Excited kali nie nak buat entri mengenai filem Dilwale. Come back of Shah Rukh Khan dan Kajol. Ohh dengar nama je dah tahu sure best filem nie. Serius nanye aku lupa pasal kewujudan filem nie. Mujur Hanis dan Tasha ingatkan, dan terus plan to watch it on last Saturday night. Seronok gila dapat pergi tengok. Hihi. First time tengok filem Hindustan di cinema.

Bagi aku, filem nie best sangat!! Excited! Ada kisah percintaan, keluarga, dan scene lawak pun ada. Haha. Best! Best! Best! Cuma adalah jugak part klise dalam filem Hindustan. Adegan lawan-lawan, pukul memukul, adegan romantik yang bila nak masuk part romantik je, tetiba hujan turun. Haha. Serius, masa scene nie, aku gelak tapi tak lah kuat sangat. Kiki. Hindustan sangat kan :D

Shah Rukh Khan nampak makin tua, hihi, tapi maintain macho dan cool. Kajol!! Wahhh cantik gilaaa dia dalam filem nie. Serius lawa sumpah lawa. Lebih dari 3 kali aku berkata, 'cantiknyaaa Kajol'. Lawa sangat! Dia nampak lagi lawa sekarang compared to dulu zaman Dilwale Dulhania Le Jayenge.

Ada sorang pelakon lelaki dan sorang pelakon wanita yang memegang watak adik SRK dan adik Kajol pun handsome dan cantik jugak. Pandai jugaklah mereka berlakon. Adegan menari tak banyak sangat dalam filem nie. Banyak kepada SRK dan Kajol nanye.

Yang paling aku rasa amazing gila tengok filem nie adalah tempat pengambaran salah satu lagu bertajuk Gerua. Serius, semua tempat dalam lagu nie cantik sangat. Amazing if that places are all exist. Mula-mula masa dalam wayang, ingatkan all the beautiful places, are edited. But definitely, they are all REAL!! Serius!! Tengok Behind The Scene Gerua dan barulah tahu bahawa mereka sungguh shoot kat tempat cantik begitu. Kagum dengan filem Hindustan. Bersungguh-sungguh mereka shoot kat lima lokasi berbeza hanya untuk satu lagu yang tak lebih 7 minit. Terserlah kesungguhan mereka. Tapi yela, India memang terkenal dengan lagu yang best dan video yang menunjukkan all the beautiful places. Cantik sangat!

Aku pun mengkaji tempat untuk lagu Gerua. Semua lokasi terletak di Iceland. Sangatlah cantik! Alhamdullilah untuk semua ciptaanMu Ya Allah. Kau telah ciptakan bumi yang sangat cantik untuk kami melihat dan menikmati keindahan serta mensyukuri segala rahmatMu. Aku terus meletakkan Iceland sebagai a must visit place. Haha. Tapi sedarlah diri, rasa macam mustahil aku akan menjejakkan kaki ke sana. Jauh dan harganya tinggi :( Makanya, dapat tengok gambar pun sudah memadai :)

All the places for Gerua song:

1. Black Sand Beach 



Lawa sangat kan?? Ada pesawat terhempas dan dijadikan ' A photography dream location '. Memang a dream pun. Bestnya kalau dapat shoot tempat cantik camnie :)


2. Reynisfjara Beach 




Masa scene nie, ingatkan tipu. Haha. Rupanya sungguh ada haa. Cantik sangat :)


3. Jokulsarlon Lagoon 


This is superb! Awesome place! Masa nie pun ingatkan tipu, semua edit guna komputer je. Sekali kau haa, sungguh-sungguh dorang shoot kat situ. Tempat sejuk dan pakai baju biasa je. Great job!


4. Skogafoss Waterfall




Pelangi itu adalah REAL!! Seriously REAL! Serius aku pun ingatkan edit sebab pelangi biasa nampak kat langit je, nie kat tengah waterfall haa. Indahnya ciptaanMu.


5. Stokksness 


Another beautiful place. Tempat terakhir untuk lagu nie. Cantik sangat! Sama jugaklah, aku ingatkan tempat edit, Huhu. Maklumlah, tak mengkaji sangat tempat di luar negara. Dalam negara pun tak habis kaji. Hii.

Kagum bila tahu all the beautiful places are REAL. Beriya jugak aku tunjuk kat Aliff. Hii. Btw, terima kasih encik suami kerana memberi 'green light' untuk saya pergi menonton filem Dilwale bersama girlfriends. Memang tak lah Aliff nak layan Hindustan. Harus dia tidur je kang dalam wayang. Hihi.

Aku paling suka video lagu Gerua tapi paling suka dengan lagu Janam Janam. Siap balik Sabtu lepas, terus beli lagu tue di Itunes, Hihi. Lepas tue, haruslah ulang je lagu nie, siap cari lirik lagi. Haha. Haa dalam movie di wayang, lagu pun ada subtitle. So tak lah terpinga-pinga tak faham dia nyanyi apa. Masa tengok ritu, wayang full house! Baris seat aku, hanya kami bertiga yang bukan orang Hindustani or India. Well, filem Hindustan kan worldwide. Hihi.

Orang beriya nak tengok Star Wars. Aku tak layan Star Wars. Tak pernah minat cerita tue sebab tak berapa faham. Baik tengok Hindustan. Boleh fefeeling romantik :D

Sesape yang belum tengok Dilwale, bolehlah ke cinema berdekatan. Harap korang pun rasa filem nie best jugak! Aku siap bagi 10 bintang kat orang yang bertanya filem nie best ke tak. Hihi.


p/s: Credit to sumber tempat-tempat for Gerua daripada Youtube link here dan encik Google :)

Nota tambahan: Web kegemaran aku, TheVocket just posted an entry mengenai 10 trip travel ke lokasi indah di Iceland seperti dalam filem Dilwale. Boleh terjah ke sana dan plan your trip :) Aku mampu tengok je. Harga tiket je dah RM4k++. Nangis!!


Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH


In Love with Dilwale

December 21, 2015
Excited kali nie nak buat entri mengenai filem Dilwale. Come back of Shah Rukh Khan dan Kajol. Ohh dengar nama je dah tahu sure best filem ...
Read more>>

Hari nie nak bagi review mengenai satu buku yang aku baca bertajuk Satu Rasa Dua Hati by Pahrol Mohd Juoi. Dengar tajuk mesti korang dah rasa ingin tahu al kisahnya kan? Tambah lagi tajuk yang menjerumus ke arah alam perkahwinan :) 

Buku ini adalah salah satu buku yang diberi oleh Aliff semasa pertunangan kami. Bayangkan, baru nak buat review setelah habis baca selepas kahwin. Punyalah lambat kan. Aku kena ada mood baru nak baca buku. Bukan ikut sesuka hati nak baca bila-bila. Hehe. 

