Assalamualaikum dan hello semua :) 

 
Bukan plan rumah ye.
Ini posisi tidur masa hari raya di kampung. Maklumlah, semua balik beraya. 
Gambarajah ini biasanya terjadi kalau aku balik kampung aku sebelah Ayah di Karak, Pahang. 
Keluarga Ayah aku ramai. Semua berkumpul di rumah Atuk. 
Seronok bila berkumpul ramai-ramai.
Dan yang paling penting, mesti bangun awal di pagi hari raya. Kalau tak, sampai dah takbir raya dan kau masih tak mandi. Hehe :D

Tahun ini,
 Buat pertama kali aku akan beraya di kampung suami pada hari raya pertama. 
Pasti kelainan terasa.
Looking forward to that :) 

Till then, 

Love,

Meriah Suasana Hari Raya di Kampung: Posisi Tidur

June 29, 2016
Assalamualaikum dan hello semua :)    Bukan plan rumah ye. Ini posisi tidur masa hari raya di kampung. Maklumlah, semua balik beray...
Read more>>
Hello semua :) 

Kesinambungan daripada ENTRI mengenai Iklan Raya TNB 2016: #LepasTu sebelum ini, aku mula menonton kembali iklan raya yang aku suka pada tahun-tahun lepas. 

Perasaan nak raya dah ada. Iklan raya menambahkan perasaan itu. Lagipun menarik. Setiap tahun mesti ada iklan raya yang best! 

Nak berkongsi mengenai
3 iklan raya yang wajib aku tengok tiap tahun: 

IKLAN RAYA PETRONAS 2003 

Dalam banyak iklan raya, bagi aku yang PALING WIN adalah iklan raya Petronas pada tahun 2003. Al kisah janda beranak tujuh. Ingat tak? Yang last sekali anak dia beli seekor lembu! Hehe! Serius best dan tersentuh dengan iklan tu. Gembira seorang Mak ada anak camtu kan? 



"Sesungguhnya syurga itu terletak di bawah tapak kaki ibu"
Al Fatihah untuk arwah Mak.

IKLAN RAYA PETRONAS 2014: 
"KE PANGKUAN BONDA"

Iklan kedua adalah iklan raya Petronas 2014 bertajuk "KE PANGKUAN BONDA".

Yang ni pun best! Aku paling suka cara mereka buat video. Dengan satu lagu raya yang diubah susun atur muziknya dan bersambung dari satu babak ke babak yang lain sehingga budak kecil itu sudah dewasa dan ada anak. Dalam video ni pun menunjukkan kemeriahan sambutan hari raya di kampung. Best! Sambutan hari raya di kampung sangat berbeza daripada di bandar. Itu aku sangat akui sebab aku mengalaminya. Raya di bandar so boring, raya di kampung so meriah!! 



IKLAN RAYA TM 2014: ADIK

Iklan raya ketiga yang aku suka adalah daripada TM pada tahun 2014 bertajuk "ADIK"

Kelakar! Haha! Ada dua kisah dalam iklan raya ni. Kisah Adik dan abangnya Man. 

Adik yang banyak melakukan kesalahan dan selalu memberi alasan setiap kali ayah Adik marah. Bila nak minta maaf masa raya, sampai hari raya kedua pun tak habis kalau nak senaraikan semua kesalahan Adik. Punya banyak tu. Hihi. 

Lain pula kisahnya dengan Abang Adik, Man. Pertama kali puasa penuh dan walaupun puasa penuh, baju raya tetap muat-muat je. Sedangkan okay je bila ukur badan sebelum puasa. Maknanya bila puasa makin bertambah berat Man. Hehe. Comel!  


Hanya tiga saja iklan raya yang aku suka tengok tiap tahun. Banyak iklan raya yang best! Tak terkata banyaknya. Masing-masing ada idea baru dan mesej yang berguna untuk disampaikan sempena Aidilfitri. 

Korang pula suka tengok iklan raya yang mana? Boleh kongsi cerita. Boleh juga aku tengok. Mana tahu ada yang aku tak pernah tengok :D

Selamat menonton iklan raya! 

