November 21, 2016

DAY 6 : RANDOM POST - FOOD LOVER


I'm a food lover. Hihi. Rasanya semua suka makanan kan? Ke ada orang yang tak suka? Hihi. 

Aku suka sangat makan. Asyik nak makan je. That's the main reason for my chubby body. And I just ignore it. Seriously? Haha. 

Plan to do meal plan like my friend, Hanis, but I just can't. Payahlah nak masak hari-hari. Penat! Nampak tak alasan dan ketidak sungguhan di situ :p

For random post's topic today, I want to share about my "Food Craving" and "Food I Recently Eat and Love It".


Food Craving

Korean Food





Seafood Sundubu Jigae di The Street Cafe SS15 Subang Jaya : The Best Korean Street Food. Aku sangat suka makanan ini dan sangat teringin nak makan tapi sayangnya sampai sekarang, aku masih belum berkesempatan untuk pergi ke kafe ini. Walaupun dekat je nanye.

Mungkin kedai makanan Korea yang lain turut ada menyediakan makanan ini, tapi aku hanya nak makan di The Street Cafe saja. Aku pernah makan disana dan sedap sehingga menjilat sudu :D

Sebenarnya, ikutkan hati terus nak ke Korea! Lagi sedap. Haha. Berangan tak sudah kau ye Siqah :p



Aku nak makan Seafood Sundubu Jigae bersama Saba Fish Set. Ohhhhh sedapnyaaaaaa ~ Taip entri ni sambil kelaparan membayangkan kedua-dua makanan ini. 

Gambar makanan di atas adalah daripada camera roll phone aku. Tengok hari-hari tau! Sedih betul rasa menunggu masa nak makan benda alah ni. Lama sangat dah teringin. Hope akan dapat sikit masa lagi. Pleaseeeee.


 Food I Recently Eat and Love It


1. Pisang Vaganza

Haa macam Gegar Vaganza dah dengarnya kan? Bersesuaian nama diberi kerana pengasasnya adalah Nabil Ahmad, pengacara GV dari dulu hingga kini. Dari dulu lagi budak ofis duk bercakap pasal pisang vaganza tapi tak beli makanya hanya telan air liur saja. 

Baru-baru ni, kami order kat budak ofis. Biasa yang ada motor lah yang kena pergi beli kan. Hehe. Order pisang vaganza sebagai menu minum petang kami. Menternak lemak betul team ITT. Memang suka lah kalau bab makan. Sampai budak-budak lain pun dah tempah jugak. Hihi.

Kami adalah pembawa rezeki kepada peniaga. Semua terpikat bila tengok kami makan. Bersungguh! Hahaha. 


Inilah rupa Pisang Vaganza

Flavors dari kiri atas:
Cheese, Chocolate, Strawberry dan Oreo 

Flavors dari kiri atas:
White Chocolate, Caramel Cheese, Oreo dan Chocolate 

Rasanya... Fuhhh! Sedap! Flavors kegemaran aku semestinya Chocolate dan Strawberry. Flavors white chocolate terlalu manis. Flavors Oreo just nice. Aku tak berapa gemar pisang digandingkan bersama cheese dan caramel sebab bagi aku, cheese hanya sesuai untuk kek manakala caramel hanya sesuai untuk minuman dan juga pudding caramel. 

Pisang Vaganza ini dijual di Kopi_K_Sendiri. Jadi kalau nak beli, kena terjah kedai Kopi_K_Sendiri. Jangan cari kedai Pisang Vaganza pulak. Confirm korang tak jumpa. Hihi. 

Details. Boleh follow di Instagram

2. Homemade Sandwich by Garsa Kitchen

Khamis lepas, manager aku, Kak Sha belanja sandwich ini untuk minum petang. Teruja aku tengok homemade sandwich yang cantik dan kemas susunannya. Pertama kali aku mengenali Garsa Kitchen. 


Inilah Homemade Sandwich yang dimaksudkan

Beef sandwich

Vegetarian Sandwich

Chicken Sandwich 

Semuanya sedap! Paling aku suka adalah chicken sandwich. Tak sangka ada orang boleh buat sandwich sebegini sedap dan cantik. Kalau aku yang buat, pasti tak sekemas ini buatannya. Aku pasti! Hahaha. 

Bagus juga bisnes makanan sebegini. Makanan yang lain daripada lain. Boleh dimakan dengan begitu mudah. Dan paling penting, makanan ini adalah salah satu daripada makanan sihat yang boleh dimakan hari-hari. 

Susah nak jumpa makanan sihat dijual. Kalau makanan tak sihat seperti pisang cheese, berlambak haa. Tak payah cari, makanan tak sihat datang sendiri. Tiba-tiba ada atas meja. Apalagi, makan jela. Hahaha. 

Details. Boleh jenguk IG mereka.


What's your current food craving or any food recommendation? 

