Lipstik! Lipstik dan wanita memang tak dapat dipisahkan. Susah nak tengok wanita keluar tanpa pakai lipstik. Paling tidak pun mesti pakai lip balm. Kalau aku, memang tak akan keluar rumah kalau tak apply lipstik atau at least lip balm. Sebab itu je yang aku boleh pakai dengan jayanya. Nak harap mekap yang lain, memang tak lah. Tak reti weii mekap nie!

Aku suka pakai lipstik cuma tak boleh sesuka hati nak pakai apa saja jenama lipstik yang ada. Sebab aku allergic! Mungkin ada sesetengah bahan dalam lipstik yang membuatkan aku jadi camtue. Kalau salah pakai, bibir jadi kering dan rasa tak selesa. Setakat nie, yang aku tahu jenama lipstik yang aku allergic adalah Silky Girl, Mac, dan IN2IT!

Allergic pada Silky Girl paling teruk sekali. Bukan setakat bibir kering, bibir aku sampai merekah dan bila senyum, siap berdarah. Nak gelak pun sangat susah. Masa tue, memang punyalah tak seronok. Bibir pun membengkak macam bibir Negro. Huhu. Aku pergi farmasi dan beli ubat sapu, dalam 3 hari, bibir kembali normal. Pastu, terus serahkan lipstik Silky Girl kat Along. Dahlah beli dua sebab ada promosi masa tue. Membazir je!

Allergic pada Mac dan IN2IT hanya menyebabkan bibir aku kering dan tak selesa je. Takdelah bengkak sangat pun. Lama jugaklah nak back to normal sebab aku malas nak pergi farmasi beli ubat. Sebab tak membengkak dan kering sampai berdarah kan. Macam boleh handle ler.

Mac aku pakai masa majlis pertunangan. Tak tahu sebenarnya lipstik apa yang digunakan oleh Kak Mas, makeup artist aku masa tue. Bila bangun tidur esoknya, rasa bibir tak selesa dan kering, dah tahulah aku allergic. Dan terus sms Kak Mas untuk bertanya, dan jawapannya adalah Mac lipstik.

IN2IT pulak, aku baru je beli bulan lepas. Konon nak cuba brand baru sebab rasa dah lama tak beli lipstik, sekali allergic jugak. Aiyakk! Akan diberi pada sesiapa lah nampaknya lipstik tue.



Sudahnya, haa, pakai Lipstik Collagen D'Herbs nie jela. Confirm takde allergic. Aku dah pernah pakai pun benda nie. Cuma bila dah habis, plan nak tukar jenama baru tapi tak berjaya. Baik kekal pada yang nie jela. Nanti kalau terasa nak beli lipstik, bolehlah beli yang boleh dipakai saja, contohnya, Maybelline ke. 

Itu jela entri kali nie. Cerita pasal lipstik pulak, Nak bercerita pasal bercuti selama dua minggu, masih kemalasan melanda. Malas nak edit all pictures, dan malas nak susun ayat segala. Tunggu jela sampai kerajinan tiba untuk update blog dan bercerita kisah yang panjang. Nanye takdelah panjang sangat pun, takde benda nak cerita sangat. Tapi itu pun malas. Bila malas menjelma, semua benda tak jadi. Ye tak? Hihi.


Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH 

Lipstik!

November 29, 2015
Lipstik! Lipstik dan wanita memang tak dapat dipisahkan. Susah nak tengok wanita keluar tanpa pakai lipstik. Paling tidak pun mesti pakai l...
Read more>>



Tetiba teringat arwah mak. Emm. One of my #gengmakan , baru saja kehilangan ayah tercinta semalam. Terkejut sangat bila dengar berita tue. Itulah ajal. Tak cepat dan tak lambat walau sesaat. Semoga arwah ayah Nad sentiasa tenang di sana dan tergolong dalam golongan yang beriman. Amin. Al Fatihah.

Sedih bila memikirkan kawan kehilangan ayah. Tersentak rasa hati aku bila dengar berita tue. Terbayang macam mana kehidupan mereka nanti. Camne mula-mula nak hidup tanpa ayah di sisi. Moga dipermudahkan segalanya buat mereka. 