Till then,

Love,

Iklan Raya Wajib Tengok Tiap Tahun

June 28, 2016
Hello semua :)  Kesinambungan daripada ENTRI mengenai  Iklan Raya TNB 2016: #LepasTu  sebelum ini, aku mula menonton kembali iklan raya...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua :) 

Setiap tahun aku mesti menantikan iklan raya Aidilfitri oleh Petronas, TNB, dan sebagainya. Aku salah seorang daripada mereka yang menantikan iklan raya. Korang pun sama ke? High 5 sikit! 

Setiap iklan raya pasti ada mesej yang cuba disampaikan. Ada yang sedih pada mulanya dan gembira di akhirnya. Ada yang kelakar. Macam-macam ada.

Untuk tahun nie, 
Aku sangat suka iklan raya TNB 2016 yang bertajuk #LepasTu

 
Aku suka sebab budak tu comel! Banyak betul kesalahan dia. Ingat pulak tu kumpul semua kesalahan dan minta maaf di hari raya. Hii. Comel. Mesej yang cuba disampaikan oleh iklan ini pun bagus. Sampai jauh di sudut hati ini. 

Benar.

"TIADA KESILAPAN YANG TIDAK BOLEH DIMAAFKAN" 



Happy watching! 

Till then,

Love,

Iklan Raya TNB 2016: #LepasTu

June 27, 2016
Assalamualaikum dan hello semua :)  Setiap tahun aku mesti menantikan iklan raya Aidilfitri oleh Petronas, TNB, dan sebagainya. Aku sal...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua! 

Siapa suka duit raya? Aku! Aku! Aku! Hahaha! Dulu aku suka sebab dapat duit raya. Konsep keluarga aku, selagi tak kerja, selagi tu masih dapat duit raya. Maksudnya di sini, masih belajar. Bukan sebab malas nak kerja ye. 

Sekarang aku suka sebab bagi duit raya. Alhamdullilah. Masih ada rezeki untuk berkongsi dengan semua. Bagi duit raya biarlah ikut kemampuan diri. Jangan nak bagi banyak sebab nak dapat nama tapi di hujung bulan meringkuk tak cukup duit. 

Aku akan kumpul duit untuk diberi sebagai duit raya dari beberapa bulan sebelum raya. Kena pandai budget setiap kali gaji. Untuk duit raya, baju raya, kuih raya, dan segalanya.

Entri ini, aku nak bercerita mengenai sampul duit raya sebenarnya! Mukadimah je tadi cerita pasal duit raya. Hii.

Setiap tahun, aku pasti akan dapat sampul duit raya dari Standard Chartered Bank. Memandangkan aku kerja di subsidiary company of Standard Chartered.  

Buat pertama kalinya, hihi, aku sangat suka sampul duit raya dari Standard Chartered. Sebelum ni, sampul duit raya biasa saja, warna hijau dan biru sentiasa menjadi pilihan untuk sampul duit raya SCB ( macam logo SCB ). Cuma tahun ini 2016, ada sedikit kelainan dalam sampul duit raya SCB.

Sampul Duit Raya 2016 Standard Chartered Bank
 

Boleh dibuka dan ditarik keluar dari sampul dan jadi seperti di bawah. 
 
Sampul di dalam bertulis 'Salam Aidilfitri' 

Nice kan? 
Teruja masa dapat sampul. Nampak exclusive gitu.

Selain itu, aku suka beli sampul duit raya. Tiap tahun biasa aku akan beli sampul duit raya riang gembira untuk kanak-kanak. Aku teruja sebenarnya setiap kali nampak sampul duit raya comel. Itu yang beli je. Hihi. 

Koleksi sampul duit raya riang gembira 2016
Muka hadapan
 
Hihi. Menarik tak? Semua adalah kartun kegemaran bukan saja untuk kanak-kanak. Mak, ayah, kakak, abang, mak cik, pak cik kanak-kanak pun suka. Terutama Boboiboy! Itu untuk aku lah :D

Muka belakang 
 
Aku sudah plan nak bagi siapa sampul duit raya ni. Hii. 

