November 09, 2016

Mobile View and Blog Performance



Secara jujurnya, aku sangat menyukai blog yang ada mobile view. Semuanya kerana aku selalu blog walking (BW) dengan menggunakan phone.

Ini tidak bermaksud aku tidak BW blog yang tidak ada mobile view, singgah juga cuma susah untuk aku nak fix kan page selaras dengan view phone aku. Kadang-kadang, kalau aku fed-up, aku pangkah terus.

Rasa bersalah tapi apakan daya :(

Disebabkan itu juga, aku sangat mementingkan responsive blog template dalam pemilihan blog template. Kalau korang dah lama follow aku, korang mungkin perasan akan perkara itu dalam setiap perubahan blog template aku. Maklumlah aku suka tukar blog template. Boleh baca selanjutnya dalam ENTRI >> Clean and Responsive Blog Templates.  Hehe. 

Aku nak berkongsi beberapa website untuk kita buat ujian mengenai blog kita. Kalau korang nak tahu mengenai mobile-friendly view dan juga blog performance, sila rajinkan jari jemari untuk terjah website di bawah.



Website ni untuk tunjukkan bagaimana view blog kita jika dibuka dengan menggunakan gadget tertentu. Seperti gambar di bawah, view blog aku jika readers view menggunakan iPad. 

I love my template. Grid style =) Clean and simple *double smile*



Baca nama website pun, korang dah dapat agak apa yang website ini tawarkan. Kan.. Kan..

My website result =)


Website ini adalah untuk mengetahui overall blog performance. Bukan setakat mobile view, performance, SEO, dan security. Tolong jangan tanya aku apakah maksud SEO. Sampai sekarang aku tak tahu. Kepada blogger yang tahu maksudnya, mohon pencerahan please =)

Blog aku ada dua masalah iaitu BLOG PERFORMANCE dan SECURITY. Peratusan menjadi rendah selepas aku tukar domain dan template. 

My overall blog performance using blogspot.my and old template. GOOD.



My overall blog performance now. JUST OK.

Nampak tak perbezaannya? Huhu. Masalah pertama adalah performance rendah sebab slow page loading katanya. Mobile view okay. SEO sama seperti dulu walaupun aku tak tahu apakah maksudnya. Paling aku tak suka adalah bab security, seriously 'ZERO'!!! OMG! 

Mengenai SLOW PAGE LOADING, aku yakin masalah itu berkaitan dengan blog template. Aku suka sangat blog template aku sekarang. Dah lama rasanya guna dan aku malas nak tukar blog template lagi. Malas nak serabutkan kepala walaupun aku hanya suruh owner template yang buat setiap perubahan yang aku nak. 

Aku dah kurangkan widget di blog aku. Tahap paling minima dah dan aku tak tahu apa yang perlu dikurangkan lagi agar masa untuk page loading berkurang. Aigoo ~

Masalah kedua adalah mengenai security. Like seriously, NO SECURITY!! Please sesiapa yang tahu mengenai security untuk website, do share your knowledge with me. Seram pulak rasanya bila tiada security :(

What do you think about my blog? Slow page loading? Anything to improve? Kindly share your thoughts with me, my dearest. I really appreciate it  ^_^

61 comments:

  1. erin rasa maybe pictures siqah tak optimize. kalau kita amik from stock photos website and upload terus dalam post without optimize and kecikkan gmbr kat photo editing software, satu gmbr tu je dah boleh buat berat. erin dulu kena mcm tu jugak, blog rasa berat so erin optimize semua gmbr and upload balik dlm post. tu pun ada lagi around 70 kot posts yang gmbrnya tak di optimize lagi. haih menyesal tak buat awal awal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you erin! Baru tau pasal stock photos. Siqah memang upload terus je, takde minimize apa pun. Malas kata kan. Huhu. Kena edit balik post lah camni. Huhu. Banyaknya nak edit. Btw, thanks again erin :)