Teringat masa aku kehilangan arwah mak. Arwah mak meninggal masa aku berumur 17 tahun, meninggal jam 8.30 pm di kediaman kami di Kuantan. Arwah mak meninggal pada malam perkahwinan Along, kakak sulung aku. Meninggal di katil dan bilik pengantin :( Sangat sedih masa tue. Tak tahu nak fikir apa dah. Arwah mak memang sakit tapi beberapa hari sebelum majlis kahwin, dia nampak dah okay sikit. Mungkin itu petanda dia nak pergi. Tetiba malam 6 September 2003 arwah mak sakit tenat dan tinggalkan kami. Kenduri kahwin terus bertukar menjadi kenduri arwah. Kompang, DJ, mercun, semua dibatalkan pada malam tue. Along dinikahkan pada malam tue jugak, menghampiri jam 12 am. Nikah di luar rumah dengan jenazah arwah mak berada di dalam rumah. Masa tue, aku tak tahu nak happy atau apa. Apapun, aku tetap bersyukur sebab Along dah bertemu dengan jodohnya yang disukai oleh aku dan keluarga. Aku tak tahu apa perasaan Along masa tue, dan aku tak akan pernah faham apa yang dia rasa. Aku tabik spring kat Along dan Ayah sebab dapat melaluinya dengan baik. 

Esoknya, majlis pengebumian di awal pagi. Along semestinya tak bersanding pada hari tue. Kasihan tengok kakak aku, tak sempat nak bersanding atas pelamin. Terima kasih pada keluarga Abg Ayin yang menyambut kehadiran Along dalam keluarga mereka dengan meriah sekali pada minggu berikutnya. At least, Along dapat rasa jadi pengantin bila diarak dan bersanding :) 

Aku tak menangis masa arwah mak tiada. Tak tahulah kenapa. Mungkin sebab fikir aku perlu kuat sebab Along dan Ayah pasti lebih merasai kehilangan arwah mak. Lepas habis majlis pada 7 Sept 2003, malam tue, apabila berada dalam bilik seorang, barulah teringat akan arwah mak dan menangis sepuasnya. Rindu mak! 

Setiap hari teringatkan arwah mak dan sedekahkan Al Fatihah buat dirinya. Bila orang bercerita pasal mak mereka, teringat kat arwah mak. Bila tengok tv cerita pasal mak, teringat jugak kat arwah mak. Tak akan melupakan orang yang telah melahirkan aku ke dunia ini. Semoga arwah mak tenang di sana dan ditempatkan dalam golongan beriman. Amin. 

Sayangi dan hargailah ibu bapa semasa mereka masih hidup. Kita tak tahu apa jadi akan datang. Kita tak tahu bila ajal akan menjemput kita. Titipkan kasih sayang dan cinta kepada ibu bapa dan keluarga sebelum terjadi perkara tidak diingini agar kita tidak menyesal di kemudian hari. 

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH

Al Fatihah..

November 21, 2015
Tetiba teringat arwah mak. Emm. One of my #gengmakan , baru saja kehilangan ayah tercinta semalam. Terkejut sangat bila dengar berita...
Read more>>


Semalam, 16 Nov 2015, hari lahir suami aku, Mr Aliffriwan ๐Ÿ˜ Genap usia 29 tahun. Makanya kita dah sebaya! Yeayyyy! Hihi. Semoga dianugerahkan kesihatan yang baik selalu, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, sentiasa berada di bawah lindunganNya, dan bahagia hendaknya bersama isteri tercinta ( semestinya :p ) dan keluarga tersayang. Love you so much baby! :) 

Kasihan suami semalam. Isterinya lupa nak beli kek sebab balik kerja lambat. Jam 8.45 pm baru keluar pejabat dan sampai rumah jam 9.30 pm. Dah tak terfikir nak singgah kedai beli kek. Aiyak! Maafkan saya ye. Huhu. Sudahnya semalam, gigih pergi McD Kota Damansara, sebab ada McCafe so boleh beli kek. Red velvet cake semalam. Siap nyanyi lagu slow2 kat McD. Hihi. Tahun depan, aku plan nak cuti on hubby's birthday. Senang cerita. Malas nak serabut hari penting dengan hal kerja. 

Al kisahnya, aku baru masuk kerja semalam selepas cuti dua minggu dan Shiema on block leave pulak dua minggu. So kerja bertimbun ler. Semalam tak boleh dikawal, hari nie alhamdullilah, boleh dikawal semuanya. Harap selama 8 hari yang tinggal nie, dipermudahkan semua urusan kerja ๐Ÿ™ 

Sekian saja cerita dalam post ini. Penat dan kurang masa nak blogging. Insyallah ada masa akan diupdate mengenai al kisah cuti dua minggu #siqahaliff ๐Ÿ˜Š 

Sehingga bertemu lagi, 

Love,
SiQaH 

Happy Belated Birthday Hubby!