Let's share Food Lovers

40 comments:

  1. korean food and sandwich! menyesal baca post ni siqah bye T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. alamak. rein menyesal lah pulak :D

      Delete
  2. Ya Allah Siqah...nangis akk rengok sandwich tu..hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak PC. hehe. Nangis tengok sebab cantik dan kemas je.. mana mahunya buat camtu jadi. HIhiih

      Delete
  3. Food recommendation utk korean foos, Sally prefer Gomonae kat Ampang Point...

    hihihi..Garsa tu mmg famous dah...pernah gak makan 2-3 kali rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah dengar lagi kedai yang sally cakap tu. Nanti siqah google. Nak try kedai korea baru. Thanks for recommendation sally :)

      kawan siqah pun cakap garsa dah popular. Siqah yang baru tahu. Hihi. Sedap kan sandwich :D

      Delete
  4. sedapnyaaa. tetiba rasa macam nak craving jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Sila craving jugak ye. Boleh geng! :D

      Delete
  5. WOWWWW, sekarang mmg banyak pilihan makanan online kann :) dah takyah risau bosan nak makan apa. order online je :D nice2. tapi ni banyak kat area KL la eh? T___T

    pisang vaganza tu dah tak nampak mana pisangnya dah :D hahaha, awesome sgt tagline dia 'next level of eating pisang'

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah hanis.. area KL je nie.. sob sob..
      sekarang banyak dah pilihan online. order dan sampai. Best kan camtu tapi kita pulak jadi malas sebab ada jalan mudah. Hihi. Sesekali okaylah kan :p

      Hehe. nanye kan, hanis cakap baru siqah perasan tagline dia. selama ni makan je tahu. Hihi.

      Delete
  6. Pisang vaganza tu heaven betul..*drooling*..

    ReplyDelete
  7. Sempatttt~~~~~ up entri pasal makanan nie. Hari2 dpt makan mcm nie , daylight everyday pun tak pe kan . Tapi korang lah stress sikit . Hahaha ... tapi tgk mcm tak stress je kan. Sbb dpt mkn. Team kita kalau dah mkn tak ingat dunia dah . Pagi2 nmpk entri nie , lapar lak rasa chika oiiiii~ =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tengok gambar sundubu jigae hari2 kot. Geram sangat up terus entri :D

      Best kalau hari-hari makan sedap tapi tak sanggup pulak hari2 daylight. Pening lalat ktorg, mujur tak banyak hal last week. Hihi.

      Hahah.. nanti free kita p makan kat the street cafe pleaseeee :D

      Delete
  8. sdpnya tgk pisang tuuuu..

    yui plak suka makanan jepun..hehe korea pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Makanan jepun pun sedap jugak. Siqah pernah makan kat sushi king biasanya. Hii

      Delete
  9. sedap semuanya, terutama sandwich

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessss@... yang paling simple tu lah yang sedap kan :D

      Delete
  10. Garsa kitchen tu dari dulu kita dok mengidam je. Entah bila la dapat rasa. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Order je dear, nanti sampai depan rumah eh :) ONe day, awak pasti dapat rasa. Hope sebelum awak melahirkan pleaseee

      Delete
    2. Rumah kita jauh. Sob sob. Takpe,ada masa nanti mesti sampai punya.

      Delete
    3. Insyallah. Ada rezeki nanti pasti sampai kan :) Sorry tau. Macam siqah buat awak teringin pulak. Huhu

      Delete
  11. adoii tempting betul entri ni hehhehhe

    p/s sy pun da makin malas nak masak untuk bekal ..biasa rajin ja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. terus rasa lapar tak? :D

      Rasanya kalau bawak bekal nie, ikut mood jugak ek cik itah. Siqah lagilah memang tak pernah bawak bekal, cik itah at least pernah jugaklah bawak.. Hii

      Delete
  12. Alaa semua kat selangor, sedih2.. kak siqah, macam mana akak bt size gambar tu jadi sama semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa nanti mai datang sini, boleh pergi ye :)

      size gambar semua sama je -- caranya letak original size untuk semua gambar. Update guna laptop / pc boleh buat buat original size.

      Dulu akak update guna phone, tu yang gambar kecik je semua :(

      Delete
  13. busyra paling suka blogger yg post pasal makanan. haha. sbb busyra mmg suka makan. sedapnya lahai smua yg siqah post ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. sep sikit untuk suka makan! :D kan.. siqah pun suka blogger yang post makanan. Mulalah dah masuk list belaka. Hihi

      Delete
  14. pisang tu nampak sedappp.. alah semua area KL πŸ˜… kalau ada branch kan bagus. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama lagi insyallah ada branch tue.. bisnes makin berkembang kan. Kalau datang area KL, bolehlah cuba nanti 😊

      Delete
  15. sedap pisang vaganza. baru tahu pasal ni. hmm, ape yg mek craving skarang ye. hahah, nmpknya tkde nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Mujur takde makanan mek craving setakat ini. Beberapa bulan lagi kalau mek nak layan craving. Hii. Tak sabar rasanya nak tengok baby mek :)

      Delete
  16. Terliurnyaaa tengok pisang vaganza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Kan.. tak nampak pisangnya πŸ˜…πŸ˜…

      Delete
  17. Sedapnya tengok sandwich & korean food tuuu. Tiba2 lapar sekarang :p

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kita pun lapar jadinya nie awak. dahlah hujan kat sini :D

      Delete
  18. Craving nak makan pisang vaganza tu je huhu. Kena tunggu tahun depan lah baru dapat makan T.T
    Korean food tu tiap2 minggu makan xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa kena tunggu tahun depan awak? Awak diet ke apa tak boleh makan tahun ni? Or awak duduk jauh? Eh banyak pulak soalan. Hihi. Bestnya makan korean food hari2. Awak makan kat kedai mana tu? Sedap tak.. Hehe. Mana tahu boleh siqah cuba :D

      Delete
    2. takda maknanya nak diet macam ni kurus haha. claudy tinggal jauh, next year baru balik Malaysia. setahun sekali je balik. claudy mkn korean food dekat korean supermarket dkt2 rumah heheheh

      Delete
    3. Claudy tinggal kat mana? Belajar eh kat luar negara? Pls dont say you live in Korea. Gila jeles! Hahaha.

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。