September 28, 2014
(14) Comments
Kalau anda semua (formalnya. haha), follow aku di Instagram ( @haqisfila ), kamu semua akan tahu atau dapat agak hobi aku dan suami apa. Wee ~ Pergi tempat cantik dan ambik gambar. Yes, Itulah hobi kami berdua. Kadang2 pergi ke suatu tempat dan tujuan utama adalah untuk ambik gambar. Bukan ada hal lain pun. Memang tiada kerja. Maka itulah kerja kami :)

Tambah lagi, Aliff suka ambik gambar dan aku suka bergambar. So memang dah jadi perfect combination lah. Hihi.

Untuk entri kali ni, aku nak berkongsi tempat2 yang pernah kami pergi untuk buat sesi fotografi ala kami sendiri :D


1. Pantai Klebang, Melaka


Semua pernah pergi Pantai Klebang kan? Pasti punya! Itu tempat wajib pergi kalau ke Melaka. Tempat wajib bagi aku, maybe bukan pada orang lain. Hii. Di Pantai Klebang ada jugak kapal selam di daratan yang aku dah pergi sekali masa mula pameran dulu. Beriya nak ke sana semata nak ke kapal selam. Dan masa tu, Aliff bawak kan aje. Hii.

Pantai Klebang terkenal dengan coconut shake. Yang beratur sikit punya panjang. Dan aku tak dapat pun last time masa ke sana. Aliff tak nak tunggu. Sob sob. Panjang sangat beratur. Dengan jalan jem lagi. Aik, dah apa aku ke laut pulak bercerita pasal coconut shake?? Hii. Teringin lagi sebenarnya :(

Aku ada tengok gambar di Instagram, tempat menarik dan bila ditanya jawapan, Pantai Klebang. Dalam hati tertanya2, di manakah letaknya tempat itu? Aku pernah pergi Pantai Klebang tapi tak jumpa pun. Jadi, masa aku di Muar bercuti, aku ajak Aliff dan Kcut ke sana semata nak mencari tempat seperti dalam gambar yang aku lihat di IG.

Pusing punya pusing, akhirnya jumpa jugak tempat yang dicari. Hoorayyy!! Rupanya timbunan bukit yang aku ingatkan asli adalah timbunan pasir orang nak buat bangunan. Haha. Atau mungkin pasir untuk tambak Melaka. Entahlah. Tak sure. Tapi di situlah timbunan pasir yang kelihatan seperti bukit dalam gambar :D

 Love . Love . Love .

 Hubby with his peace sign

 Kcut with his love




Di tepi timbunan pasir, ada pulak satu tempat yang macam di gurun. Haha. Tak pernah pergi gurun tapi boleh agak gurun camne ek :p








Macam gurun kan? :p Tanah lapang dan pokok pakat belaka tiada daun. Wee ~

Semua gambar di atas diambil mengunakan iphone 4S aku je dan kena edit (mana yang aku rasa nak edit). Dua gambar di bawah diambil guna Nikon (tak perlu edit). Nampak tak perbezaan gambar tu. Mana boleh nak bandingkan gambar Iphone dan DSLR kan. Not so much pictures at this place because hubby is focusing on his video making. Not finish edit the video yet. Hope he will make it :)



Aku sangat puas bila dapat jumpa tempat yang dicari. Terima kasih pada Hubby dan Kcut kerana melayan perangai aku. Jangan serik ye. Nanti kena layan lagi. Haha.



2. Bangunan SUK, Shah Alam


Lokasi paling tepat, di hadapan Bangunan SUK, Shah Alam. Sebenarnya aku tak tahu kewujudan tempat nie. Dibawa oleh our wedding photoG ke sini untuk outdoor photography. Kalau mereka tak bawak, memanglah aku tak tahu. Thank you ye korang! :D Masa datang dulu sebab wedding photography dan kali nie datang sebab saja suka2 nak ambik gambar :) Kami ke sana minggu lepas selepas ke wedding Miera (rakan sekerja) dan ke Laman Seni, Shah Alam (which I will post about this on another entry).  