November 17, 2015
Semalam, 16 Nov 2015, hari lahir suami aku, Mr Aliffriwan ๐Ÿ˜ Genap usia 29 tahun. Makanya kita dah sebaya! Yeayyyy! Hihi. Semoga dianugerahk...
Read more>>


Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Bukit Jelutong. Aku suka keindahan masjid nie. Suka tengok masjid nie dari jauh. Kos pembinaan masjid nie adalah sebanyak RM25.5 juta! Banyak kan? Tapi alhamdullilah hasilnya sangat memuaskan. Mana aku tahu kos pembinaan tu? Ada ditulis di dinding masjid. Hasil wakaf dan sumbangan daripada pihak tertentu, terbinanya masjid indah ini. 

Snap gambar di atas selepas selesai menunaikan solat subuh di masjid. Sepanjang hayat aku, selama 29 tahun aku hidup, baru dua kali aku menunaikan solat subuh di masjid iaitu semalam dan hari nie. Terukkan aku?? Huhu. Aliff dah lama berniat untuk kami menunaikan solat subuh di masjid tapi punyalah malas nak bangun. Bangun untuk solat subuh je mampu. Plan nak buat masa weekend tapi tak pernah nak menjadi. Akhirnya, selama dua hari nie, cuti lama, kami berdua bekesempatan menunaikan solat subuh di masjid. Alhamdullilah ~ Semoga berterusan hendaknya. Harap di waktu lapang, boleh kami meluangkan masa di masjid. Insyallah ~ 

Di masjid, aku ada jumpa sorang nenek tua yang dah nampak betullah tua nya, yang bagusnya, nenek nie masih menunaikan solat dengan berdiri. Dia tidak menggunakan kerusi yang disediakan. Pergerakannya slow tapi masih mampu melakukannya. Bagusnya nenek nie. Aku kagum tengok dia. Masih sihat dan boleh melakukan ibadah dengan sempurna. Senyumannya ketika bersalam, rasa tulus sangat :) 

Ada lagi sorang kira pangkat mak cik lebih kurang 30+ ( maybe lah umur dia dalam lingkungan 30+ ), orangnya sangat cantik. Dan dia lah orang yang pertama tegur aku dengan memberi salam ketika sama-sama berjalan menuju ke tempat solat wanita. Hari nie pun nampak mak cik dan nenek tue. Bagusnya mereka! Semoga sentiasa berada dalam lindunganNya.



Lepas solat, kami terus ke taman tasik untuk #morningworkout . Dan pertama kali aku jogging sejauh 4.43 km. Hahaha! Tak pernah weii! Biasa jogging dah 3 km + mesti aku stop. Tak pernah sampai 4 km pun. Punyalah pemalas kan. Hihi. Hari nie aku kuatkan semangat dan jogging 3 pusingan taman. Padahnya balik rumah, peha sakit sangat. Sengal! Beli panadol yang tampal kat badan tue. Lega sikit! Harap berterusan jugak aktiviti jogging nie. Sekarang cuti, bolehlah buat hari-hari. Nanti dah kerja, memang weekend jela.


Haa kalau lari aku akan gunakan apps Nike+ Running. Bagus app tue. Boleh track masa, jarak, speed, kalori. Siap kau naik turun bukit pun app tue boleh detect. Boleh kawan jugak dengan sesape. Setakat nie aku kawan dengan encik suami jela. Hii. Saja ngedik nak jugak kawan kat apps. Hihi. Korang bolehlah download apps nie if nak berlari. Boleh je nak lari ikut suka hati, cuma if ada apps yang boleh trace larian lagi bagus. Kita boleh tahu tahap larian kita. Peningkatan atau penurunan. Bolehlah cuba ye :) 

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH 

Harap Berterusan Ye!

November 06, 2015
Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Bukit Jelutong. Aku suka keindahan masjid nie. Suka tengok masjid nie dari jauh. Kos pembinaan masjid...
Read more>>
Hi blog :) 

Just a random stories about us! Both of us take leave for 2 weeks. Hee. Aku memang wajib ambik cuti block leave selama 2 minggu berturut dan Aliff ikut aku lah nampaknya tahun nie. Tapi yang bestnya, Aliff tak payah tolak cuti tahun sebab dia ada cuti sambung perkhidmatan. Aku jela yang kena tolak cuti tahun. Lagi seronok kalau tak payah tolak kan. Cuti tahunan Aliff ada lagi 100+ . Dah cuti banyak tapi susah nak cuti. Boleh carry forward pulak tue. Untunglah~~

Tiada aktiviti yang dirancang sangat pun untuk dua minggu cuti nie. Just follow the flow je :D Isnin pergi Cameron Highland untuk 2 hari 1 malam, dan sekarang dah ada di rumah. Untuk minggu nie, tiada aktiviti yang dirancang nak berjalan lagi. Just lepak-ing di rumah je.