Keseluruhan, buku nie sangat bagus. Banyak membuka mata aku untuk melihat sesuatu daripada sudut yang berbeza. Dari alam percintaan sehingga perkahwinan. Tapi buku nie lebih kepada nasihat-nasihat berguna untuk dijadikan pedoman dalam alam perkahwinan. Kepada yang bercinta atau yang dah bertunang, boleh dijadikan sebagai persiapan menempuhi alam perkahwinan. Serius, sangat berbeza. Jangan fikir perkahwinan adalah pengakhiran setiap hubungan. Perkahwinan adalah permulaan bagi kehidupan baru yang penuh mencabar di mana sikap tanggungjawab, bertimbangrasa, 'give and take' perlu dititikberatkan. Dan aku masih dalam proses untuk melakukan semuanya dengan baik :) 

Aku suka konsep yang digunakan dalam buku ini oleh penulis. Paling yang membuka mata aku adalah topik Usah Malu Dengan Usaha Yang Mulia. Haa mesti korang tertanya-tanya kan? Tajuk nie menceritakan mengenai sesungguhnya tidak ada istilah perigi cari timba seperti yang diungkapkan oleh adat dan budaya masyarakat hari ini. Maksudnya, pada zaman dahulu, Siti Khadijah meminang Rasullulah dan alhamdullillah pinangan diterima. Ini adalah perkara yang tidak dilakukan sekarang. Takut malu, segan, nanti di kata orang dan sebagainya. Jika pinangan ditolak, tidak mengapa. Usah merasa malu kerana anda tidak melakukan sesuatu yang salah dan haram di sisi agama. Cuma ditekankan bahawa, lelaki itu hendaklah seorang yang diyakini boleh membimbing kita ke jalan yang diredhai Allah dan bukan hak milik orang lain. Sesungguhnya, perhubungan yang dimulakan dengan perasaan sakit hati dan tidak redha orang lain tidak akan mendatangkan kebahagiaan. Take note on that! :) 

Tajuk lain yang menarik perhatian adalah Bukan Sibuk Menuntut Hak. What you give, you get back! Semua orang tahu benda nie kan? Samalah juga dengan rumahtangga. Tidak payah untuk sibuk menuntut agar hak kita dipenuhi. Kita perlu menjalankan peranan isteri dan suami dengan baik tanpa menuntut dan mempertikaikan apa yang perlu kita dapat. Insyallah, apabila suami berperanan, hak isteri akan dipenuhi dan begitu juga sebaliknya. Jelas disini bahawa kita tidak perlu menyalahkan pasangan kita jika kita rasa kita tidak bahagia dan tidak diberi hak yang sepatutnya. Tanya diri sendiri, adakah kita menjalankan peranan kita dengan baik? Ingatlah bahawa 'orang pertama mendapat manfaat daripada sesuatu kebaikan ialah orang yang melakukannya'. Ingat sentiasa bahawa kita perlu pamerkan kasih sayang setulusnya. Jangan memberi kasih sayang tetapi pada masa yang sama menuntut balasan. Seperti kita tidak ikhlas melakukannya. 

Diri Kita Amat Berharga. Salah satu tajuk dalam buku ini. Konsep yang diberikan adalah senang je. Jangan pandang rendah pada pasangan kita. Jangan bimbang jika diri tidak dihargai tetapi bimbanglah jika diri memang tidak berharga. Teruslah menjalankan tanggungjawab dalam keluarga dengan sebaik-baiknya. Insyallah, semuanya akan berubah mengikut apa yang kita mahukan. 

Manusia bukan hanya membina rumah ( house ) tetapi sebuah kediaman ( home ), yang didalamnya perlu diisi dengan kasih sayang, kemesraan dan kecintaan.  

Perkahwinan dimulakan dengan percintaan, tetapi disempurnakan dengan tanggungjawab. Dan sebaik-baik cinta adalah cinta yang didasarkan oleh tanggungjawab. Cinta berdasarkan fitrah semata akan runtuh dipukul badai alam rumahtangga. Sebaliknya cinta yang dibina atas dasar cinta Allah akan menjadikan perkahwinan sebagai taman percintaan. Tak dinafikan, mungkin sesekali akan bergolak, tetapi atas dasar ibadah dan tanggungjawab, cinta dapat dibina semula. Kata orang, sesat di hujung jalan, kembali ke pangkal jalan kerana masjid bukan hanya 'berguna' pada alam pernikahan, tetapi di sepanjang alam perkahwinan. 

Rasullulah SAW bersabda, "Kamu nasihatilah para wanita itu dengan baik, kerana sesungguhnya wanita itu dijadikan daripada tulang rusuk yang bengkok. Dan tulang yang paling bengkok ialah yang paling diatasnya. Maka jika engkau paksa untuk meluruskannya, patahlah ia. Dan jika engkau biarkan sahaja, tentu selama-lamanya ia bengkok. Oleh itu, berbuat baiklah terhadap para wanita." ( Riwayat Bukhari dan Muslim ) 

"Sebaik-baik isteri adalah yang dapat menyenangkan hati suaminya apabila engkau (suami) melihatnya dan apabila disuruh dia menurut perintahmu, dan ia dapat menjaga kehormatan dirinya dan harta bendamu ketika engkau tiada di rumah." ( Riwayat Thabrani daripada Abdullah bin Salam ). 

"Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka ( bersabarlah ) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak." ( an-Nisa: 19 )

Perkahwinan adalah sesuatu yang dimuliakan. Kepada yang sudah berkahwin, tahniah diucapkan dan selamat menjalani alam perkahwinan bersama dengan baik. Kepada yang menuju ke alam perkahwinan, didoakan yang terbaik untuk anda. Dan kepada yang masih belum bertemu jodoh, jangan rendah diri dan jangan terlalu memikirkannya, jodoh itu ada cuma antara lambat dan cepat je. Kadang-kadang, dia di depan mata cuma tidak perasan. So cuba tengok sekeliling, ada yang nampak gaya macam bakal suami atau isteri? Hee. Pendek kata, good luck for all. Hidup mesti diteruskan, don't feel bad. A day might be bad, but it's only a day, not your whole life. Think positive :) 

Akhir sekali, pulanglah ke rumah dengan ceria, tebarkan salam dan lebarkan senyuman. Mungkin esok, kita tidak 'pulang' atau tiada lagi si dia yang setia menunggu di sebalik pintu. Just remember a song, Like I'm Gonna Lose You.. 

Panjang sungguh entri kali nie. Hihi. Banyak input daripada buku ini tapi tidaklah semua nak tulis sini. Hii. Just a self reminder for me and maybe for you all too. Yang baik datangnya daripada Allah, dan yang buruk datang dari saya sendiri.  

All credit to Pahrol Mohd Juoi for a great book, Satu Rasa Dua Hati. 

