July 29, 2016

HOW TO ADD READ MORE TO BLOGGER POSTS

Hello all :)



Aku baru belajar cara nak tambah "READ MORE' button untuk blogger posts. Seperti biasa, mesti ada sebab aku belajar. Hehe. 

Al kisahnya, aku dah tukar blog template baru! Blog template lama ada siap sekali dengan read more button tapi yang kali ini tidak. Makanya, kena belajar sendiri juga. Blog aku dalam proses pembikinan lagi. Sekarang, blog aku agak serabut ye. Maaf kalau buat korang pening :D

Aku suka button "READ MORE" sebab ia akan menampakkan blog lebih kemas. Kadang-kadang entri panjang sangat, jadi dengan adanya "READ MORE" button, entri itu akan dipendekkan dan tak nampak serabut blog. 

Kalau sesiapa berminat untuk baca lebih lanjut, sila rajinkan jari jemari anda yang comel itu untuk klik "READ MORE" button okay =)


Jom kita belajar..

"HOW TO ADD READ MORE TO BLOGGER POSTS"

Only 5 Steps:

1. Go to Posts section on your blog dashboard.
2. Choose one post that you want to put read more button.
3. Select the place where you want to use "Read More" button 
4. Click Insert Jump Break icon.



5. Save your post.

Bila dah siap jadi seperti ini:

Senang je kan? Cuma cara di atas adalah cara manual untuk add on read more button. Jadi, agak sukar nak buat apatah lagi untuk orang seperti aku yang update blog guna phone saja.

Aku ada belajar cara nak add on auto read more with thumbnail for blogger posts tapi tak jadi pula bila buat. Apa salah entah? Aku tak pandai bab coding nie. Dah tanya kepada owner blog template dan harap dia balas secepat mungkin. Buat masa sekarang, blog aku serabut lah. Jangan lari pulak ye korang. Hehe.

Sebagai penutup, aku nak tanya satu soalan ni. Harap jawablah ye :D

Korang suka tak dengan wajah baru blog aku? Walaupun masih dalam proses pembikinan, tapi masih mahu bertanya. Hehe.

Note: entri ini di-post dengan menggunakan laptop. Pinjam laptop kerja suami. Hehe. 

Till then,


18 comments:

  1. Dah tukar rupa blog chika menarik !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. jenuh nak tukar nie. tak tahu berapa lama bertahan :D

      Delete
  2. Replies
    1. hee. tq Nina :) Itu yang siqah suka bila senang orang nak baca..

      Delete
  3. mcm menarik...alaaa..tapi macam malasnyaa nak buat..hahaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius kak ayu, memang kena rajin kalau nak tukar blog templates. jenuh nak siapkan satu2. template yang ni susah sikit nak betulkan, banyak code. pening eh.

      mana tahu kak ayu rajin nanti, lehlah buat eh. hehe :D

      Delete
  4. Akk mtk kwn editkn blog akk.. Hihi.. Die dh ltk "read more"..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya akak. boleh tak nak suruh jugak kawan akak editkan? hehe. siqah upah dia lah.. boleh ke? siqah tak retilah letak auto read more. jenuh dah cuba.. huhu

      Delete
  5. kita geng ! sbb update blog through phone :) mek pun lame dh nk godek2 benda ni. tapi ambik masa, kalau kejap2 memang tak jumpe lerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mek! Phone lebih mudah nak update sebab kat mana-mana pun boleh on. Hehe. Itulah oasal mek. Memang nak kena godek lama2 benda camnie nak edit blog. Payah eh, buat tak jadi je πŸ˜…

      Delete
    2. aida kalu update blog, kat laptop. kat phone tak best bagi aida :)
      kalu phone, guna utk blogwalking.
      so aida blogwalking di mana2.
      but update mesti di rumah kat laptop or desktop opis.

      Delete
    3. Update blog guna laptop lagi best dan senang kan aida. Siqah nak juga begitu tapi masa tak mengizinkan.. Takde masa sangat nak on laptop.. Makanya, phone jela ke hulu ke hilir. Hee

      Delete
  6. Hihihi blog Siqah cantik..! Tetap kemas.. Reen suke auto read more juga. Lg best ada auto gambar skali..

    Kalau jump link ni.. Kena letak gambar manually kat atas sekali kalau nak cantik. Kalau x.. Just text. 😰

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Thank you reen 😊 kemas dan cantik tu penting. Nak bila masuk blog rasa tenang je tengok minimal. Hehe.

      Kan.. Siqah suka read more and auto gambar sekali jugak! Tapi tak reti nak buat yang auto gambar tu. So kena letak gambar juga kat atas sekali. Huhu.

      Kalau reen tahu caranya nanti, ajar siqah eh 😊

      Delete
  7. siqah. aida suka header.
    simple. elegant!

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。