November 25, 2016

Cheer Me Up Book Tag




Yeayy!! Another tag by Fatina. This tag is originally created by her and I love to do it ☺ Fatina adalah seorang yang suka membaca dan haruslah tag yang dibuat juga berkaitan dengan buku.

Jom terjah soalan yang ada =)


1. Your current reading.


Anna and the French Kiss. Fatina yang memperkenalkan novel ini kepada aku dengan review yang dia buat. Baru je start baca. Sekarang di page 12. Hihi.

2. Suggest one of your favourite book.
Only one ahhh? Alaaa... Okay, my most favourite book would be Am I Normal Yet by Holly Bourne. I love Evie so much! ❤

3. What genre do you like to read?
Fiction. Young Adult. Romance. Self Motivation. 

4. How many books do you read in a month?
Depends on my mood. Might be 2 to 5 books per month. 

5. Where do you usually purchase books?
MPH bookstores, Popular bookstores and MPH Online. Kalau buku yang dicari tiada, aku akan email MPH untuk bertanya. Sampai tahap gitu ler. Hihi.

6. Have you ever fall to sleep when reading because you find out, its tedious?
Never. Better to put aside the book and sleep. Kalau tertidur masa membaca, nanti buku tak cantik jadinya sebab kena hempap. Betul tak? And I don't like it. 

7. Which one do you prefer, standalone or trilogy/series?
I prefer standalone but I read trilogy/series too. Hanya dua series saja setakat ini iaitu The Twilight Saga dan The Spinster Club.

8. Which book(s) has cheer you up?
Currently, it would be Am I Normal Yet by Holly Bourne. I love Evie so much and her bad thoughts ❤ Dan Mesej by Anna Lee. I love Aria yang kelam kabut dan entah kenapa aku membayangkan Neelofa sebagai Aria. Haha.  

9. Do you read book's review before buying it?
Yes. Aku tak nak baca tapi terbaca jugak. Dari dulu aku memang jenis orang yang suka baca review sebelum beli. Kadang-kadang review mereka terkesan juga tapi kalau aku sangat minat dengan penulis buku tertentu, aku akan terus beli tanpa baca review. Contohnya semua novel Ramlee Awang Murshid. 

10. Will you stop reading, if the book isn't interesting or will you keep on reading them?
Stop reading. Kenapa perlu aku teruskan membaca buku yang bagi aku tidak menarik? Buang masa saja. Banyak lagi buku nak baca. Hihi. Aku tak akan buang buku tersebut. Akan simpan baik-baik sebab anytime I will continue to read the book when I feel like I want to. 

11. Have you ever re-reading the book again and again?
Sometimes. But only the best dialog / part only. Tapi biasanya, aku tak baca balik. 

12. Do you ever felt that once you finish reading a book, you find it hard to move on from it?
Never. I can move on from one book to another in a minute or maybe a second? 😉

13. Have you ever cried during your reading?
Yes. Aku lebih memahami setiap watak dalam novel. Aku pasti akan terbawa-bawa dengan sikap dan perasaan watak yang ada terutama watak hero dan heroin.

14. Why do you think reading has make you happy?
I can learn about different cultures, people, and places without even travelling. Dalam sesetengah buku, ada diceritakan secara terperinci berkenaan tempat yang setiap watak pergi. Aku suka membayangkan suasana tempat tersebut tambah lagi kalau tempatnya di luar negara. Aku akan google untuk mengetahui keadaan sebenar tempat yang dinyatakan dalam novel. Itulah namanya mengembara tapi masih berada di atas sofa atau katil 😊

Membaca juga membuatkan aku berada dalam dunia aku sendiri. Aku lupa akan masalah dan sebab aku stress untuk hari-hari tertentu. Satu lagi yang buat aku happy adalah aku boleh membaca fikiran orang lain, macam Edward Twilight. Haha. Sebab aku lebih faham akan setiap karakter dalam novel. How each characters feel, think, and act ☺

Done menjawab semua soalan dalam tag ini. Yeayyy!

