December 19, 2016

My Year 2016 in Books

I have challenged myself to read 15 books in 2016 and I have read 21 books instead of 15 books. Yeayy! I have successfully completed my reading challenge in Goodreads 😊



Dalam gambar di atas hanya mengandungi 16 buku saja. Ada buku yang aku pinjam daripada kawan dan ada yang telah aku bagi kepada Along (semasa proses mengurangkan jumlah buku dalam rumah). 

Aku suka setiap buku yang aku baca atas alasan tersendiri. Masing-masing ada cerita dan mesej yang hendak disampaikan kepada pembaca. Baca, faham, dan simpan dalam otak. 

Tahun ni adalah tahun pertama aku mengenali aplikasi Goodreads. Sesungguhnya aku suka sangat aplikasi ni. Sangat berguna untuk pengemar buku. Senang untuk track all books you have read, want to read, and currently reading. Aku ada buat entri mengenali aplikasi Goodreads ➨ HERE.

Below is My Year 2016 in Books as per Goodreads 😎





Congrats Anna Lee =)

Aku tumpang gembira apabila Mesej by Anna Lee dapat Highest Rated in Goodreads. Lagi ramai pengemar novel suka akan novel ini. Looking forward to the next novel by Anna Lee. 

Kalau korang dah lama follow aku, sesungguhnya korang akan tahu yang aku suka buat review mengenai semua buku yang aku telah baca. I love to write my personal review about anything ☺

Aku masih berhutang book review Aku, Dia, & Pinky Promise, Update Iman Laju-Laju dan Tombiruo. Nanti aku update ye. Mungkin sebelum 2017 menjelma. Mungkinlah :D

My most favourite books by genre in 2016 as below:

Fiction : Mesej by Anna Lee and The Spinster Club Series ( Am I Normal Yet, How Hard Can Love Be, And A Happy New Year) by Holly Bourne.

Islamic / Motivation : Kanvas by Muharikah dan Coklat Tarbiah by Aiman Banna.

General / Travel : Pelukis Jalanan by Teme Abdullah.

Korang boleh klik pada Books in Categories at the top of my blog to read other books review 😊


So, what are your favourite books in 2016? Let's share =)


45 comments:

  1. Ehh ehhh les pown baru aje daftar cuti baru ni.. hehe.. dah siap masukkan buku yg dah dibaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa username lea? Meh sini kita jadi kawan kat sana pulak :)

      Delete
  2. kalau suka bc, mmg byk yg dibaca kan..

    ReplyDelete
  3. waaa jeles ! mek tahun ni 3 ke 4 empat je yg sempat bace :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun depan rasa banyak membaca mek. 3 bulan cuti ni. Hihi :D

      Delete
  4. banyaknyaa akak baca buku... bagus sngt amalan membaca ni. busyra? haha. buku last pasal travel. tu ja .. ciput ja membaca. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kena ada minat jugak untuk membaca kan busyra. Akak pun kalau masa rajin tu semangat sangat. Kalau datang takde mood, x usik langsung buku πŸ˜„

      Delete
  5. Wahh.. banyaknya buku yang Siqa baca. byk yg best2. my fave pelukis jalanan n 88lovelife tu :)

    ReplyDelete
  6. kita ada hobi yang sama siqah..i love reading too..suka siqah share application tu,nanti irda nak buat juga..insyaALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membaca jambatan ilmu kan dear :) Join lah nanti Goodreads eh. Dah join nanti, boleh follow kat sana pulak :D

      Delete
  7. wahhh..banyaknya buku siqah baca.. sy adehh..baca muka buku yela hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Okay itu lawak. Muka buku pun boleh. Rasa nak nyanyi pulak. Hihi

      Delete
  8. Wow byk nye buku siqa dh bace taun ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Hope next year semangat membaca masih ada :D

      Delete
  9. Bestnya. Kita buku countless. but alhamdulillah dpt juga capai challenge 2016 which only 10 books. Haha. Tahun depan nak target 30books insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah awak. Tahun depan baca lebih lagi ye :) Siqah next year target 25 je boleh? Hihi. Hope kita berdua berjaya. Hihi :D

      Delete
  10. wahhh tahniah ! bangga dengan pencapaian siqah :D

    ReplyDelete
  11. serius rindu nak baca buku selalu. :D
    sekarang banyak tengok movies/kdrama je berbanding baca buku :)
    harap next year membaca lebih banyak buku :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang perasaan rindu ada tapi malas kan BV. Siqah ada jugak camtu. Hihi.