      Delete
  2. wahh nak try la semua websites ni! thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  3. cara no 2 tu busyra dh pernah try. and yg no 3 tu baru try ni. hehe. so far good alhamdulillah. tp tak da la sampai 80. haha. btw sy punya security tu pun kosong. tak paham jgk. apa maksudnya. kalau pasal blog awk ni, sy rasa laju ja sy buka dekat umah ni. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Samalah kita tak faham maksudnya. Aigoo. Nak kena mengkaji lagi ni ek. Alhamdullilah. Happy dengar busyra laju je buka blog siqah kat rumah. Hee . Thanks busyra :)

      Delete
  4. yea blog akak agak slow page loading, sanggup tunggu jugak sbb bak baca entri akak yg selalu superb. Berkait mobile view blog sy takbuat sbb nampak tak menarik klu buat (sbb guna simple template). Klu guna templat cam akak ni mmg superb la comel je sbb tu sy suke singgah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you much shaf :) Glad to hear shaf teruskan tunggu walaupun lambat loading 😬😘 Tak tahu nak kena buat apa lagilah dengan template nie. Ambik masa akak nak repair :)

      Btw, blog shaf okay kalau tak buat mobile view sebab shaf guna simple template. Akak baca blog shaf guna phone okay je :)

      Thank you shaf suka singgah blog akak :) Singgah selalu ye 😊

      Delete
  5. patutlah web you selalu berwajah baru.

    ReplyDelete
  6. blog ni salah satu yang tercantik.
    u hv many ideas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog zeitie pun saya suka. Cantik, friendly and mature.

      Delete
  7. same here. dah banyak kali cuba fahamkan SEO tapi tak berkemampuan nak faham. haha. ohh mine also mobile friendly, lega rasa. and my page loading pun problem jugak, sama mcm siqah, dah buang dah widgets yg I think tak perlu, tapi haha tak tahu nak buang apa jugak.

    tak tahu nak komen apa utk blog Siqah as I don't have problem with it :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnn! Tak faham SEO tu apa. Jenuhlah baca pasal SEO tapi buat sakit kepala je eh. Sudahnya lantak lah dia. Haha.

      Bab slow loading nie tak best. Tapi tue lah, nak buang widget rasa dah takde apa nak buang.

      Siqah bukak blog hanis okay je. Takde lambat loading pun :) Sebab hanis guna mobile view kan, I like it :)

      Hee. Thank you hanis. Mujur hanis takde problem dgn blog siqah. Hehe :D

      Delete
  8. saya baru tahu yang no.3 tu dan baru check tadi. dapat 67% gak! haha. tapi SEO & Mobile saya dapat 30/30, cuma perfomance dapat 7/30 dan security ZERO sama ngn awak hahaha.

    btw, saya suka je blog awak ni. simple, kemas dan lawa. i loike :D

    oh, kalau nak tahu sikit2 tentang SEO, saya ada buat entri pasal macam mana nak check seo blog dan nak dapatkan seo blog 100% di sini http://www.sayidahnapisah.com/2015/04/kebaikan-kepentingan-seo-100.html. jemput baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Baru nak tanya pasal SEO, awak dah bagi link. Thank you awak! :)

      Next kena belajar bab security pulak lah kita ye :D

      Glad awak suka my blog :) Terima kasih kepada owner template yang banyak kena layan perangai saya πŸ˜†πŸ˜†

      Delete
  9. try pakai website grader :D semua okay cuma performance teruk gila huhuhu sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom kita tingkatkan sama-sama eh. Take time jugak tu. Huhu. Takpe, biar lambat asal menjadi :D

      Delete
  10. mobile friendly dah ok. cuma betol load lmbt skit mungkin sbb templates. yg bab security tk tahu la pulak mek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tue lah.. siqah pun rasa sebab template. Tapi siqah paling sayang template yang ni 😫

      Delete
  11. blog siqah dah ok sangat dah ni..yg penting user friendly...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you akak :) Maknanya akak takde problem view blog siqah kan? Love it. Datang lagi nanti ye :)

      Delete
    2. Betul tu.
      Reader friendly.