Kepada sesiapa yang nak buat tag ini, silakan. Spread the 💖

30 comments:

  1. Replies
    1. hehe. thank you cik itah. Glad you love it :)

      Delete
  2. Teruskan amalan murni membaca ni.
    Kita dah takde masa nak baca buku.
    Rajin meng-scroll phone je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Biasalah dear. Hidup shea dah berubah sekarang kan :) Takpe, scroll phone pun best jugak. banyak info juga di internet. dan novel pun ada dalam bentuk e-book. Mana tahu shea boleh baca dalam e-book je :)

      Delete
  3. woah! mmg peminat buku jugak...Sally jenis baca english novel from random writers..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. sep sikit for book lovers :) Drpd random writers pun best jugak kan sally. Pelbagai cerita ada nanti.. menarik :D

      Delete
  4. Bila la nk smpai tahap mcm kamu ni.. Tak penah memilik buka versi english.. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii.. one day, you will Unni :) Cuba nanti beli satu dan baca okay :)

      Delete
  5. sesuai sgt tag ini utk awak yg rajin mmbaca kan.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. sangatttt ~ Tue yang beriya buat tag nie. hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. SIla sila amira :) Nanti siqah terjah blog amira okay :)

      Delete
  7. Yay! Seronoknya baca jawapan dari Siqah :D Thank you for doing this tag, Siqah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure Fatina :) Ada lagi tag daripada fatina nanti siqah buat. hihi :D

      Delete
  8. a great entry ni, siqah.
    nice reading it.
    aida ni kurang suka baca novel.
    pernah kot aida inform siqah.
    but when it comes to majalah, buku2 holiday, real life stories, aida le org nyer.
    yes. kita blaja sesuatu yg mungkin kita x tahu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank aida for reading my entry :)
      haah aida pernah bgth yang aida kurang baca novel. Baca majalah dan buku2 lain pun bagus jugak. Asalkan ada input yang kita ambil daripada setiap pembacaan kita kan aida.
      membaca jambatan ilmu.. tak kisah dari apa jenis pun buku yang kita baca :)

      Delete
  9. Siqah,
    U kalau ada masa tengok kat my blog.
    Beritau apa yg lebih and apa yg kurang.
    Saya tak faham tentang hak2 blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hak2 blog? Macam siqah pun tak faham ni.
      I will one day ok..

      Delete
  10. Aa. Berkembang minda bile mmbaca. Tk dinafikan, some books tu dia tk menarik minat ntuk dibace. Hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Kannnnnn.. buku tak menarik perhatian tu, kita letak tepi jela ek, mek. hihi :D

      Delete
  11. 2 to 5 books per month? it's a lot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Depends on my mood dear. This month, only 1 novel I can finish. SO sad :(

      Delete
  12. Bila lah erin nak start reading balik ni ya ampun reading slump T.T

    http://www.erinazmir.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. One day, you will erin :) Membaca ni nanye kena ada mood jugak kan.. kalau mood takde, memang tak habislah buku tu. Hii. Sekarang, siqah enjoy baca your blog with new topics everyday :)

      Delete
  13. btw siqah erin kan dah tukar wordpress, so siqah boleh refollow balik blog erin dkt blogger tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Dah follow erin :) Patutlah pelik nape takde update from erin. Rupanya kena follow balik. Mujur erin bgth. Hihi. :D

      Delete
  14. nak buat tag ni tapi dah lama tak pegang buku. blame my laziness haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Boleh recall balik memori suka baca buku dulu. Hihi. Membaca kena ada mood kan atheera nanye :D

      Delete
  15. Dah lama x baca buku lepas grad.. Kena start balik habit ni :D

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. SIla2. boleh share buku apa dibaca nanti :D

      Thanks fatin singgah sini :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。