Boboiboy The Movie: untuk Haikal 
Frozen: untuk Erysya ( suka sangat Elsa )
Upin & Ipin: untuk Surfina dan Thaqif
Angry Bird: untuk Fateh 

Cukup lah 5 orang anak saudara kesayangan aku :) 

Suka bagi duit raya dalam sampul duit raya comel untuk mereka. Sebab aku suka tengok muka teruja mereka melihat sampul. Hihi. 

Sampul duit raya riang gembira di atas, aku beli di Uptown Danau Kota. Kalau korang suka, bolehlah pergi sana. Rasa macam ada di semua Uptown tapi aku tak jumpa pula di Uptown Kota Damansara. 

Dan juga,

Tahun ini, pertama kali aku beli sampul duit raya di KAISON. Haha! Al kisahnya Sabtu lepas, aku ke KAISON. Nampak sampul duit raya dan terus ambil lima jenis sampul. Menarik lagipun harganya murah.  

Sampul duit raya 2016 KAISON
 
Simple and nice design :) 

Akhir sekali, 

Dalam perjalanan keluar dari Uptown Danau Kota, ternampak pulak ada orang jual sampul duit raya Descendants of the Sun. Betapa popularnya drama DOTS sampai ada orang ambil initiatif buat sampul duit raya DOTS. Tak pernah lagi jumpa sampul duit raya drama Korea. Hii. 

Dan apa lagi, aku pun terus beli :p

Muka hadapan
 
Muka belakang
Yoo Si Jin, Kang Mo Yeon, Yoon Myung Ju, Seo Dae Young
 
Inilah koleksi sampul duit raya 2016. Tiada penambahan lagi. Ada lagi sampul duit raya tahun lepas yang boleh digunakan. Sampul duit raya bersama duit di dalamnya. Sebab kalau masih berbaki duit raya tahun lepas, aku akan simpan dan digunakan semula untuk tahun ni. Bukan basi pun kan. Hehe. Ada juga penjimatan dalam segi duit raya pada tahun ini :) 

Korang dah siap sediakan duit raya? 
Tak kisahlah apa pun, yang penting ikut kemampuan diri kita ye. 

Till then,

Love,

Sampul Duit Raya 2016

Assalamualaikum dan hello semua!  Siapa suka duit raya? Aku! Aku! Aku! Hahaha! Dulu aku suka sebab dapat duit raya. Konsep keluarga aku...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua! 

Ceritanya semalam aku mengikut suami berbuka puasa bersama team kerja suami. Sudah 20 Ramadhan dan baru aku berpeluang untuk berbuka puasa sekali.

 Sebelum ini, ada majlis berbuka puasa cuma aku tak pergi sebab urusan kerja. Aku balik kerja tak menentu, dan nak pergi KL selepas kerja memang tak lah. Dengan jalan sesak dan aku tak tahu jalan. Dengan malam dan aku tak suka memandu pada waktu malam. Silau tinggi! Maka aku terpaksa lepaskan peluang makan free! Tiada rezeki. Huhu.

Semalam, Alhamdullilah berkesempatan berbuka puasa bersama. 

Kami memilih untuk berbuka puasa di 

BUFFET BAJET BERBUKA PUASA SAMBIL BERAMAL by CHEF YANG JAMIL 

Buffet Ramadhan ini diadakan di Dewan Sri Iskandar, Setiawangsa. 

Details mengenai Buffet Bajet seperti di bawah
 

Dewan Sri Iskandar, Setiawangsa
 

Ramai orang! Dah macam kenduri kahwin pulak rasanya. Hehe. Harga buffet ni sangat murah ( aku tak pernah jumpa buffet Ramadhan semurah ini ) , hanya RM19.90 seorang untuk mereka yang berusia 5 tahun ke atas, termasuk kita yang dewasa. 

Menu yang disediakan juga banyak jenis. Semuanya adalah masakan kampung. Ada ayam goreng berempah, daging masak lemak cili api, daging masak pedas, dan beberapa menu yang lain ( aku ingat 3 je sebab ambil 3 tu je ). Dessert pula ada pelbagai kuih dan dua jenis bubur iaitu bubur pulut hitam dan bubur lambuk. 