      Delete
  12. alamak. tatw la blog lela ok x untuk mobile. sebba lela mmg tak bw pakai phone. sayang data katakan. hehehe. banyak pakai laptop ja. sebab tu kalau laptop takde merana sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siqah wish nak online guna laptop. Tapi masa takde. Kalau pakai phone, bolehlah curi2 masa sikit. Best lagi pakai laptop. Jelas tengok semua. Hehe.

      Btw, blog lela okay je view kat mobile dear. Mestilah tahu sebab i read your blog :)

      Delete
  13. Sepanjang akk singgah blog Siqah alhamdulillah ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy! Thank you kak PC for the feedback :)

      Delete
  14. blog ni lawa kot. tak slow cepat je loading

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah. Thanks rasya for the feedback :)

      Delete
  15. thanx siqah !!! rajin tau dia nih explore bagai.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. My pleasure dear :) Sebab tetiba rasa nak tahu pasal blog sendiri ☺️

      Delete
  16. hi siqah.blog siqah terbaik..so far xde lambat sangat..tahniah dear...irda xpernah check irda nye blog loading..hihi xde masa kot...dpt tulis2 membebel pun dah sonok sangat..thanms for sharing dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi irda. Lama tak nampak awak :) Thanks irda bagi feedback pasal blog siqah :) blog irda laju je loading. Takde masalah juga untuk siqah :D

      Delete
  17. baru check..overoll 82. perfomance 17/30, mobile 30/30, seo 25/30 & security 10/10..

    kalau tak silap blogspot memang cepat friendly cuma security dia tidak sekuat www.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyaaaaa overall!! Banyak lagi siqah nak ubah blog siqah ni. Banyak nak kena blaja lagi :) Siqah pelik pulak. Masa blogspot security okay,masa .com pulak security takde

      Delete
  18. Kak Siqah, boleh mai tahu kak siqah pakai widget instagram kt bawah tu dari mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai..widget instagram akak nie datang sekali bersama template yang akak beli.. Semua owner template yang setup kan :)

      Delete
  19. masuk blog siqah laju ..terus boleh baca.. x faham jugak sampai sekarang SEO tu apa tapi dalam tak faham tu baca jugak hii sampai nak ke hadam nak faham tak tahu lah.. dah test untuk webgrader.. terkejut security full marks..

    blog performance tu memang jatuh teruk .hii x tahu nak buat macam mana.. baca tips pun.. makin kelabu mata hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn wani. Susah nak faham SEO tu, Baca banyak pun sama je rasa. Malas ambik tahu tapi nak jugaklah ambik tahu kan. Ada pulak tapi kat situ. Hehe.

      Tahniah wani blog security full marks. at least performance je teruk, siqah nie haa both teruk. Hampeh betul rasa. Huhu.

      Btw, Thanks wani for the feedback :)

      Delete
  20. ciktom suka template ni..memang reponsive..laju load...design pun smart nmpk profesional..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you ciktom for the feedback :) Seronok dengar blog laju load. Hehe.

      Delete
  21. okeh, 79! sikit lagi nak A.. :D

    ReplyDelete
  22. okay je blog nie. cantik, loading pun okay. :3
    BV ada check jugak, semua ok kecuali performance je la. maybe sebab banyak widget kat blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank BV for the feedback :)

      Betul BV. Widget salah satu yang membuatkan blog lambat loading. tak kisah asalkan kita suka widget yang diletak kat blog :D

      Delete
  23. Hi siqah,

    Zety dah try website website yg siqah bagi tu..
    Berguna sgt utk ukur performance blog.

    Xsangka dpt 92% - this site is great.. Utk performane zety pun dpt 22/30 shj.. Sbb byk http request utk blog zety..lepas baca dpt tahu salah satu punca adalah gambar yg terlalu byk or saiz yg besar...