      Serius. Kdrama dan movies lagi menarik perhatian nanye. Hope next year kita baca lebih banyak buku eh. Chiayok 😍

      Delete
  12. Banyak buku sis baca.. I only read books during sem break and tu pun tak bnyk.. Dalam 3-4 je total..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okaylah tue dear. Ikut masa kita jugak kan :) Next year boleh pertingkatkan lagi bahan bacaan. Akak pun harap boleh lah capai target tahun depan. Hihi

      Delete
  13. Dari banyak-banyak tu dua darinya ada juga di rumah kakak
    Tak rugi membaca tapi itulah bila dlm rumah semua suka baca last sana-sini buku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Samalah macam rumah siqah. Penuh buku tapi siqah sorang je yang baca :D kalau ada geng membaca, lagi best kan kak :)

      Delete
  14. Banyaknya buku yang Siqah baca. saya 1 buku pun belum lagi habis. Tebal 600 mukasurat la. buku tentang pengurusan dan kendiri. Tahniah ye

    ReplyDelete
  15. omiagad!! heaven namanya nih....siyes bestnyaa

    ReplyDelete
  16. Masih membaca Catatan Mat Luthfi walaupun dia dah keluar buku baru Catatan Mat Luthfi 2.
    Ketinggalan sangat. Sob sob. Huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe shea :) Yang penting awak masih teruskan pembacaan :)
      Best ke catatan mat luthfi? Siqah tak pernah baca lagi..

      Delete
  17. akak dah baca diagnosis? best sangat buku tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak baca lagi buku tu. Ramai dah cakap buku tu best. Akak nak baca lah nanti. Tak silap ada diagnosis 2 kan? Best jugak ke tu?

      Delete
  18. Sy suka sgt dengan karya RAM. Hampir kesemua buku dia sy ada. Tp ada a few yg belum dpt sebab edisi lama. Best sgt cara dia menulis ayat2 dalam tue. My fav series ialah laksamana sunan. ✌
    By the way, sy dah follow sini ye. Salam perkenalan dr sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy! Jumpa pengemar karya RAM yang lain di sini. Hihi. Best kan ana buku RAM. Siqah pun ada juga beberapa buku RAM yang tak baca. Sejak baca Ungu Karmila, terus terpikat dengan penulisan RAM 😊

      Same! Trigologi Laksamana Sunan my fav too! Sampai ke Hang Tuah belaka :D

      Thanks dear follow sini. Salam perkenalan daripada siqah juga :)

      Delete
  19. wow.. ok da tgk kat iq..hihihih baru ada ksempatan nk berblog :) tahun depan up lagi kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Tahun depan akak up sikit lagi. Hope lah. Kiki

      Delete
  20. Reen suka tengok gambar yang pertama entry Siqa ni.. Cantik.. Jelas. Pandai Siqa snap gambar flatlays.. Nampak kreatif.. :D

    http://www.reenri.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii. Thank you reen :) Siqah tak pandai ambik flatlay reen. Antara 10 adalah satu je yang okay :D

      Delete
  21. nice entry :)
    done follow you :)
    singgah jom
    http://nrlsyhrhms.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak :) Thank you follow sini. Siqah balas kunjungan nanti ye :)

      Delete
  22. Good luck dear. membaca dulu one of my fav tapi tuntutan sebagai isteri dan ummi terpaksa dilupakan sobssss. tapi semua buku, novel, majalah still tersimpan rapi nanti pindah rumah baru nak buat bilik khas untuk dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya ada plan nak buat bilik khas untuk buku. Macam library nanti bilik tu kan. Itu salah satu cita-cita siqah jugak :) Nanti ada masa kira boleh membaca ye. Best membaca :)

      Thank you dear kira =)

      Delete
  23. I really don't read that much but I think the greatest book adventure I finished in 2016 is To Kill A Mockingbird. Totally buy the book out of impulse and loving it so much.

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。