Sehingga bertemu lagi, 

Love,
SiQaH 

Satu Rasa Dua Hati

December 16, 2015
Hari nie nak bagi review mengenai satu buku yang aku baca bertajuk Satu Rasa Dua Hati by Pahrol Mohd Juoi. Dengar tajuk mesti korang da...
Read more>>
Tengok tajuk post, rasanya korang dah boleh agak aku nak cerita pasal apa kan?  Hihi. Mestilah pasal novel Tersuka Tanpa Sengaja by Pena Kayu.

Aku dah sangat lama tak beli novel Malay. Bukan nak menjauhkan diri ke apa, cuma dah tak lalu nak beli novel Malay. Most of the stories almost the same. Makanya aku stop baca novel Malay dan berubah arah ke genre bahan bacaan lain. Bahan bacaan umum dan kira ilmiah lah jugak. Hihi. Mengajar erti kehidupan 😊

Tetiba last week, aku nak sangat baca novel Malay yang cintan cintun. Beriya ajak Aliff pergi MPH nak beli hari tue jugak. Pilih punyalah lama, baca sinopsis kat belakang sume, last sekali aku pilih novel nie sebab tergolong dalam buku terlaris di MPH. Nak pilih novel lagi lama daripada pilih baju. Hihi. 


Dalam masa 4 hari, aku habiskan baca novel. Biasalah, kalau dah start memang aku pegang jela novel nie. Novel nie best jugak! Takdelah kategori wow sangat cuma just nice to read. Jalan cerita macam biasalah, anak Datuk tak nak mengaku anak Datuk, kahwin dengan lelaki yang tak dicintai, tapi bukan kahwin paksa. Kira kahwin rela jugak lah :D Last2 bercinta. Biasalah end of story, mestilah happy ending. 

Aku suka babak-babak romantik dalam novel nie. Aku pun tumpang seronok dan fefeeling romantik masa baca. Haha. Paling romantik sekali bagi aku adalah masa majlis pernikahan Syed Arif dan Farhah. Syed Arif ada bagi 3 nota untuk Farhah selepas mereka bernikah. Siap diumumkan nota itu pada tetamu yang hadir. Ohh so sweet! 

3 nota tersebut adalah:

1 - Bersandarlah di bahuku, sampai kau merasa ketenangan. Sebab sudah jadi tanggungjawabku untuk memberimu bahagia.

2 - Tunjukkan aku cara mencintaimu dengan baik dan benar, supaya aku dapat tunjukkan bagaimana caranya untuk bahagia. 

3 - Farhah, I promise to listen when you talk. I promise to protect you from harm. So give me your hand in mine forever, as we start our new life together. 

Sweet kan? Manis macam gula-gula. Hihi. Aku sekali terbuai bila baca. Haha! Ngeng betul ~~ πŸ˜†πŸ˜† 

Sekarang novel nie telah disiarkan jadi drama di RIA. Pilihan pelakon, aku setuju jugak lah. Cuma hope takdelah adegan mesra alam sangat. Dalam novel, banyak jugak adegan mesra bila mereka dah bergelar suami isteri. Harap takdelah keterlaluan dalam drama. Baca novel, seronok. Bila tengok drama, takdelah excited mana tapi aku follow jugak drama nie marathon hari Ahad lepas. Ada jugak scene yang ditambah untuk menyedapkan lagi gula garam dalam drama nie. Dan beriya nak tengok scene majlis pernikahan mereka. Sama tak macam yang aku bayangkan? :p

Bolehlah sesiapa yang suka baca novel cintan cintun, belilah novel nie. Try baca. Sure berada di awangan jugak macam aku. Hahaha! 

Credit ayat dalam novel to - Pena Kayu 😊

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH 

Tersuka Tanpa Sengaja

December 14, 2015
Tengok tajuk post, rasanya korang dah boleh agak aku nak cerita pasal apa kan?  Hihi. Mestilah pasal novel Tersuka Tanpa Sengaja by Pena Kay...
Read more>>

Should we?

Ini adalah topik yang aku dengar dalam Mix Breakfast. On the way ke tempat kerja, aku biasa dengar Mix Breakfast. Suka topik yang dibawa dan juga lagu-lagu yang diputarkan. Semua bertepatan dengan citarasa aku :D 

Berbalik pada tajuk post nie, Should We Judge Someone By Their Past?

For me, it's totally not! We should not judge someone by their past. Tak kisahlah apa pun yang dia buat dulu, yang penting sekarang dia sudah berubah. Nak berubah dan istiqamah dalam perubahan ke arah kebaikan bukanlah mudah. Nak berubah tue macam nampak senang, tapi nak kekal dalam perubahan itu sangat susah. Memerlukan kesabaran dan kecekalan diri yang amat tinggi. Kita patut salute pada mereka yang nak berubah. Lupakan yang lama, dan mulakan hidup baru. Percaya pada ketentuan Allah, apa yang terjadi, apa yang kita lakukan dulu, apa yang mereka lakukan dulu, semuanya ada sebab dan hikmah. Mungkin itu semua akan mengajar kita agar lebih menghargai kehidupan sekarang. 

Tapi, walaupun kita tak patut judge people by their past, semestinya kita tidak boleh melupakan yang telah berlalu. Tipulah kalau cakap lupa kan. Bagi aku, kita perlu terima seadanya segalanya, tapi jangan sesekali lupa akan perkara yang lepas. Aku tak suka konsep lupa. Aku suka konsep ingat dan masih berjaga-jaga dan teruskan kehidupan seperti orang normal dan bahagia. Kita tak lupakan bukan sebab nanti satu hari nak mengungkit, kita tak lupakan sebab manalah tahu satu hari nanti perkara yang lepas akan datang semula pada masa sekarang. 

Macam susah nak faham kan ayat aku? Aku nie kalau bagi ayat memang berbelit banyak. Mujur tak jadi cikgu. Hihi. Meh aku bagi contoh. 

Contohnya, seorang lelaki gangster/playboy berubah selepas bertemu seseorang yang dicintai. Well, manusia boleh berubah sepenuhnya bila sudah tiba masanya. Mereka hidup bersama bahagia dan lupakan kisah lalu, perempuan itu pun terima lelaki itu seadanya. Dan tetiba, satu hari, geng gangster / gfs playboy yang bersepah tue, datang kembali menganggu hidup mereka. Inilah yang aku maksudkan kehidupan lalu boleh kembali dalam kehidupan sekarang. Banyak tengok cerita tv macam nie kan? Masa nie lah cinta dan hubungan itu perlu kuat. Jangan diikutkan hati dan perasaan. Jangan percaya cakap orang dan jangan cepat mengalah. Semua jangan lah pendek kata :) 

So kesimpulannya, pendapat aku, kita tak boleh judge someone by their past. Terima seseorang itu seadanya. Nobody is perfect, kita pun tak sempurna. Kelemahan kita dan kelebihan mereka boleh membuatkan kehidupan lebih baik dan bahagia. Cuma, kita perlu sentiasa beringat bahawa perkara yang lepas boleh kembali dalam kehidupan sekarang. Cuma diharapkan tidak datang kembali sama sekali. 

