September 22, 2016

On The Way to the Airport : AirAsia Korean Drama

Hello lovelies =) 

Aku sangat excited to watch a new Korean Drama, On The Way to the Airport yang baru mula bersiaran semalam, 21 September di Korea. 

 

Drama ini menggantikan Uncontrollably Fond. Menarik untuk ditonton kerana ada pengambaran di Malaysia!! Excited to watch Malaysia dalam drama Korea. Bukan senang weii! Hehe. Lebih tepat lagi adalah Air Asia. Memandangkan pelakon wanita bekerja sebagai pramugari Air Asia.

Selain itu, aku suka pelakon utama lelaki, Lee Sang Yoon. Aku pernah tengok dia berlakon dalam drama Angel Eyes dan Second Time Twenty Years Old. Terpikat dengan setiap karakter yang dia bawa. Kalau pelakon utama wanita pula, rasanya kali pertama aku tengok dia berlakon dalam drama ni. Layankan je =)

SINOPSIS

 

Choi Soo A (Kim Ha Neul) bekerja sebagai pramugari Air Asia selama 12 tahun dan berkahwin dengan seorang pilot yang digelar Gentleman of Sydney, Park Jin Suk (Shin Sung Rok). Mereka ada anak perempuan berumur 12 tahun iaitu Hyo Eun. 

Seo Do Woo (Lee Sang Yoon) works as a part-time instructor in architecture. Dia berkahwin dengan Kim Hye Won (Jang Hye Jin) dan mempunyai seorang anak perempuan, Annie. 

Kisah pengambaran di Malaysia terjadi apabila Choi Soo A menghantar anaknya belajar di Malaysia untuk mempelajari English dan Mandarin. Seo Do Woo juga sama. Annie lebih dulu belajar di Malaysia dan menjadi roommate Hyo Eun. 

Kisah tragik terjadi apabila Annie terlibat dalam kemalangan di Malaysia dan meninggal. Masa inilah, Seo Do Woo mengenali Choi Soo A. 

REVIEW 

Episod 1 berjaya menarik perhatian aku untuk terus menonton drama ini. Adakah keterujaan hanya kerana Air Asia dan Malaysia? Haha. Mungkin ada juga sebab yang itu. 

Aku rasa hanya episod 1 saja ada pengambaran di Malaysia. Sebab selepas Annie meninggal, Choi Soo A dah bawa anaknya kembali ke Korea. 

Mungkin hanya Air Asia saja yang berterusan ditayangkan dalam drama ni. Sponsored by Air Asia. Kalau tengok habis episod 1, Air Asia adalah sponsor pertama yang disiarkan. Hee. 

Excited melihat Malaysia dalam drama Korea =) 

Malaysia in "On The Way to the Airport"

Air Asia crew
 

 

Putrajaya
 

 

Annie kata view di sini seperti di Han River dan dapat mengubat rindunya pada Korea.
 

Aku tak pernah tengok Putrajaya dari jambatan ini. Nak kena terjah Putrajaya lagi nampaknya :D

Istana Budaya
 

KLIA. See Surau Muslim Prayer Room
 

Ada dua persoalan aku dalam drama ini: 

1. Adakah Choi Soo A dan Seo Do Woo mempunyai hubungan sulit? Aku pantang sikit tengok cerita suami isteri ada hubungan sulit ni. Huhu. 

Choi Soo A jarang bertemu dengan suaminya, Park Jin Suk. Obviously kerana mereka bekerja bukan pada waktu yang sama. Seorang pramugari dan seorang pilot. Mungkin kerana ini, mereka jarang bersama dan tiada komunikasi baik antara mereka dan menyebabkan hubungan perkahwinan menjadi hambar. 

2. Kenapa isteri Seo Do Woo tidak benarkan anak mereka, Annie balik ke Korea? Malah abu Annie juga disuruh tinggal di Malaysia. Apa yang berlaku sebenarnya? 

Dan disebabkan ini, rasanya Seo Do Woo jauh hati dan keliru dengan perhubungannya dengan isteri dan mungkin menyebabkan dia menjadi rapat dengan Choi Soo A. 