Maaf tiada gambar makanan. 
Aku dan suami sampai lewat. Lagi 5 minit nak berbuka puasa baru kami sampai. Kami dari Shah Alam, tak sedar masa berlalu, jam 6 pm baru kami bergerak dari Shah Alam ke sana. Berhenti solat di Petronas. Jalan sesak. Aiyakk! 

Pelbagai makanan disediakan dan semua alhamdullilah sedap. Tidaklah wow sangat cuma bagi aku sesedap rasa. 

Dinasihatkan pada mereka yang join buffet bajet seperti ini, tolonglah sampai awal di majlis. Baru kita selesa untuk mengambil makanan dan sebagainya. Maklumlah, buffet bajet dan pasti ramai orang. 

Selain itu, ada juga pemberian tulus ikhlas oleh team SBS, Side by Side kepada ibu tunggal dan anak yatim. 
 
SBS adalah kumpulan motosikal besar. Mereka sudah lama ditubuhkan cuma baru sekarang melibatkan diri dalam majlis beramal. 

Nak luruh jantung dengar bunyi motor dorang
 

Can reach them via: 

Facebook: side by side 

Instagram: @sbs_motorsport 
 

Dan akhir sekali, sebelum balik, pasti ada gambar kumpulan! Hehe. 

Kami semua. Team member suami ada 4 orang. Yang lain adalah ahli keluarga. Sesekali berjumpa, seronok! 
 

Perasan tak ada penambahan orang? Hehe. Adik ipar aku, Kcut dan isteri Ekin pun turut sama semalam. Mereka call nak berbuka puasa sekali, terus suruh datang sini je. 
 
Alhamdullilah. 
Moga kita bertemu lagi di masa akan datang. 

Jemputlah datang rumah raya nanti ye! :D

Selepas berpisah dari mereka, aku dan suami pergi ke Uptown Danau Kota. Apa aku beli? Haha! Dalam entri seterusnya.. Hii. 

Till then,

Love,

Buffet Bajet Ramadhan by Chef Yang Jamil

June 26, 2016
Assalamualaikum dan hello semua!  Ceritanya semalam aku mengikut suami berbuka puasa bersama team kerja suami. Sudah 20 Ramadhan dan ba...
Read more>>
Assalamualaikum semua :) 

Aku rasa semua orang kini sudah belajar menabung. Anak-anak sudah diajar agar menabung dari kecil lagi. Banyak kebaikan menabung sama ada kita menyimpan untuk hari kecemasan atau menabung untuk membeli apa yang dihajati. 

Aku sudah diajar menabung dari kecil lagi. Cuma bila kecil tak menabung sangatlah. Suka habiskan duit je. Beli aiskrim, jajan, alat mainan. Tak boleh berfikir sangat masa tu. Hehe. 

Kini, bila dah dewasa dan bekerja, barulah mula menabung :)  

Duit kertas RM5 dalam gulungan. Bagi kat orang kedai dalam bentuk camni je. Terima je dia. Hehe. 

Kisah Menabung

 
Selama ni aku dan suami hanya menyimpan duit syiling dan duit kertas biru, RM1. Cuma lambat je rasa nak penuh. Hasilnya boleh dapat lebih kurang RM300 juga kalau banyak duit 50 sen. Kalau banyak duit 10 sen, takdelah mengunung, membukit je nilainya. Hehe. 

Al kisah penyimpanan RM5 bermula daripada di pejabat, Kak Ain bercerita mengenai dia menyimpan duit RM5. Aku fikir bagus juga simpan duit RM5 sebab nilainya berada di tengah-tengah. Tak kecil dan tak besar.  

Dan bermula dari itu ( start dari dua tahun lepas, selepas kami kahwin ), aku pun mula menyimpan duit kertas RM5. Tabung diberi nama Tabung Hijau. Sesuai dengan duit kertas warna hijau. Hee. Dan suami pula teruskan perjuangan menyimpan duit syiling dan duit kertas RM1. 

Alhamdullilah. 
Berkat menabung, tahun lepas dengan menggunakan hasil tabungan RM5, kami dapat membeli sofa dan meja makan

Tahun ini,
 kami dapat beli kabinet dapur. Dah lama rasa nak kabinet dapur, tahun ni dapat juga. Alhamdullilah :) Beli yang kecil sahaja sesuai dengan ruang dapur yang kecil. Nampak kemas dapur bila ada kabinet dapur. 