Dah jadi orang Shah Alam sekarang :p

The view:


Tempat kami ambik gambar kahwin dan video :)
















Tempat nie menarik dan sesuai untuk photoshoot. Photoshoot suka2 atau buat wedding, pre-wedding, post-wedding atau apa sajalah. Cantik! I love nature too :) Aku suka pergi tempat seperti nie daripada pergi shopping mall yang boleh mengempiskan dompet aku dalam beberapa kelip mata. Kalau sekelip mata rasa macam boros sangat pulak aku. Haha.

Untuk entri ni, hanya dua tempat je. Dah lewat malam. Nanti sambung dalam entri seterusnya okay :) Have a nice weekend everyone :) Bersukalah anda semua dan sila ingat esok hari Ahad, lusa Isnin, sila kerja ye. Hahaha. 

Edit: entri bersambung di sini :)

Sehingga bertemu lagi,

Love
  SiQaH 


Photography : Our Hobby :)
Kalau anda semua (formalnya. haha), follow aku di Instagram ( @haqisfila ), kamu semua akan tahu atau dapat agak hobi aku dan suami apa. We...
September 22, 2014
(0) Comments
Continue from last entry :)

>>> Tajuk entri gempak beriya sangat :D

Selasa, 16 Sept 2014, Ayah Mak ajak pergi main boling. Kami bersiap dan terus ke tempat boling di Muar. Sayangnya, tempat boling di Muar tutup. Bukan di shopping mall so tutuplah bila Hari Malaysia. Terlupa pulak yang hari tu adalah hari cuti umum untuk Malaysia.

Bila tempat boling tutup, mestilah nak ke tempat lain. Tak kan nak balik kan. Hihi. Mula2 plan nak ke Wetex Parade di Muar, lepak kedai makan mana2 di sana. Tapi akhirnya tukar plan. Dan plan yang ditukar ni memang aku suka. Sokong 100%!! Haha. Mak ajak ke Melaka, Dataran Pahlawan. Hihi. Yes!! Suka2. Orang ada tahi lalat di kaki memang suka berjalan :D

Sampai di Mahkota Parade (berdepan dengan Dataran Pahlawan), terus ke tempat boling. Ingatkan dah lupakan niat nak main boling. Rupanya ingat jugak haa. Hii. Terus ke pusat boling. Seperti di Gunung Ledang, kali nie jalan2 juga ditaja oleh Ayah. Hihi.

Confirm ke longkang jela aku main. Main boling nampak je senang. Baling je bola. Tapi ke longkang jugak kalau tiada skill :p

Kemain gaya. Hahaha.

Markah akhir :) Paling penting adalah aku bukan orang last. Haha. Tempat terakhir adalah suami aku, Aliff. Hahaha! Happy sungguh dapat kalahkan my hubby :D

Done main boling, teruskan perjalanan ke Dataran Pahlawan. Lalu di Menara Taming Sari. Aku tanya Ayah nak tahu harga berapa naik Taming Sari. Ayah kata RM10 kot. Terus aku setuju nak naik. Sudahnya semua naik dan ditaja oleh Ayah. Hihi. Terima kasih Ayah. Rasa percutian best sangat sebab tak keluarkan duit sendiri. Hahaha!

Menara Taming Sari. Harga RM15 dewasa. Tak tahu pulak harga untuk kanak2. Maklumlah tiada kanak2 bersama kami.

Antara view dari atas Menara Taming Sari 






Hubby with his camera. Sepanjang hari, kami berjalan sambil dirakam oleh Aliff. Jadi pelancong lah kami hari tu. Hii. Beriya Aliff ambik video sebab katanya dia nak buat video. So kami layankan aje. Dah kerja Aliff memang photoG dan videoG pun :)

Had fun jugak on that day! Tercapai jugak hajat nak naik Menara Taming Sari. Hii. Umur dah 28 tahun baru nak naik menara. Aiyakk! Dulu belajar di Kolej Matrikulasi Melaka selama setahun, tak terlintas langsung nak naik menara.