    Btw zety ada pernah terbaca yg kalau kita kerap tukar template blog ia akan menyebabkan search engine pening n sukar nak index blog kita..jadi akan mempengaruhi SEO

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI Zaitie :)

      Blog siqah banyak gambar. Memang banyak tambah lagi kalau post aktiviti. Hee. Mungkin boleh kecikkan saiz gambar kan.

      Haa bab tukar template tu, siqah baru tahu. Memang siqah selalu tau tukar template dulu. KAdang-kadang template pakai sebulan je pastu dah tukar lain. Rasanya template ni siqah akan pakai lama :)

      btw, thanks zaitie for the info :)

      Delete
  24. Blog siqah movile friendly..ni pun sis JM komen guna mobile laju je x prob tp ada gak blog x mobile friendly maybe dorang x tahu nk setting kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis JM for the feedback :) Siqah suka bab mobile friendly. Baru senang sis JM nak komen kan. Hehe.

      Delete
  25. Rajin baca je, nak buat sendiri malas. Konon2 tak cukup masa. Btw, thanks siqah share info ni. Bookmark dulu. Heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Konon konon pun boleh ek. Kiki. Nanti ada masa sheayang buat test eh. Kejap je pun :D Thank you bookmark. Hehehe..

      Delete
  26. sis dh pro dh x tau nk komen ap..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa mas. Mana ada pro 😳 sis blogger picisan je. Post pun ikut mood. Tak ada niche blog pun. Hihi

      Delete
  27. Tentang rupa bentuk blog saya tsk pandai nak komen cuma bentuk begini saya tau siap yg suka view. Terpulang pada target pembaca siqah. Saya rasa setious bloggers hardly attracted to this type of design. (That's my view)

    Siqah dah buat ni pun ok, pada saya design nya menawan cuma you focus more on your writings.

    Try to attract big names (not the masak-masak, not the jahit-jahat or the going to market story tellers). These big-named bloggers will uplift any bloggers ranking including yours.

    Siqah, this is my pendapat and please adore anybody's pendapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for your opinion Adam. I love to hear that. I will try to improve myself in blogging :)

      Delete
  28. Siqah,

    Jngn ambik hati tentang ulasan saya kat atas. Saya baca jugak tulisan siqah. Dah baca dua entri. They impressed me. Blog siqah menarik, cantik, tersusun and kemas serta berinformasi. Saya ulas tu untuk menggalak supaya siqah boleh pergi jauh sebab u master the langguage, the bi. Your blog can go internationally. Cuba luas kan kategori pembaca. Kategori tu dapat kita kesan melalui komen2 yg kita terima.

    Saya biasanya kalau komen beginilah, panjang sebab saya ulas. Ulas bukan nak dapat kunjungan balas dgn meng-ia-kan tulisan penulis.

    Sebenarnya saya baru dgn blog. Banyak yg tak tau. Bila u kata tempelete, seo saya tercengang. Tak tau tu. Teringin jugak nak tau. Maybe i belajar from u or zaitie or irda later. Their blogs pun menarik.. See how lah.

    ReplyDelete
  29. aida ni jarang bw kat phone.
    tak syok.
    nak komen susah.
    maka nyer kalau kat komputer ok aje blog iqa ni.
    kat phone pun so far aida xde masalah dgn mana2 blog.
    sebab strimix kat umah laju :) hi hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Siqah pun kalau boleh nak BW guna laptop je. lagi senang kan. sayangnya tak banyak masa nak on guna laptop. curi masa sikit2 BW guna phone.

      betul cakap aida. nak komen susah jugak if pakai phone. ada certain blog yang tak jumpa button komen. so tak bolehlah nak komen. huhu

      Haa skrg siqah rasa streamyx dah makin laju.. dulu rasa slow je..skrg dah takde masalah nak online.. suka suka suka :D

      Delete
  30. no security sbb xdak tls / ssl T T

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。