Selain itu, duit tabungan boleh digunakan untuk tujuan pelancongan, beli barang yang disukai yang terpaksa di hold ( maklumlah harga barang sekarang mahal ) . 

Dan disebabkan itu, 
 
Kami berdua ada tabung hak milik sendiri. Tabung ini khas untuk penggunaan sendiri saja. Tak boleh kongsi. Hehe.
Aku punya tabung Spiderman dan suami tabung Ben10. 

Korang menabung tak? 
Kalau sudah, bagus-bagus. Seronok kan bila nampak duit tabungan makin banyak. 
Kalau belum, boleh mulakan sekarang :) 

Thanks reading,

Have a nice day, all.

Love,

Tabung Hijau

June 25, 2016
Assalamualaikum semua :)  Aku rasa semua orang kini sudah belajar menabung. Anak-anak sudah diajar agar menabung dari kecil lagi. Banya...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua :) 


Kali ni aku nak berkongsi mengenai minimalist blog templates. Aku suka template minimal. Simple, clean, and nice design. Tak serabut dengan pelbagai gadgets dan hanya mengandungi beberapa warna sahaja. 

Dan sebab itu juga aku tukar template blog aku. Perasan tak template baru aku? Hihi. Dah lama tukar tapi baru sekarang nak cerita :D

 
Aku tak tahu nak buat template sendiri. Celah mana aku nak tahu pasal kod. Pening eh. 

Makanya aku cari blog template di Google dan bertemu juga dengan template pilihan. 

Aku jumpa template ni di etsy.com. Korang boleh search for 'Vefio Themes'  .Nama pemilik blog template ini adalah Angga Vefio. Sekarang, harga template tengah buat sale 50%. Sebab tu juga aku bersungguh beli. Harga template aku RM36.37. Murah juga kan? 

Bagi aku, tak kisah nak beli blog template yang harga berpatutan sebab kita boleh edit blog templates pada yang kita nak. Template yang dibeli mesti support 'Blogger Template Designer' di mana kita boleh customize our color and font easily. 

Jika pilih free template, mesti ada limited feature. Nak tukar font pun tak boleh. Itu yang aku tak gemar. 

Angga, the template owner, orangnya baik dan akan melayan apa saja soalan daripada kita. Aku banyak jugak tanya soalan mengenai template ni dan dia layan semua soalan. Hihi. Mestilah kena jaga customer kan. 

Aku pilih Pure Candy template. Selain tu, aku ada suka dengan 5 template yang lain. Mungkin aku akan tukar template lain nanti. Manalah tahu :D 

Mari aku berkongsi mengenai blog template lain yang aku suka :)

Top 5 Minimalist Blog Templates

1. Wonderlyn. Template lebih kurang dengan Pure Candy. Aku agak keliru nak pilih yang mana antara dua template ni.


2. Calypso. Hitam putih saja. Warna hitam putih sentiasa nampak cantik di mata. Dan paling penting, nampak kemas. 

 



3. Violin

 


4. Candy Fountain. Love the header! Simple and nice :) 

 

5. Beauty Sea

 

Nice tak? Simple je kan? Aku sudah berfikir untuk tukar template kepada hitam putih saja. Apa orang kata, Monochrome. Hii. Cuma masih tak tahu nak pilih yang mana. Ambil masa yang lama juga nak tukar template nanye.   Makanya aku hold dulu. 

Korang pula bagaimana? Suka template minimal atau yang warna warni? Tak kisahlah apa pun yang penting mata kita suka. Cantik di mata kita. Biarkan mata orang lain. Hehe. 

Blog juga mencerminkan diri pemiliknya. Pilih yang mana menarik hati atau buat template sendiri. 

Harap informasi ini memberi info kepada semua. Semoga korang jumpa blog template yang korang suka! Good luck! 

Till then,

Love,

Top 5 Minimalist Blog Templates

June 23, 2016
Assalamualaikum dan hello semua :)  Kali ni aku nak berkongsi mengenai minimalist blog templates. Aku suka template minimal. Simp...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua!