Pagi, aktiviti wajib kami sepanjang cuti dua minggu nie adalah jogging! Yee-haa! Aliff need to have his fitness level again. Dia ada fitness test hujung bulan nie dan test nya adalah, must complete 2.4 km dalam masa kurang daripada 12 minit. Gila kau! Kalau aku tue dah pengsan dah oiii. Lajunya nak kena lari. Huhu. Aku setakat mampu 1 km lebih kurang 10 minit. Itu tahap orang yang lari slow motion macam aku lah. Hihi. Hope Aliff can do it! Dulu masa tak kahwin lagi, fitness tinggi je. Now dah kahwin, fitness level dah menurun pulak. Jangan salahkan saya ye. Hihi.



Gambar yang diambil masa jogging di kawasan rumah Ahad lepas. Lepas jogging buat sesi bergambar. Hihi. Aku tak lompat beriya pun. Dah tak nak melompat sekarang. Orang kata kalau melompat selalu, sistem peranakan boleh jatuh. Dah beberapa kali dinasihatkan agar tidak melompat sangat. Dulu aku kaki lompat. Follow encik suami ler. Sekarang dah bersara :D


Hii. Ke mana kita ney!! :D



Matahari terbit. Snap gambar nie pagi tadi di Taman Rekreasi Seksyen 7, Shah Alam. Love to see the scenery of sunrise and sunset also. Cantik sangat! Tak kira di mana saja, I love to see the sky :)



Hihi. Ini gambar tadi selepas sarapan. Tengok macam cantik je dinding nie. Terus suruh encik suami snap gambar :D

Itu jela untuk entri kali nie. Tiada apa nak diceritakan sangat. Aku sangat suka, happy, sebab cuti. Tak payah nak hadap jalan sesak, tak payah nak sakit hati dengan orang-orang tertentu di pejabat. Tenang je rasa. Dan satu lagi, dapat bersama dengan encik suami dari pagi, petang, malam dan pagi esoknya. Hihi. Tapi sesungguhnya ini hanya berlaku selama dua minggu. Maka guna sebaiknya. Nanti naik kerja semula, Sheima pulak cuti, Habislah...

p/s: Terasa cepat masa berlalu kalau sedang cuti. Hari nie dah khamis :(

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH


Random Stories

November 05, 2015
Hi blog :)  Just a random stories about us! Both of us take leave for 2 weeks. Hee. Aku memang wajib ambik cuti block leave selama 2 mi...
Read more>>
Hi blog..

Post nie nak bercerita mengenai dua festival yang aku pergi last week, Ahad, 1 Nov. Tak sempat nak blog on the same day sebab Isnin aku pergi ke Cameron Highland, a #shortvacation trip with my husband. Honeymoon entah kali ke berapa. Hihi. I will post about the trip later :)

FOODGASMFEST 2015

Festival pertama yang aku pergi. Seawal jam 9.30 pagi, aku dan Aliff dah sampai. Janji bertemu dengan kawan-kawan pejabat jam 10 pagi tapi disebabkan jalan sesak dan susah nak cari parking, mereka sampai lebih kurang jam 11 pagi. Aku dan Aliff pun awal sebab kami terus ke sini lepas jogging. Eloklah kan, lepas jogging pergi menternak lemak pulak kat sini. Hihi. Lagi cerita bestnya, aku dah lah sampai awal tapi tak bawak tikar. Abuden! Haha. Makanya aku dan Aliff pergi ke Amcorp Mall nak cari tikar tapi sayangnya tikar dah habis. Patah balik ke padang dan tak boleh jadi sebab lama dah duk bertenggek je, jadi Aliff pergi sekali lagi ke Amcorp Mall nak beli apa saja yang boleh dijadikan alas tempat duduk. Dan akhirnya, pilihan Aliff adalah langsir bilik air dan table cloth. Hihi. Bolehlah daripada takde kan.

Aku pergi beli makan dengan Syira. Aliff tak nak ikut sebab padang lecak berlumpur dan dia sayangkan kasutnya. Baguslah sayang kasut. Kasut hantaran kahwin tue ye :)




Festival nie diadakan di Dataran Padang Timur, Petaling Jaya, Betul-betul depan Amcorp Mall.


Awal pagi dah ramai orang haa. Semangat nie semua orang nak sarapan di sini :)


100++ booth makanan. Banyak gila kan! Nie lah namanya tempat menternak lemak. Haha. 