Semoga kita tidak menjadi orang yang judge orang lain hanya kerana perkara silam mereka :) 

Have courage and be kind.. Cinderella story tetiba. Haha. 


Sehingga bertemu lagi, 

Love,
SiQaH 

Should We Judge People By Their Past?

December 12, 2015
Should we? Ini adalah topik yang aku dengar dalam Mix Breakfast. On the way ke tempat kerja, aku biasa dengar Mix Breakfast. Suk...
Read more>>

Self reminder for today: 

People who criticize others are unaware of how much pains they themselves are experiencing. Truly happy people don't have the need to bring others down. Karma is always there. Don't talk about bad thing of others if you're not sure about good thing of yours. 

Everyone has their own choices. Don't criticize others choices. Respect others so others will respect you. Kadang-kadang, annoying dengan orang yang minat pada sesuatu sampai nampak itu saja yang terbaik, sampai tak nampak apa keburukan dan tak nak admit langsung keburukan yang dia nampak, tak hormat pilihan orang, kritik pilihan orang sesuka hati, dan paling annoying is berlagak with what they have. 

Please! Kita tak selamanya di atas. Kita tak sempurna. Kita tak selamanya baik segalanya. Ada masanya kita akan jatuh juga. Kadang-kadang Allah bagi kemenangan dan kesenangan untuk lihat samada hambaNya bersyukur dengan nikmatNya atau tidak. Kadang-kadang Allah turunkan kekalahan dan kesusahan supaya kita sebagai hambaNya berfikir bahawa setiap apa yang berlaku ada hikmahNya. Mungkin saja diturunkan kesusahan agar kita kembali ke jalan yang diredhaiNya. 

Paling penting is cara kita berfikir. Think more about 'we' not about 'me'. Respect others, hence, others will respect you :) 

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH 

Respect!

December 07, 2015
Self reminder for today:  People who criticize others are unaware of how much pains they themselves are experiencing. Truly happy pe...
Read more>>

Sushi King! His first time and he loves it! Makan banyak sungguh! Hahah! Tengok pinggan bersusun, tambah each one ada order set menu. Memang sangat kenyang! Disebabkan tak mampu dah nak hadam, cancel nak order green tea ice cream. 

Selama nie Aliff tak pernah nak cuba makanan Jepun. Dia lebih suka makanan melayu (semestinya). Mana mana pergi kalau boleh nak makan nasi campur. Bukan nasi campur mamak ye. Tetiba, request nak makan Subway dan Sushi King. Subway tak kisah sangat sebab dia pernah makan. Cuma terkejut dengar dia nak makan Sushi King. Disebabkan dia dah berniat nak makan, maka hari nie aku bawak dia pergi makan Sushi King. Pesanan, selepas ini kalau makan Sushi King, tak payah order set menu. Makan yang pinggan2 je tue sudah cukup katanya. Yang penting, yeayy! Aku ada geng nak makan Sushi King!! Hihi. 

Lepas nie, nak bawak Aliff cuba makanan Korea pulak. Hee. 

Btw, baru habis tengok bola! Congrats Selangor & Kedah!! Jumpa nanti di akhir Piala Malaysia! Macam nak beli jersi away Selangor, lawa! :D 

Sehingga bertemu lagi, 

Love,
SiQaH 

His First Time! 😊

December 06, 2015
Sushi King! His first time and he loves it! Makan banyak sungguh! Hahah! Tengok pinggan bersusun, tambah each one ada order set menu. Memang...
Read more>>
Lipstik! Lipstik dan wanita memang tak dapat dipisahkan. Susah nak tengok wanita keluar tanpa pakai lipstik. Paling tidak pun mesti pakai lip balm. Kalau aku, memang tak akan keluar rumah kalau tak apply lipstik atau at least lip balm. Sebab itu je yang aku boleh pakai dengan jayanya. Nak harap mekap yang lain, memang tak lah. Tak reti weii mekap nie!

Aku suka pakai lipstik cuma tak boleh sesuka hati nak pakai apa saja jenama lipstik yang ada. Sebab aku allergic! Mungkin ada sesetengah bahan dalam lipstik yang membuatkan aku jadi camtue. Kalau salah pakai, bibir jadi kering dan rasa tak selesa. Setakat nie, yang aku tahu jenama lipstik yang aku allergic adalah Silky Girl, Mac, dan IN2IT!

Allergic pada Silky Girl paling teruk sekali. Bukan setakat bibir kering, bibir aku sampai merekah dan bila senyum, siap berdarah. Nak gelak pun sangat susah. Masa tue, memang punyalah tak seronok. Bibir pun membengkak macam bibir Negro. Huhu. Aku pergi farmasi dan beli ubat sapu, dalam 3 hari, bibir kembali normal. Pastu, terus serahkan lipstik Silky Girl kat Along. Dahlah beli dua sebab ada promosi masa tue. Membazir je!

Allergic pada Mac dan IN2IT hanya menyebabkan bibir aku kering dan tak selesa je. Takdelah bengkak sangat pun. Lama jugaklah nak back to normal sebab aku malas nak pergi farmasi beli ubat. Sebab tak membengkak dan kering sampai berdarah kan. Macam boleh handle ler.

Mac aku pakai masa majlis pertunangan. Tak tahu sebenarnya lipstik apa yang digunakan oleh Kak Mas, makeup artist aku masa tue. Bila bangun tidur esoknya, rasa bibir tak selesa dan kering, dah tahulah aku allergic. Dan terus sms Kak Mas untuk bertanya, dan jawapannya adalah Mac lipstik.

IN2IT pulak, aku baru je beli bulan lepas. Konon nak cuba brand baru sebab rasa dah lama tak beli lipstik, sekali allergic jugak. Aiyakk! Akan diberi pada sesiapa lah nampaknya lipstik tue.



Sudahnya, haa, pakai Lipstik Collagen D'Herbs nie jela. Confirm takde allergic. Aku dah pernah pakai pun benda nie. Cuma bila dah habis, plan nak tukar jenama baru tapi tak berjaya. Baik kekal pada yang nie jela. Nanti kalau terasa nak beli lipstik, bolehlah beli yang boleh dipakai saja, contohnya, Maybelline ke. 

Itu jela entri kali nie. Cerita pasal lipstik pulak, Nak bercerita pasal bercuti selama dua minggu, masih kemalasan melanda. Malas nak edit all pictures, dan malas nak susun ayat segala. Tunggu jela sampai kerajinan tiba untuk update blog dan bercerita kisah yang panjang. Nanye takdelah panjang sangat pun, takde benda nak cerita sangat. Tapi itu pun malas. Bila malas menjelma, semua benda tak jadi. Ye tak? Hihi.


Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH 

Lipstik!

