab online ke apa .
    Anis pun strictly no decoration on the desk sbb nampak messy.
    btw mcm seronok je tag ni.. anis nak join jugak bolehhh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. Tidaklah anis. Questionnaire by blogger je. kiki :D
      Kan.. biar kemas baru otak pun rasa selesa nak belajar :)

      Boleh sangat anis.. silalah join. Nanti siqah terjah blog anis baca ur answer pulak :)

      Delete
  14. rindunya belajar. :D
    kalau study, nak tulis nota memang atas meja study. BV suka decorate meja study dgn ayat best2. supaya lebih bersemangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee rindukan belajar :)

      Bagus cara BV. Hias meja dengan ayat2 best. Bila down, baca ayat2 tue mesti terus bersemangat. Hihi :)

      Delete
  15. rindunya nak study balik.. :( even dulu bnyk sngt cabaran dan rasa macam tak boleh nak lepas dah. tp akhirnya lepas jugak. hehe. bab study berapa lama tu. ermm busyra tak boleh study lama2. kejap ja. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah. Akhirnya berjaya jugak kan belajar :) Hehe. Study lama-lama tue konon je. Last sekali tengok drama korea nanye. Hahahahah.

      Delete
  16. yeahhh dah baca akak, thanks buatt jugakk.
    bagusnya akak buat nota kecikk tu, kite malas sangat =D
    and highlight colourful tu mmg menarik tengok kan, otak pun cepat pick up sbb warna warni gitu. hihi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Thank you shaf sebab create this tag. Akak suka join. Hihi. Buat lagi tag pasni k :D

      Delete
  17. hee~ walaupun ada meja study, kakak tetap study atas katil.. golek2 lalu ketiduran.. adoi !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah. Bab tidur yang paling best tu. Esok pagi sedar dah menyesal pulak kenapa tertidur. Kiki :D

      Delete
  18. Terbalik la kita, mai tak boleh meja terlampau kosong, rasa mcm tak lengkap, kena messy sikit, hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Terbalik pulak :D Asalkan belajar ek. Macam-macam cara kita nak belajar ni :D

      Delete
  19. Assalamualaikum Siqah,

    Rindu kat Siqah.. Bila baca post ni, kalau sis pun akan ambil masa yang lama untuk jawab.. Maklumlah ingat-ingat lupa zaman belajar bukan saja kerana faktor masa tapi faktor usia.. Den dah lupo!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam kak LZ :)

      Lama tak singgah kat akak. Rindu akak jugak.. hii. Saja nak mengimbau kenangan belajar. Rindu nanye nak belajar lagi. Betul tu kak, makin ditinggalkan, makin lupa kita. Faktor usia kan. Kiki :D

      Delete
  20. bestnya ! nak buat jugak la mcm ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila sila. Jomlah join tag ni :D

      Thank you awak singgah dan follow siqah. Siqah balas kunjungan nanti ye :)

      Delete
  21. Ada jugak plannung nk smbung master, but...hahhaha

    Teringin ni nak sambung study kt oversea, tapi takut jugk...lol sangat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah faham but.... tuuuuuu.. hahahaha.

      Siqah pun teringin jugak study overseas. Suka berangan belajar overseas pastu masa raya tak dapat balik, boleh join salam perantauan. Hahahah :D

      Delete
  22. ni yg tengah study lagi ni rasa tak sabar nak habis belajar. penatnya ya ampunnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Once dah habis study nanti, lela akan rasa pulak penatnya kerja :D Selamat belajar dear :)

      Delete
  23. Dah 14 tahun akak tinggalkan zaman tu, siqah. Dah hilang motivasi nak sambung belajar. Sekarang mengadap anak-anak belajar ajelah.
    Akak dulu pun jenis yang menghafal kalau bab nak fikir2 ni kureng sikit... heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang akak belajar dengan anak-anak ye. Proses belajar sentiasa berterusan :)
      Hehe. Kan kak. Lagi prefer hafal drpd berfikir. Kiki

      Delete
  24. Lisa study kat atas katil jek. atas meja belajar nti mesti tkleh nak masuk kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh bagusnya lisa! Tak tidur bila study kat katil. Kalau siqah dah terbalik tu haa. Hihi

      Delete
  25. fuh berguna sungguh untuk bakal spm macam saye! hehehek jemputtt la view blog saye yang tak semenggah ni hehehk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudanya awak dikkk :) Baru nak ambil spm tahun depan yee!
      Terima kasih singgah blog akak. Akak balas kunjungan nanti ye :)

      Delete
  26. suka la baca blog siqah ni..
    dah la kemas je..
    mesti siqah orang yang jenis kemas dan teratur je kan..

    hehe..
    Selamat Berkenalan Siqah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Takdelah huda :) Tak kemas mana pun siqah nanye. Hihi.

      Thank you huda datang singgah dan follow siqah. Siqah balas kunjungan nanti ye :)

      Salam perkenalan jugak huda :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。