July 11, 2016

Cerita Malam Raya dan 1 Syawal

Assalamualaikum dan hello semua :) 

Lama kita tak berjumpa ye. 6 hari blog aku diam tanpa kata. Hee. Sibuk beraya dan menghabiskan masa bersama keluarga. Tak sempat langsung nak pegang phone lama-lama apatah lagi untuk update blog. Hari ni, dah start bekerja dalam mood raya. Okay, sebenarnya mood malas. Haha. 

Korang semua dah start kerja ke hari ni? Ada sesiapa yang masih berada di kampung? Seronoknya masih beraya dan bercuti! 

Aku dah start kerja hari ni. Sebenarnya, aku dah start kerja pada hari raya ketiga, Jumaat lepas. Kerja satu hari je dan habis kerja terus bergerak ke Kuantan ( akan diceritakan dalam entri lain ye ). 

Entri ini aku nak cerita mengenai kisah malam raya dan 1 Syawal. Semangat weii berhari raya, pertama kali beraya di rumah FIL. Kelainan pasti terasa :) 

Kalau di kampung aku, malam raya dah takde apa nak buat. Tidur awal jugaklah. Tapi di kampung suami, bila dah tengah malam, lagi semangat tak tido! Hehe. Kami sampai kampung pada malam raya, bergerak ke kampung jam 6 petang selepas kerja. 

Ketupat Mak! Mesti ada setiap tahun bak kata suami.
 

Aktiviti malam raya di kampung semestinya, main bunga api! Kami kaum wanita, main bunga api je, suami dan Kcut main mercun. Berdentum-dentum bunyi. Nak luruh jantung eh. Huhu. Sememangnya kemeriahan terasa walaupun aku asyik mengomel sakit telinga. Hehe. 

 
Bersusun semua main bunga api. Sebagai pembuka acara malam raya :D

Lepas tu, jam 12 am, kami semua anak-anak, keluar rumah pergi ke bazar Ramadhan + Uptown Muar. Saja jalan-jalan, yang ada misi mencari tudung hanya Ekin dan Kak Long. Kami yang lain menemani je. Mujur aku tak membeli apa-apa. Sebenarnya ada berkenan satu baju kurung, murah je RM79 tapi tiada saiz. Baguslah tiada saiz, tak berlaku pembaziran di situ kan? Nampak kelegaan di mata suami bila tiada saiz baju aku. Hahaha! 

 
Muar SOUP HOUSE
Semua sup sedap di sini! Cicah roti dengan sup. Sedap! Supper kami pada malam raya. 

Sampai rumah lebih kurang jam 3 pagi dan tidurlah masing-masing. Aku memang lena sungguhlah. Penat sangat rasa. 

Pagi Syawal. Bangun tidur dengan penuh semangat walaupun tak cukup tidur. Biasalah kalau raya tak cukup tidur kan. Siapkan diri dan pastikan sudah cantik apabila suami pulang dari solat raya. Hehe.

Selepas sesi bermaafan, mulalah sesi bergambar pula. Gambar kami sekeluarga dan gambar kami berdua diambil menggunakan tripod suami. Kebetulan di hari raya, tripod patah. Nasib baik masih boleh repair. 

Jom layan gambar-gambar raya kami :) 

Ayah. Mak. Ekin. Aku. Kak Long. Kcut. Aliff.
 
Not in frame: Uda dan suami, Kerol dan suami Kak Long, Aliff juga namanya. 

Ayah dan Mak ada pengumuman raya dibuat selepas sesi bermaafan. Apakah intipati pengumuman itu? Haha. Biarlah kami saja yang tahu. Hehe. 
 

Bersama PIL. Seronok beraya bersama mereka.
 

Aku dan Suami 
 

Kitty ambil gambar! Hehe. Kitty kucing peliharaan Kcut dan Ekin. Bawa bersama jika mereka pulang ke kampung. Comel Kitty :) 
 

Selesai bergambar dalam rumah, kita sambung bergambar di luar rumah pula. Gambar kami berdua diambil menggunakan tripod. Hee. Masing-masing ada aktiviti sendiri masa ni, tiada siapa nak layan kami bergambar. Mujur ada tripod :D

Pokok kelapa yang sentiasa menjadi pilihan untuk bergambar :) 
 

#siqahOOTD katanya
 
Baju raya pertama dibeli oleh Mak. Mak beli kain sepadan untuk semua dan suruh kami tempah baju. Dan buat sekian kalinya, aku tempah baju raya. Selama ni, aku beli baju siap je. Jadi tahun ni, ada kelainan sikit dari segi baju raya. Hee. 

Dari segi baju raya, kalau keluarga suami, suka baju sedondon semuanya. Kalau keluarga aku, suka baju ikut tema keluarga masing-masing. Nanti bila bergambar, warna warni jadinya. Hee. Mana-mana pun layankan je. Suka semuanya :)

Sambung bergambar..

Bergambar dengan kereta pulak
 

Dari dulu nak ambil gambar camni (^_^)
 

Ayah. Suami. Kcut.
 

