October 31, 2016

Reading Habits Book Tag


Satu lagi tag yang aku dapat daripada Fatina. Aku berminat nak buat sebab berkaitan dengan membaca. Kalau korang follow aku sejak dulu, pasti korang tahu salah satu hobi aku adalah membaca. Biasa buat review buku, apa kata kali ni entri mengenai tabiat membaca pula. I love to share it with my blog readers =)

Terus kepada soalan!

1. Do you have certain place at home for reading?
I do not have specific place for reading. Aku akan membaca di ruang tamu atau bilik tidur. Yang pasti, aku mesti membaca sambil duduk. Tak suka baca sambil baring. Sakit mata. Sesekali aku membaca di dapur, sambil masak. Multi-tasking tak? Haha. Setakat sekarang, tidak pernah ada kejadian lauk hangit ye :p

2. Bookmark or random piece of paper?
Definitely, a bookmark. I have 4 bookmarks (until now). I bought two bookmarks at MPH (love quote bookmarks) and others two bookmarks, I bought in Korea when I went there last year. 

3. Can you just stop reading or do you have to stop after a chapter / a certain amount of pages?
I can just stop reading. Disebabkan aku baca di mana-mana saja dan dalam apa juga situasi, makanya, I can stop reading anytime. 

4. Do you eat or drink while reading?
Only drink while reading. I definitely could not eat while reading. Tapi kalau makanan ringan seperti roti dan jajan, boleh nanye cuma jarang buat dan tak nak buku kotor. 

5. Multitasking: Music or TV while reading?
Depends on the book I read. Kalau novel, I can read while music or TV as background. Tapi, untuk buku motivasi, aku suka baca dalam keadaan yang tenang dan senyap. Kalau bising, rasa tak ter-motivasi membacanya. 

6. One book at a time or several at once?
Also depends. Kalau aku agak bosan dengan satu buku, aku akan baca buku lain dan akan alternate membacanya. 

7. Reading at home or everywhere?
Everywhere. Of course, I love reading at home. I always bring my book everywhere I go. Car wash, Perodua service, dobi, coffee house, anywhere. But it only happens when I'm out alone. 

8. Reading out loud or silently in your head?
Definitely, silently in my head.

9.Do you read ahead or even skip pages?
Depends on book. Kalau bosan sikit bukunya, aku akan skip pages but not too much. Hanya words in paragraph, baca yang perbualan saja. Hihi.

10. Breaking the spine or keeping it like new?
I can breaking the spine a little. But only me. I will get mad if others do the same. Hanya aku boleh musnahkan buku aku, bukan orang lain. Hii.

11. Do you write in your books?
NEVER! Words are written in the books are only my name and the date I bought the book. 

That's all. Now you know my reading habits :) 

Love this kind of tag. Makes me have something to update on my blog. Obviously, I do have writer's block now. I have story to tell but I'm too lazy to finish one entry. And my weakness (or maybe  strength) is I want to put all details in one entry. Sebab tu tak siap-siap entrinya. Aigoo ~

BTW, If you read this post, you're automatically tag by me..If you're book lovers =)

18 comments:

  1. kena tag la ni ? haa, nnt mek pulak yg jawab :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Auto tag okay. Nanti mek buat ye :)

      Delete
  2. Interesting! InshaaAllah nanti Syaza buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik syaza.. siqah terjah blog syaza pulak nanti :)

      Delete
  3. Sleeping is good but boos are better.

    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. semestinya. Need to balance both :)

      Delete
  4. Uhuk. Kena buat la ini eh >< Yang no 10 tu kita samalah. Pantang bila orang lain yang buat. Kita buat takpa, buku kita xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Kan amira.. kalau kita rosakkan buku sendiri takpe, bukan orang lain :D Yeayy! Nanti amira buat ye.. nak tahu jugak ur reading habits :)

      Delete
  5. Blog kaya dengan buku dan ilmu inilah blog nye.. thankz siqah sbb review sal buku2.. leh jugak lea tau ape bestnye buku2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure lea :) Suka berkongsi review pasal buku. Kalau ada yang tertarik, baguslah berkongsi ilmu kan :) Lea pun suka membaca jugak. Hee

      Delete
  6. Lama tak baca buku, busy dengan postcard dan membalas surat penpals..

    Bila baca entry Iqa baru teringat nak start keluarkan buku yg masih belum dibaca.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kak LZ keluarkan dan baca buku yang belum dibaca ye.. nanti boleh kongsi review. Kot siqah berkenan pulak dengan buku akak baca :)

      Delete
  7. Masa bujang2 dlu hobi akak baca buku juga..loni dah tak baca buku..blogwalking jer kat blog kwn2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. Jangan lupa blog saya untuk blogwalking ye kak :)

      Delete
  8. baca topik nie di blog hanis amanina . nadia tak di tag tapi macam menarik je nak post entry about this . And , I did it !! hihih... tq sharing =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Yes! Best jugak kan buat tag gini :D

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。