November 29, 2015
Lipstik! Lipstik dan wanita memang tak dapat dipisahkan. Susah nak tengok wanita keluar tanpa pakai lipstik. Paling tidak pun mesti pakai l...
Read more>>



Tetiba teringat arwah mak. Emm. One of my #gengmakan , baru saja kehilangan ayah tercinta semalam. Terkejut sangat bila dengar berita tue. Itulah ajal. Tak cepat dan tak lambat walau sesaat. Semoga arwah ayah Nad sentiasa tenang di sana dan tergolong dalam golongan yang beriman. Amin. Al Fatihah.

Sedih bila memikirkan kawan kehilangan ayah. Tersentak rasa hati aku bila dengar berita tue. Terbayang macam mana kehidupan mereka nanti. Camne mula-mula nak hidup tanpa ayah di sisi. Moga dipermudahkan segalanya buat mereka. 

Teringat masa aku kehilangan arwah mak. Arwah mak meninggal masa aku berumur 17 tahun, meninggal jam 8.30 pm di kediaman kami di Kuantan. Arwah mak meninggal pada malam perkahwinan Along, kakak sulung aku. Meninggal di katil dan bilik pengantin :( Sangat sedih masa tue. Tak tahu nak fikir apa dah. Arwah mak memang sakit tapi beberapa hari sebelum majlis kahwin, dia nampak dah okay sikit. Mungkin itu petanda dia nak pergi. Tetiba malam 6 September 2003 arwah mak sakit tenat dan tinggalkan kami. Kenduri kahwin terus bertukar menjadi kenduri arwah. Kompang, DJ, mercun, semua dibatalkan pada malam tue. Along dinikahkan pada malam tue jugak, menghampiri jam 12 am. Nikah di luar rumah dengan jenazah arwah mak berada di dalam rumah. Masa tue, aku tak tahu nak happy atau apa. Apapun, aku tetap bersyukur sebab Along dah bertemu dengan jodohnya yang disukai oleh aku dan keluarga. Aku tak tahu apa perasaan Along masa tue, dan aku tak akan pernah faham apa yang dia rasa. Aku tabik spring kat Along dan Ayah sebab dapat melaluinya dengan baik. 

Esoknya, majlis pengebumian di awal pagi. Along semestinya tak bersanding pada hari tue. Kasihan tengok kakak aku, tak sempat nak bersanding atas pelamin. Terima kasih pada keluarga Abg Ayin yang menyambut kehadiran Along dalam keluarga mereka dengan meriah sekali pada minggu berikutnya. At least, Along dapat rasa jadi pengantin bila diarak dan bersanding :) 

Aku tak menangis masa arwah mak tiada. Tak tahulah kenapa. Mungkin sebab fikir aku perlu kuat sebab Along dan Ayah pasti lebih merasai kehilangan arwah mak. Lepas habis majlis pada 7 Sept 2003, malam tue, apabila berada dalam bilik seorang, barulah teringat akan arwah mak dan menangis sepuasnya. Rindu mak! 

Setiap hari teringatkan arwah mak dan sedekahkan Al Fatihah buat dirinya. Bila orang bercerita pasal mak mereka, teringat kat arwah mak. Bila tengok tv cerita pasal mak, teringat jugak kat arwah mak. Tak akan melupakan orang yang telah melahirkan aku ke dunia ini. Semoga arwah mak tenang di sana dan ditempatkan dalam golongan beriman. Amin. 

Sayangi dan hargailah ibu bapa semasa mereka masih hidup. Kita tak tahu apa jadi akan datang. Kita tak tahu bila ajal akan menjemput kita. Titipkan kasih sayang dan cinta kepada ibu bapa dan keluarga sebelum terjadi perkara tidak diingini agar kita tidak menyesal di kemudian hari. 

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH

Al Fatihah..

November 21, 2015
Tetiba teringat arwah mak. Emm. One of my #gengmakan , baru saja kehilangan ayah tercinta semalam. Terkejut sangat bila dengar berita...
Read more>>


Semalam, 16 Nov 2015, hari lahir suami aku, Mr Aliffriwan 😍 Genap usia 29 tahun. Makanya kita dah sebaya! Yeayyyy! Hihi. Semoga dianugerahkan kesihatan yang baik selalu, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia, sentiasa berada di bawah lindunganNya, dan bahagia hendaknya bersama isteri tercinta ( semestinya :p ) dan keluarga tersayang. Love you so much baby! :) 

Kasihan suami semalam. Isterinya lupa nak beli kek sebab balik kerja lambat. Jam 8.45 pm baru keluar pejabat dan sampai rumah jam 9.30 pm. Dah tak terfikir nak singgah kedai beli kek. Aiyak! Maafkan saya ye. Huhu. Sudahnya semalam, gigih pergi McD Kota Damansara, sebab ada McCafe so boleh beli kek. Red velvet cake semalam. Siap nyanyi lagu slow2 kat McD. Hihi. Tahun depan, aku plan nak cuti on hubby's birthday. Senang cerita. Malas nak serabut hari penting dengan hal kerja. 

Al kisahnya, aku baru masuk kerja semalam selepas cuti dua minggu dan Shiema on block leave pulak dua minggu. So kerja bertimbun ler. Semalam tak boleh dikawal, hari nie alhamdullilah, boleh dikawal semuanya. Harap selama 8 hari yang tinggal nie, dipermudahkan semua urusan kerja πŸ™ 

Sekian saja cerita dalam post ini. Penat dan kurang masa nak blogging. Insyallah ada masa akan diupdate mengenai al kisah cuti dua minggu #siqahaliff 😊 

Sehingga bertemu lagi, 

Love,
SiQaH 

Happy Belated Birthday Hubby!

November 17, 2015
Semalam, 16 Nov 2015, hari lahir suami aku, Mr Aliffriwan 😍 Genap usia 29 tahun. Makanya kita dah sebaya! Yeayyyy! Hihi. Semoga dianugerahk...
Read more>>


Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Bukit Jelutong. Aku suka keindahan masjid nie. Suka tengok masjid nie dari jauh. Kos pembinaan masjid nie adalah sebanyak RM25.5 juta! Banyak kan? Tapi alhamdullilah hasilnya sangat memuaskan. Mana aku tahu kos pembinaan tu? Ada ditulis di dinding masjid. Hasil wakaf dan sumbangan daripada pihak tertentu, terbinanya masjid indah ini. 