Panjang lagi ceritanya. Ada 20 episod. Harap mereka berdua tidak ada hubungan sulit. Tak suka tengok drama yang membawa genre begitu tapi kadangkala kita kena tengok jugak. Drama begini dapat memberi pengajaran kepada kita supaya tak melakukan perkara yang sama.

Air Asia! Daebak! Pandai buat marketing to promote the airlines dengan menaja drama Korea. Sedia maklum bahawa drama Korea ditonton almost worldwide. Jadi, promosi yang bagus untuk Air Asia malah untuk Malaysia juga. 

Drama ini ada disiarkan di KBS World (Channel 391 & 392 Astro) setiap hari Khamis dan Jumaat pada jam 8.55 malam. 

Kalau nak tengok online, boleh tengok di LINK INI

 
View dari flight dalam drama ni. Bestnya! Rindu nak tengok langit dan awan dari flight. 

Happy watching, all 。^‿^。

24 comments:

  1. Hi. Me again hahaha ( sorry sebab kalau bab k-drama ni jadi excited nak komen)
    Wow, first time tengok k-drama ada scene kt Malaysia. Daebak hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. komen dialu-alukan :) Kannnnnn!! Daebakkkk! :D

      Delete
  2. Tau pasal drama ni tapi belum rasa nak tgk walau ada Malaysia dalam tuu..hahahaha...nnt la biar lama sikit baru nak tgk... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. baru 2 episod je sally. Tunggu lama sikit nanti tengok ek :D

      Delete
  3. tengok jg ep1..teruja habiss..view kt Putrajaya sgt cantik dlm citer ni..

    suka lee sang yoon dlm Jung yi- Goddess of Fire..dia ni selalu bw watak yg soft, yg tk byk aksi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn!! Rasa macam nak ke Putrajaya tengok sunset. Kenapa dorang pergi nampak cantik je Putrajaya :D

      Haah dia selalu bawak watak soft dan tak banyak aksi. Walaupun kadang2 soft sangat, hehe, tetap suka sebab dia ada karisma tersendiri :)

      Delete
  4. Fuyooo ni mcm must watch je sbb ade malaysia!

    ReplyDelete
  5. memang betul-betul die hard fan korean nih. hehehehehehhe

    jom datang putrjaya. sya bentang carpet kat siqah. hiks.
    persoalan drama ni yg no 1 tu, sya pon pantang sket bab2 gitu. emo emo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak sangat eh die hard fan korean tu? Hehehehe

      Wahhh siqah nak karpet merah tau. warna lain tak diterima. haha.

      Kannnnn sya!!! Pantang kalau bab no 1 tu.. haih, rasanya drama nie ke arah itulah. apa lagi hero dan heroin boleh buat kan? :(

      Delete
  6. Siqah ni kan.. buat akak macam teringin nak tgk citer ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. Tengoklah kak. tengoklah.. nanti kita boleh cerita cerita :D

      Delete
  7. TAk suka juga yang ada hubungan sulit2..
    Harap2 sebab lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak long. Harap ada sebab lain. Walaupun siqah kuat menyatakan yang mereka ada hubungan sulit ๐Ÿ˜”

      Delete
  8. Asalam sda follow ya yang ke 127

    ReplyDelete
  9. Akak pon teruja hoii.. Nak tgk gak lerr..hihihj

    ReplyDelete
  10. Pernah dengar juga pasal drama ni. I'm a bit excited bila Malaysia ada dalam mana-mana drama or show Korea. Hehe. Nak tengoklah drama ni nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. Kan syaza :) Excited bila Malaysia ada masuk drama korea walaupun hanya sebentar cuma. Hihi.

      Bolehlah tengok drama ni nanti. Siqah tengok jugak walaupun macam dah tahu drama ni arah ke mana ๐Ÿ˜…

      Delete
  11. saya mau liat dulu reviewnya .. nanti saya mau nonton

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila tengok. N bagi review nanti eh. Selamat menonton :)

      Delete
  12. tak dapat tgk sebab sini tak de tv :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat internet pun ada awak.. siqah kalau tak sempat tengok kat tv, tengok online je :)

      Delete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。