Minggu lepas aku pulang ke Muar. Balik dari Muar semalam, terus singgah di Vendeur Festival yang diadakan di MATRADE Exhibition and Convention Centre. Berkali-kali suami tanya nak pergi ke tak? Dan berkali-kali juga aku cakap tak nak sebab takde apa nak beli. 

Dalam masa yang sama, aku buka IG @galeriariani. Rupanya Ariani ada buka booth di Vendeur Festival dan aku terus automatik cakap kat suami nak pergi. Geleng kepala dia. Hahaha! 

Niat di hati nak tengok tudung Ariani dan Mumuscarves. Nampak cantik je di IG. Memang cantik pun! Material pun cantik! Both lawa! Cuma tak boleh ambil both. 

 
Aku pilih instant shawl Ariani. Nak digayakan dengan baju raya tapi bila dah cuba semalam, macam tak sesuai pulak. Walaupun suami kata sesuai. Mata suami dan aku semestinya berlainan. Hii.

Ramai orang di festival ni cuma bagi aku tak ramai macam tahun lepas. Banyak booth dibuka. Harga memang murah daripada harga biasa. Macam-macam ada. You name it and please find it by yourself! Hehe. 

 
Beli pulak minyak wangi! 
Sambil berjalan dapat tester, teruskan berjalan sambil bau tester dan terus patah balik sebab nak beli. Sedap baunya! Aku dan suami suka! :) 

 
LAUREEN | PUDORE 
Tak tahu asal dari mana minyak wangi ni. Layankan jela. Malas nak kaji. Hehe. 

 
Ada dua lagi jenis bau yang berlainan. Dibezakan mengikut warna. Aku pilih warna biru. Dapat sample minyak wangi warna ungu dan pink di atas. Dapat juga sampul raya. Putih suci murni sampul raya. Besar macam sampul surat! 

Membeli di festival shopping begini, bagi aku berbaloi. Harga murah daripada harga asal. Cuma kau kena bersesak dengan orang dan kemungkinan tidak dapat apa yang kau hajati. Sebab ramai orang dan adakalanya yang kau nak sudah habis. 

Tapi aku suka pergi festival camni. Sejak tahun lepas, menemani kawan ke sini dan aku terjebak tahun ni juga. Teman punya pasal, akhirnya aku yang sangkut. 

Cuma mujur masih beringat. Kalau tak, dah ambil banyak tudung. Haha! Tahun ni gila tudung pulak! Ikut musim agaknya. Hehe. 

Selagi suami nak menemani aku ke sini, aku ON je. Haha! Peliknya dia pula yang bertanya. Aku dah tak ingat nanye pasal festival ni. Sebab dah lama tak scroll IG. Bila dah ditanya, mulalah aku pun ON :D

Ada dua festival shopping yang boleh diterjah setiap kali Aidilfitri menjelma iaitu: 

Vendeur Festival

 

Mood Republik

 

Ikutlah nak pergi yang mana. Tak semua butik online ada di both festival. Pandai-pandailah ye. 

Dah selesai shopping raya. Fokus pada benda lain pula :) 

Till then,

Love,

Festival Shopping Aidilfitri

June 20, 2016
Assalamualaikum dan hello semua! Minggu lepas aku pulang ke Muar. Balik dari Muar semalam, terus singgah di Vendeur Festival yang diadak...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua!


Sejak buat entri mengenai Zalora, aku asyik tengok Zalora je. Sampai aku download aplikasi Zalora. Hehe. Tertarik tapi bila nak beli berfikir juga hari raya nak dekat dah. Tak nak habiskan duit beli online. Lagipun risiko beli online nanye. Risau baju tak muat atau terlebih besar, kualiti kain tak memuaskan dan sebagainya. Maka, lebih baik aku pergi beli sendiri di luar. Berkenan dan rasa kain okay, baru beli. Dan baru puas hati. 

Tapi..

Aku tak tahan! Hahaha! Akhirnya, aku beli juga satu dress di Zalora. Kebetulan masa aku online, ada diskaun 25% dengan menggunakan CODE:RIANG. Jari jemari aku terus laju untuk membeli. Nafsu nafsu! Haha! 