Sebahagian daripada keluarga besar FIL
 

Siang hari, beraya sebahagian daripada rumah FIL. Beraya sambil marhaban. Ini adalah satu kelainan yang sangat ketara apabila beraya rumah FIL. Kalau keluarga aku, mana ada marhaban. Jumpa marhaban masa kenduri kendara je. Haa. Malam hari, sambung marhaban keluarga. Adalah 6 buah rumah semuanya. Ada satu rumah tu, diberi nombor untuk cabutan duit raya. Dan suami dapat nombor 10 dengan duit raya  30 sen. Hehe. Aku dapat RM1 :D

 

Sampai lewat malam dan masih marhaban. Makanya, mulalah jadi gila. Hahaha. Sempat Boomerang di salah sebuah rumah FIL. Hehe.

Bila dah sampai rumah, lebih kurang jam 1 pagi, kami anak-anak masih tak tidur. Sambung shooting video dan bergambar. Suami ada buat video "time freeze" hari raya. Sampai ke malam shooting video. 

Salah satu video yang dirakam adalah video "timelapse" kami wanita menari. Haha. Takde kerja namanya di awal pagi. Mulalah cari pasal. Hehe. 

Bersungguh buat timelapse :D


Habis shooting video, kami bergambar pula. Gambar kami semua diambil di awal pagi sebab Uda tiada dalam gambar pagi tadi. 
 

Ini saja cerita pada hari raya pertama. Cerita hari raya akan disambung dalam entri seterusnya termasuk video "time freeze". Rasa dah panjang entri ni. Hehe. 

Korang dah update cerita hari raya ke? Mesti dah rasanya tu kan? Nanti aku terjah blog semua ye. Teruja nak tahu cerita raya korang pula :) 

Sebagai penutup, gambar selfie satu. Hehe. 
 

Thanks reading,

Till then,

Love,

24 comments:

  1. comel je main tikam duit raya macam tuu...tapi mmg seronok dia lain macam bila beraya kat kampung kan? Sally baru je balik dari kampung sabtu lepas...mmg opis tutup masa raya ketiga tuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sally. Semua orang teruja main tikam duit raya. Siapa yang dapat paling banyak memang nombor paling last disebutlah. Hehe.

      Siqah setuju. Beraya di kampung, seronok lain macam. Dengan perang mercun antara budak kampung. Haha. Seronok2! :)

      Bestnya sally cuti raya lama. Alhamdullilah kan, di hari raya dapat luangkan masa bersama keluarga :a

      Delete
  2. Ketupat tuh, memori menggamit hati, tingat ketupat arwah arwah mak akk, mak akk tau akk suka ketupat, jadi dia usahakan juga cari daun kelapa dan buat ketupat, huhu..sedihnya dh tak dpt mkn ketupat arwah mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihnya kak azimah. Huhu. Al fatihah untuk arwah mak akak. Sekarang, akak pula buat untuk keluarga ye. Warisi apa yang arwah mak akak ajar..

      Delete
  3. bestnyaaaaaaaaaaaa...

    lagi2 sweet sangat tengok gambar Siqah & suami...

    Selamat hari raya Siqahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kak. Seronok di hari raya :)

      Thank you kak πŸ™ˆπŸ™ˆπŸ˜

      Selamat hari raya untuk akak dan keluarga. Weekend, jom sambung beraya :)

      Delete
  4. Replies
    1. Pasti izzati lagi meriah.. Hehe. Alhamdullilah :)

      Delete
  5. selamat hari raya..
    seronoknya tgk ada pelita..rindu nk tgk pelita byk2 mcm tu..bru feel raya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dya.. Kalau ada pelita maknanya baru feel raya. Siqah pun ada camni kalau rumah mentua je. Kampung siqah, tak nampak pelita. Hehe.

      Selamat hari raya dya :)

      Delete
  6. org tua2 ckp bahaya dok bawah pokok kelapa nnt kena hempap ;-)

    btw selamat hari raya utk siqah sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Alhamdullilah selamat lagi sekarang :h

      Selamat hari raya juga buat anies dan keluarga :)

      Delete
  7. raya rumah sendiri dengan rumah FIL memang agak berbeza tapi kedua2nya meriah, seronok dapat ipar2 yang supporting, siap boleh amik video dan bergambar ramai2 memang best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak AA. Sama2 meriah, ada juga perbezaan dari segi sambutan dan persiapan. Tapi both side best! Asalkan luangkan masa bersama keluarga :)

      Sporting semuanya kalau bab ambil gambar dan video. Hehe.

      Delete
  8. Bestnya malam Raya boleh jalan jalan lagi Siqah. Teringinlah nak berjalan mlm Raya.
    Kalau akak, mlm Raya selalunya bizi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak mesti sibuk di malam raya. Banyak juadah nak disediakan ye tak? Hehe. Anak-anak suka ngulor membuang masa πŸ˜…πŸ˜…

      Delete
  9. salam aidilfitri
    maaf zahir n batin


    suka tgk pic dkt pelita tu..cun sgt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidilfitri lya 😊

      Tq lya.. Thanks to photoG juga untuk gambar tu. Hehe.

      Delete
  10. kemainn raya :) hehehe. mek jugak ler yg tak update lg gambor raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe mek yuni. Raya kan sebulan. Nanti mek upload gambar sekali cerita raya ye. Nak baca kisah raya mek pulak :)

      Delete
  11. sekeluarga sedondon.
    seronok nyer...
    meriah seia sekata gitu.

    ReplyDelete
  12. haah aida, hari raya, hari sedondon keluarga :h

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts 。^‿^。