Video di bawah dibuat oleh suami aku, Aliff. Suka buat video suka ambik gambar. Dan aku pun suka sebab aku suka bergambar. Hihi :D

Selamat menonton readers :)


video



Love
SiQaH


Malaysia Truly Asia
Continue from last entry :) >>> Tajuk entri gempak beriya sangat :D Selasa, 16 Sept 2014, Ayah Mak ajak pergi main boling. Kami...

(0) Comments
Untuk entri kali ni, aku nak bercerita mengenai percutian, haha, percutian lah sangat :p bersama keluarga mentua :)
Sehari selepas majlis kahwin di Muar, pada 14 Sept 2014, kami sekeluarga ke Taman Hutan Lagenda, Taman Negara Johor, Gunung Ledang. Konon nak membawa pengantin baru, Uda dan Khairul pergi berjalan-jalan.  Sampai di sana jam 3.30 pm, lebih dari satu tempat persinggahan sepanjang perjalanan ke Gunung Ledang. Yang paling best, semua ditaja oleh Ayah dan Mak. Terima kasih. Hihi.

Sambung cerita melalui gambar jela. Senang dan ringkas :D



On the way ke tempat mandi. Pemandu arah, Kak Long. Dia pernah bawak pelajar dia datang sini dulu.







Sampai akhirnya tempat kami mandi manda. Siap dirikan khemah dan bentang karpet tikar yang baru dibeli. Cuma sayangnya aku tak ambik gambar pulak :( Aliff dan Kcut explore lagi tempat mandi, Beriya mendaki melalui jalan air nak tahu apa berada di atas lagi. 15 minit berlalu, tiba2 dengar suara Aliff dan Kcut menjerit dari tepi jalan darat suruh kami ikut naik ke atas. Ikut jalan darat lah lagi selamat walaupun penat sebab banyak tangga. At least tangga, bukan jalan hutan.





Yeayyyy!! Ada air terjun jugak rupanya di sini. Walaupun kata mereka di Gunung Ledang lagi cantik dan best, bagi aku sini pun dah syok dah. Hihi. Beriya naik di atas batu dan duduk bawah tu!! Perasaan masa tu sangat syokkkkk! Hilang semua penat selepas kenduri. Haha. Lama jugak aku bertapa kat bawah air terjun sampai dipanggil Puteri. Haha :D


Nampak tak banyak ikan?? Banyak sangat ikan. Ada yang besar2 jugak. Dilarang memancing ikan. Tengok je boleh. Mandi bersama ikan lah nampaknya.Seronok mandi hingga jam 6 pm dan bersiap untuk balik. Tandas di sini pun bersih dan selesa. Boleh datang lagilah maknanya :)


Bola dibeli oleh Ayah untuk main dalam air. Lastly, main di parking kereta je selepas mandi sebab lupa nak bawak sekali. Hihi. Kira main lah jugak kan :D

 Aku bersama keluarga mentua :) Masing2 sudah punya pasangan, Kak Long dan Aliff (nama abang ipar Aliff pun Aliff jugak), Aliff dan aku, Uda dan Khairul :)


Kcut, adik bongsu dalam keluarga. Dia sorang jela yang masih bujang. Makanya maybe berehat lama keluarga daripada mengadakan majlis kahwin. Macam lambat lagi je Kcut nie. Hihi.

Dengan ini tamatlah sudah percutian keluarga di Gunung Ledang. We had so much fun on that day!!! :D

Akan disambung penceritaan bersama keluarga mentua dalam entri seterusnya :))


Love
SiQaH




Percutian - Gunung Ledang
Untuk entri kali ni, aku nak bercerita mengenai percutian, haha, percutian lah sangat :p bersama keluarga mentua :) Sehari selepas majlis k...