December 23, 2016

Salam Jumaat

Salam Jumaat yang indah. Alhamdullilah masih dipanjangkan umur pada hari ini. 

Hari ini semestinya hari yang paling seronok sebab esok kita akan bercuti panjang. Yeayy! Pasti masing-masing sudah ada aktiviti hendak dilakukan bersama mereka yang tersayang. Apa pun, pastikan diri dijaga dengan baik ye =)



Just a short sharing today. Perkongsian kata-kata hikmah atau mutiara kata yang dipetik daripada Kak Long. Aku copy dan paste di sini =)

Bila masalah itu BESAR, maka KECILkanlah. 
Bila masalah itu KECIL, maka anggaplah tidak ada masalah. 
Jika TIDAK ADA MASALAH, maka jangan CARI MASALAH. 
Tapi, jangan pernah lari dari masalah. 
Hadapi dengan tenang. 

Mustahil dalam hidup ini tidak ada masalah. Apa yang membezakan kita adalah cara kita menghadapi masalah. Jangan pernah putus asa dan kecewa sehingga memudaratkan diri. 

Jangan kerana satu masalah mampu membuatkan kita membuat tindakan yang akan menyebabkan kita sesal di kemudian hari. Beringat sebelum terkena. 

Semua masalah ada jalan penyelesaiannya. Insyallah. Sentiasa yakin dan percaya akan ketentuan Allah. 

Semoga hari ini lebih baik daripada hari semalam. 

Have a nice day dan jumpa lagi ☺❤


36 comments:


  1. اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَم

    Salam Jumaat. Semoga mendapat Jumaat yg barokah.

    ReplyDelete
  2. Haha kelakar baca part jangan cari masalah kalau takde masalah. :)

    Kadang2 pernah dengar orang cakap, kita boleh doa yang bukannya mintak Allah kurangkan masalah kita, tapi mohon Allah kuatkan hati kita untuk selesaikan masalah tu. :) Depends kat pendapat orang jugak kan. Ada yg beranggapan, bila ada masalah maknanya Allah sayang kita sebab tu nak uji. :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tolonglah jangan cari masalah kalau takde masalah ek :p

      Betul jugak apa yang hanis dengar tu.. Moga Allah kuatkan hati kita untuk selesaikan masalah tu. Sama jugak Allah sayang kita kalau kita diberi kesakitan sesekali kan :) Semoga kita tabah hadapi semuanya. Insyallah :)

      Delete
  3. Salam Jumaat dear!
    betul.. bila ada masalah jangan lari. hadapi dengan tenang. =) Insyaallah ada jalan penyelesaian kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam jumaat too dear :
      Insyallah pasti ada jalan penyelesaian. Jangan cari masalah yang penting sekali. Hihi :)

      Delete
  4. Salam Jumaat Siqah..betul...sesiapa pun pasti ada masalah...yang memebezkan bagaimana kita memandang dan menerima masalah itu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam jumaat kak PC :) Insyallah moga kita boleh menerima dan menyelesaikan masalah yang ada dengan cara yang baik kan =)

      Delete
  5. betul tu..
    setiap masalah ada penyelesaian nya
    cuma cara kita nak handle tu masing2lah kan
    jgn stress sudah..bila stress mengundang mslh lain pulak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dinafikan kak el. Kalau stress bila ada masalah yang boleh terjebak dengan perkara tak elok tu.. mintak dijauhkan =)

      Delete
  6. hadapi masalah kalau lari, sampai sudah tak selesai kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah betul kak. Kalau lari, tetap begitulah masalahnya. Tetiba teringat warda yang suka lari bila ada masalah :p

      Delete
  7. Sharing yang bagus. Terima kasih! Hehe

    ReplyDelete
  8. hi kak, saya datang melawat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi intan :) Thanks singgah sini. Akak datang melawat nanti ye :)

      Delete
  9. Salam jumaat jugak Siqah . apa yang siqah kongsikan mmg betul pun !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy weekend Anys :) Lambat pulak balas komen ni 😅

      Delete
  10. salam sabtu kak..hihihi.. tiada manusia lagi dr masalah dan tiada masalah y xda pyelesaian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ahad unni. Hehe. Selamat bercuti jugak :D

      Delete
  11. as salam siqah..nice quote...betul tu hadapi masalah dengan tenang..dan kadang2 ada masalah yg kita xperlu selesaikan..ia selesai sendiri dengan perjalanan masa...muahh siqah...happy saturday..irda baca ni hari sabtu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam irda :) kadang2 bila baca quote camni boleh reflect pada diri sendiri :) Happy sunday irda. Siqah pulak balas komen hari ahad. Hihi <3

      Delete
  12. Sangat setuju dengan kata-kata di atas. yup dengan cara itu kita akan rasa bahagia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully nadhie :) Harap diberi kekuatan untuk segala masalah yang menimpa :)

      Delete
  13. kalau tak dipikirkan sgt masalah tu, xde lah jadi makin besar. kena tenang2 je hehe

    ReplyDelete
  14. Hi siqah...assalamualaikum...comel la gambar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kak linda :) Waalaikumusalam. Gambar lama tu kak.. hii

      Delete
  15. macam kira selalu tukar masalah kepada ujian. bila sebut ujian takde la rasa stress sangat ihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea yang bagus kira. Betul gak kan. Kalau kita cakap ujian, rasa tenang sikit mendengarnya. Hihi

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。