Antara makanan yang dibeli. Air darah dan Tauhu Sumedang. Tauhu Sumedang nie rupanya popular sebab panjang gila barisan. Tunggu makanan nie yang lama nanye. Kata mereka, tauhu sumedang sedap. Aku tak suka tauhu so takdelah makan. Sambil tunggu, beli air darah nie haa. Hihi. Darah sangat kan. Saja beli warna merah. Baru nampak macam minum darah ala vampire :D 

Ada jugak makanan yang dibeli oleh Nadiah. Tak sempat nak ambik gambar sebab aku sangat penat! Dengan panas, ramai orang, penatnya mengalahkan aku pergi jogging pagi tadi. Rasa banyak dah kalori dikeluarkan masa membeli makanan. Huhu. Walaupun ada makanan depan mata, dah tak lalu nak jamah. Banyak minum air je. Huhu.



That Teh Tarik - pernah beli di That Foodie Place, Mid Valley. Sedap teh tarik nie cuma bagi aku kena add on ais sikit. If minum macam tue je, terasa pekat dan pahit sikit airnya.

Kopi Lanun - Kopi yang sedap dengan harga RM5 je. Sesedap rasa, tak manis sangat dan tak pahit. Memenuhi citarasa aku. Kalau citarasa Aliff, confirm failed! Hihi. He is not into coffee like me :)

Teringin nak minum Addicted dan Drinka. Maybe next time boleh beli if there's still next time.



Tengok betapa ramainya umat manusia di sini. Gambar nie aku snap masa on the way balik jam 1.04 PM.


Geng picnic :) Dikatakan picnic kami failed. Haha. Serabut je rasa. Boleh dipertingkatkan if nak pergi picnic lagi next time. Nak set up picnic with tipi tent. Lawanya!! Teringin nak buat picnic ala gitu. Next time ye :) Dah cakap dengan Aliff dan dia setuju je. Melayan je aku. Hihi. 

Cadangan untuk pergi ke festival makanan seperti ini:
1. Jangan datang lewat. Pastikan seawal mungkin sampai. 
2. Pilih port picnic paling best. Nak pilih port picnic paling best maksudnya kena datang awal lah ye tak. Kalau tak, tinggal di tempat yang tanah pun tak rata lah nampaknya,
3. Set up your picnic port! Part nie lah yang plan nak buat guna tipi tent next time :) Jangan lupa bawak tikar atau apa-apa saja yang boleh dijadikan alas dan make sure alas itu kalis air. Mana tahu padang lembap ke kan.
4. Dah siap set up awal, bolehlah terus pergi beli makanan awal jugak. Makanya, korang tak payah bersesak. Boleh beli semua makanan yang korang teringin tue!
5. Sebelum panas terik, korang dah boleh balik dengan perut kenyang, hati yang puas dan tenang. 


Pengalaman pertama di festival makanan dan it was really a bad experience. Bab beli makan jela. But still happy get together with colleague di luar kawasan pejabat :) 


FESTIVAL LIGHT AND MOTION PUTRAJAYA 2015

Ini festival kedua yang kami pergi pada hari yang sama. Malam pulak. Dah kata Light, takkanlah siang pulak festival nya.

Kecewa sangat masa nie sebab hujan turun lebat. Dah duduk cari port paling best nak snap picture di depan Istana Kehakiman, dan elok start je acara pemetaan cahaya di sini, terus hujan turun dengan lebatnya. Tak habis tengok pun. Terus berlari ke food court nak selamatkan diri. 

Sempat jugak snap gambar sikit masa pemetaan cahaya. Random snap guna phone. Sayang phone oii kalau kena hujan. Huhu. Tempat lain takde berjalan pun. Bila hujan dah benti, dah takde mood nak ambik gambar. Terus bergerak balik je. Bungkus makanan di food court dan makan dalam kereta. Sadis rasa! Huhu. Tapi layankan jela. Mujur nasi goreng mak cik kat food court tue sedap. Serius sedap! Well, aku memang suka makan nasi goreng. Hihi.









Itu sahaja cerita dua festival yang aku pergi Ahad lepas. Both festival best cuma disebabkan perkara tertentu jadi tak best ler pulak. Aiyakk. Tapi takpelah. Maybe next time ada masa boleh pergi lagi. Ambik perkara yang berlaku Ahad lepas sebagai pengalaman. Hii.

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH

Makan dan Cahaya

November 04, 2015
Hi blog.. Post nie nak bercerita mengenai dua festival yang aku pergi last week, Ahad, 1 Nov. Tak sempat nak blog on the same day seba...
Read more>>