Snap gambar di atas selepas selesai menunaikan solat subuh di masjid. Sepanjang hayat aku, selama 29 tahun aku hidup, baru dua kali aku menunaikan solat subuh di masjid iaitu semalam dan hari nie. Terukkan aku?? Huhu. Aliff dah lama berniat untuk kami menunaikan solat subuh di masjid tapi punyalah malas nak bangun. Bangun untuk solat subuh je mampu. Plan nak buat masa weekend tapi tak pernah nak menjadi. Akhirnya, selama dua hari nie, cuti lama, kami berdua bekesempatan menunaikan solat subuh di masjid. Alhamdullilah ~ Semoga berterusan hendaknya. Harap di waktu lapang, boleh kami meluangkan masa di masjid. Insyallah ~ 

Di masjid, aku ada jumpa sorang nenek tua yang dah nampak betullah tua nya, yang bagusnya, nenek nie masih menunaikan solat dengan berdiri. Dia tidak menggunakan kerusi yang disediakan. Pergerakannya slow tapi masih mampu melakukannya. Bagusnya nenek nie. Aku kagum tengok dia. Masih sihat dan boleh melakukan ibadah dengan sempurna. Senyumannya ketika bersalam, rasa tulus sangat :) 

Ada lagi sorang kira pangkat mak cik lebih kurang 30+ ( maybe lah umur dia dalam lingkungan 30+ ), orangnya sangat cantik. Dan dia lah orang yang pertama tegur aku dengan memberi salam ketika sama-sama berjalan menuju ke tempat solat wanita. Hari nie pun nampak mak cik dan nenek tue. Bagusnya mereka! Semoga sentiasa berada dalam lindunganNya.



Lepas solat, kami terus ke taman tasik untuk #morningworkout . Dan pertama kali aku jogging sejauh 4.43 km. Hahaha! Tak pernah weii! Biasa jogging dah 3 km + mesti aku stop. Tak pernah sampai 4 km pun. Punyalah pemalas kan. Hihi. Hari nie aku kuatkan semangat dan jogging 3 pusingan taman. Padahnya balik rumah, peha sakit sangat. Sengal! Beli panadol yang tampal kat badan tue. Lega sikit! Harap berterusan jugak aktiviti jogging nie. Sekarang cuti, bolehlah buat hari-hari. Nanti dah kerja, memang weekend jela.


Haa kalau lari aku akan gunakan apps Nike+ Running. Bagus app tue. Boleh track masa, jarak, speed, kalori. Siap kau naik turun bukit pun app tue boleh detect. Boleh kawan jugak dengan sesape. Setakat nie aku kawan dengan encik suami jela. Hii. Saja ngedik nak jugak kawan kat apps. Hihi. Korang bolehlah download apps nie if nak berlari. Boleh je nak lari ikut suka hati, cuma if ada apps yang boleh trace larian lagi bagus. Kita boleh tahu tahap larian kita. Peningkatan atau penurunan. Bolehlah cuba ye :) 

Sehingga bertemu lagi, 

Love, 
SiQaH 

Harap Berterusan Ye!

November 06, 2015
Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Bukit Jelutong. Aku suka keindahan masjid nie. Suka tengok masjid nie dari jauh. Kos pembinaan masjid...
Read more>>
Hi blog :) 

Just a random stories about us! Both of us take leave for 2 weeks. Hee. Aku memang wajib ambik cuti block leave selama 2 minggu berturut dan Aliff ikut aku lah nampaknya tahun nie. Tapi yang bestnya, Aliff tak payah tolak cuti tahun sebab dia ada cuti sambung perkhidmatan. Aku jela yang kena tolak cuti tahun. Lagi seronok kalau tak payah tolak kan. Cuti tahunan Aliff ada lagi 100+ . Dah cuti banyak tapi susah nak cuti. Boleh carry forward pulak tue. Untunglah~~

Tiada aktiviti yang dirancang sangat pun untuk dua minggu cuti nie. Just follow the flow je :D Isnin pergi Cameron Highland untuk 2 hari 1 malam, dan sekarang dah ada di rumah. Untuk minggu nie, tiada aktiviti yang dirancang nak berjalan lagi. Just lepak-ing di rumah je.

Pagi, aktiviti wajib kami sepanjang cuti dua minggu nie adalah jogging! Yee-haa! Aliff need to have his fitness level again. Dia ada fitness test hujung bulan nie dan test nya adalah, must complete 2.4 km dalam masa kurang daripada 12 minit. Gila kau! Kalau aku tue dah pengsan dah oiii. Lajunya nak kena lari. Huhu. Aku setakat mampu 1 km lebih kurang 10 minit. Itu tahap orang yang lari slow motion macam aku lah. Hihi. Hope Aliff can do it! Dulu masa tak kahwin lagi, fitness tinggi je. Now dah kahwin, fitness level dah menurun pulak. Jangan salahkan saya ye. Hihi.



Gambar yang diambil masa jogging di kawasan rumah Ahad lepas. Lepas jogging buat sesi bergambar. Hihi. Aku tak lompat beriya pun. Dah tak nak melompat sekarang. Orang kata kalau melompat selalu, sistem peranakan boleh jatuh. Dah beberapa kali dinasihatkan agar tidak melompat sangat. Dulu aku kaki lompat. Follow encik suami ler. Sekarang dah bersara :D


Hii. Ke mana kita ney!! :D



Matahari terbit. Snap gambar nie pagi tadi di Taman Rekreasi Seksyen 7, Shah Alam. Love to see the scenery of sunrise and sunset also. Cantik sangat! Tak kira di mana saja, I love to see the sky :)



Hihi. Ini gambar tadi selepas sarapan. Tengok macam cantik je dinding nie. Terus suruh encik suami snap gambar :D

Itu jela untuk entri kali nie. Tiada apa nak diceritakan sangat. Aku sangat suka, happy, sebab cuti. Tak payah nak hadap jalan sesak, tak payah nak sakit hati dengan orang-orang tertentu di pejabat. Tenang je rasa. Dan satu lagi, dapat bersama dengan encik suami dari pagi, petang, malam dan pagi esoknya. Hihi. Tapi sesungguhnya ini hanya berlaku selama dua minggu. Maka guna sebaiknya. Nanti naik kerja semula, Sheima pulak cuti, Habislah...

p/s: Terasa cepat masa berlalu kalau sedang cuti. Hari nie dah khamis :(

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH


Random Stories

November 05, 2015
Hi blog :)  Just a random stories about us! Both of us take leave for 2 weeks. Hee. Aku memang wajib ambik cuti block leave selama 2 mi...
Read more>>
Hi blog..

Post nie nak bercerita mengenai dua festival yang aku pergi last week, Ahad, 1 Nov. Tak sempat nak blog on the same day sebab Isnin aku pergi ke Cameron Highland, a #shortvacation trip with my husband. Honeymoon entah kali ke berapa. Hihi. I will post about the trip later :)

FOODGASMFEST 2015

Festival pertama yang aku pergi. Seawal jam 9.30 pagi, aku dan Aliff dah sampai. Janji bertemu dengan kawan-kawan pejabat jam 10 pagi tapi disebabkan jalan sesak dan susah nak cari parking, mereka sampai lebih kurang jam 11 pagi. Aku dan Aliff pun awal sebab kami terus ke sini lepas jogging. Eloklah kan, lepas jogging pergi menternak lemak pulak kat sini. Hihi. Lagi cerita bestnya, aku dah lah sampai awal tapi tak bawak tikar. Abuden! Haha. Makanya aku dan Aliff pergi ke Amcorp Mall nak cari tikar tapi sayangnya tikar dah habis. Patah balik ke padang dan tak boleh jadi sebab lama dah duk bertenggek je, jadi Aliff pergi sekali lagi ke Amcorp Mall nak beli apa saja yang boleh dijadikan alas tempat duduk. Dan akhirnya, pilihan Aliff adalah langsir bilik air dan table cloth. Hihi. Bolehlah daripada takde kan.