 
Aku beli dress ni. Full lace organza sleeve dress by Lubna.
Berkenan lama dah. Letak dalam favourite list sekian lama dan akhirnya aku beli juga. 

 
Dalam masa tiga hari, parcel sampai! Yeayy! 
Excited nak tengok baju. Harap sangat ianya memenuhi citarasa aku. Baju harga lebih daripada RM100. Pasti aku kecewa kalau tak menepati citarasa. 

 
LUBNA

 
Close up the lace. 
Lace adalah salah satu jenis kain yang aku suka. Nampak cantik dan menarik je. Sebagai penambah gaya. Aku tak banyak pun baju lace. Lubna dress ni adalah baju ketiga agaknya yang aku ada daripada kain lace. 

 
Aku suka dress ni! Excited ada satu full lace dress.
Berpatutan dengan harganya!
Cuma..
Lengan baju ni besar sangat. Ala Saloma sangat bila pakai. Nak oter tapi nanti nampak pelik pula. Takutlah kain jadi tak cantik. Jadi aku biarkan jela begitu. Mungkin bila dah iron nanti, okay kot. Hope so! 

Selain dress yang aku beli di atas, ada lagi pakaian yang aku suka di Zalora. Hehe. 

Antaranya:

 

 

 



 

Arghhhhh ~ Semua cantik! Suka sangat! Zalia memang menawan hati. Jari jemari masih gatal nak add to cart, mujur masih ada kekuatan diri agar tidak membeli. Sabar! Sabar! Kena tahan diri daripada nafsu shopping! :) 

Add to favourites je sekarang :) 

 
Sale lagi di ZALORA!! 
Perghhh ~ Tak boleh buka selalu apps Zalora! 
Bahaya! Bahaya! Haha! 

Korang pernah shopping di Zalora? 

Kalau belum pernah, bolehlah cuba terjah! Pasti tertawan satu dua barang. Hehe. Kalau pernah, boleh berkongsi pengalaman korang beli di Zalora. Okay ke tidak? Hii

~ Jom SHOP WITH ZALORA ~ 

Thanks reading,

Love, 

Shop with Zalora

June 18, 2016
Assalamualaikum dan hello semua! Sejak buat entri mengenai Zalora, aku asyik tengok Zalora je. Sampai aku download aplikasi Zalora...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua!

Hari ni aku cuti tapi gigih juga pergi ke pejabat sebab nak ambil bungkusan untuk aku yang sampai pagi tadi. Teruja sampai sanggup ke pejabat. Bukan tak boleh simpan dalam locker. Hehe. 

 
Inilah bungkusannya. 
Nampak besar tapi ringan je nanye. 
Mengandungi ayat-ayat suci Al Quran. 
Handle with care! 

 
Aku pilih wall deco yang di atas. 
Wall deco je tau. Sofa dan karpet bukan sekali pakej. Hehe. 

Cantik tak? Dah lama nak order cuma masih hold on sampailah sebelum Ramadhan baru order. Ini adalah pre-order ye. Jadi siap dalam masa 3 hingga 4 minggu. Dan aku pilih warna hijau. Pelbagai warna ada sebenarnya. Harga promosi untuk 3 keping frame ni adalah RM90. Sekarang aku tak pasti sama ada masih dalam promosi atau tidak. 

 
Cara nak order senang je. Hanya PM pihak Airis di Facebook. Cepat dan pantas mereka layan. Airis bukan setakat menyediakan wall deco seperti di atas, kalau nak tempah frameless gambar pun boleh. Ikut pilihan hati masing-masing. Macam-macamlah. Bagi je idea korang pada Airis. 

Facebook: Airis Wall Deco Page 
 

Seronok nak hias rumah sempena raya. Tidaklah beriya sangat pun. Nak tambahkan frame je agar dinding putih ini tidak nampak kosong. 

Lagi seronok kalau ada rumah sendiri. Nak cat pun boleh. Aku hanya menyewa. Owner rumah bagi cat rumah asalkan kalau keluar kena cat putih kembali. Cuma kami yang malas nak buat. Hehe. 

