November 21, 2016

How to Add Scroll Box in Blog Post


Again with tutorial ☺ Dalam post aku bertajuk "Day 4 : Tutorial - How to Add Random Posts Widget", aku ada letakkan code dalam scroll box. Tujuan letak scroll box adalah agar post tersebut tidak panjang berjela. Jenuh nak scroll post pulak nanti kan.

Dengan itu, aku bersungguh belajar di You Tube. Baca tutorial dalam beberapa blog tapi tak faham. Susah nak memahami ayat. Bila tengok video tutorial, barulah faham. Lambat hadam kalau bab code ni. Hihi. 

Dan gigih juga taip satu-satu code. Mujur tak panjang code-nya. 

Let's start the tutorial ☺

HOW TO ADD SCROLL BOX IN BLOG POST 

1. Open your new post.

2. Go to HTML column (see below image - red color).


3. Copy below code and paste it in HTML column. 
<div style="border-style: solid; border-width: 2px; height: 200px; overflow: auto; width: 426px;">
Your content is here
</div>
4. Go to Compose column and change "Your content is here" with your own words. 

5. Finish your writing and click Publish.

That's all. 

Simple right? 

Happy trying, all ❤

16 comments:

  1. lamanya nk blajar pasal ni!! memang toturial baca ni kurang faham cikit!! thks kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple kan tutorial akak? Hope unni faham dan boleh apply :) Happy to share:)

      Delete
  2. Saya ni memang tak paham. Bukan siqah tulis tak betul. Nampaknya saya kena pergi klas untuk nak tau scrool box. Icebox saya taulah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Rasa dah cukup simple dah tapi masih tak faham. Huhu. Try to watch the video. Mungkin boleh faham..

      Delete
  3. nice tuto dear..thanks share :)

    ReplyDelete
  4. Next time boleh cuba buat scroll box pulak hihi tq

    ReplyDelete
  5. Dah lame xterjah kak siqah ... thanks for the tips kak :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome dear :) And thanks singgah blog akak :D

      Delete
  6. dulu pernah try tapi dah lama sangat sampai tak ingat langsung cara nak buat haha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Boleh cuba dah pas ni ye hanis :D

      Delete
  7. mek ni btol btol guna blog je. tmbh tmbh tk reti. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Boleh belajar sikit2. Kalau malas belajar macam siqah, upah orang je buatkan. Hihi

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。