Aku pergi beli makan dengan Syira. Aliff tak nak ikut sebab padang lecak berlumpur dan dia sayangkan kasutnya. Baguslah sayang kasut. Kasut hantaran kahwin tue ye :)




Festival nie diadakan di Dataran Padang Timur, Petaling Jaya, Betul-betul depan Amcorp Mall.


Awal pagi dah ramai orang haa. Semangat nie semua orang nak sarapan di sini :)


100++ booth makanan. Banyak gila kan! Nie lah namanya tempat menternak lemak. Haha. 




Antara makanan yang dibeli. Air darah dan Tauhu Sumedang. Tauhu Sumedang nie rupanya popular sebab panjang gila barisan. Tunggu makanan nie yang lama nanye. Kata mereka, tauhu sumedang sedap. Aku tak suka tauhu so takdelah makan. Sambil tunggu, beli air darah nie haa. Hihi. Darah sangat kan. Saja beli warna merah. Baru nampak macam minum darah ala vampire :D 

Ada jugak makanan yang dibeli oleh Nadiah. Tak sempat nak ambik gambar sebab aku sangat penat! Dengan panas, ramai orang, penatnya mengalahkan aku pergi jogging pagi tadi. Rasa banyak dah kalori dikeluarkan masa membeli makanan. Huhu. Walaupun ada makanan depan mata, dah tak lalu nak jamah. Banyak minum air je. Huhu.



That Teh Tarik - pernah beli di That Foodie Place, Mid Valley. Sedap teh tarik nie cuma bagi aku kena add on ais sikit. If minum macam tue je, terasa pekat dan pahit sikit airnya.

Kopi Lanun - Kopi yang sedap dengan harga RM5 je. Sesedap rasa, tak manis sangat dan tak pahit. Memenuhi citarasa aku. Kalau citarasa Aliff, confirm failed! Hihi. He is not into coffee like me :)

Teringin nak minum Addicted dan Drinka. Maybe next time boleh beli if there's still next time.



Tengok betapa ramainya umat manusia di sini. Gambar nie aku snap masa on the way balik jam 1.04 PM.


Geng picnic :) Dikatakan picnic kami failed. Haha. Serabut je rasa. Boleh dipertingkatkan if nak pergi picnic lagi next time. Nak set up picnic with tipi tent. Lawanya!! Teringin nak buat picnic ala gitu. Next time ye :) Dah cakap dengan Aliff dan dia setuju je. Melayan je aku. Hihi. 

Cadangan untuk pergi ke festival makanan seperti ini:
1. Jangan datang lewat. Pastikan seawal mungkin sampai. 
2. Pilih port picnic paling best. Nak pilih port picnic paling best maksudnya kena datang awal lah ye tak. Kalau tak, tinggal di tempat yang tanah pun tak rata lah nampaknya,
3. Set up your picnic port! Part nie lah yang plan nak buat guna tipi tent next time :) Jangan lupa bawak tikar atau apa-apa saja yang boleh dijadikan alas dan make sure alas itu kalis air. Mana tahu padang lembap ke kan.
4. Dah siap set up awal, bolehlah terus pergi beli makanan awal jugak. Makanya, korang tak payah bersesak. Boleh beli semua makanan yang korang teringin tue!
5. Sebelum panas terik, korang dah boleh balik dengan perut kenyang, hati yang puas dan tenang. 


Pengalaman pertama di festival makanan dan it was really a bad experience. Bab beli makan jela. But still happy get together with colleague di luar kawasan pejabat :) 


FESTIVAL LIGHT AND MOTION PUTRAJAYA 2015

Ini festival kedua yang kami pergi pada hari yang sama. Malam pulak. Dah kata Light, takkanlah siang pulak festival nya.

Kecewa sangat masa nie sebab hujan turun lebat. Dah duduk cari port paling best nak snap picture di depan Istana Kehakiman, dan elok start je acara pemetaan cahaya di sini, terus hujan turun dengan lebatnya. Tak habis tengok pun. Terus berlari ke food court nak selamatkan diri. 

Sempat jugak snap gambar sikit masa pemetaan cahaya. Random snap guna phone. Sayang phone oii kalau kena hujan. Huhu. Tempat lain takde berjalan pun. Bila hujan dah benti, dah takde mood nak ambik gambar. Terus bergerak balik je. Bungkus makanan di food court dan makan dalam kereta. Sadis rasa! Huhu. Tapi layankan jela. Mujur nasi goreng mak cik kat food court tue sedap. Serius sedap! Well, aku memang suka makan nasi goreng. Hihi.









Itu sahaja cerita dua festival yang aku pergi Ahad lepas. Both festival best cuma disebabkan perkara tertentu jadi tak best ler pulak. Aiyakk. Tapi takpelah. Maybe next time ada masa boleh pergi lagi. Ambik perkara yang berlaku Ahad lepas sebagai pengalaman. Hii.

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH

Makan dan Cahaya

November 04, 2015
Hi blog.. Post nie nak bercerita mengenai dua festival yang aku pergi last week, Ahad, 1 Nov. Tak sempat nak blog on the same day seba...
Read more>>
Siapa suka makan ayam?? Hihi. Inilah kedai yang perlu dikunjungi. Wee ~~ Semalam, Jumaat, 30 October 2015, Hanis tetiba feeling nak makan makanan yang berkalori. Hanis sekarang tengah buat meal plan dan haruslah tak makan makanan berkalori tinggi. Tapi semalam tetiba dia teringin pulak. Makanya jom jom jom! Kita pergi makan. Dan pilihan Hanis semalam adalah The Birdmen Co yang terletak di Subang Jaya. Semalam #gengmakan yang melayan dinner bersama adalah aku, Hanis, Tasha, Nadiah, Syira, Yun dan her husband, FA. 



Inilah kedainya. Jangan tanya aku camne nak datang sini sebab sesungguhnya aku failed kalau bab direction. Cari kat Waze pun tak jumpa. 

Details:
Alamat: 113, SS 15/5A, Subang Jaya. 
Open: Selasa - Ahad, jam 5 PM - 11 PM
Instagram: @thebirdmenco


Interior. Sangatlah simple. 


Menu yang ada. 
Yang paling popular di sini semestinya Birdmen Wings yang ada 6 flavors. Pastas ada 3 jenis dan believe me kepada sesiapa yang tak tahan pedas, never ever order Hot Chili. Pedas gler gler sangat! Rasa nak nangis walaupun hanya rasa satu sudu je. Rasa nak marah orang pun ada. Huhu. Spicy Asian pun pedas jugak cuma tak sepedas Hot Chili lah. 