Sesiapa yang berminat dengan wall deco, bolehlah terjah FB di atas ye. Pasti tak menyesal. Harga murah dan servis terbaik! :) 

Thanks reading,

Love,

Airis Wall Deco

June 17, 2016
Assalamualaikum dan hello semua! Hari ni aku cuti tapi gigih juga pergi ke pejabat sebab nak ambil bungkusan untuk aku yang sampai pagi ...
Read more>>
Assalamualaikum dan hello semua!


Kalau bercakap mengenai fesyen, semestinya kita sebagai seorang wanita hanya akan melihat perubahan fesyen bagi wanita sahaja. Fesyen lelaki sering dilupakan atau terlepas pandang mungkin kerana kita bukan lelaki (semestinya, haha), dan bagi kita, fesyen lelaki nampak sama saja. 

Sebenarnya bukan begitu...

Seperti wanita, fesyen lelaki juga sering mengalami revolusi dan sentiasa berkembang dari musim ke musim. Revolusi fesyen ini tidak akan pernah berhenti. Sama ada kita akan melihat trend fesyen yang baru akan muncul atau trend fesyen yang lama dipopularkan kembali. 

Seperti di arena fesyen antarabangsa, industri fesyen tanah air juga mengalami rentak perubahan yang sama. Fesyen wanita, fesyen hijab, fesyen Muslimah, fesyen lelaki dan lain-lain fesyen semuanya sentiasa meriah dengan idea-idea segar ilham daripada pereka-pereka fesyen tempatan kita. 

Well, untuk entri kali ini, jom kita lihat apakah fesyen lelaki atau men fashion yang cukup popular untuk tahun ini.

 JOGGER PANTS


Jogger pants kini sememangnya menjadi buah mulut ramai penggemar fesyen. Lupakan koleksi jeans buat seketika dan tampil bergaya dengan koleksi jogger pants lelaki yang amat selesa dipakai. Selesa dipakai kerana ianya longgar dan selesa juga untuk bergerak. Ia boleh digayakan dengan t-shirt mahupun kemeja yang digemari. 


CARDIGANS


Dan jangan terperanjat jika koleksi cardigans juga turut menarik perhatian bukan sahaja wanita, malah kaum lelaki. Semakin ramai lelaki yang kini memilih koleksi cardigans sebagai outerwear pilihan mereka untuk pemakaian yang lebih selesa dan santai. 


SWEATSHIRTS


Begitu juga dengan trend pemakaian sweatshirts yang kini sering dipakai ramai lelaki sebagai pakaian kasual kegemaran yang baru. Koleksi sweatshirts ini sesuai digayakan bersama pemakaian jeans, jogger pants, dan juga seluar pendek. Ringkas dan masih nampak bergaya. 


BOMBER JACKETS


Selain cardigans, bomber jackets juga menjadi pilihan lelaki sebagai outerwear mereka. Bomber jackets boleh didapati sama ada plain atau printed. Pilih saja yang menawan hati dan pemakaiannya pasti membuatkan penampilan lelaki lebih bergaya dan menarik. 

Macam mana dengan koleksi fesyen di atas? Ada sesiapa yang suka dengan pilihan yang diberi? Kalau tertarik, bolehlah terjah ke ZALORA untuk membuat pilihan. Banyak koleksi dengan harga yang berpatutan. Boleh juga dipakai sempena hari raya ini. Kebiasaannya, baju melayu hanya dipakai pada hari raya pertama saja. Jadi, boleh menggayakan koleksi fesyen di atas untuk hari raya seterusnya. Raya kan sebulan. Hehe.

Dan.. Dan.. Dan.. 

Entri ini bukan untuk lelaki saja. Wanita juga boleh mendapat idea mengenai fesyen lelaki dan seterusnya mengemukakannya kepada suami, ayah, adik, abang dan lain-lain. Kalau mereka tak nak berubah, belikan je sebagai hadiah. Pasti mereka pakai juga. Baru jatuh cinta! Hehe. 

Happy shopping! 

Love,

Popular Men Fashion in 2016

Assalamualaikum dan hello semua! Kalau bercakap mengenai fesyen, semestinya kita sebagai seorang wanita hanya akan melihat perubahan f...
Read more>>