October 16, 2016

How To Say Thank You On The Road


Hanya duduk di rumah saja hari nie membuatkan aku menelaah video di You Tube. Seronok juga tengok video kat You Tube, macam-macam video dan macam-macam orang ada. Mana yang baik dijadikan pengajaran dan ikutan. Mana yang tak elok tu, hanya tengok dan lupakan saja. Senang. 

Aku terjumpa satu video menarik untuk dikongsi di sini. Kita biasa cakap terima kasih sebagai tanda kita menghargai jasa dan apa saja yang orang buat pada kita.

Pernah terfikir tak macam mana nak ucapkan terima kasih semasa memandu? Masa nak ubah haluan, masa nak keluar simpang. Selama ni, aku hanya angkat tangan saja. Tanda terima kasih daripada aku. Nak cakap tak boleh kan. Tak kan nak buka tingkap dan menjerit pulak. Mahu dikatanya tak betul nanti. Hehe. 

Cara seperti dalam video di bawah ini sebenarnya diambil daripada Japanese drivers. Japanese people is so polite and respectful and this continues on the road. As expected. 

How to thank each other without saying a word? Just blink your hazard lights. Mudah dan ringkas. Watch below video for more understanding. 



Title: Thank You | The Educated Race
Producer: Jason Lim Productions

Pendapat aku, cara ini mungkin boleh buat pemandu lain rasa terganggu dengan hazard lights. Jadi, lebih baik kalau just simply raise your hand for saying thank you. Setakat angkat tangan sekejap je kan. Tapi semuanya bergantung kepada pemandu dan keadaan. Kalau susah sangat nak angkat tangan, cara paling senang adalah tekan je button hazard lights. Mana-mana pun boleh. Ikutlah mana yang korang suka. 

This does not mean that a driver who does not say thank you is rude. Ada pemandu yang terlalu fokus semasa memandu yang membuatkan mereka lupa nak say thank you. Ada pemandu yang tak tahu macam mana nak buat. Dan ada juga yang jenis tak nak say thank you. Jenis pemandu yang akhir tu, biasa yang kurang ajar di jalan raya. 

Simple way to say thank you. Tak susah pun. Kadangkala dengan buat camni, akan menyejukkan hati pemandu yang kita cantas jalannya tadi. Aku ada jugak terkena begitu. Maklumlah kereta kecil kan. Dan memang sejuk hati dan tak jadi membebel kalau pemandu yang kurang diajar itu angkat tangan. 

"Only the willing can be educated. And the ignorant, forever, has an opinion"

"Small changes can make a Big Difference. Because when you Change, Everything Changes."

Korang pilih yang mana? Raise hand or blink hazard lights?

20 comments:

  1. Assalamualaikum Siqah,

    Akak pun tengok video ni tadi masa browse fb.. Nice sharing dear. Harap2 org Malaysia aware hal ni.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam kak LZ :)

      Harap orang Malaysia aware.. cuma siqah lagi selesa raise hand je. Hee

      Delete
  2. yeah pernah ada tengok video pasal ni, tapi kat Malaysia mmg dah adat, angkat tangan jugak untuk cakap Thank You, kan? hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Angkat tangan lebih selesa dengan orang Malaysia. Hehe..

      Delete
  3. BV kira newbie lagi dalam dunia driving nie XD
    memang berterima kasih sangat kepada yg sudi bagi laluan apa semua.
    selalunya biarkan je sebab kereta masing2 cepat je berlalu, kalau sempat pandang bahagian pemandu, BV senyum je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV baru dapat lesen ye :) Betul tu BV. Kadang2 bukan tak nak angkat tangan ke apa, lepas bagi laluan terus berdesup pergi. Tak sempat. Senyum pun boleh, lagi manis :)

      Delete
  4. Kaklong pilih raise hand kot sbb kereta tak tinted, org bole nampak..

    Pernah sekali tu malam, ada kereta dari tepi jalan nak masuk ke jalan raya tapi slow. Kaklong bg la api menandakan bg laluan utk dia (biasa tengok orang buat macam tu). Tiba2 dia panik dan masuk semula ke bahu jalan hampir masuk longkang.. RAsa bersalah sangat buat dia terkejut. Sejak tu tak berani nak bg api.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahhhhh kak long.. bersalahnya rasa sampai kereta tu jadi gitu kan. Tue lah kak long, kalau bagi lampu kadang2 orang tak faham. Tunjuk ikut tangan baru senang nak faham. Agaknya, itu lagi sesuai dengan budaya kita :)

      Delete
  5. Assalamulaikum Admin,

    Mohon untuk dimasukkan blog saya ke blok tuan. Blog saya:

    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my

    Sekiranya sudah dimasukkan harap maklumkan kat email saya: biarlembuyangjadilembu@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  6. kalau sy, angkat tangan je. ada jugak org say thank you dgn bagi hon. bergantung lah mcm mana org yg nak diterima kasih tu interprete apa yg dia dpt hehe, hazard light / hon / angkat tangan ;D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. asalkan pemandu lain itu interprete betul. Jangan kata kita marah dahlah bila hon. Hehe.

      Delete
  7. raise hand !..haha..nampak cam menteri sket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Reason tu reason tu. Haha. Menteri sangat :D

      Delete
  8. oo gitu eyh, mek biasa angkat tangan je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi senang dan dah praktik sejak azali lagi kan mek :)

      Delete
  9. if nadia , prefer both ways .

    tapi selalunya blink lampu lah kot . sebab if raise hand tue bila buka tingkap boleh lah kan . hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kereta tak tinted cam kereta siqah, boleh orang nampak angkat tangan tu. Tak payah bukak tingkap dah. Hee.

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。