Crispy Nachos - sedap. Biasalah cheese kan. 
Crispy Loaded Potato Skins - sedap yang nie. Boleh makan sekali dengan kulit. Hihi. 
Sample Platter - patut ada 6 flavors. So boleh rasa semua flavors yang ada. Cuma yang nie order Original Bbq dan Original Hot Sauce flavors. Hot Sauce tue, bau je pun aku dah tahu pedas. So memang tak sentuh lerr. Bbq manis sikit. 


Regular Fried and Honey Mustard! Both sedap! Walaupun boleh je buat sendiri di rumah :p



Yang nie paling win! Dessert! Brownies with a top of icecream. Inilah yang paling sedap sekali! Rasa lega bila makan nie selepas makan yang pedas2. Rasa back to normal again. Haha. 


Seperti biasa, Iced Latte :) Kat kedai nie, jual Iced Latte dalam Gems Bottled Drink. Aku suka iced latte nie. Need to add ice sebab pekat jugak latte nya. Terasa sangat creamy if tak letak ais. Aku siap tambah ais dan air jugak. Ohh ya, aku minum kat kedai satu, dan tapau bawak balik satu. Hihi. Boleh tahu details pasal Gems Bottled Drink di website www.gemsbeverages.com atau FB page www.facebook.com/gemscoffee atau di Instagram page mereka, @GemsBeverages .

Pendek kata, kafe nie kira okaylah jika nak datang lepak-lepak dan makan chicken wings. Don;t expect more!

Semalam, berbicara sehingga jam 10.45 PM baru bergerak balik. Khusyuk mendengar cerita Yun dan FA mengenai insurans. Dorang agen Prudential. Insuran adalah sangat penting tambah lagi sekarang dengan kos perubatan yang makin meningkat. All of us must have at least one personal insurans. Jangan bergantung hanya pada insurans company je. You will know the benefit of insurans later. Ingat, malang tidak berbau, sakit juga kita tak tahu bila. Marilah bersedia agar nanti akan datang, insurans can help us. Lepas dengar cerita Yun dan FA semalam, terus aku nak berjumpa my insurans agent. Nak kena confirm balik my insurans policy. Sape yang tiada lagi any personal insurans, bolehlah berfikir untuk ambik satu insurans untuk diri sendiri. It will benefit you in future. Trust me!

Dah tak memasal cerita pasal insurans pulak nie haa. Hihi. Peringatan untuk diri aku semalam dan hari nie nak share dengan korang jugak :)

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH





The Birdmen Co - Chicken Wings!

October 31, 2015
Siapa suka makan ayam?? Hihi. Inilah kedai yang perlu dikunjungi. Wee ~~ Semalam, Jumaat, 30 October 2015, Hanis tetiba feeling nak makan ...
Read more>>
Tak terlambat lagi nak cerita apa jadi on my birthday this year! Baru berkesempatan nak menaip nie haa. Awal pagi 28 Oktober 2015, aku pergi renew lesen memandu di Pos Malaysia, Skypark, Subang. Hanya 10 minit dan siap semunya. Bagus betul, tak ramai orang, in fact, aku jela orangnya masa tue. Hihi. Lepas tue, aku terus ke Citta Mall, memang niat nak lepak di kafe. Keliru nak lepak di kafe mana sebenarnya. Sama ada Dr Cafe Coffee atau Beans N Beans yang terletak bersebelahan je. Setelah hampir 15 minit fikir ( fikir kafe je pun dah lama, apa daaa ) , aku ambil keputusan nak lepak di Dr Cafe Coffee sebab dah lama sangat tak lepak sini. Biasa dulu sebelum kahwin, memang kafe nie lah jadi pilihan utama aku untuk melepak dan tonton drama Korea guna wifi di sini. Wifi Dr Cafe laju kau tahu! Hihi.

Sedikit gambar Dr Cafe Coffee :D




Nampak sangat tak ramai orang di sini. Masa nie sebelum jam 11 pagi on weekday. Memang haruslah tak ramai orang. Kalau weekend, penuh jugak kafe nie.



Minum Iced Caramel Latte only. Sedap jugak Latte di sini, tak manis sangat. No need to add anything. Boleh tahan jugak barista nie buat air walaupun dia pandang aku semacam je masa aku beriya ambik gambar dan berjalan di sekeliling kafe :p

Ini al kisah pagi. Tengahari aku dah balik dan lepak di rumah. Dulu boleh jugak berlama-lama berjalan sorang-sorang di luar, sekarang cepat sangat rasa bosan. Mungkin selepas kahwin, dah sentiasa ada orang bersama, jadi bosan cepat kalau tiada teman. Hii.

Cerita malam pulak... Encik suami sudah pulang dari kerja!! Yeehaa!! So birthday girl request nak makan makanan Barat as dinner. So malas nak pergi jauh-jauh, kami pergi ke Mr Steak House di Kota Damansara.



Pilihan aku Chicken Chop dan pilihan encik suami Black Pepper Steak. Both makan tak habis. Aku macam biasalah tak habis, Besar Chicken Chop nya. Encik suami pun tak habis makan jugak sebab katanya penat dia nak kunyah. Hehe. Pun boleh reason gitu :D



Dalam hari yang sama juga, aku telah mendapat saman parking! Huhu. Parking sekejap di tempat parking cuma tak letak kupon kereta sebab I don't have any. Malas nak pergi beli sebab memang rasa sekejap je, so tak sempat kot MBSA nak saman. Hanya tak sampai 5 minit aku ke bank, patah balik ke kereta, tengok dah ada surat saman di kereta. Huhu. Rajin orang MBSA buat kerja kan. Patut diberi pujian nie. Makanya, terus aku ke Bank Rakyat untuk bayar saman. RM10 untuk bayaran dalam 24 jam, Baik pergi bayar terus. Aiyak!! Ingatkan sempat bertindak cepat, rupanya masih kena saman. Itulah kadang-kadang mentaliti manusia. Nak cepat dan gasak je buat apa pun walaupun melanggar peraturan, Yakin akan selamat tapi rupanya tak selamat juga. Itulah, lainkali jangan confident sangat!

Itu saja al kisah pada 28 October tahun 2015. Aku bukan jenis orang yang suka sambut birthday beriya, well enough with makan-makan sudah, tak perlu more than that. Bersyukur apa adanya :)

Apa yang penting pada hari lahir adalah dapat sambut bersama yang tersayang, dapat ucapan birthday daripada yang tersayang dan paling penting, ingat pada mak yang telah mengandungkan kita dan melahirkan kita. Sedekahkan Al Fatihah untuk arwah Mak jika dia sudah tiada. Dan bersama ( call / visit ) dengan Mak jika dia masih hidup. Jangan dilupa pada Ayah juga :)

Sehingga bertemu lagi,

Love,
SiQaH

On My Birthday This Year!

Tak terlambat lagi nak cerita apa jadi on my birthday this year! Baru berkesempatan nak menaip nie haa. Awal pagi 28 Oktober 2015, aku perg...
Read more>>